» »

Mesečno varčevanje

Mesečno varčevanje

«
1
2 3

optimo9 ::

Pozdravljeni,

ker verjamem da je na tem forum ogromno strokovnjakov vseh področji, torej tudi s financ imam naslednjo vprašanje. Zanima me kam predlagate da vložim/spravim del svojih prihodkov? Govorim o 100-150€ mesečno za srednjeročno obdobje. Kaj je najboljša rečitev za 150€ mesečno za obdobje nekaj let.. ali je boljše morda manjši znesek (100€) za nekoliko daljše obodbje - 10 let recimo.

Hvala za vaše odgovore.

Lp, Optimo

rawlit ::

Koliko si nagnjen k tveganju?

kokos25 ::

Takole ti povem, če imaš otroke in če imaš ženo brezposelno in če imaš cca 1000€ neto plače...nikar, sem naredil to neumnost, vzeli so mi otroške dodatke in na koncu izgubil enokilo živcev...in vsaj (glede na prišparano in otroške dodatke) 800€...
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

optimo9 ::

kokos25: Nimam še otrok, to mi je prva služba in bi dajal nekaj na stran da bi si čez čas lahko kaj več privoščil kot pa da se takoj sproti porablja

MaRkeZi: hehe pretvegal sem ogromno s stavami, zdaj bi verjetno kaj bolj sigurnega :)

smacker ::

Obresti za take zneske v zanesljivih skladih so zanemarljive, meni osebno več pomeni, da imam denar na razpolago, ko ga potrebujem. Zato ga varčujem kar na TRR, dokler ga ne potrebujem. Je pa potrebna samodisciplina, da ne porabiš vsega kar zaslužiš.

rawlit ::

Da, tako bo najboljša izbira kar banka.

111111111111 ::

Najbolje kakšni skladi. TRR ni najboljši, pa še na depzit ne dobiš nič in bit moraš samodiscipliniran kot smacker. Iz skladov dobiš gotovino na račun v nekaj dnevih. Če boš šparal 5-10 let. Če boš manj potem se izpostavljaš večjemu tveganju. (šparaj za penzion, bajto ali kak večji nakup)

Malček imaš težavo, ker so trgi trenutno v devet letnem vrhu in bo verjetno sledila korekcija, tako da moraš potem res šparat 10 let minimum

optimo9 ::

Hvala za hitre odgovore.

Chuapoiz: potem je najbolje še malo počakati in ta čas varčevati na TRR pa potem v igro?

Ima morda kdo dostop do tega članka na financah?
https://mojefinance.finance.si/8850214

krneki0001 ::

Nabavi si sef, pa spravljaj vanj. Še malo pa bo treba plačevat zato da boš imel denar na računu, ker gredo obresti tako dol.

optimo9 ::

Berem malo za ALTO trenutno.. kdo ima kakšne izkušnje?

Hvala.

NikolormousB ::

Hranilna knjižica na banki brez online dostopa + avtomatično nakazilo s trajnikom na ta varčevalni račun 150€ čim prej po prejemu plače.

- Trajnik zato, da vsak mesec sigurno daš na stran denar. Če na roke nakazuješ je preveč enostavno najti izgovor, da tisti mesec res potrebuješ denar.

- Hranilna knjižica zaradi dobre mešanice likvidnosti in omejitve dostopa. Običajno je denar dostopen 1 mesec po pologu na knjižico, tako, da si vseeno likviden, ne moreš pa isti mesec pobrati dol tekočega vložka.

- Brez dostopa do online banke zato, da imaš še eno varovalko vmes. Če res rabiš denar ga lahko dobiš, izoneš se pa raznim impulzivnim nakupom in nakazilom na prepaid mastercard.

Za obresti ti bi moralo biti načeloma vseeno, ker varčuješ, ne investiraš. Brez večjega tveganja ali vloženega truda danes ne boš dobil spodobnih obresti, sploh pa ne takih, ki bi ti naredile razliko pri 150€ na mesec.

Vlaganja v sklade in delnice odsvetujem, če se ne misliš poglobiti v stvar.

111111111111 ::

optimo9 je izjavil:


Chuapoiz: potem je najbolje še malo počakati in ta čas varčevati na TRR pa potem v igro?


Hja, odvisno. Misliš igrati na dolgi rok? 5-10 let? Si o tem prepričan? Potem so skladi OK, srednje tveganje pa še nekaj donosa in začni čim prej vlagat, ker pri trgu nikoli ne veš. Sam se ne strinjam z ostalimi, da pustiš denar, ki ga ne rabiš ležati. Tudi ne mislim, da bi ga moral staviti na črno v kazinoju vsak mesec. Zavedati pa se moraš, da te pri takih naložbah ne sme zagrabit panika. Najslabše so jo odnesli tisti, ki so v krizi jemali denarje ven zaradi strahu, pripravljen moraš biti tudi na to da trgi zanihajo 15-30%.

Jaz bi 150EUR razporedil v sklade. 100EUR malo tveganje, mali donosi, 50EUR pa v kaj bolj tveganega (sam trenutno vlagam v Balkan 50EUR na mesec in 80EUR za mularijo pa v evropo, ker bodo rabili čez 13-15 let, ne bom povedal v katere sklade, da ne delam reklame :)) Ampak to je moj prihranek za pokojnino in otroke torej še 20 let in mi je vseeno če zgrmi navzdol (če bo zgrmelo bom še podvojil vplačila). Večino prihrankov pa imam v depozitih, ker moram rešit še stanovanjsko vprašanje. Potem pa ko bo več denarja bom za začetek kupoval delnice z izplačilom dividend in potem kaj bolj tveganega.

Vsekakor pa se prej dobro pozanimaj o stvareh in ne verjemi naključnim forumašem (vključno z mano). Pojdi do DZU-jev in se dobro informiraj preden se odločiš. Meni so vedno odgovorili na vsa vprašanja, ki so me zanimala.

EDIT: Pri skladih bi te opozoril naslednje. Ko sem sam začel, so me neprijetno presenetili vstopni stroški. Notri sem dal 1000EUR do sklada je prišlo 850EUR. 150EUR je šlo za stroške. :( Poglej izstopno provizijo in upravljalsko, ti dve ti največ pobereta.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Jaz puščam denar na tekočem računu. Samokontrola mi ne predstavlja težav. Rečem si, da pod določeno mejo ne smem iti in je to-to.

korenje3 ::

kot pravi predhodnik. načeloma je najbolje puščast na ttr. razen če imaš probleme s samokontrolo zapravljanja. mislim isto sranje če daš 1 plačo na stran, kot da 10 mesecev dajaš 100€ nekam.
bilo bi pa fino, če bi nlb omogočala preko klika, da sam popredalčkaš denar in da ga zakleneš do nekega obdobja.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

111111111111 ::

Fantje kaj pa inflacija? Če denar rabiš v letu ali dveh, potem nalaganje v delnice in sklade ni najboljša rešitev, ker se te stvari igra na dolgi rok in ne moreš kar danes vzet ven denarja, če gre trgom slabo. Če šparaš leto ali dve potem je TRR, depozit ali hranilna knjižica več kot dovolj. Samo ne vem kaj boš lahko kupil s 3600€ po dveh letih.

Netrunner ::

Jaz sem si naredil 30 dnevni varčevalni račun na katerega sem vsak mesec nakazoval po mojih zmožnostih. Po prvem nakazilu sem vsaki mesec vse pobral dol in nakazal gor enak znesek + še nekaj poleg. Na tak način sem si vsaki mesec povečal varčevanje in si zaklenil denar za 30 dni. Ko se mi je nabrala malo večja vsota, sem le to dal vezati za 1 leto.

Vsekakor pa to ni najboljši način če hočeš velike obresti.

radmannsdorf ::

Poišči kafič ki ima "šparovc".
Vsak teden na pir in 30€ v šparovc :)

Invictus ::

Nobeno varčevanje, računi, skladi, ti ne bo pomagalo, če ne znaš varčevat brez tega.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kljukusa ()

NikolormousB ::

Kako ne. Seveda pomaga. Če si zakleneš denar oz. otežiš dostop do njega, ne kupiš vseh bedarij, ki ti padejo na pamet.

dj_uro ::

to naj bi imel v glavi/pameti, mar ne?
vw-klub.si

d4vid ::

Invictus je izjavil:

Nobeno varčevanje, računi, skladi, ti ne bo pomagalo, če ne znaš varčevat brez tega.


offtopic: kako se kontrolirat, da ne zapraviš vsega denarja? Rad bi počasi začel varčevat za avto, potrebujem cca 3-4k€. Mesečno bi rad dal na stran čim več. Pa mi dela težave mastercard, ker si moram kupit neko bedarijo vsak mesec, ne morem mimo gostilne in nasploh ko vidim kako stvar v štacuni, jo hočem.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

NikolormousB ::

to naj bi imel v glavi/pameti, mar ne?


Jah, nismo vsi tako popolni na vseh področjih kot nekateri slo-techarji.

Rad bi počasi začel varčevat za avto, potrebujem cca 3-4k€.


Meni se za take stvari najbolj obnesejo udarniške akcije. Sicer pomaga, da nimam full time joba, tako, da imam načeloma čas delati več stvari naenkrat. Ampak, če rabiš 4 jurje za avto, ki ga boš imel npr. 3 leta moraš v naslednjih 3 letih zaslužiti 111€ na mesec več. Potuhtaj, če maš kakšen marketable skill, ki ti lahko prinese dodaten zaslužek.

Baja ::

Jaz bom drugo leto začel kupovati naložbeno zlato. gram, dva na mesec v povprečju je plan.

@optimo9: daš vsak mesec 150e na račun, vsake 4 mesce iz tega kupiš 5g zlata (50e/mesec). tako imaš nekaj privarčevano za kratek/srednji rok in nekaj na dolgi rok. lahko tudi vsak mesec kupiš gram, ampak manjse teze so drazje od vecjih.

edit: govorim o fizičnem zlatu, da ne bo kdo kakih papirjev kupoval

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Baja ()

GrimReaper ::

d4vid je izjavil:

offtopic: kako se kontrolirat, da ne zapraviš vsega denarja? Rad bi počasi začel varčevat za avto, potrebujem cca 3-4k€. Mesečno bi rad dal na stran čim več. Pa mi dela težave mastercard, ker si moram kupit neko bedarijo vsak mesec, ne morem mimo gostilne in nasploh ko vidim kako stvar v štacuni, jo hočem.

Sam sem si že zdavnaj ukinil negativni limit, pa zdaj sem začel uporabljat debetno Viso namesto MasterCard. To je vsaj tolk da 18. nimaš presenečenj, kot je bilo recimo ta mesec ko so mi trgali 500€.
Niti ni blo tolk da ne bi vedel za to, ampak kakšen dan ali dva pred 18. sem pa že mal pozabil na to, in je bilo vseen presenečenje.

Sam si tudi v Excel pišem koliko bi moral vsak mesec prišparat in koliko dejansko sem.
Čeprav če nekaj rabim, bom to vseeno kupil, zdaj ko sem šele dobro začel šparat, potem pobrišem začetni mesec ali tri, ker bi imel itak precej manj kot sem predvidel. Ampak zdaj z decembrom namesto septembrom bi mi pa že moralo stečt.
Ni pa to najboljši način, ker sem že dva avta kupil na ta način, ampak vsaj eno leto pred zastavljenim ciljem.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Tilen ::

Daj na stran, dokler nimaš cca 2000 EUR (ena pozicija) in potem počasi kupuj, kar si že omenil - delnice podjetij, ki izplačujejo rastoče dividende med cca 3% in 5% letno že vsaj 15 let. V Sloveniji je to recimo Petrol ( 1 ), v ZDA tile, EU spisek.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

djabi ::

@optimo09

Glej tole (pri NLB):


Je pa ena prednost: zaenkrat nobeno tveganje.

V sklade pa ne bom vlagal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: djabi ()

FTad ::

@djabi: a to je mesecna obrestna mera?

111111111111 ::

Baja je izjavil:

Jaz bom drugo leto začel kupovati naložbeno zlato. gram, dva na mesec v povprečju je plan.

@optimo9: daš vsak mesec 150e na račun, vsake 4 mesce iz tega kupiš 5g zlata (50e/mesec). tako imaš nekaj privarčevano za kratek/srednji rok in nekaj na dolgi rok. lahko tudi vsak mesec kupiš gram, ampak manjse teze so drazje od vecjih.

edit: govorim o fizičnem zlatu, da ne bo kdo kakih papirjev kupoval


Uff... Raje prihrani in kupi večjo količino, pri gramskih nakupih boš zelo težko prišel v plus. Predlagam vsaj 10g skupaj kot nekak minimum, da je še nekje realna izdelava/cena.

djabi je izjavil:

@optimo09

Glej tole (pri NLB):


Je pa ena prednost: zaenkrat nobeno tveganje.

V sklade pa ne bom vlagal.


Heh. Jaz sem 2012 dal 10000 na NKBM in sem po 2 letih ven dobil 800€. Če daješ v depozite, zaradi varnosti OK. Drugače pa se ne splača, ker si ravno inflacijo pokriješ.

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

FTad je izjavil:

@djabi: a to je mesecna obrestna mera?


Letna. :D

Danes so pogoji za depozite še manj ugodni. http://www.depoziti.si/
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

jusv ::

Pogoji so res slabi. Obrestne mere pa precej nizke. Je pa to še vedno najbolj "varna" naložba (oz. ni tveganj). Mislim pa, da ima Addiko najvišjo obrestno mero (1,1%).
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

shubell ::

gbd kašča alpa šparovc

telexdell ::

111111111111 je izjavil:


...
EDIT: Pri skladih bi te opozoril naslednje. Ko sem sam začel, so me neprijetno presenetili vstopni stroški. Notri sem dal 1000EUR do sklada je prišlo 850EUR. 150EUR je šlo za stroške. :( Poglej izstopno provizijo in upravljalsko, ti dve ti največ pobereta.


Kje je pa tebi uspelo najti sklad s 15% vstopnimi stroški???

Sam vlagam v sklade in so vstopni stroški od 1,47...3%. Izstopni stroški so 1%, po 5 letih v skladu pa 0%. Upravljavska provizija se plača od skupnega donosa sklada in ne od vplačanih sredstev. V sklada vlagam mesečno različne zneske. Posamezni donosi vplačil so med 24% in 0,47%. Skupni (nekaj več kot leto dni) donos vseh vplačil v vse sklade pa je 5,22% po odbitih vstopnih stroških, izstopnih stroških, upravljavski proviziji in 25% davku. Tako mi je 1000€ v skladih prineslo 52,2€. Če bi mi ista vsota ležala na TRR pa bi bil bogatejši za 0,1€.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

NiggerBob ::

P2P posojanje. Twino in Mintos sprejemata vlagatelje iz cele EU.
Jemlji to kot tvegano naložbo in da lahko ostaneš brez vsega. Investiraj samo del denarja, ki ga lahko pogrešaš.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

111111111111 ::

telexdell je izjavil:

111111111111 je izjavil:


...
EDIT: Pri skladih bi te opozoril naslednje. Ko sem sam začel, so me neprijetno presenetili vstopni stroški. Notri sem dal 1000EUR do sklada je prišlo 850EUR. 150EUR je šlo za stroške. :( Poglej izstopno provizijo in upravljalsko, ti dve ti največ pobereta.


Kje je pa tebi uspelo najti sklad s 15% vstopnimi stroški???

Sam vlagam v sklade in so vstopni stroški od 1,47...3%. Izstopni stroški so 1%, po 5 letih v skladu pa 0%. Upravljavska provizija se plača od skupnega donosa sklada in ne od vplačanih sredstev. V sklada vlagam mesečno različne zneske. Posamezni donosi vplačil so med 24% in 0,47%. Skupni (nekaj več kot leto dni) donos vseh vplačil v vse sklade pa je 5,22% po odbitih vstopnih stroških, izstopnih stroških, upravljavski proviziji in 25% davku. Tako mi je 1000€ v skladih prineslo 52,2€. Če bi mi ista vsota ležala na TRR pa bi bil bogatejši za 0,1€.


Vzameš varčevalni načrt za 20 let in že v štartu plačaš vse vstopne stroške. :) Varčevalni načrt skleneš da boš v n letih vložil 20.000€ v sklad, od tega ti zaračunajo vstopne stroške 1%. Takoj plačaš 150€, 50€ pa se porazdeli na ostale obroke. :)

tikitoki ::

kokos25 je izjavil:

Takole ti povem, če imaš otroke in če imaš ženo brezposelno in če imaš cca 1000€ neto plače...nikar, sem naredil to neumnost, vzeli so mi otroške dodatke in na koncu izgubil enokilo živcev...in vsaj (glede na prišparano in otroške dodatke) 800€...


Das v zlato, ce ti ga na daljavo izvohajo pa tudi dobro.

Drugace pa so delnice zanimiva izbira. Ce bodo vse delnice sle v nic, pol ti tudi prihranki na banki ne bodo nic pomenili. Pod pogojem, da svojo nalozbo razprsis oz. kupujes razlicne delnice. Ce rabis dnar pa jih tudi ni tezko likvidirat.

Drugace pa so delnice zanimiva izbira. Ce bodo vse delnice sle v nic, pol ti tudi prihranki na banki ne bodo nic pomenili. Pod pogojem, da svojo nalozbo razprsis oz. kupujes razlicne delnice. Ce rabis dnar pa jih tudi ni tezko likvidirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Spajky ::

d4vid je izjavil:

... mi dela težave mastercard, ker si moram kupit neko bedarijo vsak mesec, ne morem mimo gostilne in nasploh ko vidim kako stvar v štacuni, jo hočem.
Reši se kartice ... Plačuj z gotovino, kjer se da! Kartice (kreditne ali z odloženim plačilom so si izmislili trgovci v sodelovanju z bankirji!) Namen : "občutek krivde" se zelo omili in ščasoma izgine, kar je pogoj za kompulzivno nakupovanje!
You are the Slave : kupit kupit! "Don´t worry, be happy - bodi dober potrošnik (kupuj tudi če resnično ne potrebuješ)" = mantra sodobnega potrošništva ... ;)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bluefish ::

Če vsaj približno razumeš koncept denarja, ti je stanje na kartici enakovredno gotovini v roki in temu primerno plačuješ tudi s kartico.

NikolormousB ::

Smo že ugotovili, da obstajamo ljudje, ki ne razumemo povsem koncepta denarja. Pri meni gre gotovina precej težje iz rok kot kartica. Sploh, če imam bankovce po 500 ali 200€.

crazyLIKEme ::

Osebno sem si naredila dva TRR. Do enega imam dostop in je na njem znesek, ki ga lahko tisti mesec porabim. Do drugega nimam dostopa, razen, da grem na banki, ki je na drugi strani Slovenije. Na drugega tudi prihajajo vsi prihodki.

Na tak način sem prišprala kar lepo vsoto v zadnjih 3-4 letih.

Najprej sem želela tako varčevati, da bi dobila še kaj obresti, vendar po tem ko sem preučila situacijo, se mi ni izplačalo. Poleg tega, ima večina firm, ki omogočajo varčevanje tako, da nimaš dostopa do denarja, določeno šteilo mesecev, kar si pa ne morem privoščiti.
http://crazyl1keme.deviantart.com/

mirancar ::

jst bi rekel da se danes sklenit depozit ne splača, ker obrestne mere praktično ni. Lahko sicer vzameš variabilno in upaš na lepše čase. Lahk pa isto počakaš da se to spremeni in potem skleneš fiksno.

Kaj pa varčevanje na kaki drugi banki v dolarjih? al pa na isti banki v dolarjih?

shubell ::

ok moja finančna situacija je taka. Imama 2 računa na sberbank. En račun je kjer dobivam plačo pa vse, drug je pa varčevalen. Je običen račun samo da lahko denar nakazujem samk na moj račun in da ima "varčevalne" obresti. Denar pa itak lahko takoj dol vzameš saj ni vezave. Tukaj mam do jurčka dva.. za vsak slučaj. Ko se papreveč dnarja nabere pa nakazujem v gbdjev šparovec. Imaš male provizije za vplačilo ampak v letu ti naredijo kar dobr dobiček. Če pa hočeš dnar ven ga pa tudi doviš v parih dneh. Toj to :)

Baja ::

mirancar je izjavil:

Kaj pa varčevanje na kaki drugi banki v dolarjih? al pa na isti banki v dolarjih?


don't be stupid. se ne spomnis krika in vika ljudi ki so vzeli kredite v švicarskih frankih? danes se ti morda zdi super ideja, lahko pa se zadeve obrnejo preden rečeš keks.

torej, krediti in varčevanje v domači valuti!

ja, še to, američani tiskajo dolarje kot nori, bejž stran.

Mavrik ::

Tilen je izjavil:

Daj na stran, dokler nimaš cca 2000 EUR (ena pozicija) in potem počasi kupuj, kar si že omenil - delnice podjetij, ki izplačujejo rastoče dividende med cca 3% in 5% letno že vsaj 15 let. V Sloveniji je to recimo Petrol ( 1 ), v ZDA tile, EU spisek.


Kaj so pa smiselni stroški upravljanja teh naložb? Oz. kaj gledati da ti upravljalec / trader ne pobere vsega? :)

mirancar je izjavil:



Kaj pa varčevanje na kaki drugi banki v dolarjih? al pa na isti banki v dolarjih?


Z varčevanjem bi ti igral tečajno loterijo? A si resen? :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

korenje3 ::

jaz nikakor nebi mogel vezat denarja, ker to da ne moreš razpolagat z njem je večja škoda kot tisti 1% obresti. Pač pustiš 90% mesečnega dohodka gor in to je to.



djabi je izjavil:

@optimo09

Glej tole (pri NLB):


Je pa ena prednost: zaenkrat nobeno tveganje.

V sklade pa ne bom vlagal.


je to mesečno 1,35%?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

thramos ::

Mavrik je izjavil:

Z varčevanjem bi ti igral tečajno loterijo? A si resen? :)


Vedno se igraš tečajno loterijo. Če vrednost domače ali pa tuje valute, v kateri varčuješ, pade, imaš privarčevanih manj sredstev, kot če bi varčeval v drugi valuti.

korenje3 ::

Sicer pa če smo že pri valutah, je danes evro/usd na skoraj najnižji ravni kot kadarkoli... načeloma je že bilo 0,8 usd/1EUR... sam mislim da bo šlo nazaj gor na 1,35usd/1EUR. tako da tisti ki imate dolarje predlagam nakup evrov.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

tikitoki ::

korenje3 je izjavil:

Sicer pa če smo že pri valutah, je danes evro/usd na skoraj najnižji ravni kot kadarkoli... načeloma je že bilo 0,8 usd/1EUR... sam mislim da bo šlo nazaj gor na 1,35usd/1EUR. tako da tisti ki imate dolarje predlagam nakup evrov.


Kratkorocno je bolj verjetna pariteta ali celo vec vreden dolar. Ko bo Draghi koncno nehal s svojimi kretenskimi ukrepi, pa mogoce lahko upas na visanje vrednosti evra.

Baja ::

thramos je izjavil:

Mavrik je izjavil:

Z varčevanjem bi ti igral tečajno loterijo? A si resen? :)


Vedno se igraš tečajno loterijo. Če vrednost domače ali pa tuje valute, v kateri varčuješ, pade, imaš privarčevanih manj sredstev, kot če bi varčeval v drugi valuti.


če varčuješ v domači valuti (recimo eur) te pride kila kruha še vedno 1e, ne glede na to, da pade recimo 20%. če varčuješ v tuji in pade za 20% bos za kilo kruha dal 20% več. ker te bo 1eur prišel 1,20$

ne gre se za privarčevana sredstva, gre se zato koliko lahko s tem kupiš.

korenje3 ::

ko bo problemov s sirijo in begunci konec, bo šel evro spet gor. američani so to dobro splaniral in dobr vejo kva delajo. če ne morejo zmagat vojaško, potem pa to delajo ekonomsko. dober primer so nesmiselni embargi proti rusiji.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

thramos ::

Baja je izjavil:


če varčuješ v domači valuti (recimo eur) te pride kila kruha še vedno 1e, ne glede na to, da pade recimo 20%. če varčuješ v tuji in pade za 20% bos za kilo kruha dal 20% več. ker te bo 1eur prišel 1,20$

ne gre se za privarčevana sredstva, gre se zato koliko lahko s tem kupiš.


Če varčuješ v domačem € in ta pade proti $ za 20 %, boš lahko kupil 20 % manj kruha kot tvoj sosed, ki je varčeval v $.

Ja, točno za to gre, koliko lahko kupiš.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
722147258 (10316) kombinezon
»

Sef (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6013293 (11483) Smrekar1
»

Kam s 100€ / mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9423574 (18713) Heisenberg
»

Varčevanje denarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7015926 (13051) MIHAc27
»

Varčevanje denarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5313551 (10288) Invictus

Več podobnih tem