» »

muzika na DVD-ju???

muzika na DVD-ju???

matrix2 ::

Zanima me kako bi brez izgub na kvaliteti spravil glasbo na DVD medije gre seveda za kopijo originalov in ne MP3 glasbe z neta. Kakšen bi bil najbojši postopek, saj lahko gre na DVD medij tudi do 6×CD. Zato mislim da bo potrebno najprej spraviti na HDD potem šele na DVD. Vendar nekoč se mi je že dogajalo, da je CD delal pri meni doma pri kolegu na računalniku pa ne, zgodilo se mi je že tudi da je CD bil posnet in pol, ko sem ga vstavil v CD player pa ni delal in razne druge štorije.

Quikee ::

Ja najboljse, da ripas na HDD z EAC (+AccurateRip).. pol pa skopresiras z enim lossless formatom kot je recimo Monkey's Audio, OptimFrog, FLAC, LosslessAudio ali kaj podobnega in nato na DVD zapeces kot Data CD. Na tak nacin bi spravil na en DVD tudi vec kot 6 audio CD-jev saj ti glasbo skompresiralo vsaj tam na 70% originalne velikosti. To je idealno za delanje backup-ov orginal CD-jev. Seveda, bi tak DVD potem lahko uporabljal le v racunalniku.

Kar se pa tice kompatibilnosti med DVD pogoni pa pac uporabi dobre DVD medije saj so slabi mediji vecinoma razlog zakaj jih en pogon bere, drugi pa ne (seveda, ce je CD/DVD pravilno zakljucen).

matrix2 ::

mogoče sem se narobe izrazil ali me pa nisi razumel, omenjam brez izgub originl kot le da je kopija, brez stiskanja (kompresiranja). Nekaj opazujem Audiograbber, ali Audio Catalyst, te programe sem včasih uporabljal. Zanima kaj pa če dam copy na HDD potem pa z Nerotom zapečem?? Moram obvezno z kakšnim programčkom prvo odgrebat??

Quikee ::

Ja no.. sej Monkey's Audio, FLAC, OptimFrog in podobni ti kompresirajo brez izgube.. podobno kot ZIP ali RAR recimo. Prednost teh lossless kodekov proti ZIP-u ali RAR-u pa je vecja stopnja kompresije ker so pisani za kompresiranje glasbe zaradi cesa so mnogo bolj efektivni in podpora vecini software-skih predvajalnikih (za njih so spisani plugin-i). Lahko pa jih kasneje spet pretvoris nazaj v WAV datoteke brez izgube seveda.. ce zelis kaksen album zapeci na CD.

Da pa bi posnel na DVD samo ripane WAV datoteke se mi ne zdi ravno smiselno, saj jih tako ali tako ne bos moral uporabljati v kaksni komponenti.. na tak nacin pa lahko na DVD shranis se kaksen audio CD ali celo vec.

Za ripanje iz CD-ja na trdi disk pa je po mojem najboljse uporabit EAC.. saj ti bo, ko je prav nastavljen vedno poskusal prebrati CD do bit-a natancno (ce je CD v dobrem stanju in imas prav nastavljene read offsete). Priporocam pa tudi AccurateRip dodatek za EAC, ki ti offsete sam nastavi in se primerja z bazo na internetu ce je ze kdo rippal isti CD in primerjal dobljene CRC32 checksum vrednosti. Na tak nacin si lahko zagotovis, da je tvoj original audio CD zares identicen kopiji na HD ker je verjetnost, da bi 2(ali vec) ripala isti audio CD in bi dobila isti CRC32 checksum in podatki ne bi bili na HD in audio CD-ju identicni zelo mala.

To je bolj "hardcore" resitev.. drugace je sam EAC ze cisto dovolj in vecinoma ripa brez slisnih razlik.

matrix2 ::

hvala za res obširni odgovor. Če me vprašaš zakaj bi snemal na DVD je to iz razloga da imam arhivirano, če se mi kdaj kakšn Cd zrisa, pa še na placu profitiram, originale pa sem zelo težko dobil za presnet zato pač moram sedaj pazit, da bom imel rezervo:)) . Večina itak sedaj prodaja pod originalne kopije kar MP3 ki jih pretvorijo v audio, kar pa oba vema da ni niti približek kopiji originalu:D

Vprašal bi te recimo alibi bilo bolje, če naredim samo copy iz CD na CD, brez kopiranja na disk in raznih ostalih kalabocij?? To mislim predvsem za navadne CD-je pri DVD-jih bo potreben drugačen postopek, saj moram spraviti gor saj 6×CD...

laguna ::

kaj pa "kompresiranje" v PCM, t format zna brat vsaka DIVx/dvd enota, tako da ne izgubiš na kvaliteti (48000khz, 16 bit, stereo), in tudi na dvd lahko zapečeš kot podatkovni DVD. Sam nisem probal, vendar mislim, da ni problemov, da se to ne bi dalo naredit.

LP
lagunaaaa

Quikee ::

Vprašal bi te recimo alibi bilo bolje, če naredim samo copy iz CD na CD, brez kopiranja na disk in raznih ostalih kalabocij?? To mislim predvsem za navadne CD-je pri DVD-jih bo potreben drugačen postopek, saj moram spraviti gor saj 6×CD...

Iz CD-ja na CD ni najboljse kopirat.. boljse CD-HA-CD.. le tak lahko nadzorujes ce je v vsakem koraku vredu skopiralo. Drugace za hitro kopiranje in ne arhiviranje je CD na CD metoda tudi OK. Morm pa rect, da boljse da ne snemas audio CD-ja v audio CD za arhiviranje saj sami audio CD ima bolj sibko stopnjo popravljanja napak, data CD po drugi strani imajo se dodatno stopnjo popravljanja in lahko popravijo napake pri katerem bi na audio CD-ju podatki ze bili izgubljeni recimo. Sam arhiviram audio CD-je le tako, da jih zripam na HD in jih kompresiram z lossless kompresorjem in taksne posnamem na data CD ali DVD. Ce bi se mi slucajno audio CD kakorkoli poskodoval lahko se vedno iz arhiviranega data CD-ja ali DVD-ja ustvarim nov audio CD, ki bi bil natancna kopija prvega audio CD-ja. (seveda pri pogoju pravilno nastavljenih read/write offsetov).

kaj pa "kompresiranje" v PCM, t format zna brat vsaka DIVx/dvd enota, tako da ne izgubiš na kvaliteti (48000khz, 16 bit, stereo), in tudi na dvd lahko zapečeš kot podatkovni DVD. Sam nisem probal, vendar mislim, da ni problemov, da se to ne bi dalo naredit.

Pomoje to niti ni tak slabo.. ampak ali imajo divx/dvd enote kaksno omejitev glede stevila skladb? Vredno je poskusit. Pomoje pa bi bil edini problem ce bi rad izkoristil popolno natancnost transformacija iz 44100 -> 48000 khz in ce bi hotel prekovertirat nazaj iz 48000 -> 44100 za ponovno pecenje na audio CD ne vem ce bi bilo to cisto lossless. Drugace se mi pa zdi to za arhiviranje ne ravno najboljsa ideja ker ce arhiviras potem je moznost predvajanja nepomembna.

matrix2 ::

kako in kje pa naj nastavim off-set?? DVD-je ne bom sukal na DVD predvajalniku tako da kakršno koli konvertiranje ne pride v neobenem primeru v poštev, ko enkrat pretvoriš v 44100khz potem pozabi, da ti bo še kdaj igralo vredu na 48000khz, to sem že vse sprobal. To je isto kot iz 48000khz v MP3 potem pa nazaj v 48000khz in če greš primerjat je to kot dan in noč vse že slišano in preizkušeno razlika zelo velika. tisto kar si izgubil pri ripanju nikoli več ne moreš nazaj povrnit to je jasno kot beli dan.

Nikjer na netu nisem našel programčka EAC, a to nebi šlo z Nerotom. Ne vem kaj bi lahko sploh bilo narobe če bi CD-je kar prekopiral na HDD ne vem čemu neko ripanje, saj sem že prej delal podobno in izgube nikoli nikakršne:D Pač prekopiral originale na HDD in ko sem imel čas opa, opa in lepo pekel z nerotom kot avdio 4× na CD-je in še danes po petih letih špilajo ko grom:D Skratka ripal ne bom, ker nočem niti 1khz izgube. Disk pa imam 2×250gb in ni strahu, da nebi spravil par 100 CD-jev gor:D Jaz mislim da bo, copy na HDD pa potem kot avdio z nerotom kar OK, razen teh off-setov pa res en znam nastavit pa bi prosil za pomoč!!

Quikee ::

Ripanje je kopiranje. Tisto kopiranje-ripanje z Nerom ni natancno in je prakticno tudi nevarno v primeru poskodovanega medija.. ampak ce je dovolj dobro za tebe OK. EAC je pri kopiranju audio CD-jev ce gra prav nastavis mnogo bolj zanesljiv saj ripa na tak nacin, da prebere 2x in dobi 2 sampla, ki ju primerja in ce se ujemata gre dalje, ce ne.. poskusa veckrat prebrat (morem rect da tudi na virtualno brezhibnem mediju mi vcasih napacno prebere iz audio CD-ja). Tega Nero ne pocne ampak kar siba dalje tudi v primeru napake (tak kot je bil zasnovan audio CD standard.. v primeru napake se predvajanje nadaljuje in ne poskusa veckrat prebrat.. na poti do izhoda iz enote pa se napaka kolko se da maskira (interpolira), da je cim manj slisna).

Zakaj pa je to potrebno pa ravno zaradi drugacne manj varne podatkovne zgradbe audio CD-ja in data CD-ja.. kjer je audio CD zelo obcutljiv na praske in razne poskodbe povrsine. Zaradi dodatnega nivoja popravljanja napak so pa data CD-ji bolj odporni proti temu.

Offsetira pa se zgolj zaradi tega, da se "kalibrira" oz. da vsi bralniki audio CD-jev ripajo in pecejo enako. Zaradi razlicne zgradbe samih CD/DVD enot med proizvajalci jih vecina zacne ripat na razlicnih lokacijah in rezultat je, da niso enaki (bitno gledano) med seboj. Ce pa so offseti nastavljeni pravilno pa ti tako LG kot Nec recimo zripata audio CD, ki je 1:1 po bitih enak. To je se posebej uporabno pri audio CD-jih, kjer se glasba iz enega tracka nadaljuje v drugi track.. s tem cisto iznicis "luknje", ki bi nastali pri preskoku.. seveda ce snemas s programom, ki omogoca nastavljanje write offsetov in ga tudi ima pravilno nastavljenega za tvoj pekac.

EAC - ExactAudioCopy dobis tukaj
AccurateRip dodatek pa tukaj

V primeru da das AccurateRIP dodatek na EAC si offsete poisce sam na internetu (ali lokalno ce downloadas database).

Se enkrat.. to je ekstremna resitev za delanje pravih 1:1 kopij.. s kerim drugim programom dvomim, da je mozno natancno dobit 1:1 kopijo audio CD-ja.
Drugace ripanje audioCD-ja je mozno tudi z drugimi programi ala CDex in podobnimi posebej prirejenimi programi za ripanje in vecina jih dobro opravi svoje delo ampak EAC velja ze kar nekaj casa za najboljsega pri ripanju audio CD-jev.

matrix2 ::

quikee res malokdaj naletiš na slo-techu na nekoga, ki bi ti bil pripravljen toliko pomagat, toliko napisat, res kapo dol si človek in pol. HVALA TI!!! Vsak odgovor je vseboval razlage do potankosti kar še na slo-techu nisem doživel pa sem že tri leta tu gor. Če že kdo odgovori je to le stavek ali dva. Imaš pijačo v dobrem, po pisanju pa je tudi zaznati, da si zelo korekten in fer...

Quikee ::

Ja ni kaj.. mas pa tudi malo srece, ker sem tudi jaz pred nekaj casa dobil to idejo, da bi si zbirko audio CD-jev arhiviral na DVD. Zaradi moje perfektcionisticne narave sem nato zacel zbirati informacije in testiral kako bi to najboljse in najbolj natancno izvedel. Vem pa, da niso vsi taki tak zahtevni kot jaz zato tudi poudarjam, da so te moje resitve bolj ekstremne narave.

Ce mas se kaksno vprasanje kar vprasaj. =)

CaqKa ::

nič niso extremne narave.
meni se zdijo edina pametna rešitev ko se sploh v kaj takega spuščaš.. če se ne spuščaš tak podrobno je pa tudi eac+lame 320kbits dovolj.

matrix2 ::

quikee, kakšen je tvoj mail, bi imel en kup vprašanj, poslal bi slike, ker ne vem če sem prav nastavil...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ripanje CDjev

Oddelek: Programska oprema
181319 (876) black ice
»

Kako narediti image audio CDja?

Oddelek: Programska oprema
7756 (622) pisco
»

[Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10110755 (8151) Quikee
»

EAC-optimalne nastavitve???

Oddelek: Zvok in slika
452415 (1897) Quikee
»

Kopija CDja slabša od originala (AUDIO cd) (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
595642 (4448) Trancedeejay

Več podobnih tem