» »

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

1 2 3
4
5

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:

BigWhale: Kaj točno ti v svojem sporočilu zagovarjaš? Da je treba vse prepovedati ker ljudje lahko potencialno kaj nevarnega naredijo? Da rabimo več redundačnih zakonov za isto stvar da bo še težje vedeti kaj točno je legalno v državi? Kaj je tvoj point?


Point je, da so zdej vsi zagnali vik in krik in en cez drugega govorijo in za vse je (spet) kriva zlobna drzava, ker itak nicesar ne pusti. (al pa vse dovoli, na drugi strani).

Rabimo zakon, ki bo urejal upravljanje z droni. Na kmecko pamet se ne moremo zanasati. A so droni dovolj pokriti ze z obstojecimi zakoni v bistvu ne vem. Na eni strani so modelarji, ki se bunijo, da so oni ze itak v ilegali. Do zdaj tega ni nikogar motilo, ker za bit modelar si moral ze nekaj znati in obvladati. Za drona, pa ne rabis bistveno veliko znanja. Drona lahko zdaj pilotira vsak debil in to se tudi dogaja.

Kaj narest? Nimam pojma. Verjetno kaj v stilu: Prepovedati uporabo dronov nad visino Xm in obvezna registracija dronov, ki so tezji od X gramov. Izpit za drone tezje od X gramov? Mogoce.

A zato rabimo nov zakon o dronih ali lahko samo dopolnimo kak obstojeci zakon? Po mojem slednje.

antonija ::

Direkt iz novice:
Uporaba brezpilotnih zrakoplovov je za šport in rekreacijo dovoljena le področjih brez objektov (razen pomožnih objektov) in brez ljudi (razen nujno potrebnih za letenje), in še to le podnevi. Med poletom mora biti zrakoplov od ljudi, živali, objektov, struktur in drugih plovil ali vozil večja od 30 metrov. Polet mora potekati v vidnem polju upravljavca in v oddaljenosti največ 500 metrov.
Vsak lahko leta drone po mili volji, dokler zadostuje zgornjim kriterijem, ki so precej basic: ne delat skode in ves cas imeti vidni stik z dronom.

Edino kar extra zahteva je da se ne sme opravljati nobena dejavnost (kar _ne_ vkljucuje privat hobi/rekreativnega letenja), kar je rahlo tecno, ce is firma, katere core bussiness se zanasa na drone. Ampak jaz takih firm ne poznam, vsaj pri nas ne. Ce je katera ze slucajno zacela uporabljati drone, poleg njih 100% fura se "klasicno" alternativo.

Na koncu upam da bo zadeva se toliko bolj zaostrena, da bodo vsi, ki letajo karkoli, rabili vsaj nek osnoven tecaj pravil in bontona letanja. Tako kot ga rabijo cisto vsi "legalni" letalci od pilotov jumbo jetov do padalcev. Se vedno pa mora veljati, da za letanje nad poseljenimi obmocji in obmocji, kjer bi lahko dron povzrocil dovolj veliko skodo, zahtevana visja stopnja izurjenosti in posledicno visja stopnja odgovornosti (vkljucujoc osebno kazensko odgovornost).

Modelarji so ravno zaradi svojega "illegalnega" statusa povecini zelo lepo vzgojeni letalci, ker so ves cas vedeli da jih lahko vsaka najmanjsa glupost stane privilagija "prostega", ki so ga imeli, dokler os to poceli odgovorno in varno. Zdaj so jim pa bebci z droni unicili to za kar so se ves cas trudili...

P.S.: Nekateri zakoni za letalce so se iz casov jugoslavije, in to ne iz 80' ali 90'... sicer makeover ni izkljucen, ampak pri tako zastarelih zadevah je dostikrat bolje narediti clean cut in zaceti znova.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

m0LN4r ::

srus je izjavil:

Ni mi jasno - desetletja smo imeli modelarje, modele in predpise, ki so urejali njihovo letenje. Stvari so delovale brez problemov.

Le kaj bi bilo sedaj z droni drugače. Seveda nobenemu modelarju ni padlo na misel, da bi počel to, kar počnejo uporabniki dronov (letenje v naselju, v bližini ljudi).

Sn bil v modelarskem krozku, pa je blo nemogoce snemat sosedo med tusiranjem z nasimi letali takrat

Dans pa za smesno ceno dobis kitajsko jajcko od drona, ki je sposobna snemat z 2MP barvno :)
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

SeMiNeSanja ::

Če je bil namen uredbe, da se spodbudi javna razprava o ureditvi tega področja v bodoče, potem jim je več kot očitno uspelo.

Če pa so hoteli dejansko naresti red, pa je vseskupaj epski fail birokratov, ki ne vidijo 1/2m preko roba svoje pisalne mize.

Javna razprava je vsekakor potrebna, seveda pod pogojem, da jo tudi kdo upošteva pri pripravi predpisov in zakonov. Definitivno ne potrebujemo zakona, ki bo stvari 'urejal' neživljenjsko, ki ga ne bo nihče izvajal, še manj pa upošteval.

Kdo in kako pa bo nadziral višino, na kateri bo nekdo pilotiral svoj dron?
Kaj pa hitrost? Bo policaj z laserskim merilnikom meril hitrost še dronom? Tudi ČE bi uspel izmeriti neko vrednost, to še zdaleč ni dejanska hitrost. Bodo upoštevali podatke proizvajalca? Kaj pa če je nekdo zamenjal motorčke, propelerje? Bodo uvedli še nekakšno homologacijo? Bodo zahtevali, da proizvajalec v firmware vgradi omejevalnike hitrosti in višine?
Kako pa bodo ujeli kršitelja, če 'ujamejo' dron izven njegovega vidnega polja? Če ni registracije dronov, jim želim veliko sreče pri lovu na kršitelje!

Neživljenjski zakoni in predpisi imajo običajno ravno nasprotni učinek od željenega - vsi jih kršijo, preganja pa se nikogar ne. Na koncu so stvari še slabše, kot pred sprejemom predpisov, lotijo se na silo sprejemat nove - ne nujno boljše...

Okapi ::

Birokrati kot birokrati. Po oni nesreči s kanuji, ko so hoteli iti čez jez elektrarne, so recimo poostrili zakonodajo in bolj ali manj uničili isposojo čolnov na rekah in jezerih. Med drugim mora imeti tisti, ki izposoja čolne, reševalca iz vode. Medtem ko recimo na morju, ki je v resnici bolj nevarno, tega ni treba. Reševalec iz vode je samo strošek, ki si ga marsikdo, ki izposoja samo par čolnov, ne more privoščiti. S tem, da je tako ali tako povsem nekoristen, saj lahko čolnom odveslaš par kilometrov stran po reki in se tam prevrneš.

Superboyy ::

Thuban je izjavil:

dokler kekci letijo z droni po naseljih, droni pa nimajo prav nobenih zaščit okoli propelerjev je popolna prepoved edina možna rešitev. Prevečkrat se zgodi, da fanatiki z droni letijo nad človeškimi glavami, po mestih in snemajo reči.


Zanimivo kako nekaterim (ne)deluje logika. Problem je letenje po naseljih nad ljudmi - rešitev ni omejiti drone, da ne bojo leteli v naseljih in na nevaren način, ampak splošna prepoved, ki prepoveduje tudi letenje nad travniki, gozdovi itd. Briljantno!

matijadmin je izjavil:


Ne vem, če je to res. Policija potrebuje odredbo tožilca za takole snemanje/spremljanje na javnem z izjemo nekaj okoliščin.


Zato ker to počnejo v drugačnih okoliščinah, kot je splošno snemanje nekega območja, kjer se ne osredotočiš na eno osebo - oni pa se osredotočijo in osebi sledijo.

matijadmin je izjavil:

Upravljalec videonadzornega sistema na javni cesti mora zadostiti mnogim predpisom iz ZVOP, nek s. p., ki snema poroke ali javne prireditve pa ne? Daj mi pavzo, prosim.


Za javne prireditve veljajo drugačna pravila kot za javni prostor na splošno. Poroka je pa zasebni dogodek, osredotočiš se pa itak na ljudi, ki so del dogodka in nimajo nič proti.

matijadmin je izjavil:


Vohuni to tako ali tako počnejo, iz varnega zavetja stanovanja ali drugega skrivališča. Ampak to zdaj lahko počnejo tudi mulci in v veliko bolj masovno. Sosedi, ki se na ograjenem vrtu naga sonči. Upam, da mi ne bo potrebno razlagati verjetnostnega računa ...


Masovno vohunjenje s komercialnimi droni se dogaja? Od kje ti ta podatek in kako definiraš masovno? To vse spada v ZVOP. Dokler z dronom očitno ne lebdiš ali zasleduješ določene osebe, ne kršiš ničesar. Recimo prelet soseske iz 30-50m višine nikomur ne krati zasebnosti. Na taki višini in odprtosti kadra se osebe ne da prepoznat.

Naga soseda ima večje probleme, kot so naprimer luknje v ograji in stegovanje preko ograje s telefonom v roki. Drona bo takoj opazila. Drugače pa ja, tudi to ni kul. Ampak sploh ne debatiramo o tem. Posegi v zasebnost niso dovoljeni, z dronom ali drugače. Govora je o tem, da z dronom ne smeš več leteti nad travniki in gozdovi kjer ni nobene nevarnosti ali kršenja zasebnosti.

mihec87 ::

Če je problem poseg v zasebnost z snemanjem zakaj enostavno ne prepovemo kamer/fotoaparatov eto zrihtano za zmer(da ne bomo čez čas prepovedali kole daljše od par cm ko bo en na par metrski kol navezal kamero in dvignil čez ograjo) :)

Qcube ::

Jaz bi si zelo želel da bi bila ena lokacija v Sloveniji, kjer bi bilo mogoče neomejeno letenje za brezpilotne naprave recimo 5x5x5km(tudi v višino), in temu področju bi se morala izogibati vsa prava letala/helikopterji. Probably never gonna happen.

kitewing ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Če je bil namen uredbe, da se spodbudi javna razprava o ureditvi tega področja v bodoče, potem jim je več kot očitno uspelo.
.

Kdo in kako pa bo nadziral višino, na kateri bo nekdo pilotiral svoj dron?
Kaj pa hitrost? Bo policaj z laserskim merilnikom meril hitrost še dronom? Tudi ČE bi uspel izmeriti neko vrednost, to še zdaleč ni dejanska hitrost. Bodo upoštevali podatke proizvajalca? Kaj pa če je nekdo zamenjal motorčke, propelerje? Bodo uvedli še nekakšno homologacijo? Bodo zahtevali, da proizvajalec v firmware vgradi omejevalnike hitrosti in višine?
Kako pa bodo ujeli kršitelja, če 'ujamejo' dron izven njegovega vidnega polja? Če ni registracije dronov, jim želim veliko sreče pri lovu na kršitelje!

DJI droni imajo vse te omejitve že v SW. SW ne dovoli leteti kjer ni dovoljeno (bližina letališča), določena max. višina (nap 120m)... Poleg tega imajo beginner opcijo, kjer je začetnik zelo omejen. Če izgubi signal se dvigne na 30m in vrne na točko vzleta. Isto se zgodi, če ne pristaneš, ko gre baterija h koncu (30% baterije - cca 5min).

Afo ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Pa kaj je narobe s tabo človek? Daj predstavljaj si, da bi se en birokrat spomnil, da je treba še na tleh prepovedati vsakršno snemanje in fotografiranje. Koneckoncev ni razlike ali je posnetek pod enim ali drugim kotom - vodoravno ali iz zraka. Baje, da bi se tako rešilo problem parih pedofilov in paparazzov. Tisto kamero na svojem mobiteli pa najbrž le pridno uporabljaš, fotkaš in snemaš naokoli, pa po youtube se paseš in gledaš posnetke, ki so jih delali drugi. Ampak ja - koj ki je pa posnetek nastal s pomočjo drona, je pa to konec sveta, treba prepovedat, hudiča pribit na križ, polit z bencinom in zažgat? Me nekako spominja na temačne čase inkvizicije....

Dej ne nakladi lepo te prosim. Mislim kakšna zgodbica, in kako daleč si jo napletel! "Kaj če bi en birokrat prepovedal vsakršno snemanje." Bravo! In ker nočemo worst-case rezultata tvoje zastrašljive pravljice, je najboljše da kar rečemo da imaš prav ane?
Preberi si Straw man @ Wikipedia mogoče opaziš problem tvojega "argumenta".
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Afo ::

Superboyy je izjavil:

Si pa res filister. Nekateri se s tem ukvarjajo profesionalno in ne delajo neumnosti kot vsak, ki ma 5 minut časa brenčat nad glavami.

Aja - sej res, predlogu nasprotuješ, ker NOČEŠ da vsi ki imajo 5 minut brenčijo po zraku. No dobro vem.

Superboyy je izjavil:


Najbolš, da v imenu varnosti prepovemo vse.
Morda pa le nočemo da vsak debil kroži po zraku z nevarno stvarjo in snema karkoli hoče. Jokate kot da je dron nekaj življenjsko pomembnega. Gre za navadno igračo. Igraj se pri sebi doma. Ne seri drugod.

Po tej direktivi ne bi smel noben NIKJER letat s kamero, ne samo tam kjer je to dejansko nevarno. Predlog je po definiciji neumen - v stilu "just say no".

Ja, res je, na splošno zakoni prepovedujejo in nato z izjemami dovoljujejo. Npr vožnja preko rdeče, letenje po zraku z navadnimi letali ipd... ne smejo vsi, le nekateri in po določenimi pogoji. Tudi v tem konretnem primeru to velja. Če imaš probleme s to splošno prakso, morda težava ni pri nas ostalih.

Superboyy je izjavil:


Za nekatere je lahko življensko pomembno, ker je vložil par 10k eur v opremo in se s tem ukvarja profesionalno na dnevni bazi. Takih firm in produkcij v Sloveniji ni malo in veliko delajo tudi za tujino. Ampak, ja dejmo rajši bremzat razvoj in gospodarstvo, ker je nekoga zmotilo, da se je nekdo igračkal na neprimernem mestu.

Haha. "Življensko pomembno" - da ne bom dol padel. Kako je neregulirano brenčarnje po zraku nekomu življensko pomembno!? (ampak da ta oseba hkrati da ni nora) Prosim daj mi en dober primer, pa obljubim da me s tem prepričaš da se motim.
Aja ker je 10k vložil v opremo, mu pa dajmo kar dovoli da dela kar hoče, skoraj tako kot je bilo do zdaj ane?! Lepo da tvoje namišljene firme, z namišljenimi posli s tujino podpirajo tvoj argument. Vem da ne bi smel vprašat, ker bom dobil pravljične primere, ampak vseeno moram: Koliko pa je takih firm v Sloveniji? In kako ta predlog nasprotuje njihovemu delu? "Dajmo rajši bremzat razvoj in gospodarstvo". Verjamem pa da vsaka regulacije ovira "wild wild west" hitro služenje denarja, pa nekateri kljub temu dojamemo, da so regulacije nujno potrebne za splošno dobro.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

SeMiNeSanja ::

kitewing je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Če je bil namen uredbe, da se spodbudi javna razprava o ureditvi tega področja v bodoče, potem jim je več kot očitno uspelo.
.

Kdo in kako pa bo nadziral višino, na kateri bo nekdo pilotiral svoj dron?
Kaj pa hitrost? Bo policaj z laserskim merilnikom meril hitrost še dronom? Tudi ČE bi uspel izmeriti neko vrednost, to še zdaleč ni dejanska hitrost. Bodo upoštevali podatke proizvajalca? Kaj pa če je nekdo zamenjal motorčke, propelerje? Bodo uvedli še nekakšno homologacijo? Bodo zahtevali, da proizvajalec v firmware vgradi omejevalnike hitrosti in višine?
Kako pa bodo ujeli kršitelja, če 'ujamejo' dron izven njegovega vidnega polja? Če ni registracije dronov, jim želim veliko sreče pri lovu na kršitelje!

DJI droni imajo vse te omejitve že v SW. SW ne dovoli leteti kjer ni dovoljeno (bližina letališča), določena max. višina (nap 120m)... Poleg tega imajo beginner opcijo, kjer je začetnik zelo omejen. Če izgubi signal se dvigne na 30m in vrne na točko vzleta. Isto se zgodi, če ne pristaneš, ko gre baterija h koncu (30% baterije - cca 5min).

Že že....ampak saj veš, kako je z 'modifikacijah' na mopedih, ki namesto 25 kar na enkrat letijo 60km/h in več. Popraviti tabelco v firmware-u drona je bistveno manj zahtevno, kot navit en moped....

Res lepo, če nekateri malo resnejši proizvajalci upoštevajo varnostne vidike - ampak koliko jih je, ki to ne počno? Da o samogradnji sploh ne govorimo - tam takointako lahko zaobideš kakršnokoli omejitev, razen fizičnih.

Skratka nekakšna homologacija in registracija letalnikov dolgoročno sploh ni nek absurd, ampak prej nuja, kot kaj drugega.

Riot - ti pa imaš očitno neke osebne predsodke proti dronom, ki z dejansko situacijo nimajo nič skupnega. Si tak kot tista kmetica v srednjem veku, ki je s prstom kazala na sovaščanko in vreščala 'čarovnica je! na grmado z njo!'

Zgodovina sprememb…

Superboyy ::

Afo je izjavil:

Superboyy je izjavil:

Si pa res filister. Nekateri se s tem ukvarjajo profesionalno in ne delajo neumnosti kot vsak, ki ma 5 minut časa brenčat nad glavami.

Aja - sej res, predlogu nasprotuješ, ker NOČEŠ da vsi ki imajo 5 minut brenčijo po zraku. No dobro vem.


Aja, ker je nemogoče sestaviti predlog, ki prepoveduje eno in dovoli drugo?

Afo je izjavil:

Ja, res je, na splošno zakoni prepovedujejo in nato z izjemami dovoljujejo. Npr vožnja preko rdeče, letenje po zraku z navadnimi letali ipd... ne smejo vsi, le nekateri in po določenimi pogoji. Tudi v tem konretnem primeru to velja. Če imaš probleme s to splošno prakso, morda težava ni pri nas ostalih.


Spet klobasaš neumnosti. Stvar se dovoli, nato se pa s pogoji omejuje, da se najbolj omeji nevarnost. Zakona se ne sestavlja na tak neumen način:
CPP:
1. 1. Vožnja po cesti je prepovedana za vsa vozila.
1. 2. Vožnja je prepovedana vsem.
1. 3. Izjema točki 1. 1. so registrirana in tehnično izpravna vozila itd.
1. 4. Izjema točki 1. 2. so vsi, ki so opravili izpit itd itd.

A ne vidiš kakšne neumnosti tvoriš v svoji betici?

Afo je izjavil:

Haha. "Življensko pomembno" - da ne bom dol padel. Kako je neregulirano brenčarnje po zraku nekomu življensko pomembno!? (ampak da ta oseba hkrati da ni nora) Prosim daj mi en dober primer, pa obljubim da me s tem prepričaš da se motim.
Aja ker je 10k vložil v opremo, mu pa dajmo kar dovoli da dela kar hoče, skoraj tako kot je bilo do zdaj ane?! Lepo da tvoje namišljene firme, z namišljenimi posli s tujino podpirajo tvoj argument. Vem da ne bi smel vprašat, ker bom dobil pravljične primere, ampak vseeno moram: Koliko pa je takih firm v Sloveniji? In kako ta predlog nasprotuje njihovemu delu? "Dajmo rajši bremzat razvoj in gospodarstvo". Verjamem pa da vsaka regulacije ovira "wild wild west" hitro služenje denarja, pa nekateri kljub temu dojamemo, da so regulacije nujno potrebne za splošno dobro.


Spet potrjuješ, da si abderit v pravem pomenu besede. Tako je življensko pomembno, kot vsaka druga dejavnost, ki ti nosi vsakdanji kruh. Noben ne pravi, da mora biti brenčanje neregulirano. Nasprotovanje prohibiciji ni podpiranje kaosa. Smiselen zakon bi sestavili pa bi bilo. Že samo odstavek o izvajanju dejavnosti bi vn vrgli pa bi blo ok.

A je bila ameriška prohibicija alkohola dobra stvar? Ne? Torej podpiraš uporabo alkohola v vse namene, tudi za volanom! Na takem nivoju je tvoja logika.

Ali pa na takem: letno umre X ljudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola - dejmo prepovedat avtomobile! Leto kasneje nebi več noben umrl - problem rešen!

Sicer ne razumem kaj ma tle življenska pomembnost sploh veze. Zakonsko prepovemo stvari, ki povzročajo neko škodo oziroma nevarnost, ne pa da prepovedujemo vse kar ni življenskega pomena. Niti število ljudi, ki se s tem ukvarja ni relevantno. Relevantno je ali je prepoved v taki obliki smiselna.

Ta direktiva ne govori o regulaciji ampak prohibiciji. Poznaš razliko? Zgleda da ne.

antonija ::

Dej prosim preberi odredbo, no... Noben ni prepovedal dronov po spisku, se vedno lahko z njimi leti vsak ki hoce, samo nekaj precej samoumevnih pravil se mora drzat (stran od stvari kjer se lahko povzroci skoda). Nobene prohibicije ni nikjer.

Edino kar je za zdaj "prepovedano" je uporaba v komercialne namene (proti placilu ali brez njega), ampak se tukaj lahko prosis za dovoljenje in ti ga bojo verjetno dali, razen ce bi rad pocel neumnosti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Superboyy ::

antonija je izjavil:

ampak se tukaj lahko prosis za dovoljenje in ti ga bojo verjetno dali, razen ce bi rad pocel neumnosti.

antonija je izjavil:

Dej prosim preberi odredbo, no...



Kje v direktivi si pa to prebral?

antonija ::

Trenutno dovolijo za mitinge in tekmovanja. Na zacetku pa pise da 77. clen zakona o letalstvu predvideva opravljanje dejavnosti iz zraka smao osebam, ki so pridobile ustrezno licenco (tako kot za vsak drug zrakoplov). Takoj ko bo agencija pogruntala kaksno posebno dovoljenje bo potrebno za za opravljanje dejavnosti iz zraka z brezpilotnimi zrakoplovi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SeMiNeSanja ::

antonija je izjavil:

Trenutno dovolijo za mitinge in tekmovanja. Na zacetku pa pise da 77. clen zakona o letalstvu predvideva opravljanje dejavnosti iz zraka smao osebam, ki so pridobile ustrezno licenco (tako kot za vsak drug zrakoplov). Takoj ko bo agencija pogruntala kaksno posebno dovoljenje bo potrebno za za opravljanje dejavnosti iz zraka z brezpilotnimi zrakoplovi.

Se ti ne zdi, da bi morali za take licence poskrbeti prej, predenj so prepovedali dejavnost brez dovoljenja?

Nedopustno je, da z napačno vodenimi birokratskimi postopki 'prizemlijo' celo branžo, ki se s tem ukvarja in ji povzročijo gospodarsko škodo, ki jo ne bo nihče povrnil.
'profesionalci', ki se s tovrstnimi dejavnostmi ukvarjajo niso neki neizkušeni, nepremišljeni smrkavci, profesionalna oprema pa bistveno predraga, da bi si kdo privoščil zajebavanje z njo. Brez najmanše težave bi lahko postavili rok, v katerem moraš za dejavnost pridobiti ustrezno licenco, v kolikor jo še nimaš za kakšna druga zračna plovila višjega ranga (letala, helikopterji,...).

Kje imajo potemtakem opravičilo za tako nepremišljeno ravnanje?

pekarjanez ::

Eni spet pišete bedarije o stvareh o katerih nimate pojma.

Z unimi ta poceni droni boš težko vohunil za komer koli ker ga je hudičevo težko držat na miru obrnjenega v neko osebo, kot drugo imajo dost zanič kamere in razen ob idealnih pogojih ne boš mogel naredit lepega posnetka. Kot tretje je pa doseg daljinca dost majhen in moraš itak stat tolk blizu tarče da te itak vidi.... če že hočeš vohunit za relativno malo denarja kupiš stabiliziran fotoaparat z objektivom z veliko zooma, dobro optiko in tako naprej (te reči so postale že fajn poceni). In lahko tudi s par km narediš dober posnetek brez da te tarča vidi. Druga varianta, še posebej če osebo poznaš je da prideš enkrat na obisk med tipkovnico in računalnik daš hw key logger (te so tud žd presneto majhni in če ga glih ne iščeš nimaš šans da ga odkriješ, naslednja varianta je, da dobiš wifi geslo in gledeš ves promet, ker večina ljudi itak samo klika next komot narediš še man in the middle napad in gledeš tud https proomet (al pa ko si enkrat na obisku kao prosiš če lahako pogledaš neki na hitr na net in umes naložiš svoj root certifikat in si še bolj olajšaš man in the middle attack) in tako naprje. Ubistvu še tega ne rabiš ker wifi še vedno ni varen in se da tudi wpa2 crackat. In kar je najbolj važno, tarča te ne vidi.

Argument o nevarnosti ima nekaj teže, še posebej pri pocenih dronih, ker doseg dalljincev ni ravno nekaj, zadeva je hitra, dokaj občutljiva na veter in ko ti enkrat zlei izven dosega ga ni tolk simpl ujet. Zato tudi podpiram prepoved v bližini ljudi. Kolk te poškoduje če ti pade na glavo ne vem ker se mi še ni zgodilo, je pa kolega fino porezal po prstu.

In kako točno eni mislijo sklati drona na svojo bajto z legalnimi stvarmi ne vem (al pa če dovolimo motilce na vseh kanalih in še pa proti letalsko orože kratega dosega.
kakih 10 phalanx sistemov bi moglo bit dovolj.


zdaj tistih ta dragih s stabilizacjo in vsem drugim, si pa k r n foc na more privoščit.

poleg tega pa so stvari nad katerimi se eni pritožujete že itak prepovedane....


vir: kolega ma enga poceni za mal čez 30 eur s katerim občasno letimo na varnih mestih (stran od ljudi in podobnega, ne nagih žensk itd....

isti drek kot z močnejšimi laserji, zaradi idiotov so prepovedani (jst sem sicer še vsakega dobil...... ampak ok....

stara mama ::

Isti drek kot z močnejšimi laserji, mopedi do 25km/h in pa droni.
Zaradi idiotiv so/bojo prepovedani oz. regulirani ;)

Tear_DR0P ::

Superboyy je izjavil:

Spet klobasaš neumnosti. Stvar se dovoli, nato se pa s pogoji omejuje, da se najbolj omeji nevarnost.


najlazje je drugim solit pamet. Direktiva letanje z droni dovoljuje. Prepoveduje pa opravljanje dejavnosti.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Superboyy ::

Tear_DR0P je izjavil:

Superboyy je izjavil:

Spet klobasaš neumnosti. Stvar se dovoli, nato se pa s pogoji omejuje, da se najbolj omeji nevarnost.


najlazje je drugim solit pamet. Direktiva letanje z droni dovoljuje. Prepoveduje pa opravljanje dejavnosti.


Mogoce ni bilo dovolj jasno kaj sem mislil: prohibicija dejavnosti - konkretno snemanja, kar je defakto prepoved velike vecine multirotorjev.

Direktiva pac deluje kot nekaj minutni projekt, ki ga je nekdo skupaj vrgel v petek popoldne.

antonija ::

SeMiNeSanja je izjavil:

antonija je izjavil:

Trenutno dovolijo za mitinge in tekmovanja. Na zacetku pa pise da 77. clen zakona o letalstvu predvideva opravljanje dejavnosti iz zraka smao osebam, ki so pridobile ustrezno licenco (tako kot za vsak drug zrakoplov). Takoj ko bo agencija pogruntala kaksno posebno dovoljenje bo potrebno za za opravljanje dejavnosti iz zraka z brezpilotnimi zrakoplovi.

Se ti ne zdi, da bi morali za take licence poskrbeti prej, predenj so prepovedali dejavnost brez dovoljenja?

Nedopustno je, da z napačno vodenimi birokratskimi postopki 'prizemlijo' celo branžo, ki se s tem ukvarja in ji povzročijo gospodarsko škodo, ki jo ne bo nihče povrnil.
'profesionalci', ki se s tovrstnimi dejavnostmi ukvarjajo niso neki neizkušeni, nepremišljeni smrkavci, profesionalna oprema pa bistveno predraga, da bi si kdo privoščil zajebavanje z njo. Brez najmanše težave bi lahko postavili rok, v katerem moraš za dejavnost pridobiti ustrezno licenco, v kolikor jo še nimaš za kakšna druga zračna plovila višjega ranga (letala, helikopterji,...).

Kje imajo potemtakem opravičilo za tako nepremišljeno ravnanje?
Se trinjam s tabo da bi idealen razplet bil tak, da bi CAA (drzava) najprej poskrbela za vsa pravila, potem pa sistemsko uredila podrocje. Na zalost ne zivimo v idealnem svetu, CAA nima neomejenih resursov in pa problematika je verjetno mickeno bolj zakomplicirana, ker ze v direktivi pise da prejemajo zahteve in prosnje iz vseh strani za vse mogoce aktivnosti, hkrati pa poleg vseh, ki z drago opremo letajo previdno in odgovorno obstaja vedno vec objestnezev, za katere so droni samo igrace in ki se pozvizgajo na vse predpise in pravila, kot tudi na splosen bonton za letanje po zraku.

Kot sem ze zgoraj nekje napisal je firm, ki se v sloveniji profesionalno ukvarjjao s storitvami, ki jih je mozno izvajati samo z brezpilotnimi letalniki, zelo zelo malo (jaz ne poznam nobene dejavnosti kjer nebi vec bilo mozen "klasicen" pristop). Tako da IMO CAA ni naredila neke grozne gospodarske skode ker je prepovedala opravljanje dejavnosti z droni, edino mogoce bo kdo rabil izvajat svojo dejavnost "po starem" dokler se podrocje ne uredi.

S tem da so "prizemljili" samo opravljanje dejavnosti z droni, cisto vse drugo je dovoljeno v razumnih mejah. Komot lahko gres z dronom letat na bliznji travnik, tako kot to pocnejo zmajarji (tisti na vrvici), kajtarji, modelarji, itd.

Se pa strinjam da bi bilo za vse veliko lazje, ce bi najprej uredili vsi birokracijo, dali prehodno obdobje za firme, potem pa dopolnili zakone ki bi urejali podrocje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Pa se tole: Ce bi pustili vse pri miru, bi droni verjetno zapadli pod vse ostale zakone za letanje po zraku. Ti zakoni so pa zelo zelo strogi, in to bi dejansko pomenilo konec letanja dronov za vse ne-pilote. Ze samo zahteve za zagotavljanje varnosti in servisov letalnikov so tako stroge, da bi vecina obupala nad vso birokracijo in stroski.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

Mogoce ni bilo dovolj jasno kaj sem mislil: prohibicija dejavnosti - konkretno snemanja, kar je defakto prepoved velike vecine multirotorjev.
Snemanje samo kot tako ni prepovedano. Prepovedano je to poklicno početi. Dejavnost je v tej uredbi mišljena kot "poklicna dejavnost", ne kot "kakršnokoli početje".

O.

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

Mogoce ni bilo dovolj jasno kaj sem mislil: prohibicija dejavnosti - konkretno snemanja, kar je defakto prepoved velike vecine multirotorjev.
Snemanje samo kot tako ni prepovedano. Prepovedano je to poklicno početi. Dejavnost je v tej uredbi mišljena kot "poklicna dejavnost", ne kot "kakršnokoli početje".


Torej smo sedaj ugotovili, da je prepovedano snemanje za dobickonosne namene (zdej pride plaz unih, k bodo rekl, da drzava spet sam lupi postene drzavljane)?

Se pravi nekako tko, kot se ne mores spomnit, da bos sredi Ljubljane snemal film in rabis ustrezna dovoljenja za to?

fujtajksel ::

Okapi je izjavil:

Mogoce ni bilo dovolj jasno kaj sem mislil: prohibicija dejavnosti - konkretno snemanja, kar je defakto prepoved velike vecine multirotorjev.
Snemanje samo kot tako ni prepovedano. Prepovedano je to poklicno početi. Dejavnost je v tej uredbi mišljena kot "poklicna dejavnost", ne kot "kakršnokoli početje".

O.


Ne bi rekel. Bere se ravno kot kakršnokoli početje razen letenja samega, vsekakor vključno s kakršnimkoli snemanjem ali slikanjem, tudi če gre za ljubiteljsko početje brez plačila.
Kamera sama ni prepovedana, dokler se uporablja za sprotno pilotiranje in ne snemanje, pa v tem primeru zahtevajo dodatnega opazovalca ki ima drona na očeh.

S tem da verjamam da ima Agencija pristojnosti glede letenja samega (ki ga ne prepovedujejo), ne pa tudi glede postranskih medletnih dejavnostih (ki jih kao prepovedujejo), dokler so zahteve glede letenja izpolnjene in ne obremenjujejo pilota (plus morebitnega dodatnega opazovalca).

Okapi ::

Kako se bere, ni pomembno, pomembmo je, kako se razume. In dejavnost v tem primeru pomeni poklicno dejavnost, ne ljubiteljsko dejavnost.

fujtajksel ::

Okapi je izjavil:

Kako se bere, ni pomembno, pomembmo je, kako se razume. In dejavnost v tem primeru pomeni poklicno dejavnost, ne ljubiteljsko dejavnost.


Lej, pejt še enkrat prebrat aktualno Direktivo, ni nobene dvoumnosti. Nočejo ne poklicne ne ljubiteljske dejavnosti, pika. Sicer ne vem kdo bo to nadziral, če boš ti rajši razumel po svoje. In kako te bodo če te že zalotijo štrafali, glede na to da za dotične letalske dejavnosti kolkr vem zakon ne predpisuje kazni.
V predlogu Uredbe glede dejavnosti res piše čisto drugače, ampak to je zaenkrat predlog.

Tear_DR0P ::

fujtajksel je izjavil:

Lej, pejt še enkrat prebrat aktualno Direktivo, ni nobene dvoumnosti.

Kakor jaz berem, je brez izrecnega dovoljenja CAA, prepovedano opravljanje dejavnosti z letalnikom. Uporaba letalnika pa ne.

Kot sem v to temo ze napisal. Dejavnost prevoza potnikov je v Sloveniji dovoljena samo z licenco. Se vedno ti je dovoljeno imeti avto in ga voziti. Tudi prijatelje lahko vozis s seboj.

Meni deluje, kot da je nekdo precej premislil, preden je to direktivo napisal. Marsikdo pa ni premislil, ko jo je prebral.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Tear_DR0P je izjavil:

Meni deluje, kot da je nekdo precej premislil, preden je to direktivo napisal. Marsikdo pa ni premislil, ko jo je prebral.


To si se najbrz zmotu. V vsej zgodovini Slo-Techa se kaj taksnega se ni zgodilo. ;>

fujtajksel ::

Tear_DR0P je izjavil:

Meni deluje, kot da je nekdo precej premislil, preden je to direktivo napisal. Marsikdo pa ni premislil, ko jo je prebral.


Meni deluje ravno nasprotno. Da jo je nekdo napisal na hitro, zato da bi si pokril rit v primeru nesreče, zaradi podobne brezzakonske situacije pred balonarsko nesrečo.

fujtajksel ::

Direktiva:
... "Prepovedano je:
izvajanje dejavnosti z brezpilotnimi zrakoplovi, pri čemer izvajanje dejavnosti pomeni uporabo brezpilotnega zrakoplova za plačilo ali brez njega, kadar gre za opravljanje nalog iz zraka (npr snemanje iz zraka, oglaševanje iz zraka, nadzor iz zraka, protipožarna zaščita, proženje plazov, letenje v znanstveno raziskovalne namene, letenje za filmske in televizijske potrebe in potrebe poročanja, letenje za potrebe posebnih dogodkov in podobno)." ...

Predlog Uredbe:
izvajanje letelskih dejavnosti načeloma dovoljuje, razvršča v kategorije A..D in definira zahteve zanje. Predvideva da se nekatere splošno predpisane zahteve lahko opustijo na podlagi pisnega dovoljenja Agencije.
V 2.čl.5.al. celo piše "Za izvajanje letalske dejavnosti se ne šteje, če se dejavnost opravlja za lastne (nekomercialne) namene z letalskim modelom operativne mase do 5 kg po omejitvah, ki veljajo za letalske modele".

Matej22 ::

Sprejeta je bila nova uredba, ki ureja sisteme brezpilotnih letalnikov:
https://www.uradni-list.si/1/content?id...

Na kratko:
- za letalnike do 500g pravilnik ne velja
- za letalnike do 5kg mora letalnik biti označen z nalepko o lastniku
- od 5kg do 25kg mora letalnik biti označen z negorljivo oznako
- zavarovanje za letalnike do 20kg ni potrebno (predpis, ki ureja zavarovanje v prometu)
- snemanje za lastne potrebe je dovoljeno
- definirano je območje, kjer se lahko leti (območje A in B, do višine 150m AGL, 30m od objektov, 150m od skupine ljudi, v vidnem polju do 500m,...)

Za opravljanje dejavnosti so pravila bolj stroga, potreben pa bo tudi izpit.

matijadmin ::

Podpiram, pošten in razumen predpis!
Vrnite nam techno!

Mare2 ::

Bo treba nabavit en letalnik. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

antonija ::

Zelo liberalno urejeno, ampak se vedno se bojo nasli kreteni ki jih bo motilo 30m od objektov, ali pa 150m od skupin ljudi. Za vidno polje jim pa itak ni jasno zakaj, sej ima vsak dron kamero...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

scenic16 ::

Mare2 ::

antonija je izjavil:

Zelo liberalno urejeno, ampak se vedno se bojo nasli kreteni ki jih bo motilo 30m od objektov, ali pa 150m od skupin ljudi. Za vidno polje jim pa itak ni jasno zakaj, sej ima vsak dron kamero...


Meni je največji izziv spuščat letalnik tik nad glavami presenečenih zemljanov. Odslej ne bom smel več. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

BigWhale ::

Mare2 je izjavil:

Meni je največji izziv spuščat letalnik tik nad glavami presenečenih zemljanov. Odslej ne bom smel več. :)


Men je tud izziv vihtenje sekire nad glavami presenecenih zemljanov.

Mare2 ::

BigWhale je izjavil:


Men je tud izziv vihtenje sekire nad glavami presenecenih zemljanov.


Imaš srečo, trenutno tega še niso prepovedali - zakonsko uredili. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

BigWhale ::

Pejt na nogometno tekmo in s sekiro mahaj nad glavo, bos videl. :)

Spajky ::

BigWhale je izjavil:

...Men je tud izziv vihtenje sekire nad glavami presenecenih zemljanov.
Wrong, mačeta v roki in v črni T-shirt z belo okroglo veliko piko in v njej z arabskim napisom : Ne me J*** .. :))
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

maco-maco ::

Kaj?

Superboyy ::

Click bait bullshit.

Če nekdo leti brez dovoljenja in policija operaterja takoj ne najde, je dovolj, da samo 10 minut počakajo, da začne pristajat in ga tako hitr najdejo.

V članku je kot izgovor za tako početje "danger to public". Nič ni bolj nevarno kot poseganje v let drona in njegovo namerno strmoglavljenje.

maco-maco ::

Za orle gre!
Kaj?

M4sticoR ::

Zdravo,

tudi sam see pred tem, da bi si nabavil en dron za snemanje kot npr. Phantom 3, ali pa kaj podobnega. Uporabljal bi ga za Youtube filme

Malo sem študiral tole zakonodajo:
-nalepka,
-izpit (C,D)
-prijava
-upoštevanje direktive za letenje (vremenski pogoji, oddaljenost od ljudi...)

je še kaj takšnega, da bi moral vedeti pred nakupom?

kako je z letenjem dronov v sosednjih državah: Hrvaška/Avstrija? ima kdo kaj izkušen?

Hvala za pomoč.

antonija ::

Cisto iskreno tudi pri nas ne bos nasel "drone policije", ki se bo vozila okrog in preverjala licence. Razen ce bo slo kaj narobe in bo nastala skoda, potem pa lahko pricakujes celega hudica.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

M4sticoR ::

Tudi sam si mislim, da če bi snemal v hribih in na sploh v naravi, ne bi smel imeti težav... drugo je, če bi snemal sredi Ljubljane.

snemanje in objavljanje video preko FB/youtuba/instagram itd. je torej z upoštevanjem direktive dovoljeno?

Vem, da sprašujem neumnosti, sam sem res novinec na tem področju :/

mihec87 ::

Zdrava pamet narekuje da tega ne počneš nad poseljenimi področji/ljudmi ipd.... Kljub direktivi bi rekel da za objavljanje veljajo še pravila okoli snemanja/fotografiranja..

pegasus ::

Priporočam ogled http://dronbonton.si/
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dron in zakonodaja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10821805 (3111) MacGyver141
»

Ustavno sodišče: policijska uporaba dronov ni neustavna (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5912837 (10715) poweroff
»

Dronom ugasnili kamere? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11427201 (21136) vostok_1
»

Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5116443 (13829) mtosev
»

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4114710 (11062) Mare2

Več podobnih tem