» »

ISO/RIP

ISO/RIP

IgiS ::

A mi lahko nekdo razloži kaj pomeni ISO in RIP varianta
LP
IgiS:|

sinko999 ::

Original ima velikost npr 400 Mb
ISO ma isto 400MB
RIP 50-200 Mb


ISO je popolna kopija originala
RIP oskubljena verzija originala ponavadi je manjši za video CD glazbo ... različno Vse stvari ki niso potrebne za delovanje igre ;jih ni zraven .

LP
Ni? ni ve?no !

bzagozen ::

ISO je "varijanta" za slikoCD-ja. V poštev pride pri peki CD-jev. Vsebino CD ja lahko enostavno s funkcijo copy/paste preneseš na drugi CD, ampak pri tem pride do izgube določenih informacij. Prav te informacije pa pomenijo razliko med delujočim in nedelujočim programom, ki je na CD-ju (predvsem igre). Zato so si izmislili, da bi posnel kar vsebino CD-ja na disk v obliki ene datoteke s končnico *.ISO. V njej so zapisani VSI podatki iz CD-ja + kako se naj zapišejo (različni podnivoji zapisovanja in različne sledi ...) Tako lahko iz ene ISO datoteke spečeš originalen CD.
RIP pa pride v poštev pri DVD-jih in nima veze s popolnostjo podatkov. DVD filmi so posneti v formatu MPEG in imajo končnico *.VOB. Če jih hočemo gledati rabimo odkodirnik (hardwerski ali softwerski). Odkodirnik prikazuje sliko na ekran. Da pa ne bi vsi vse povprek te datoteke *.vob preprosto kopirali na disk in potem filme gledakli v nedogled (isto kot pri video, kjer je prepovedano presnemavanje), so si vrli holywoodski filmarji izmislili, da bodo filmi zakodirani. Odkodira jih lahko samo program, ki ima licenco (PowerDVD...). Ta pa zna odkodirati samo filme na DVD ploščku, ne pa tistih na disku. Vidiš, tako lahko predvajaš samo DVD filme, ki so na DVD-ploščkah. Tu pa pridemo do izraza RIP. Neki norveški najstnik je imel problem pri gledanju DVD-jev. Ni imal programa za predvajanje za LINUX. Zato se je odločil, da bo naredil svoj softwerski odkodirnik. Ker pa ni imel denarja za licenco, se je odločil, da bo razbil kodirno zaščito. USPEL MU JE in tako je nastal progran DeCSS. Ta ti pa prekopira DVD fajle *.VOB na diski in jih sproti odkodira. Tako jih lahko gledaš iz diska kar preko vsakega predvajalnika. Konckoncev tudi z windows media playerjem. Kopiranju DVD-ja na disk se reče RIPANJE.

Bo to zadosti? :D:D:D:D:D
www.alkoma.si

sinko999 ::

Glede RIPov obstajajo tudi ripu iger ter programov ; to pa si pozabil .
;((;((;((
Ni? ni ve?no !

BigFoot ::

v bistvu ne. ker sinko ma tud prow, kajti čisto vsi pirati uporabljalo izraz RIP. gre pa za, tako kot je rekel že sinko, oskubljeno različico iger. in sicer v tem smislu da ponavadi manjkajo animacije, glasba, in pa recimo kakšni dodatki ki jih drugače najdemo na originalnem CDju (ali kopiji le tega, se pravi ISO). ti dodatki so recimo kaksne programi za večigralski način igranja, pa directX, kakšni media playerji, ali pa recimo kakšno AOLove ponudbe. a ja, btw, za info, RIP igre zelo rabe zajebavajo, še posebej če jih ne znaš pravilno inštalirat. poleg tega pa jih morš cele posnet na trdi disk.
bo dovolj?

Sergio ::

Jah, po pravilih ta tema ne paše v Ložo. Sploh. Saj bi jo zaklenil, ampak je nanjo prišlo že dosti kvalitetnih odgovorov. Tako da bom pustil odklenjeno.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

bzagozen ::

Recimo,da sem se omejil samo na tisto, kar lahko naredi vsak nedeljski računalničar s pravo opremo (pekač, dvd, rip program). Ripanje iger je pa malce bolj zakomplicirana zadeva. ;)
www.alkoma.si

BigFoot ::

ja, to že, samo zelo verjetno je Igis spraševal to zato ker ga zanimajo igre naših ljubih piratov (po dreh dneh bo igre seveda pobrisal in kupil originale ako mu bo igra všeč:D)

bzagozen ::

Se strinjam. :)
www.alkoma.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DVD+dodatni podnapisi (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
22077070 (19206) CaqKa
»

Kako zapeči?

Oddelek: Zvok in slika
82821 (2755) gruntfürmich
»

muzika na DVD-ju???

Oddelek: Zvok in slika
122223 (1987) matrix2
»

DVD burn?

Oddelek: Programska oprema
111562 (1396) Tr0n
»

mpeg2 codec

Oddelek: Zvok in slika
222392 (1975) Sandi79

Več podobnih tem