» »

Ali ste za spremembo zastave in grba?

Ali ste za spremembo zastave in grba?

Dusko ::

Torej mogoče bi lahko celo bil to predlog za naslednjo anketo.
Preprosto me zanima ali podpirate spremembo državnih simbolov.In prosim da ob tem pomislite na to,da bo potrebno zamenjati vse listine ,ker na vseh je odtisnjen grb torej potni list,osebno izkaznico,vozniško dovoljenje in verjento še kaj.In to če kar tak izračunate je dodatnih 20.000 sit.
No in še eno vprašanje imam kako je zdaj z našim potnim listom.Ali bomo obdržali le-tega po vstopu v EU ali bomo potem spet zamenjali potne liste ker namreč snovalci le-tega so pozabili dodatni oznako članica EU ,EU member. In torej to pomeni ,da naj kar lepo dalje uporabljam osebno izkaznico in počakam na vstop in na nadaljna navodila države ,ki vedno lepo poskrbi,da nimammo slučajno preveč dnarja :)

c3R4R ::

Če ne bi bilo takih stroškov in enih zapletov sm definitivno ZA spremembo zastave in grba... Zakaj?? Zato, ker mi gre na Ku***, ker mamo skoraj vsi Slovani v zastavi barve: modra, rdeča in bela... Preveč je podobnosti.... Npr. Slovenija in Slovaška... Kolkrat so nas že zamenjal s Slovaki...;(( ;(( Beda..
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

darh ::

Tisti k hočejo menjat naj krijejo stroške. Mene ne mot in se mi tudi ne da poglabljat!
Excuses are useless! Results are priceless!

kopernik ::

mene grb ne briga, zastavo pa bi lahko menjali. Meni gre tudi na živce, da so tiste tri barve pri toliko zastavah. Po svoje se pa tudi strinjam z xbite-om, saj sta se zastava in grb taka kot sta sedaj že nekako vsidrala v našo zavest...

Koliko listin bi bilo potrebno zamenjati zardi nove zastave pa ne vem. Grb vem da je skoraj povsod, kaj pa zastava?

snow ::

Prej bi študirali, sedaj je to brezveze spreminjat.
Pa tak ali tak gremo v EU. Bomo meli krog zvezdic. :))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

siegmund ::

Naša ternutne zastava rox>:D

tratto ::

Podobnost naših simbolov s simboli nekaterih drugih slovanskih držav je precejšnja. Ta zadeva me je vedno motila. Zato sem kar za spremembo zastave in grba. Barve bi morale biti drugače, ne nujno vse, toda morali bi doseči neko unikatnost. Vem da se je zastava v rdeči, modri in beli pojavila že leta 1848 (baje precej pred Rusi). Toda kaj nam to pomaga, če imajo Rusi enak razpored barv.
Problem je tudi nerodna postavitev grba v zastavi, tako da pri navpičnem izobešanju zastave grb leži, kar naj ne bi bilo pravilno - moral bi biti pokončen.

Vem da zamenjava simbolov potegne za seboj precej stroškov. Zato bi predlagal, da bi za zamenjavo potnega lista uvedli neko 'krajše' prehodno obdobje (npr. 2 leti), za ostale dokumente pa nekaj več 3-4 leta.

Osebno menim, da bi večina ljudi, če bi prišlo do njega, na referendumu glasovala proti ;( - zaradi ekonomskih razlogov, čeprav večino moti podobnost s Slovaško in Rusko zastavo.

P.S.: Zdravljica pa naj ostane himna kljub temu, da sta obe kitici vzeti iz napitnice - toda njuna vsebina ima visoko moralno sporočilo.

LoneWolf ::

Grb se mi zdi cisto v redu, heraldiki se lahko zaradi mene postavijo na glavo.
Zastavo bi mogoce lahko malo spremenili, ze zaradi prepoznavnosti in podobnosti z Rusijo in Slovasko, pa ni treba veliko. BiH, recimo, ima glede prepoznavnosti odlicno zastavo. Pred casom je bila ena varianta, ki je samo obrnila obstojece proge na zastavi diagonalno, grb je ostal v belem kotu. Meni se je zdela estetsko OK, ucinkovita ze na dalec glede prepoznavnosti, pa ni kak drasticen poseg v obstojeco zastavo in barve, vecina Slovencev bi jo se vedno takoj prepoznala za svojo.
Samo ne mi s kaksno ogabno rumeno-modro (Ukrajina?), pa panterji pa tem...

DSmidgy ::

A ne bo treba z vstopom v EU tud nekaterih dokumentov zamenjat. Potni list recimo ... Tko da če že menjaš use te zadeve je zdaj pravi čas da se še zastavo pa grb zamenja - če se ma namen menjat.

Alec999 ::

mene pa zanima kako bi vm zgledu lipicanc za grb?

btw.
kako sploh je zdej z Lipicanci a so Slovenski al Avtrijski zdej ?


drgac pa nevem ce je sploh potrebno menjat zastavo in grb .. barve se mi zdijo primerne ns vezejo z ostalimi Slovani grb je pa triglav not :) ... sam nevem zakaj so 3 zvezdice uzgori .. njbrz zrd lepsga? :))

Ziga Dolhar ::

Pravici na ljubo me grb in ostali "nacionalni znaki" ne zanimajo.

Politična razdelitev sveta je zame irelevantna in brezpredmetna.
https://dolhar.si/

Alec999 ::

Tist z lipicancem sm mel v mislih kj tazga:8) >>

siegmund ::

the best zastava ever:

OrlyTM ::

Pravici na ljubo me grb in ostali "nacionalni znaki" ne zanimajo.

Politična razdelitev sveta je zame irelevantna in brezpredmetna.


Tocno tako!! Se podpisem pod tole 100%. Sami stroski spet in nix drugega ... kaka prepoznavnost neki ... a zej nas bojo pa zarad druge zastave kej bolj poznal ... dej no. :\

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

darh ::

> a zej nas bojo pa zarad druge zastave kej bolj poznal ... dej no.

Nasprotno... uničil bomo "trud" trinajstih let...
Excuses are useless! Results are priceless!

moj_nick ::

Tiste 3 zvezdice v grbu so od celjskih grofov, se mi zdi.

Vprašanje, če jim bo ratal kj zamenjat |O. Skregal se bojo verjetno pri izbiri zastave/grba in potem bo še najboljši tastari :P

Alec999 ::

jst se kr strinjam z moj_nick in xbite skregal se bojo pol bo pa itak tastr ostal .. pa v 12 letih sm se glih navadu te zastave in grba :D

Bob Rock ::

definitivno ZA zamenjavo grba in zastave. Ni bistvo grba in zastave, da se ga navadis, ampak, da ti nekaj pomeni, da nekaj zacutis, ko ga vidis na npr. TV, tekmi,...Kar se pa himne tice, ko je en omenu prej, Men je Zdravljica vredu za himno, sam nevem zakaj so zbrane glih te tri kitice, ker himna more bit patriotska, ne pa gostilniška napitnica. V Zdravljici se pojavlja več kitic, ki so patritsko obarvane, zakaj niso one v himni?

Grb, menjal bi ga takoj, ker naš grb je do k***a.
Morje - res ga mamo velik, poleg tega ga ma vecina evropskih drzav, pa ga nimajo v grbu, razen, ce niso pomorska drzvana, kar mi definitivno nismo.
Triglav - Ni najvišji vrh u Evropi, niti v Alpah, niti sredozemlju,... postal je ponos slovenstva v bivši Jugoslaviji, ker smo se Slovenci postavljali s tem, da imamo najvišji vrh. Pred tem je bil Triglav samo najvišji vrh.
Zvezde celjskih grofov - OK, ne recem, eni najvplivnejsih ljudi v naši zgodovini, ampak, to ni simbol slovenstva, to je simbol Celja. Ce se gremo tak, pol lahk vsako selo zahteva, da je njihov grb tut v slovenskem grbu.

Zastava - strinjam se s trobojnico, ker je znak slovanstva, ampak, kot je ze nekdo pred mano napisal, drugace razporejene.

kar se tice pa zaenjave dokumentov, se pa podpisem pod ono, ko je nekdo napisu, da bo tak treba, ko pridemo v EU, menjat dokumente.

No, to je moje mnenje, kej prevec se pa s tem ne obremenjujem, ker do zamenjave tak ne bo prislo, ker so se ljudje navadili grba in zastave, in tudi ce pride do referenduma, ne bo izglasovana zamenjava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Neandertalec ::

Danasnjo rusko zastavo je vpeljal Peter Veliki, tisti, ki je pred natanko 300 leti zacel delati Sankt Peterburg. Barve pa je pobral od nizozemske zastave, kajti tam je kot industrijski spijon delal v ladjedelnici in dezela ga je ocitno fascinirala. Mimogrede, danasnja ruska zastava bi morala n sredi imeti se orla. Leta 1848, ko je kranjski dezelni zbor sprejel naso zastavo, so Rusi ze precej casa mahali s cisto drugacno, tako da tezko recemo, da smo jim jo prevzeli. Poleg tega je predlagatelje bistveno bolj fascinirala Francija oz. Napoleon.

Ce se gre samo za prepoznavnost, pa zamenjava simbolov ne bo pomagala cisto nic. Tisti, ki nas mesajo s Slovasko, itak ne vejo, kaksno zastavo imamo mi in kaksno oni. Sicer pa Slovaki svoji drzavi recejo Slovensko, marsikaj namiguje, da smo morda res bili en in isti narod, dokler se niso vmes vstulili Madzari, tako da niti ni razloga za kaksno uzaljenost, ce nas mesajo.

Po vclanitvi v EU bodo menda pasoso ostali enaki, le na platnico se bo dopisalo se EU, sicer pa naj bi danasnji rdeci ostali veljavni do konca. Ce koga moti, da ne bo imel napisa EU, pa si lahko kupi ovitek, sicer pa bo lahko po Evropi potoval samo z osebno.

Marjan ::

Thomas, a se spomniš ko sem v eni debati rekel, da se utegne glede zastave kmalu kaj spremenit.

No, očitno sem imel prav.

Jah, tista trobojnica se res ne sklada z naša zgodovinsko in kulturno preteklostjo.

Torej, če se menja naj gre trobojnica ven. Drugače je brez smisla menjat.

Je pa še neki druzga za predebatirat - Evropejci nočejo na svoji zastavi naredit novih zvezdic zdaj ko smo nove članice prišle v EU. Kar 12 jih hočejo pustit. Št. držav se je pa povečalo. Svinjarija!!!!!!

Moral bi se izborit za tisto zvezdico no. Tko smo pa preveč ponižni, da bi sploh omenil.... :'(

Daedalus ::

>Je pa še neki druzga za predebatirat - Evropejci nočejo na svoji zastavi naredit novih zvezdic zdaj ko smo nove članice prišle v EU. Kar 12 jih hočejo pustit. Št. držav se je pa povečalo. Svinjarija!!!!!!

Seveda. Da se vidi, kdo bo še naprej fural sceno.;(

Me zanima, kaj na to porečejo osebki, ki so me zadnjič obtožili pljuvanja po EU:D Ali so pa še kar prepričani v univerzalno dobroto večjih držav v EU:D


Menjava državnih simbolov pa - mi je čisto vseeno. Verjetno se bojo spet stokrat skregali kaj in kako, zmagala bo pa verjetno najbolj glupa opcija. Važno je samo, da se folk pogovarja o čem drugem, samo da niso na tapeti vladne neumnosti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Ziga Dolhar ::

Marjan: tistih 12 zvezdic menda ne predstavlja 12 članic, kakor prakticirajo v ZDA ...

Ali pa gre morda le za opravičilo? ;-) Simbolika ima očitno velik pomen pri nekaterih.
https://dolhar.si/

Brane2 ::


Simbolika ima očitno velik pomen pri nekaterih.


Pa kaj še. Gre za princip.

Hočmo:

1. svojo zvezdico

2. Pisno izjavo o tem, KATERA od zvezdic na zastavi je konkretno naša...

:D :D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

moj_nick ::

pa naša zvezdica mora bit drugačna (beri: boljša) od sosednjih :D

Marjan ::

LOL Brane :D
Natančno tako.

Ziggga:
> tistih 12 zvezdic menda ne predstavlja 12 članic, kakor prakticirajo v ZDA ...

A ti to res verjameš?! Ajaaaa sej res 12 apostolov :\ :O >:D

Leta 86 je bilo 12 članic - odtod zastava. Potem, ko so se priključile 95 še Avstrija, Finska in Švedska se jim ni ljubilo več zvezdic narisat.


Hočemo zvezdico!
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Neandertalec ::

Nasa zvezdica naj bo rdeca, smo je ze vajeni iz polpreteklosti :D

Ziga Dolhar ::

Marjan: že že, vendar je ta zastava starejša! Afaik jo je leta 1955 za svojo vzel "The Council of Europe", EC pa -- kot omenjaš -- leta 1986, po pridružitvi Španije in Portugalske.

Na začetku je bilo članic manj -- mislim da 5 ali 6.

--

Dodatek: Google Powah. Edu link

--

Marjan:

Marjan: tistih 12 zvezdic menda ne predstavlja 12 članic, kakor prakticirajo v ZDA ...

"Menda" -- ne verjamem popolnoma, nikomur ;).
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Marjan ::

Ma seveda, da bodo sedaj tulili, da 12 zvezdic ni 12 držav. To pa zato ker so taki fuksi nesolidarnostni....

Če bi bili vsaj malo Evropejci po duši bi se ob prihodu nove članice v EU dodala nova zvezdica. Ampak to je ta stara zakoreninjena Evropa polna kompleksov, rasne nestrpnosti..., ki meni nič kaj ne diši.

No sem malo zašel sedaj: Govora je o slovenski zastavi ki je tudi v podnu!

Brane2 ::


Nasa zvezdica naj bo rdeca, smo je ze vajeni iz polpreteklosti


Vendar šestokraka, s pogledom v prihodnost... :D

darh ::

> Nasa zvezdica naj bo rdeca, smo je ze vajeni iz polpreteklosti

Na sredini, rdeča in 3x večja od ostalih :D
Excuses are useless! Results are priceless!

snow ::

Zvezdica mora biti v barvah sedanje slovenske zastave.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

darh ::

pa z lipicancem ki skače čez (Tako kot oni konj z krili v logotipu od Tristana al kaj je že... >:D )
Excuses are useless! Results are priceless!

OrlyTM ::

hehehehehe :)

jest bi mel pa roza :)

a si predstavljate ... noben nima roza zastave ... cist roza, tko ... nc druzga :) hehehehe LOL

the RaveLand :D :D :D :D :D :D

LOL

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Luka Percic ::

Tisti ki omenjate rdečo zvezdico (čeprav v hecu) ste bolni- kot bi nemci hoteli gor imet kljukast križ.

siegmund ::

pentagram >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska zastava (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Loža
1117252550 (31702) D3m

Nova slovenska zastava?? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
18218533 (12476) Matek
»

slovenska zastava

Oddelek: Loža
488043 (3873) Tic
»

Nova slovenska zastava in grb (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23335884 (31075) Ziga Dolhar
»

poglejte si predlog nove EU zastave! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
595844 (4657) sketch

Več podobnih tem