» »

Excel malo bolj napredno

Excel malo bolj napredno

free_k_shot ::

Živjo,

ubadam se z problemom pa nikakor ne pridem do rešitve ker mi skos ven meče errorje.
Imam Excel 2013.
In sicer bi si rad poenostavil sledenje plačanih vadbenih dni.

Recimo; Oseba plača za 16 vadbenih dni (to znese 4 mesece). Vmes 1x pride drugič ne itd.
Sproti si delam evidenco prihodov. Ker si ne moramo privoščiti da se to vleče v nedogled je seveda exp.date tudi določen (Npr. 1.1.2017 = vplačilo, exp. 4.1.2017).

Datum poteka imam vnešen v celico. Kaj bi zdaj rad;
Da je znotraj celice v katero je vnešen datum vpisana funkcija, katera mi šteje polja kolikokrat je ta oseba bila na vadbi (po navadi vpišemo X) in v primeru da je bila 15x se celica obarva oranžno, v kolikor 16x ali več pa rdeče (Se pravi datum ostane, samo celica se obarva).

V kolikor ni jasno kaj bi rad lahko file tudi pošljem.
Probal sem z countif, kar dela ok ampak ven vrže seštevek, jaz pa bi rad imel ta seštevek za vpisanim datumom sej vem da ni nič narobe če imam še eno celico in iz te izhajam naprej, ampak potem se hitro naberejo 2,3,4, v katerih so samo neki podatki. Če bi se le dalo brez njih)

In potem pogojno oblikovanje, kako narest da, če je vrednost manjša od 15 je celica obarvana npr. zeleno, če je vrednost 15 se obarva oranžno in če je vrednost 16 ali več se obarva rdeče. (Nekako mi skos ven meče error ko poskušam dat več pogojev v eno funkcijo) Vse zgoraj opisano pa zablindirat v ozadje ene celice v kateri je že vpisan DATUM! :D

Upam da sem dovolj zakompliciral. Hehe...

Hvala za pomoč

ngc2392 ::

ena celica lahko sprejme samo eno formulo (ki ima sicer lahko več gnezdenih formul...).
iz napisanega res težko razberem, kaj hočeš :)
United We Stand, Divided We Fall

samotest ::

Nalepi prikaz kako izgleda Excel, da nam bo bolj jasno.

Kot te razumem boš pa potreboval dve kontrolni polji,
- eno za število obiskov (conditional formating kot si opisal za zeleno če manjše od 15, oranžno če enako 15, rdeče če večje od 15),
- drugo za exp datum (ki ga lahko uporabiš za primerjavo na tekoči datum in če se srečata, ga obarvaš rdeče recimo, sicer je zelen)
Karkoli se obarva rdeče, pomeni da je končal/-a.

Tako nekako shamo ja. Nekaj sem se poigral z pogojnim oblikovanjem in mi je nekako uspelo, vendar je še vedno ena celica v kateri
se sešteva countif. Ali lahko to nekako skrijem, zakrijem, ne vem... da me ne moti v glavnem, po možnosti kar v formulo pogojnega oblikovanja.

prilagam še sliko in file, če bo imel kdo željo se poigrat :) ;

slika: http://www.filedropper.com/excelcountif...

File: www.filedropper.com/vadbeprimer

Zgodovina sprememb…

mlamat ::

Zastonj se še mačke ne gonijo.

ngc2392 ::

če hočeš, lahko stolpec/vrstico skriješ (ali več njih), da te ne moti. funkcije še vedno normalno delajo, le ti ne vidiš tistega stolpca.
za tisto večje manjše od 15 pa uporabi pogojno oblikovanje. na eni celici lahko uporabiš več pravil.
United We Stand, Divided We Fall

iDare ::

Skriješ stolpec tako, da klikneš z desnim klikom na stolpec in skrij...

smacker ::

Lahko komot tisti countif v pogojno oblikovanje skopiraš pa zbrišeš ta stolpec. Evo popravljeno: http://www.filedropper.com/vadbeprimer_1
Dodaj si pravila za prazna polja in zvezdice - zdaj jih barva rdeče/zeleno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: smacker ()

@ngc2392 in @iDare hvala za pomoč, vendar če samo skriješ stolpec si še vedno sledi BA, BB, BC... samo da eden vmes manjka. Ne vem, jaz take stvari porajtam. Poleg tega če bi označil celo tabelo in dal automatsko poravnavo celic bi se mi skrita celica ponovno pojavila. Ampak vseeno hvala za trud.

@smacker to je to kar sem želel.
tale formula mi je delala težave;
=AND(COUNTIF(C5:AS5;C5)>13;COUNTIF(C5:AS5;C5)<16)

Malo bom mogu popravit za tiste ki so manj kot 4 mesece, ampak v osnovi je to to.

Ker vidm da ti tele formule kar grejo, še last quastion, za zdaj;
Ker se poleg števila vadb, osredotočam še na datum mi tale formula ni čisto jasna
=IF(BA5<=TODAY();1;0)   --> obarva zeleno

po domače; če je celica BA5 < ali = Današnjemu datumu je ; "no tukaj se mi pa ustavi
Vem da sama formula vrne vrednost 1 za TRUE in vrednos 0 FALSE. Ampak spet, če je datum že pretekel naj se obarva rdeče, v nasprotnem primeru zeleno. Ali moram imet napisana za to 2 pogoja? >= rdeča, < zelena.

In pa kaj excel upošteva ko da v pogojno oblikovanje. Vrednost TRUE ali FALSE?
No zdaj sem dal 2 pogoja, pa mi načeloma dela. Kaj v primeru da želim vnest specifičen datum. Ali ga moram pretvorit z DATEVALUE in vstavit v funkcijo ali je mogoče uporabit datumsko obliko.

V mislih imam tole:
=DATEVALUE("31.1.2017")   ---> 42766
=IF(BA5<=DATEVALUE("15.2.2017");1;0) to je enako kot =IF(BA5<=42766;1;0)

Še enkrat hvala @smacker!
Predvidevam da je vseeno:|

smacker ::

Lahko poenostaviš v (jaz sem pozabil popravit, ta IF je ostanek ko sem vmes nekaj probal):
=BA5<=TODAY()-14

TODAY()-14 je danes enako 31.1.2017. Če je datum v celici manjši ali enak temu, se bo obarvalo rdeče.
Če je pogoj določen s formulo izpolnjen (formula v pogojnem oblikovanju mora vračat TRUE/FALSE) potem se izvede nastavljeno oblikovanje (v tem primeru obarvaj celico rdeče). Ko se pravila prekrivajo, ima prednost tisto ki je na vrhu seznama - lahko urejaš vrstni red pravil.
Za večjo preglednost lahko uporbiš tud DATE funkcijo, ki ji podaš dan, mesec in leto pa zgenerira datum:
=BA5<=DATE(31;1;2017)

Jap, tudi tako bi šlo. Brez IF ampak malo obrnjeno :)
=BA5>=DATE(2017;1;31)

Thank u very much8-)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587978 (3555) -JM-
»

pomoč v excelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje