» »

star sistem in bolonc

star sistem in bolonc

majster123 ::

Zanima me, kako je že s tem, včasih se je programu reklo Računalništvo in informatika. Sedaj je pa Informatika in tehnologije komuniciranja in Računalništvo in informacijske tehnologije, torej 2 različna programa. TO razumem, iz enega sta nastala dva, ampak kaj pa količina znanja? Včasih je bila to 7. stopnja izobrazbe sedaj pa 6.2.. Predvidevam sicer, da je podobno, ampak zelo nelogično, da imaš magisterij z 7. stopnjo.. Nekdo je rekel da je znanja res manj, ampak nevem... :)

jernejl ::

Tabela primerjave ravni izobrazbe za stare programe (na levi strani) in nove programe (na desni strani):

Glede na imena programov sklepam, da govoriš o FERI.

Tam je stari univerzitetni program trajal 9 semestrov (4,5 leta) + diploma. Bil je en program, vendar je bil razdeljen na dve ali tri različne smeri z delno različnimi predmetniki. Diplomant je pridobil raven izobrazbe 7.

Novi univerzitetni program traja 6 semestrov (3 leta), v sklopu zadnjega semestra pa je predvidena določena kvota ur za diplomsko delo. Diplomant pridobi raven izobrazbe 6/2.

smacker ::

Še kolk sem jaz slišal razlike med starim RI in novim R-IT: prej je blo precej več matematike in teoretičnih predmetov. Sedaj preskočiš nekatere matematične dokaze in izpeljave, se pa omeni le osnovna ideja kako so do nečesa prišli. Vsaj na UNI programu se mi zdi, da je tega več kot dovolj. Če te katero ozko področje izredno zanima, maš dovolj osnovnega znanja da se lahko sam podrobneje poglobiš in rešuješ probleme na tem področju. Poudarek je torej bolj na praktičnem znanju, zato je na vajah ogromno programiranja. Logično je, da se v 6 semestrih ne naučiš toliko kot so se prej v 9, ampak se učiš stvari, ki so danes bolj uporabne v industriji. Z marsikom iz starega programa sem se pogovarjal in prišel do spoznanja, da se na novih programih celo več programira in da se delajo uporabnejše aplikacije. Glede na hitro razvijanje računalništva je pomoje taka osvežitev dobrodošla.
Glede stopenj je pa tako, da se je lestvica popolnoma spremenila. Prej so se stopnje označevale 1-9, sedaj se označujejo 1-8. Preslikava je na sliki v prejšnjem postu.

majster123 ::

hvala vama! :D zanimivo res.. :)

mi tut mamo dost programiranja tu na ITK, 3 predmete iz ASP.NETA sedaj, podrobno imamo UML (diagrami zaporedja, aktivnosti, generiranje kode... ), programiranje algoritmov DES, 3DES, AES,RSA, MD5,SHA itd... BPMN notacijo ... poslovni procesi torej... sprogramirat smo moral eno odločitveno metodo (MAUT, AHP, DEX...) pri sistemih odločanja.. je kar dost vsega in mislim da zna priti prav v bodoče v službi.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18339481 (4342) tomwischner
»

Fakulteta za strojništvo ali elektrotehniko??? (strani: 1 2 3 4 )

16452934 (31445) Unknown_001
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

22148706 (36226) awy
»

Visja sola informatika (strani: 1 2 )

7931200 (21366) drzni86
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij