» »

Po pričakovanjih konec Linuxa v Münchnu

konspirator ::

Par ljudi s je prej "obesilo" na terminal/cmd, v JU imajo službe, ki skrbijo za namestitev programja/OS updejtov, tako da navadni uporabnik tega niti ne počne (niti ne sme početi).

Tudi za win moraš kdaj v cmd, recimo izklop hibernacije, convert fs, ali da pogledaš, katere naprave lahko zbudijo pc iz spanja.
--

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Precej prejsnjih postov ni relevantnih, ker pac opisujejo izkusnje domacih uporabnikov (pa naj bodo to ljudje iz ITja ali pa babice in strici), kar nima veze z njihovo JU, kjer imajo dedicated team ljudi, ki lahko pripravijo disk image z vsemi potrebnimi programi ter skonfiguriranimi gonilniki, ki zagotovo dela na opremi, na katero bo deployan.

V taksnem okolju ne bi smelo za koncne uporabnike predstavljati razlike med OSi, edino IT ljudje potrebujejo drugacno znanje in druga orodja za svoje delo.

Invictus ::

Dejstvo je tudi, da je v večini velikih podjetij, tako javnih kot privatnih, v ITju zaposlen folk s preveč staža ali pa pred penzijo.

Kot taki so veliki uporniki vseh sprememb.

Kako da danes vse aplikacije niso preseljene na Web, tudi ne vem. AMpak grem stavit, da še nekaj časa ne bodo.

Potem postane debata Linux/Windows povsem brez zvezna.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tony1 ::

Kakorkoli se je tema spet izrodila v kup nesrečnikov, ki jamrajo, ker v Linuxu ne morejo igrati iger (ne skrbite fantje, stric Gabe bo že vse zrihtal tako da bo prav... da mu le ne zmanjka hamburgerjev 8-)), mi je v oči padla ideja enega od forumašev, da Linux ne more biti resen sistem, ker v njem geeki kar naprej nekaj predrkavajo, in nato resne aplikacije nehajo delati. :P

To seveda ne bi moglo biti dlje od resnice.

Ta teden sem delal na DNS serverju v službi in naletel na BINDove konfiguracijske fajle iz leta 1997, ki so, glej no glej, že ves ta čas v produkciji. Prečudno. Razmislek o tem, koliko man hours bi vrgli stran, če bi vmes na Okenski platformi morali ene 10x zamenjati sistem in vsakič na novo poklikati vse nastavitve, se ponuja sam od sebe.

In še: dejstvo, da so v Okna vgradili PS nikakor ne more pomeniti, da je CLI način dela zastarel. To pomeni le, da bi moralo biti še takemu butlju jasno, da CLI način dela omogoča višjo produktivnost, da je hitrejši in manj error prone od klikotanja po sličicah.

In ja, še vedno več serverjev lavfamo na RHELU 5. Koliko Okenskih verzij se je vmes že zamenjalo, in so nam vsem *grozili*, da jih moramo upgrejdati takoj in zdaj? :| O tem, s kako staro major verzijo Postfixa pa živimo b.p. pa sploh ne upam pisati, ker bo kakšnega izživciranega Exchange admina še infarkt ruknil >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

Horejšio ::

Imam podobne izkušnje kot tony1. Pa mogoče za hec ali pa v izobraževalne namene poskusite ugotoviti, koliko Linux strežnikov je vaš klik na gumb "Pošlji" uporabil, da je poslal objavo do končne točke na slo-tech-com Linux mašino (router, DNS, provider ... namig traceroute)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Horejšio ()

Krele ::

Je pa mal komično, da v istem tednu, ko München gosti EU varnostno konferenco, kjer se govori o Trumpovi ZDA kot izvajalki "mehke" vojne proti EU, s ciljem njenega razpada, taisto mesto veselo napove migracijo uprave na Microsoft Spyware.

SeMiNeSanja ::

Ne morem verjeti, s čem se eni tukaj hvalijo. Kaj mislita, da Windows 3.11 pa danes nebi deloval?

Ampak ravno to, s čemer se hvalita, dokazuje, da sta skrajno malomarna admina, ki svojih sistemov ne posodabljata. Ni čudno, če potem hackerji še vedno najdejo sisteme, ki so ranljivi na exploite, ki so bili pokrpani že pred desetimi leti.
Bog vedi, če tisti vajini Linux sistemi res delajo samo tisto, kar vidva mislita, da počno. Prav nobeno presenečenje nebi bilo, če niso že zdavnaj bili kompromitirani, pa se vama ne sanja o tem.

Čisto vseeno, kateri OS uporabljaš, moraš imeti toliko soli v glavi, da ga posodabljaš.

Horejšio ::

Troli dalje... Ne razumem edino, kako dopustijo tako očitno trolanje zaposlenih na MS.

Jarno ::

Če bi brali izvorno novico bi zasledili, da bodo strežniki naprej poganjali Linux, kar je pohvalno.
Torej ne gre za neko gonjo proti odprtokodni opremi.

krneki0001 ::

linux fani tega pač ne dojamejo tako. Za njih je to krivica, napad in "nevemkajševse". Pač noben se noče sprijaznit s tem, da je linux na desktopu popušiona in da tja pač ne spada.

SeMiNeSanja ::

Jarno je izjavil:

Če bi brali izvorno novico bi zasledili, da bodo strežniki naprej poganjali Linux, kar je pohvalno.
Torej ne gre za neko gonjo proti odprtokodni opremi.

Koneckoncev edino logično. Obrni stvar kakor hočeš, če še tako sovražiš Linux, moraš priznati, da je Linux odličen serverski OS.

Kot desktop OS, pa je odličen za določene ciljne skupine. Istočasno pa je 'bog se usmili' za marsikoga drugega. Slednjih pa je med 'navadnimi uporabniki' največ.

Če je zdaj ta 'bog ne daj' pri enih čisto emotivne narave ("Tega sranja še nikoli v življenju nisem uporabljal, a zdaj naj se pa še to učim?"), medtem ko imajo drugi dejanske težave z urejevalniki, tiskalniki,.... do problema, da določenih specializiranih aplikacij na Linuxu enostavno ni na voljo.

Če smo čisto realni, bi morali reči, da za 90% 'uradniškega' dela sploh ne potrebuješ neko fancy Windows/XWindows okolje. Popolnoma zadošča spletni brskalnik - seveda pod pogojem, da so vse aplikacije ustrezno pripravljene.
Lahko pa bi bili še bolj kruti in rekli, da 80% uradniškega dela lahko opraviš na čisto navadnem VT terminalu.
Ampak drzni si danes uradniku na mizo postaviti 'greenscreen' terminal. Ti ga bo vrgel skozi okno, naslednji dan pa se bo prijavil na bolniško zaradi psihičnih težav, ki si mu jih povzročil.

Nič kaj dosti drugače ni z Windows/Linux 'problemom'. Uradnik se počuti degradiranega, ker mu ne privoščiš Windows ali vsaj Android okolja. Hočejo nekaj 'modernega', ne pa nekaj, kar že iz treh metrov razdalje izgleda 'nekam čudno'. Počuti se degradiranega, ker njegovo delovno mesto ne ceniš toliko, da bi dal za eno ušivo Windows licenco, s katero bi se on počutil srečnega.

Ne, ni vse samo tehnologija. Veliko je tu tudi emocionalnega.
Da je veliko tudi politike zadaj, je pa takointako jasno.

igorpec ::

Delež desktop računalnikov se itak manjša, zato je prerekanje Linux desktop vs. Windows malo mimo. Vsak je za svoje dober in tudi Linux (Ubuntu, Mynt, Fedora, Suse, ...) je popolnoma uporaben in user friendly za desktop. V večini primerov je stvar navade, torej ideloški problem, ker ikonice niso točno iste, ker mogoče Solitare ni čisto isti in podobne oslarije. Za pisarniško delo (word / mail / web ), tehničnega problema ni.

Že zdavnaj pa je mobilno tablična uporaba (Linux + Android desktop) na prvem mestu, ker je za normalne ljudi, ki predstavljajo večino prebivalcev tega planeta, tudi Windows čisto preveč.

V članku, okoli katerega poteka debata, pa je tudi omenjeno, da je odločitev politična, torej nima racionalnih temeljev. Gre izključno za poslovno potezo, s katero si bodo bodoči upravitelji malo ali veliko napolnili žepe.

Zanikovalcem realnosti pa predlagam tole knjigo: https://www.amazon.com/Golden-Holocaust... Govori o tem koliko milijard dolarjev je tobačna industrija zmetala za podkupnine v preteklem stoletju, komu, koliko in zakaj. Žal ne vem ali obstaja kakšna podobna analiza za računalniško industrijo, za Microsoft, Google, Facebook and Co., ampak enkrat mogoče bo ...

andrejus ::

jype je izjavil:

nebivedu> Kak dokaz, da so nemški giganti na linuxu?

ZDA so potrebovale 10 let, da so ugotovile, da goljufajo pri testiranju izpustov motorjev.


Fritzwineter, eden izmed avto. Gigantov je na linuxu, kar se tiče glavnega strežnika :)
Sem sam preveru.
Drugače res nebi vedu, sam v Nemčiji je linux kot strežniški os še kar razširjen. IBM (itak so naciji) ga ponuja, SAP ima 100% podporo za SuSe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrejus ()

xmetallic ::

RedZo je izjavil:

linuxe je lazje namestiti, s periferijo ni nikakrsnih problemov, imajo ze nalozen office in vsi programi, ki jih potrebujem so dosegljivi z pritiskom na ikono in mi jih ni potrebno iskati po netu. zato so tudi veliko, veliko bolj varni.


Predvidevam da v življenju nisi videl Windows 10 installer. Če ti tega ne uspe naložiti je bolje da se računalnika izogibaš. Resnično ne moreš ničesar zajebat in zgrešit. Postopek te vodi od začetka do konca.

Installer je zelo dobro poštiman tudi pri Ubuntu, kjer ravno tako moraš bit kaliber da neuspešno naložiš operacijski sistem.

Kar se tiče 's periferijo' se ne morem strinjat. Noben OS ne poskrbi tako dobro za gonilnike kot Windows 10. Naložiš, in lahko začneš uporabljat. OS v ozadju naloži vse potrebne gonilnike.

Na linuxu si lahko srečen če sploh najdeš ustrezen gonilnik. Še bolj "srečen" si če naložiš linux in ti zaradi neustreznih gonilnikov internet ne dela. Been there, done that.

jype ::

xmetallic> Predvidevam da v življenju nisi videl Windows 10 installer. Če ti tega ne uspe naložiti je bolje da se računalnika izogibaš. Resnično ne moreš ničesar zajebat in zgrešit. Postopek te vodi od začetka do konca.

Potrjujem, Windows 10 je velik korak naprej. Že to, da najprej z medija na disk skopira podatke, da lahko medij potegneš ven, je vredno precej. Samo še tega se mora naučiti od Linuxa, da ti med morebitnim čakanjem ponudi tetris.

xmetallic> Kar se tiče 's periferijo' se ne morem strinjat. Noben OS ne poskrbi tako dobro za gonilnike kot Windows 10. Naložiš, in lahko začneš uporabljat. OS v ozadju naloži vse potrebne gonilnike.

To stori tudi Linux, brez skrbi. Če kupuješ strojno opremo od lolekov, ki ne podpirajo tvojega operacijskega sistema, to seveda ni problem Linuxa.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: oo7 ()

MrStein ::

xmetallic je izjavil:


Installer je zelo dobro poštiman tudi pri Ubuntu, kjer ravno tako moraš bit kaliber da neuspešno naložiš operacijski sistem.

Sem odprt za predloge.

jype je izjavil:

nebivedu> Nič ni kradel, če bi kradel, bi ga lahko tožili.

Zato so tam navednice.

MrStein> Zato pa se tega ne počne, ampak slediš navodilom, kjer uporabiš že nameščen sistemski softver.

In če sistemskega softvera ni, reči delaš na roke. Razumem.

Enako kot na vsakem OS.

tony1 je izjavil:


Ta teden sem delal na DNS serverju v službi in naletel na BINDove konfiguracijske fajle iz leta 1997, ki so, glej no glej, že ves ta čas v produkciji. Prečudno. Razmislek o tem, koliko man hours bi vrgli stran, če bi vmes na Okenski platformi morali ene 10x zamenjati sistem in vsakič na novo poklikati vse nastavitve, se ponuja sam od sebe.

Samo od sebe se ponuja tudi vprašanje, zakaj bi na Okenski platformi _moral_ ene 10x zamenjati sistem. In vsakič na novo klikati nastavitve.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

jype ::

MrStein> zakaj bi na Okenski platformi _moral_ ene 10x zamenjati sistem.

https://support.microsoft.com/en-us/hel...

Za Windows 3.x sploh ne piše, kdaj je podpora prenehala. Linux 1.0.59 še vedno deluje in ga lahko tudi sam podpiraš, ker imaš vse potrebne privilegije.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: oo7 ()

tony1 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Ne morem verjeti, s čem se eni tukaj hvalijo. Kaj mislita, da Windows 3.11 pa danes nebi deloval?

Ampak ravno to, s čemer se hvalita, dokazuje, da sta skrajno malomarna admina, ki svojih sistemov ne posodabljata. Ni čudno, če potem hackerji še vedno najdejo sisteme, ki so ranljivi na exploite, ki so bili pokrpani že pred desetimi leti.
Bog vedi, če tisti vajini Linux sistemi res delajo samo tisto, kar vidva mislita, da počno. Prav nobeno presenečenje nebi bilo, če niso že zdavnaj bili kompromitirani, pa se vama ne sanja o tem.

Čisto vseeno, kateri OS uporabljaš, moraš imeti toliko soli v glavi, da ga posodabljaš.


Streljaš mimo, vsi sistemi so redno posodobljeni (kar je popolnoma rutinsko in naravnost dolgočasno opravilo).

Morda mi ne boš hotel verjeti, vendar v svetu svobodne programske opreme ne poznamo arbitrarnih rokov EOL, ki bi si ga izmislil vendor Ž samo zato, da bi ti prodal novo škatlo / licenco za novo verzijo / še kaj četrtega, ob tem bi ti dal pa zraven še 4% trade-up discount, s katerim se kao ne boš počutil nategnjenega.

Mimogrede, če je tvoj šef bolj komercialno usmerjen, se da za vsako verzijo pri Housingu kupiti 10 letno Red Hatovo podporo (teh 10 let, mimogrede, drži kot pribito). Se še kdo spomni, kaj je kot best thing since sliced bread prodajal MS pred 10imi leti? Komajda.

MrStein je izjavil:

tony1 je izjavil:


Ta teden sem delal na DNS serverju v službi in naletel na BINDove konfiguracijske fajle iz leta 1997, ki so, glej no glej, že ves ta čas v produkciji. Prečudno. Razmislek o tem, koliko man hours bi vrgli stran, če bi vmes na Okenski platformi morali ene 10x zamenjati sistem in vsakič na novo poklikati vse nastavitve, se ponuja sam od sebe.

Samo od sebe se ponuja tudi vprašanje, zakaj bi na Okenski platformi _moral_ ene 10x zamenjati sistem. In vsakič na novo klikati nastavitve.


Ker tisti, ki Polkna izdeluje, podpira in "stoji za njimi" tako ali drugače to od tebe *zahteva* (njegovi marketingarji grozijo tvojemu šefu / lepega dne te na namizju pričaka obvestilo: Congratulations, your Windows has been upgraded to Hell, Level 10! Please click here to reboot.).

In zato, ker so to javni strežniki, dosegljivi z interneta? Ne morem na njih lavfati NTjev 3.51, no ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

Horejšio ::

Težko si je predstavljati moro, ko ti WIN10 posodobi preko noči, naslednji dan pa nekaj 10k uporabnikov zanima kaj je bilo da nič ne deluje.

tony1 ::

Horejšio je izjavil:

Težko si je predstavljati moro, ko ti WIN10 posodobi preko noči, naslednji dan pa nekaj 10k uporabnikov zanima kaj je bilo da nič ne deluje.


Konec lanskega leta jo je dal čez cel svet, ko je za Okna X priletel "popravek", ki je sfukal pridobivanje IP naslova od DHCP strežnika. Stranka s 40k uporabniki je najprej krivila vse drugo, na koncu se je pa pač sprijaznila s tritedenskim čakanjem na nov "popravek". Ker menijo da drugače ne more biti, ker razen Polken na tem svetu nič drugega ne obstaja. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

čuhalev ::

jype je izjavil:

xmetallic> Predvidevam da v življenju nisi videl Windows 10 installer. Če ti tega ne uspe naložiti je bolje da se računalnika izogibaš. Resnično ne moreš ničesar zajebat in zgrešit. Postopek te vodi od začetka do konca.

Potrjujem, Windows 10 je velik korak naprej. Že to, da najprej z medija na disk skopira podatke, da lahko medij potegneš ven, je vredno precej. Samo še tega se mora naučiti od Linuxa, da ti med morebitnim čakanjem ponudi tetris.

Pri meni je drugače, ker se mi okna sama naložijo na prazen disk in potem še nastavijo. Mi ni treba nič klikati in tako imam že od leta 2003 naprej. Za tiste, ki še ne veste, že Windows 95 se je lahko uporabil kot livecd. Torej cede not in potem že namizje. 8-)

SeMiNeSanja ::

tony1 je izjavil:

Horejšio je izjavil:

Težko si je predstavljati moro, ko ti WIN10 posodobi preko noči, naslednji dan pa nekaj 10k uporabnikov zanima kaj je bilo da nič ne deluje.


Konec lanskega leta jo je dal čez cel svet, ko je za Okna X priletel "popravek", ki je sfukal pridobivanje IP naslova od DHCP strežnika. Stranka s 40k uporabniki je najprej krivila vse drugo, na koncu se je pa pač sprijaznila s tritedenskim čakanjem na nov "popravek". Ker menijo da drugače ne more biti, ker razen Polken na tem svetu nič drugega ne obstaja. :D

Ehja, ker se na Linuxu še nikoli nič ni 'zaštrikalo'? Aja, sem pozabil, da 3/4 desktop Linuxov živ bog ne posodablja.

Tako genialno popoln, kot ga ti opisuješ, Linux definitivno ni. Take hvalespeve lahko producira edino nekdo, ki ga sploh ne uporablja ali nekdo, ki Windows ne uporablja in misli, da je boga prijel za nekaj, ker ima Linux, pri tem pa izgubil vsak smisel za kritičnost.

In ja, definitivno imaš vse posodobljeno, ne glede na to, da poganjaš verzije, za katere že leta nihče ne daje več popravkov ven, ker pač krpajo novejše verzije. Ampak ja, če avtomatski popravek reče, da ni popravkov, potem si definitivno up-to-date?

Mislim....ti to resno?

čuhalev ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Take hvalespeve lahko producira edino nekdo, ki ga sploh ne uporablja ali nekdo, ki Windows ne uporablja in misli, da je boga prijel za nekaj, ker ima Linux, pri tem pa izgubil vsak smisel za kritičnost.

Točno tako. Kritičnost se lahko doseže le, ko se pozna obe strani. Poznavanje samo ene se imenuje zagovarjanje, in ni vsak zagovor uspešen.

vostok_1 ::

xmetallic je izjavil:


Na linuxu si lahko srečen če sploh najdeš ustrezen gonilnik. Še bolj "srečen" si če naložiš linux in ti zaradi neustreznih gonilnikov internet ne dela. Been there, done that.


Ravno danes to doživel. In največja ironija je, da se je šlo za wifi adapter. Driverji sicer so, na non-free contrib repositorju.

There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1> Driverji sicer so, na non-free contrib repositorju.

Zakaj pa kupuješ šrot?

vostok_1 ::

Ker sem kupu preden sem šel preverit. My bad, se strinjam.
Ampak to je recimo nazoren primer za vse bodoče uporabnike linuxa. Preverite kompatibilnost, drugače boste od jahveja do bude preklinjali.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jype ::

vostok_1> Ampak to je recimo nazoren primer za vse bodoče uporabnike linuxa. Preverite kompatibilnost, drugače boste od jahveja do bude preklinjali.

A tako kot tisti ubožci, ki kupijo Windows 10 licenco (ker morajo zamenjati Windows XP, ki že dolgo ni več podprt), potem so morali pa kupiti še nov tiskalnik, ker v Windows 10 stari ne deluje?

Pri strojni opremi, ki jo poganja prosto programje, se to ne dogaja.

vostok_1 ::

Upam se trdit, da kar je po 2002, bi skoraj moralo vse tudi na Winsih delat. Ajde, za 10ko ne vem, 8ka pa bi najbrž prepoznala.

Da ne bo nesporazuma...i love linux, but i also hate it just as much. Ni za vse. Jaz bi tko rangiral:

- Dumbass uporabniki: surfanje po 24ur, filmčki. odpret kak pdf iz E-uprave, minimalna generična periferija, nič denarja in neznanje piratiziranja ... da, lahko uporabiš LINUX
- Firbčni userji: net, kaki editing programček, kakšna mal bolj eksotična periferija ali programje, ki je bolj tko poskusne narave... WIN. (Z linuxom boš si vrjetno začel lase pulit.)
- Mainstream delovni userji: torej taki, ki rabijo kak specifičen program da dela out of the box, brez, da se morajo preveč poglabljat v setup... Wins. Z linuxom je pogosto kar nemogoče.
- Entuzijasti: z veliko časa, voljo in dobro podkovanostjo ... LINUX. Linux nudi precej zabave, if you have the guts to digest it.

Jz uporabljam linux predvsem za prvo alinejo.
Ko rabim kaj preizkusit pa zalaufam winse. Ker pri linuxu je ponavadi tako, da porabiš vsaj 50% časa, da ugotoviš zakaj ne štarta.
Roko na srce...zelo bi si želel obvladati Linuxe, ker vidim, kolikšno moč lahko imajo. Ampak to zahteva another lifetime of work.


Je pa res ka je nekdo že omenil. Desktopi počasi postajajo zgodovina, oz so že skoraj za veliko mainstream uporabnikov.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

krneki0001 ::

jype je izjavil:

A tako kot tisti ubožci, ki kupijo Windows 10 licenco (ker morajo zamenjati Windows XP, ki že dolgo ni več podprt), potem so morali pa kupiti še nov tiskalnik, ker v Windows 10 stari ne deluje?


A to si spet iz riti potegnil neko domnevo?

Ja mogoče tisti printer ni delal v xp-jih, ampak v windows 10 še nisem našel printerja, ki nebi delal.
Oziroma sem, en A0 plotter, ker je imel še za windows 2000 driverje in nič novejšega, ampak sem ga potem vseeno uspel pregovorit, da je printal tudi pod windows 10 (sistemcem v tistem podjetju ni uspelo nikoli, da bi v katerem drugem sistemu kot windows 2000 zadeva printala).

jype ::

nebivedu> A to si spet iz riti potegnil neko domnevo?

Ne.

nebivedu> ampak v windows 10 še nisem našel printerja, ki nebi delal.

Dve moji stranki sta od proizvajalca tiskalnikov dobili obvestilo, da tiskalnik v Windows 10 ne bo nikoli podprt, en tudi s prijaznim povabilom, da lahko kupi novega, ker je stari itak star že več kot dve leti.

71GA ::

Odlična novica! Naj gredo na Windows in naj plačajo - politika pač. Menjava operacijskega sistema ni lahka stvar a Linux ni težak v kolikor se ga učimo kot mladi. Prav tako kot je ljudem težak Linux, jim je bil na začetku težak Windows a so to na žalost že pozabili. Koliko od nas pa je na začetku vedelo, kje najti namestitvene mape za programe (Program files), nismo niti vedeli, kako namestiti programe, kako odpreti task manager...

Vse je isti šmoren in vztrajanje na plačljivem Windows absolutno vidim zgolj in izključno kot razvajenost. Ljudje smo razvajeni. To je dejstvo.

poweroff ::

Zakaj poteka debata o tem ali je Linux dober ali slab, če je pa razlog za odločitev o prehodu v resnici korupcija?
sudo poweroff

s1m0n ::

Saj v večini z drugim kot gonilniki na linux ni večjih težav.
Ali gre za nov ali star HW zgodba je enaka!

Pa, če tudi obstaja gonilnik so včasih poti do srečnega zaključka predolgi ali prekomplicirani.

71GA ::

Desktop izkušnja bo neprimerljivo boljša, ko bodo končali knjižnico Wayland in compositor Weston. Sam že komaj čakam...

krneki0001 ::

jype je izjavil:

Dve moji stranki sta od proizvajalca tiskalnikov dobili obvestilo, da tiskalnik v Windows 10 ne bo nikoli podprt, en tudi s prijaznim povabilom, da lahko kupi novega, ker je stari itak star že več kot dve leti.


Lahko izveš kateri printerji?

tony1 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

tony1 je izjavil:

Horejšio je izjavil:

Težko si je predstavljati moro, ko ti WIN10 posodobi preko noči, naslednji dan pa nekaj 10k uporabnikov zanima kaj je bilo da nič ne deluje.


Konec lanskega leta jo je dal čez cel svet, ko je za Okna X priletel "popravek", ki je sfukal pridobivanje IP naslova od DHCP strežnika. Stranka s 40k uporabniki je najprej krivila vse drugo, na koncu se je pa pač sprijaznila s tritedenskim čakanjem na nov "popravek". Ker menijo da drugače ne more biti, ker razen Polken na tem svetu nič drugega ne obstaja. :D

Ehja, ker se na Linuxu še nikoli nič ni 'zaštrikalo'? Aja, sem pozabil, da 3/4 desktop Linuxov živ bog ne posodablja.

Tako genialno popoln, kot ga ti opisuješ, Linux definitivno ni. Take hvalespeve lahko producira edino nekdo, ki ga sploh ne uporablja ali nekdo, ki Windows ne uporablja in misli, da je boga prijel za nekaj, ker ima Linux, pri tem pa izgubil vsak smisel za kritičnost.

In ja, definitivno imaš vse posodobljeno, ne glede na to, da poganjaš verzije, za katere že leta nihče ne daje več popravkov ven, ker pač krpajo novejše verzije. Ampak ja, če avtomatski popravek reče, da ni popravkov, potem si definitivno up-to-date?

Mislim....ti to resno?


Domnevaš napačno, Linux ni popoln, ti pa pogosto prišpara živce. In ja, popravki še kar prihajajo. In, ker nisi razumel: 20 let stari konfig fajli ne pomenijo 20 let starega sistema, le to, da so v pomembnem delu še vedno združljivi z dovolj novim sistemom, da ima ta še vedno polno podporo. Glede na žolčne odzive, to meji na ZF tle gor?

Nekoč sem ti tle gor že napisal, da ti tvoj vsevedni odnos do forumašev škodi. Vzemi si kdaj kak nasvet k srcu, bi ti koristilo.

krneki0001 je izjavil:

jype je izjavil:

A tako kot tisti ubožci, ki kupijo Windows 10 licenco (ker morajo zamenjati Windows XP, ki že dolgo ni več podprt), potem so morali pa kupiti še nov tiskalnik, ker v Windows 10 stari ne deluje?


A to si spet iz riti potegnil neko domnevo?

Ja mogoče tisti printer ni delal v xp-jih, ampak v windows 10 še nisem našel printerja, ki nebi delal.
Oziroma sem, en A0 plotter, ker je imel še za windows 2000 driverje in nič novejšega, ampak sem ga potem vseeno uspel pregovorit, da je printal tudi pod windows 10 (sistemcem v tistem podjetju ni uspelo nikoli, da bi v katerem drugem sistemu kot windows 2000 zadeva printala).


Jaz imam doma enega takega, gre za Brother HL-1430, ki nima več driverjev v Win 7, kupljen je bil leta 2004. Takrat so me strašili, da zaradi GDI vmesnika ne bo nikoli deloval v Linuxu. 10 let kasneje sem ga bil prisiljen namestiti na Linux, kjer deluje.

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Zakaj poteka debata o tem ali je Linux dober ali slab, če je pa razlog za odločitev o prehodu v resnici korupcija?

Kdo pa lahko dokaže da prehod na Linux ni bil posledica korupcije? Samo zate ne, ker je Linux zastonj?

Služi se na man-power času. Licence danes predstavljajo manjši strošek projekta.

Nekako je razmerje 5:1 v korist inženirskim uram.

Tako da tudi Linux ni ravno "free lunch"...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

krneki0001 ::

tony1 je izjavil:



Jaz imam doma enega takega, gre za Brother HL-1430, ki nima več driverjev v Win 7, kupljen je bil leta 2004. Takrat so me strašili, da zaradi GDI vmesnika ne bo nikoli deloval v Linuxu. 10 let kasneje sem ga bil prisiljen namestiti na Linux, kjer deluje.


Poznaš komad od Riblje Čorbe?

tony1 ::

čuhalev je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Take hvalespeve lahko producira edino nekdo, ki ga sploh ne uporablja ali nekdo, ki Windows ne uporablja in misli, da je boga prijel za nekaj, ker ima Linux, pri tem pa izgubil vsak smisel za kritičnost.

Točno tako. Kritičnost se lahko doseže le, ko se pozna obe strani. Poznavanje samo ene se imenuje zagovarjanje, in ni vsak zagovor uspešen.


Do neke mere drži, Okna uporabljam vedno manj, datuma, kdaj se mi ne bo treba več ukvarjati z njimi, pa še ne vidim. :P

Horejšio ::

poweroff je izjavil:

Zakaj poteka debata o tem ali je Linux dober ali slab, če je pa razlog za odločitev o prehodu v resnici korupcija?


To je dejstvo/bistvo, ki ga večina ne dojame oz. ga interpretira po svoje... alternativna dejstva so to :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Horejšio ()

tony1 ::

Nebivedu: zmanjkalo ti je argumentov.

Na tezo, da bi moral iti kupit novega samo zato, ker se proizvajalcu ne da napisati novih driverjev ne pristajam, ker Gorenjci tega ne maramo. :))

krneki0001 ::

Najbolj zanimivo je da "strokovnjaki" trdite, da so windows zanič, ker ni kakega driverja. Kot da je MS kriv za to, če se proizvajalec trudi dobiti čimveč denarja od strank in noče podpreti starih stvari.

Gorenjci ste pa s svojim šparanjem itak glupi do konca. A ženo še kej trese, ker si bil celo noč zunaj?


Sam uporabljam oboje, tako linux kot windows. Po sili razmer moram uporabljat celo suse linux, ker IBM pač tako zahteva za en svoj produkt, ampak postaviš in pozabiš pri obeh sistemih. Ne rabiš nič vsakič nekaj nastavljat že od windows 8 preview naprej. Poleg tega, ko enkrat naložim win 8, 8.1 ali 10 na računalnik, prej računalnik menjam, kot pa da bi moral na novo postavljat sistem. Res pa uporabljam samo Lenovo prenosnike (T, W, X) in grafične postaje od Lenovo (S30) ali HP (Z2xx, Z8xx).

Jarno ::

poweroff je izjavil:

Zakaj poteka debata o tem ali je Linux dober ali slab, če je pa razlog za odločitev o prehodu v resnici korupcija?

Nekateri "borci za resnico" gredo tako daleč, da že v naprej verjamejo v njim ustrezno in nepreverjeno domnevo.
Bi rad izvedel, kaj je korupcija?
Ko mi moj hilbilly soded ponudi dva litra šnopsa, da mu skinem Linuxe. :)
Ne ve, zakaj se gre, ampak ne mara.

blackbfm ::

Jaz imam doma enega takega, gre za Brother HL-1430, ki nima več driverjev v Win 7, kupljen je bil leta 2004. Takrat so me strašili, da zaradi GDI vmesnika ne bo nikoli deloval v Linuxu. 10 let kasneje sem ga bil prisiljen namestiti na Linux, kjer deluje.


wau,mi pa imamo hpja iz sredine 90ih pa dela na win10 8-) edino počasen je za popi*dit, pac povezan na lpt port

s1m0n ::

blackbfm je izjavil:

Jaz imam doma enega takega, gre za Brother HL-1430, ki nima več driverjev v Win 7, kupljen je bil leta 2004. Takrat so me strašili, da zaradi GDI vmesnika ne bo nikoli deloval v Linuxu. 10 let kasneje sem ga bil prisiljen namestiti na Linux, kjer deluje.


wau,mi pa imamo hpja iz sredine 90ih pa dela na win10 8-) edino počasen je za popi*dit, pac povezan na lpt port


Ta Brother dela BP od Win7 do Win10!

The built-in driver is already included with Windows® Operating System or is available through Windows® update. The built-in driver supports the basic functions of your Brother machine.


To, da ti npr ne deluje SW od proizvajalca pa nima nikakršne povezave z OS-om.

xmetallic ::

tony1 je izjavil:


Domnevaš napačno, Linux ni popoln, ti pa pogosto prišpara živce. In ja, popravki še kar prihajajo. In, ker nisi razumel: 20 let stari konfig fajli ne pomenijo 20 let starega sistema, le to, da so v pomembnem delu še vedno združljivi z dovolj novim sistemom, da ima ta še vedno polno podporo. Glede na žolčne odzive, to meji na ZF tle gor?


Če podjetje nima financ da posodobi 15 let star program je bolje da zapre vrata. Podpirati 15 let stare fajle in dodajat nove funkcije on top of it je tudi nonsense. Zato se nekaterih funkcij v linuxovem jedru že 15 let nobena duša ne spravi izboljševat ker bi šlo vse v ku*ac. Čez 10 let bo vse tako prepleteno in kompleksno, da se bo bolj splačalo na novo spisat operacijski sistem kot spreminjat obstoječega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

BigWhale ::

krneki0001 je izjavil:

Najbolj zanimivo je da "strokovnjaki" trdite, da so windows zanič, ker ni kakega driverja. Kot da je MS kriv za to, če se proizvajalec trudi dobiti čimveč denarja od strank in noče podpreti starih stvari.


V tejle temi je vec taksnih, ki trdijo, da je Linux zanic, ker ni driverjev. Ampak tle je pa kr Linux kriv, da je stanje tako. :))

krneki0001 ::

Sam OS ni nič kriv, če proizvajalci ne napišejo driverjev.

vostok_1 ::

YAY. I think it's important for the world to know....uspelo mi je inštalirat wireless driverje!

Občutek je tko k pri prvem seksu. Ful si ga želiš. Porabiš en dan za raziskovat na netu. Ko se spraviš k opravilu te prime strah, da ne veš kaj boš naredil. Med seksanjem, se ti kaj zalomi. Konec je pa ok in vidiš, da ni TAKO zahtevno. Potem pa ti zraste samozavest za naslednjič.

That's linux for ya.

Windows is more like paying a whore. Ne rabiš preveč razmišljat in se sekirat, nikoli pa ne veš kaj si še zraven dobil.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

matijadmin ::

poweroff je izjavil:

Zakaj poteka debata o tem ali je Linux dober ali slab, če je pa razlog za odločitev o prehodu v resnici korupcija?


Najverjetneje. In pritiski (lahko tudi legitimni, ampak kako se 'lobira,' vemo, najpogosteje z izsiljevanjem). Milo rečeno je odločitev politična. Najverjetneje pa res koruptivna.

Hja, glede Linuxa. Res je, ni vse izpiljeno in na videz ni nikogar, ki bi za zanesljivim delovanjem stal. Pa je res tako? Le deloma. Zreli projekti in distribucije še kako skrbijo za zanesljivost od varnosti do stabilnosti. In ni malo takih projektov.

Glede gonilnikov se res lahko zatakne, vendar tu gre vsaj deloma 'krivdo,' če lahko razloge sploh tako imenujem, pripišemo proizvajalcem strojne opreme. Najbolj se je to dolga leta in do neke mere se še pozna prav pri gonilnikih za grafične kartice. Ampak sam sem dobro shaja tudi s precej eksotičnimi operacijskimi. Po drugi strani je tudi nekaj distribucij (med bolj znanimi RedHat) na voljo s podporo podjetjem, ki jo zagotavlja kar razvojna skupina in nenazadnje, kdor vseh okoliščin pred načrtovanjem ne pretehta, pač ni strokovnjak temveč teslo. Da velikih igralcev niti ne omenjam, IBM ima veliko rešitev na linuxovem jedru, pa številne raziskovalne ustanove takisto. Pa kaj za vraga njim ne deluje dobro?

Debata, ali je Linux zanič, ali je Windows tisto pravo, je najmanj otročja. macOS je v veliki meri izdelan iz odprte kode in, kaj je z njo narobe? Res je za posameznega in končnega uporabnika izkušnja lahko boljša na nekem komercialnem OS, kjer bodo izkušnjo pilili, vendar nas izkušnje učijo, da včasih tudi (predvsem, ko gre za našo varnost ali zasebnost) preprosteje in predvsem ceneje raje slepijo. Za korporativno okolje to ni več tako zelo nujno ali sploh samoumevno. Tam se denar običajno in, če gre za vsaj približno normalne prakse, nameni neki zaokroženi, dovršeni celoti, ki ji pravimo ECM. Stvar politik in temeljnih odločitev, kako bo taka celota zasnovana, ob BYOD politiki, s heterogenim okoljem odjemalcev, tipskimi in v naprej izbranimi napravami, kot spletno okolje, okolje z lahkimi ali težkimi odjemalci ... Če se stvari dobro zastavi, načrtuje, nadzoruje in plača, ni razloga, da bi odprto kodo smatrali za slabokrvno.
Vrnite nam techno!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec ere Linuxa v Münchnu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11432321 (26750) nekikr
»

Linuxu v Münchnu slabo kaže (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14037172 (31254) MrStein
»

München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
28786866 (63400) johnnyyy
»

Münchenski mestni svetniki ne znajo uporabljati Linuxa (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
20170805 (61447) Ghost7
»

Prah okoli Münchenske napovedi vrnitve k Microsoftu se počasi razblinja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
421146983 (135529) trnvpeti

Več podobnih tem