» »

Nova slovenska zastava in grb

Nova slovenska zastava in grb

1
2
3 4 5

MTB ::

Ja no, zakaj pa imaš potem grb tako za svojega, če so bili celjski grofje samo rodbina na območju naše države. O bosanski zastavi ti pa povem le toliko. Trenutna zastava BiH je en skupek surogatov, ki niso za nikamor. Veliko bolj všeč bi mi bil miks ljiljanov (lilij, ki so prisotne tudi v grbu Laškega, poznajo jih tudi Francozi) , šahovnice in štirih S-ov, kot pa trenutna zastava, ki je zame brezvezna, brez zgodovinskih osnov. Sicer ima o tem vsak svoje mnenje, moje je pač takšno.

RS

MTB ::

Pa še opravičilo, ker nisem napisal v prejšnjem postu. Slovenci se piše z veliko začetnico, Rasta.

RS

rasta ::

Zdej se lahko kergamo, kaj je bolj slovenskega. Res je, da zvezdice niso popolnoma slovenski simbol, ampak vseen bolj pašajo v grb kot pa kakšen glup knežji kamen. So vsaj del celjskega grba.
RS: A si že slišal za estetiko? Ne moreš zmetat vse glupe simbole v zastavo in narediti zmazek, ker take zastave je že ne bi razobešal! Sploh pa, zakaj misliš, da bi bili ti simboli boljši? Zato, ker predstavljajo posamezne narode živeče v Bosni? Malo poglej, kako imajo to urejeno v Švici!
Če si opazil v prejšnjem postu nisem uporabljal velikih začetnic?

kleDo ::

Res je, da zvezdice niso popolnoma slovenski simbol, ampak vseen bolj pašajo v grb kot pa kakšen glup knežji kamen. So vsaj del celjskega grba.

Torej, če so zvezdice del celjskega grba in je ta povezan s celjskimi grofi... Kaj pa so Celjani posebnega za Slovenijo, da bi bile njihove zvezdice v slovenskem grbu?!?!
Kot pa ste že sami ugotovili (ali povedali) pa so bili Karantanci samo Slovani, ki so takrat živeli na območju (današnje) Slovenije, torej isto velja za celjske grofe (samo, da niso bili tako "mogočni" kot Karantanija in ne vem zakaj so potem po tvoje bolj pomembni od karantanije (oz. zakaj so celjske zvezdive bolj pomembne od Knežjega kamna)???
Vsekakor pa so (po moje) bili tako Karantanci kot celjski grofje predniki Slovencev oz. Slovenci samo z drugačnim imenom.
To je (skoraj) isto kot so bili Američani pred in po osamosvojitvi ZDA Američani in nikoli niso bili Angleži (samo, da se je v tem primeru ustanovil popolnoma nov narod, ki je bil mešanica raznih svetovnih, pri Karantancih in celjskih grofih pa gre le za preimenovanje).

rasta ::

folk, dejte se mal zresnt! neke izkopanine ne mormo met v grbu resne države, kot je slovenija! zakaj naj ne bi uporabili grba plemiške rodbine iz novejše zgodovine? celjski grofi so bili vseeno nadvse pomembni za zdajšne območje republike slovenije.
karantanija je bila vseeno predaleč nazaj na drugem etičnem ozemlju in ko še ni bilo sodobnih evropskih narodov. podobno tudi drugi evropski narodi ne morejo reči, da so potomci frankov, alemanov, langobardov, itd. kaj bi si mislili, če bi angleži dali v zastavo vikinško ladjo?!!
kleDo: celjski grofje predniki Slovencev oz. Slovenci samo z drugačnim imenom.
To je (skoraj) isto kot so bili Američani pred in po osamosvojitvi ZDA Američani in nikoli niso bili Angleži (samo, da se je v tem primeru ustanovil popolnoma nov narod, ki je bil mešanica raznih svetovnih, pri Karantancih in celjskih grofih pa gre le za preimenovanje).
prvič: celjski grofi so rodbina, ki je izumrla in noben narod, ki bi bil lahko prednik slovencev.
drugič: kako ustanoviš narod? :| kako pa preimenuješ narod? narod in država ni eno in isto.
kar pa se američanov tiče, niso samo angleži priseljenci v današnje zda, ampak so šele na četrtem mestu po odstotku, za irci, nemci in škoti! narod američanov ni nastal skupaj z zda, ampak je to dolgotrajen proces v katerem so potomci prvotnih priseljencev izgubili jezik in način življenja matične dežele in nov narod je bil rojen! podobno je s slovenci.

Medved ::

Čisto jasno je da je SLOVENIJA CANKARJEVSKA DEŽELA - to je vsakmu že jasno - hlapci smo in ostali bomo hlapci (vsem se prilizujemo in v rit lezemo). Pa ne mi govorit o majhnosti, tudi druge države so majhne pa imajo svoj DA in JAZ - tko je z našo politiko. Naš dolg na prebivalca je že presegu dolg bivše juge - to je največja žalost. Kmalu ne bomo rabil niti grba niti zastave (mogoče bo jelinčičev grb in zastava).
Naj živijo vsi pijanci (prešern)
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

ziga7 ::

Hm...najbolj primitivne so pa izjave, ki povezujejo Zdravljico s pijanci. Ste vi trezni? Zdravljica ni pijanska pesem, je le napitnica, ki nazdravlja vsem Slovanom. Dejte se no mal zresnt...
Zastavo bi lahko en malcek spremenili, Zdravljica pa naj ostane taka kot je.

abcde7 ::

Ma tud zarad zastave nas vsi s slovaki zamešujejo, vsaj zastavo bi lohk mel bl neslovansko!

rasta ::

zastava bi mogla bit bolj prepoznavno slovenska, ne pa neslovanska! :))

Binji ::

Zdravljica je pesemska zvrst, ki se uporablja na nazdravljanje ob pijaci. Ima pa ta globlji pomen, ki se razodene v kitici, ki jo imamo za himno. Tako da himna ne govori o pijaci, ce pa ze je to zaradi same zvrsti. Jah smo konc leta obravnavali Preserna, jebat ga:D
Ce bi pa ze kej menjal bi zastavo.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Medved ::

prešern je biu ljubezenski pisun, pijanček, pedofil, fukal je mladoletne deklice itd - to je lepo pokazano v zadnji nadaljevanki. Zame je slovenski pisec CANKAR. On je pisal o resnih problemih v slo družbi in je tudi zdej aktualen. Zato ga slovenska politika ne mara in marsikdo drug še (razni kralji na betajnovi itsd itd..)>:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

ziga7 ::

Medved: in pol bomo Na klancu namest Zdravljice recitiral al kwa?

Medved ::

pa ni treba da je himna od kakšnga pisuna izpred 100 let - himna se nardi, saj smo tud državo nardil a ne?? - zastava pa tud. V končni fazi pa to niti ni več tako pomembno - pravega patriotizma ni nikjer več - je globalizem hmm>:D
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

rasta ::

Medved: Malo preveč domačega branja, a?:D:D
A himna gre pa pri tebi takole: "Mami, jest bi pa dons napisov slovensko himno!"
Dej mi malo razloži, zakaj država ima himno?
Cankar je bil pa prav tako zakompleksan tip kot Prešeren, samo malo v drugo smer ...:D:)):D

Marjan ::

rasta: glede Cankarja mas pa prav!

A si bral v Sobotni prilogi na zadnji strani "Cankar pri seksologu"
:D

____________
a ma kdo idejo kaj nardit v tej drzavi, na koga se obrnt da se bo zastava spremenila?
Kaksna nej bo, sem pa ze reku naj se odlocijo za to pooblasceni ljudje, in ne tisti, ki so jo delali prvic!!:(

rasta ::

Marjan: Začni zbirat podpise za referendum! :D>:D:D
V naši državi samo to še dela!

Marjan ::

očitno je to res še najbolj smiseln, heh :)

blue96 ::

mojega mas tle, hehe dominik mrvar, nelastnoročno
.

ziga7 ::

mah...dvomim da bi referendum uspel, ker bi vse mame in atati (po moznosti se komunisti (boli me za politko)) glasoval proti spremembi. Pac zavrtost in zaostalost.

DarkSite ::

Da mal spet pokomentiramo o slovenski zastavi in grbu.
Kaj menite? Ali rabimo novo zastavo ali ne?

:D

Marjan ::

Jah, še vedno sem podobnega mnenja kot zgoraj pred letom in pol. Samo zdej nisem več tako zavzet (se mi druge stvari zdijo pomembnejše zdej 8-O), ampak anyway ...

... zastavo je treba spremenit!

Ampak nekaj je še pomembneje od zastave, namreč spremenit ime države.

Razloga sta dva:
- Slovaška (Slovenska republika...)
- sloven (v svetovnem jeziku pomeni zanemarjen, prostaški)


Pa zato ne rabimo nobenega referenduma. Odločijo naj strokovnjaki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Yohan del Sud ::

Burrrp!!!

jRk0 ::

glede pivskega znacaja himne...itak vsi vemo, da slovenci zelo radi pogledamo v kozarec rujnega in ne vem zakaj tudi ne bi, saj je zdravo (v pravih kolicinah). in ce himna to vsebuje je to pac odsev prebivalstva...ki tako pac je.ne mormo pomagat.
You fuck up once, you loose two teeth.

||_^_|| ::

ja, gremo se preimenovat v KARANTANIJA>:D

TBit ::

No potem bi moral še ozemlje nazaj dobit (vzet) >:D>:D.

No tu imate lnik do zastav in himen.
http://www.copcity.com/anthems.html
Pa napišite eno novo, ker ta je res za v smeti, kot tud zastava. ;((

Mercier ::

Marjan:

Ampak nekaj je še pomembneje od zastave, namreč spremenit ime države.

Razloga sta dva:
- Slovaška (Slovenska republika...)
- sloven (v svetovnem jeziku pomeni zanemarjen, prostaški)
The State Formerly Known As Slovenia :D

Marjan ::

Ja, vmes pa črtice. Na koncu pa TM znak :D :D

------------
Ali so danes na Trenja sploh govoril o imenu?

Res no. Pomoje se folk sploh ne zaveda (sloven), in potem mi grejo na k* slovenski novinarji, ki se prov trudijo, da izgovarjajo "slouvinija".

:|

Mercier ::

Glede i-ja se pa čisto strinjam.

Marjan ::

Če pogledate ang-slo slovar, na mesto kjer se nahajajo vse besede, ki se tičejo naše države.
To so Slovene, Slovenia in slovenliness.

Jah, ravno med besedama sloven (umazanec) in med slovenliness (umazanost).

Mislm, pa to je neverjetno!!?

Še ena prej je seveda Slovakian, še ena kasneje pa slovenly (umazan, nebrižen).


In potem se folk čudi zakaj smo neprepoznavni?!

Pa ne samo to. Dejansko prihaja do posmehljivosti ob določenih situacijah. Ampak, ok - tukaj je še nakaj - če bi šli raziskovat tuji trg: ko ima tuji kupec na izbiro artikel "made in Slovenia" in "made in Zimbabwe", se bo v določenem procentu dejansko izkazalo, da bo izbral drugi produkt (popolnoma psihološka fora).

Tako, da zaradi imena države dejansko nastaja poslovna škoda.

8-O

Folk se ne zaveda... mediji... :O

Binji ::

Himna je ze vredu..ma dosti globlji pomen kot se vidi na 1. pogled. Ime drzave..jah to je v bistvu ze Trubar dolocu da smo Slovenci, cesar smo se zaceli tud takrat zavedat..ne mormo tega kar sprement. Iz imena nasega naroda pa sledi tudi ime drzave, torej Slovenija. To sta 2 mocna simbola, ki jih ne mogoce na izi spremeniti, saj sta ze del nase zavesti.
Zastavo morda..ceprav smo jo imeli ze precej casa pred Rusi, a smo bili mi takrat pod Avstro-Ogrsko in so jo lahko nekaznovano sunili.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

daylight ::

zakaj pa sploh rabimo zastavo... a se je kdo ze to uprasal...
meni so zastave, himne, grbi... itd. nekaj povsem nepotrebnega. zastava bi mogla bit ena.. za cel svet

Avenger ::

Zdravljica je pijanska pesem le zate, Medo, zdej pa pejt še na en litr kuhanga vina, da te ne bo tresl k tipkaš.

Em... Glede imena same države je tako, da je razlog, da smo neprepoznavni precej trhel argument, poleg tega smo precej dolgo Slovenci in jaz ne bi zamenjal imena zaradi tega, ker v nekem jeziku del našega imena pomeni nekaj slabega. Američani (in ves svet ve, da) so zmanipulirali in zmasakrirali indijance ter jim pokradli zemljo, pa so kljub temu 'Proud to be an American' ostali svet jih ima pa za svetel zgled demokracije, svobode in vsega lepega. Nas pa moti ime, ker v njihovem jeziku to nekaj pomeni. So fucking what? Jaz sem Slovenec, moji očetje so bili Slovenci in moji sinovi bodo Slovenci, jaz imena ne dam. Če bi šlo kej tazga skozi referendum mi lahko amputirate sej veste kaj.

Glede zastave pa, ta ki jo imamo zdaj, prestavlja zame preteklost, ki jo pokriva obliž (grb) sedanjosti. To bi morala biti le prehodna zastava, tako kot smo imeli prehoden denar. Dejstvo je, da smo s tako zastavo totalno neprepoznavni, Slovaki imajo na enaki zastavi grb enake oblike. Pa še Slovenska Republika si pravjo... Ampak.. samo moment. Če me spomin ne vara, so naši severovzhodni bratje dobili samostojno državo po naši in zakaj bi mogl zdej mi karkoli menjat?

Evo, klele sm prlepu Karantanskega panterja na neki kar bi lahko blo naša zastava, pa ne mi govort, da morjo met barve simboliko... bulšit.


Za konc si pa še preberte tole.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

DarkSite ::

Jest osebno sem za zamenjavo zastave in grba. Sam moramo izbrati eno dobro!!:D

Zastave



kleDo ::

,

||_^_|| ::

teli poševni predlogi na linku so mi ful všeč, z grbom in s panterjem. Sam vprašanje če ne bi bil panter nekoliko sporen.

OwcA ::

Je kdo pomislil koliko dodatnih (nepotrebnih) stroškov, bi prinesla menjava grba in/ali zastave? Najbolj trivijalen primer so potni listi in osebne izkaznice, ki smoj jih ravno "posodobili". Ali pa recimo zastava, ki jo mora imeti vsaka zgradba (da jo izobesi ob preznikih)... Skratka tisoč drobnarij, na koncu pa bi postali znani po tem, da smo bankrotirali, ker smo se preveč zagreto trudili postati razpoznavni.
Ideja o spremembi imena države je nepopisna bedarija, saj bi postali resnični "umazanci" (kot narod), če bi se odpovedali svojemu imenu samo zaradi negativne akontacije našega imena v nekem tujem jeziku. Če pa to že počnemo, potem je pa najboljše, da prečistimo kar celotno slovenščino in odstranimo vse besede, ki v katerem koli drugem jeziku pomenijo kaj slabega. "Zob" recimo v maltežanščini pomeni kurac (kot kletvica), kaj takega je vsekakor nedopustno, bo kakšen maltežan napačno uporabil zobno ščetko :D

ragnarock ::

Samo to pa tudi NE izgleda kot zastava:

http://members.tripod.com/stanci/predlo...

Zgodovina sprememb…

Marjan ::

Vseeno, problemi ostajajo in jih je veliko, na več področjih.

A se niste nikoli srečali s problemom npr. nastavljanja jezikov?! Imaš naprimer opcijo, da izbereš slovenski jezik in ko to narediš prideš na slovaški menu.

Ja, Slovaki pravijo, da govorijo slovensko, slovenski jezik, celo da živijo v Slovenski republiki in imajo slovensko himno

Štos je v tem, da tovrstnih problemov je še ogromno!

Na linku, ki ga je dal Avenger lepo piše, čeprav sedaj to že vsi vemo:
Da enako ime in enaka zastava s Slovaško je "ubitačna kombinacija" predstavitve države pred tujino.

Čeprav verjetno v resnici ne bomo zamenjali imena države je dobro, da se o teh stvareh govori in da imajo ljudje razčiščeno.
Najprej moramo sami Slovenci biti poučenih o teh jezikovnih "posebnostih" naše države, da bomo sploh znali in vedeli tujcu povedati o teh "posebnosti", izgovorjavi, zastavi, itd...

Ker je čisto logično sedaj, da prihaja do *zbrke*.

DavidJ ::

Samo to zmešnjavo so zakuhali Slovaki in ne mi. Jst ne bi nič menjal. Let in pol prej smo razglasili samostojnost, vsaj 10 (?) mesecev prej pa nas je priznala OZN.

:\
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

||_^_|| ::

daivds: sam oni so bolj znani kot mi, to je problem!

OwcA ::

||_^_||: slovaki niso nič bolj znani. Tudi za njih je neugodno, da tujci mešajo Slovenijo in Slovaško. Gotove se bo sedaj našel kdo, ki bo rekel, ampak večkrat omenjajo Slovaško, vendar je to dokaj brezpredmetno. Slovenija, Slovaška, Čehoslovaška, slovani, Rusi, vse to je za enega povprečnega američana (...ki ne zna na zemljevidu sveta pokazati takorekoč niti ZDA) poplnoma isto oz. nepomembno.

davids: slovaki so krivi točno toliko kot mi, obojni si pač rečemo slovenci. "Politična ideologija" upliva na razvoj jezika samo v totalitarnih režimih (še pomnite 1984? :D).

Thomas ::

Jah ... kar je, je. Se vse bojim.

Jasno, da bi bilo dobro marsikaj spremeniti, vendar se to preprosto ne bo zgodilo v naslednjih 15 letih.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Thomas: Jest imam pa občutek, da se zna glede zastave ukrepat "v kratkem"... bomo vidli no!?

Sam, če že - pol mormo v kratkem kej spremenit (zaradi čisto praktičnih razlogov), če ne je pa res brez smisla.

Zeberdee ::

ČE govorimo o himni, ta ne sme biti črtana, enkrat je že bila in to takrat ko smo bili pod nadvlado.
Zastava nam mora pomeniti največ. In jaz pravim, da je naša zastava odlična. Smo slovani, tega se ne smemo sramovati! In TO so slovanske barve. Tri zvezdice so mogoče res malo... mm... bom reku tko: celjski grofi naj bi bili največji "zatiralci" slo naroda. Veronika Deseniška (al nekej podobnega). In jaz sem ponosen na mojo, našo zastavo. Tiste zastave so pa ... rečem da sem nacionalist, toda takega grba vseeno ne bi imel. Panter. Kaj predstavlja panter? Moč, vztrajnost. Smo vztrajni? Smo. Smo močni? Smo. Toda ta simbol je hkrati eden izmed simbolov, ki ponazarjajo preveliko nacionalnost. Potem raje dajmo tigra v grb, "Tigrovci" so več naredili za slovenijo kot Karantanija. Sploh pa, Karantanija ni bila v svoji (kolko letni??) zgodovini prav zlo slovenska. Ogrski kralj, Matija G'''', je naš junak. Tako da, o tem se ne pogovarjamo.

Thomas ::

Ko sem enkrat igral šah na netu, sem dobil servirano tole pripombo:

I can't recgognize the flag, but it's very beatifull!


Pa bod pameten če moreš - o vprašanjih estetike in lepote!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

Jst pa mislim, da bi morali oboji naredit korak k boljši razpoznavnosti držav. Če mi spremenimo zastavo, jo naj še Slovaki.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Phil ::

Vse predloge zgoraj se mi zdijo lepše od trenutne zastave. Tista modro bela, ki jo je Avenger prilepil sploh. Samo bi bilo predrago mejati zastavo, pa IMO bi imelo premalo učinka. Upam da ne bo referendum razpisan. Naj raje kupijo nove naprave za rentgensko slikanje s tem denarjem.
Majhna država, draga država. -- Bo že res.

sloven - umazanec; površen
Zdaj razumem tisti "Go back to Slovenia..." iz AliG-ja.
LP

Zeberdee ::

Zadnji odgovor mi gre na jetra. Sramuješ se besede Slovenija. Pa ti veš, da je beseda "Dragi Slovenci" veliko starejša kot angleška beseda? Prvič nas je nekdo združil v isti narod. Bogve, kaj bi bili sedaj, če ne bi bilo tiste knjige, tistih slovencev.

Marjan ::

Naj omenim še eno pomembno zadevo, ki se tiče imena.

Še vedno nismo enotni kako s kratko oznako označit našo državo!

Tako lahko vidiš: SLO, Slo, SL, SI, Si, pa še kaka druga bi se najdla.

Zeberdee ::

Sloveniji je bila dodana oznaka SVN, ker nam niso dali domene .slo ali .svn (tko se jst spomnem), so nam dali .si, ki pa naj bi bila od sierra leone
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska zastava (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Loža
1117252468 (31620) D3m

Nova slovenska zastava?? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Sedem umetnosti
18218527 (12470) Matek
»

slovenska zastava

Oddelek: Loža
488039 (3869) Tic
»

Ali ste za spremembo zastave in grba?

Oddelek: Loža
342586 (2270) siegmund

Več podobnih tem