» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
138 / 280
»»

ziki ::

novak-t je izjavil:

PAZI! Pod prihodek v letu 2022 se šteje tudi račun za december. V katero leto spada račun se gleda datum opravljanja storitve, ne datum izstavitve računa.

Lahko še kdo to potrdi? Na tem linku piše, da vneseš znesek vseh izdanih računov v preteklem letu, iz česar sem sklepal, da sem spada samo račun za mesec november, ki je bil izdan decembra (račun za mesec december sem izdal januarja in je tudi številčen kot 2023/01).

delavec44 je izjavil:

Pa med prihodke prišteješ še subvencijo prispevkov in potem izključitev tega dela spodaj.

Okej, torej pri Prihodkih prištejem še 2x150€ subvencije. Kak namig, kje točno se ga potem izključi/odšteje v nadaljevanju?

ales85 ::

ziki je izjavil:

novak-t je izjavil:

PAZI! Pod prihodek v letu 2022 se šteje tudi račun za december. V katero leto spada račun se gleda datum opravljanja storitve, ne datum izstavitve računa.

Lahko še kdo to potrdi? Na tem linku piše, da vneseš znesek vseh izdanih računov v preteklem letu, iz česar sem sklepal, da sem spada samo račun za mesec november, ki je bil izdan decembra (račun za mesec december sem izdal januarja in je tudi številčen kot 2023/01).

delavec44 je izjavil:

Pa med prihodke prišteješ še subvencijo prispevkov in potem izključitev tega dela spodaj.

Okej, torej pri Prihodkih prištejem še 2x150€ subvencije. Kak namig, kje točno se ga potem izključi/odšteje v nadaljevanju?

Pod prihodke za 2022 se štejejo vsi računi za storitve katere si opravil v letu 2022. Tudi račun za december 2022, če ga izdaš januarja 2023, mora biti izdan z zaporedno številko leta 2022. In da, takšen račun mora biti vključen.

Brez zamere ampak tebi bi prav prišel računovodja. Boljše nek minimalen znesek kot pa kasnejše težave.

Okej, hvala, bom poizkusil pripraviti izračun še s prihodki za nov + dec. Kot pravim, malo me je zmedlo, ker na linku piše znesek izdanih računov v letu, jaz pa sem v 2022 dejansko izdal samo 1 račun (delal pa 2 mesca).

Pa seveda, hvala za dobronameren nasvet, ni nobene zamere z moje strani. To je tudi razlog, da sem se tako "zgodaj" odločil pripraviti DDD-DDD, da vidim, če mi bo uspelo samemu, če ne, pa bom prepustil to komu, ki je za to usposobljen. Mogoče, pa mi bo z vašo pomočjo vseeno uspelo :)

Sorry za double-post, ne morem več editirati prejšnje objave. Sem prebrskal še malo in našel tale link, kjer piše:

Prihodki
Med prihodke upoštevate račune za izdelke in storitve, opravljene v
letu, za katerega pripravljate obračun. Če ste za storitve, ki ste jih
opravili v decembru 2020, izdali račun npr. 15. 1. 2021, boste tudi ta
račun upoštevali v obračunu za leto 2020 (tudi če je datum storitve
na računu npr. 31.12.) - pomemben je datum opravljanja.
.

Pod Obračunana akontacija dohodnine mi avtomatsko izpolni 400€, kar je en obrok. Dejansko sem novembra plačal samo 307,54€ prispevkov, januarja pa potem 307,54€ + 400€ akontacije. Tudi v eDavkih mi piše Obračun davka od dohodka iz dejavnosti 12/2022 (za 11/2022 ga ni nikjer). Predvidevam, da je tole ok, glede na to, da je bilo predizpolnjeno?

Edina stvar, ki še manjka, je torej, v katero polje vpisati, oz. kje odšteti tistih ~300€ državne subvencije.

Tripple post incomming :)

Sem klical zdajle na FURS, kjer mi je ZELO ZELO prijazna gospa razložila:
- v PRIHODKI spadajo vrednost vseh opravljenih storitev v 2022 (ne glede na izdajo računa) + subvencija (Delna oprostitev plačila prispevkov)
- ta subvencija se vpiše potem pod 2.9 (izvzem prihodkov, ki jih plačuje Slovenija)

Še enkrat hvala tudi vsem vam za pomoč. Upam, da tole pride prav še komu, ki se prvič sooča s podjetništvom :)

amacar ::

Saj to je oboje bilo že večkrat omenjeno v tej temi. Kakšen sticky bi res prav prišel, da se enaka vprašanja ne ponavljajo.

black ice ::

Sticky ne pomaga, ce se ga ignorira.

tony1 ::

ales85 je izjavil:

ziki je izjavil:

novak-t je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Pod prihodke za 2022 se štejejo vsi računi za storitve katere si opravil v letu 2022. Tudi račun za december 2022, če ga izdaš januarja 2023, mora biti izdan z zaporedno številko leta 2022. In da, takšen račun mora biti vključen.

V praksi se datum izdanih računov konec leta (oz. meseca) za npr. delo narejeno v decembru vedno poskuša stisniti še v december, in na 31.12. smo v firmi vedno še pisali račune ko blesavi. Tudi če so šli na pošto šele po praznikih se jih je vse datiralo na dan 31.12.

Vse to samo zato, da bi bilo računovodsko to voditi čim bolj enostavno.

Dzhimen ::

Eno vprašanje... Če bi jaz odprl normirani SP in opravljal storitve za firmo v tujini (EU), moram postati atipični DDV zavezanec.
Če prav razumem to samo pomeni da morajo imeti računi, ki jih izdam tej firmi, predpisane podatke navedene (moj ddv, ddv firme in klavzulo o obrnmjeni davčni obveznosti). In račun ne vsebuje DDV-ja, torej kar se zneskov tiče je isto kot če ne bi bil zavezanec za DDV.
In pa vsak mesec ko izdam račun, moram izpolnit RP-O in DDV-O obrazec na DURS.

Ampak v praksi se pa kar se financ tiče nič ne spremeni v primerjavi s tem če bi bil navaden normiran SP, nezavezanec za DDV, če prav razumem? Se pravi od prihodkov plačam davek (4% do 50k, 12% do 100k, in 20% nad 100k), vsak mesec plačam prispevke, in to je to?
Tudi če poslujem s tujino in sem atipični zavezanec za DDV, še vedno velja, da lahko ostanem normiran SP, če ne presežem meje 300.000€ v dveh zaporednih letih.

A mam jaz to prav naštudirano, al sem kaj spregledal? :P

velikBrokoli ::

Da.

kzzzz ::

Dzhimen je izjavil:

RP-O moraš izpolnit vsak mesec, tudi ko ne izdaš računa.

amacar ::

kzzzz je izjavil:

Dzhimen je izjavil:

RP-O moraš izpolnit vsak mesec, tudi ko ne izdaš računa.

Ne bo drzalo, DDV-O je potrebno oddati vsak mesec, RP-O pa samo, ce si dejansko imel promet.

kikach ::

Kljub splošnemu prepričanju, da samozaposleni plačujejo premalo dohodnine in prispevkov, smo bili po dajatvah, ki jih od njih poberemo, leta 2019 na 10. mestu v EU. V državni proračun so prispevali 1,5 odstotka BDP, medtem ko v kar 16 državah prispevajo manj kot odstotek.

Ključni razlog za to je, da pri nas obdavčitev samozaposlenih ves čas primerjamo z zaposlenimi, namesto da bi končno razumeli, da gre pri tem za poslovne dohodke, ne za dohodke iz dela, pa čeprav samozaposleni seveda delajo. O tem sem že obširno pisal, ko je vlada, še preden je začela razmišljati o reformi, kot nujno povišala obdavčitev normirancev.

Če vas takrat ni prepričalo, vas bo morda zdaj, ko vidite, da tudi mednarodne statistike dohodnino in prispevke samozaposlenih uvrščajo med davke na kapital, ne med davke na dohodke iz dela.

DR.Janez Šuštaršič danes za Siol. Samo nažalost mamo ljudi na vladi, ki teh grafov sploh ne razumejo.

Geho ::

Brezveze trobiš, pri nas se folk noče povezat, da bi skupaj stavkali, kaj šele, da bi si pridobili pravice in bolniški status normalno...

Koleraba ::

Dzhimen je izjavil:

Eno vprašanje... Če bi jaz odprl normirani SP in opravljal storitve za firmo v tujini (EU), moram postati atipični DDV zavezanec.
Če prav razumem to samo pomeni da morajo imeti računi, ki jih izdam tej firmi, predpisane podatke navedene (moj ddv, ddv firme in klavzulo o obrnmjeni davčni obveznosti). In račun ne vsebuje DDV-ja, torej kar se zneskov tiče je isto kot če ne bi bil zavezanec za DDV.

Ampak v praksi se pa kar se financ tiče nič ne spremeni v primerjavi s tem če bi bil navaden normiran SP, nezavezanec za DDV, če prav razumem? Se pravi od prihodkov plačam davek (4% do 50k, 12% do 100k, in 20% nad 100k), vsak mesec plačam prispevke, in to je to?
Tudi če poslujem s tujino in sem atipični zavezanec za DDV, še vedno velja, da lahko ostanem normiran SP, če ne presežem meje 300.000€ v dveh zaporednih letih.

A mam jaz to prav naštudirano, al sem kaj spregledal? :P

Kako pa je s tem, če so vsa podjetja, za katera bi se opravljalo storitve, iz tretjih držav (ne EU)? Moraš tudi postati atipični DDV zavezanec?
Hvala!

user4683 ::

Ne.

Zako ::

Hi, ravno v petek sem se dobil z računovodkinjo, ki mi je naracunala koliko davka bom plačal za lansko leto. In kako se bo sedaj vse spremenilo, glede davka na letni promet za SP normirani.....

Ugotovil sem, da se ne bo izšlo če bom še naprej ostal na SP normirani, saj bodo davki precej narasli, in tudi stranka mi ponuja zaposlitev za nedoločen čas z plačo 6.000,00 EUR bruto.

Zanima me, če mislite da bi bilo pametno vzet zap. za nedol. čas in dodatno imet odprt popoldanski SP?
Odlocit se moram do konca marca, kadar se odločiš kakšen tip SP bos imel v leto 2023....

Kaj bi naredili?
Zako je zakon!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zako ()

Mato989 ::

Zako je izjavil:

Hi, ravno v petek sem se dobil z računovodkinjo, ki mi je naracunala koliko davka bom plačal za lansko leto. In kako se bo sedaj vse spremenilo, glede davka na letni promet za SP normirani.....

Ugotovil sem, da se ne bo izšlo če bom še naprej ostal na SP normirani, saj bodo davki precej narasli, in tudi stranka mi ponuja zaposlitev za nedoločen čas z plačo 6.000,00 EUR bruto.

Zanima me, če mislite da bi bilo pametno vzet zap. za nedol. čas in dodatno imet odprt popoldanski SP?
Odlocit se moram do konca marca, kadar se odločiš kakšen tip SP bos imel v leto 2023....

Kaj bi naredili?

Če ti ne veš, potem noben ne bo vedel... to se moraš odločit čisto sam...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matic492 ::

Ne vem kje si ti dobil računico da se za 6000EUR+ bruto na mesec dohodka na normiranca ne izplača...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Ne vem kje si ti dobil računico da se za 6000EUR+ bruto na mesec dohodka na normiranca ne izplača...

Verjetno vrhunska računovodkinja :))

Geho ::

Če imap 6000 bruto plače kot redni dobiš skoraj polovico komajda ven, če imaš toliko na normiranem, še vedno dobiš cca 50k ven. Zdaj pa računaj...

Resno wtf...

Imam kolega, ki ga je računovodkinja prepričala, da naj ima navaden SP, zato da si lahko 400€ strošek od Amazon AWS serverja piše..

72k na leto:

780€ prispevki in 386€ davek = 6000 - 780 - 386 = 4834€ neto na mesec...

Če se ti zdi da se ti ne splača... ok :D

CoreySteel ::

Zako je izjavil:

Kaj bi naredili?

Step 1: Menjaj računovodkinjo
Step 2: ???
Step 3: Profit
Twitter: @CoreySteel_

Vesela bi bila priporočil iz prve roke za računovodjo, ki bi znal/a delati z normiranim SPjem, ki opravlja storitve za podjetja iz tretjih držav in tudi iz EU (do 50k iz EU). Oz bolj pomembno - nekoga, ki bi mi znal svetovati, če se mi pri prekoračitvi omejitve glede letnega prihodka (300k v dveh zaporednih letih) splača postati navaden SP ali doo. Ali pa so glede tega kje na netu kakšni preprosti izračuni, ki jih lahko primerjam? Stroškov bi bilo minimalno (mogoče telefon, računalnik etc).

Če imaš nizke stroške, potem je vedno normiran s.p. boljši, do 300k/2 leti seveda, ob prekoračitvi tega zneska pa se potem najbolj splača odpreti d.o.o. Poslovanje s podjetji iz tretjih držav in EU nima pravzaprav velikega pomena, s podjetji iz tretjih držav nimaš dobesedno nič dodatnega dela, s poslovanjem s podjetji iz EU pa postaneš atipični zavezanec in oddaš dva obrazca več na mesec, to je to.

Za normiranca res ni potrebno imeti računovodstva, ker je preprosto.

Pri normirancu je efektivna davčna obremenitev običajno okoli 15-30% (davki+prispevki), za izračune lahko uporabiš ta kalkulator, ki upošteva tudi nove davčne spremembe pri normirancih: https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

LapD ::

Zako je izjavil:

Kaj bi naredili?

Pri 6k bruto boš imel neto plačo 3.500 eur (nisem upošteval še morebitnih olajšav, dodatkov na delovno dobo itd.) + malica in prevoz + regres + dopust + bolniške + še kakšna ugodnost. Vse skupaj vredno vsaj 50k na leto. Še vedno lahko imaš popoldanski s.p. za minimalne stroške in narediš dodatnih 12,5k kjer plačaš samo 4% in imaš v enem letu recimo 60k.

Če boš normiranec boš pri mesečnem prometu 6k dobil ven 72k na leto. Po plačani dohodnini in prispevkih ti bo ostalo dobrih 63k, bo pa ta znesek vsako leto malo nižji, ker se ti bodo višali prispevki. Seveda lahko poljubno povečaš promet, če imaš možnost.

Jaz bi se odločil za zaposlitev + popoldanca.

Koleraba je izjavil:

Vesela bi bila priporočil iz prve roke za računovodjo, ki bi znal/a delati z normiranim SPjem, ki opravlja storitve za podjetja iz tretjih držav in tudi iz EU (do 50k iz EU). Oz bolj pomembno - nekoga, ki bi mi znal svetovati, če se mi pri prekoračitvi omejitve glede letnega prihodka (300k v dveh zaporednih letih) splača postati navaden SP ali doo. Ali pa so glede tega kje na netu kakšni preprosti izračuni, ki jih lahko primerjam? Stroškov bi bilo minimalno (mogoče telefon, računalnik etc).

Nikoli se ti ne izplača postati navaden s.p. pri takšnem prometu in nič stroških. D.o.o. je edina opcija.
web&motion designer

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LapD ()

tecton ::

Zaenkrat sem se na normiranem s.p., morda ve kdo kako je z nakupom sluzbenega vozila pri d.o.o., se lahko kupi katerikoli "direktorski" avto, ali pridejo v postev samo tovorna vozila - kombi itd.
Kot ITjevec bi si s tem pridobil nekaj stroskov in kupil avto brez ddv -22%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Recordman ::

Brez DDVja boš kupil samo električarja ali kombinirano / tovorno vozilo. Recimo kakšen glomazen pickup, kar jih je sploh še ostalo na našem tržišču.

Za "direktorske" in ostale osebne avtomobile pa mora biti tvoja dejavnost prevoz oseb.

Kebo ::

Na električno vozilo tudi ne boš rabil plačevat bonitete, če boš uporabljal v zasebne namene.

DDV si boš lahko odbil (električni ali ne) samo v deležu v katerem je bilo vozilu uporabljeno v poslovne namene. Če ga boš uporabljal samo v privat (pri IT bo službenih poti verjetno zanemarljivo malo) bo odbitka ddv bolj malo. Gre pa električni v stroške in ne rabiš plačat bonitete, če je cenejši od 80k.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Kleemen ::

Eno vprašanje.. Prejel sem letni obračun za akontacijo dohodnine (normiranec) in imam poleg zneska za plačilo akontacije (4% od skupnega dohodka) za doplačati še skoraj isti znesek za doplačilo za leto 2022? Prispevke in vse ostale stroške sem lani redno plačeval, tako da nevem od kje tako velik znesek? Ali je poleg akontacije dohodnine po novem še kakšen drugi strošek in ne več samo 4% od dohodka za normirance? Hvala za info.

Koliko si imel prihodkov lani in koliko si mesecno placevak akontacije? Dohodnine ni "4% od skupnega dohodka" ampak "20% od dobicka" (prihodkov - normiranih odhodkov).

Akontacija dohodnine je pravilno izračunana (plačuje se za leto nazaj) zanima me kaj je drugi dodatni znesek poleg akontacije. Ponavadi je bil par eur, sedaj je skoraj isti znesek kot akontacija.

LapD je izjavil:

Nikoli se ti ne izplača postati navaden s.p. pri takšnem prometu in nič stroških. D.o.o. je edina opcija.

A je kakšen velik razlog za to? O normiranih SPjih sem se kar nekaj pozanimala, o navadnih in doo pa še nič.

uvodV?? ::

Kleemen je izjavil:

Akontacija dohodnine je pravilno izračunana (plačuje se za leto nazaj) zanima me kaj je drugi dodatni znesek poleg akontacije. Ponavadi je bil par eur, sedaj je skoraj isti znesek kot akontacija.

Akontacija se ne plačuje za leto nazaj, le izračunana je na podlagi prejšnega leta.

CoreySteel ::

Kleemen je izjavil:

V 2022 si verjetno zaslužil več kot 2021 in se dela poravnava.
Twitter: @CoreySteel_

uvodV?? ::

Koleraba je izjavil:

LapD je izjavil:

A je kakšen velik razlog za to? O normiranih SPjih sem se kar nekaj pozanimala, o navadnih in doo pa še nič.

Matematika. Dobiček sp se obdavči po običajni (progresivni) davčni lestvici.

uvodV?? je izjavil:

Koleraba je izjavil:

LapD je izjavil:

Matematika. Dobiček sp se obdavči po običajni (progresivni) davčni lestvici.

Aha torej zaradi ugodnejše obdavčitve, hvala. 19% na dobiček dooja (prihodek minus bruto plača, stroški, regres etc) in potem 25% na dividende, če sem prav razumela. Pa verjetno so potem načini, da vlagaš v sklade/delnice z doojem, namesto da sebi najprej izplačaš in trgaš 25%?

Najbolj daunting naloga se mi zdi najti sposobnega računovodjo, ki mu/ji res lahko zaupaš. Ker se sama raje ubadam s poslom kot pa berem zakone.

Za zdaj bom najverjetneje odprla normiran SP, potem pa naprej glede na višino prihodkov.

CoreySteel je izjavil:

Kleemen je izjavil:

Sem ja in zato imam tudi višjo akontacijo dohodnine (4%) kot v 2021. Nevem pa zakaj še dodaten skoraj isto visok znesek.

Lahko nam zaupas koliko si placeval akontacije in koliko si imel v 2022 prihodkov in bomo v 30 sekundah razresili dilemo.

Poplačaš za celo leto. Jaz sem imel leta 2021 popoldanca, 2022 sem šel pa full time, plačeval sem pa mesečno zanemarljiv znesek za davek.

Tako da bom zdaj imel poravnavo (za 2022) in bom marca moral plačat cca 1000EUR davka, ker sem zaslužil toliko več kot na popoldanca.

Akontacija davka je samo predvidevanje in vnaprejšnje obročn odplačevanja davka, da ti ni treba potem marca plačat par jurjev za celo leto. Se pa poravnava, tudi v minus seveda, če si imel manj prometa, dobiš vrnjeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Tidule ::

Kleemen je izjavil:

CoreySteel je izjavil:

Kleemen je izjavil:

Sem ja in zato imam tudi višjo akontacijo dohodnine (4%) kot v 2021. Nevem pa zakaj še dodaten skoraj isto visok znesek.

Pri izračuni akontacije za leto 2022 NI moglo bit upoštevano kaj boš ti zaslužil v letu 2022. Pri izračuni za 2022 so upoštevali samo in le račune iz 2021. In ne akontacija dohodnine se ne plačuje za nazaj. Že definicija besede akontacija ti pove da bi bilo kaj takega absurdno. Akontacija je ocena za naprej in se sprotno plačuje glede na hipotetičen mesečni dohodek. In če se v praksi izkaže, da je bil hipotetičen prihodek prenizko ocenjen potem je pač doplačilo.

Koliko akontacije so ti naračunal za leto 2022 in koliko dejansko plačaš je odvisno od tega kakšen promet si dejansko ustvaril. Če imaš 2021 leto 10.000 prihodkov, potem pa 2022 50.000 je akontacija, ki je izračunana od 10.000 eur pač bistveno nižja, kot bo dejanska obdavčitev in boš moral konkretno doplačat.

Bistveno vprašanje je, če si normiranec ali je seštevek tega kar si doplačal in akontacije enak 4% vseh izdanih računov v 2022.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Aha, nisem vedel tega, sem mislil da se plačuje za nazaj. Torej je drugi znesek doplačilo, ampak nevem zakaj tako visok, saj nisem toliko več zaslužil v primerjavi z 2021.

pingme ::

Če imaš za doplačati znesek v višini enega obroka, potem si cca. 1/12 več zaslužil, kar je dejansko "ne toliko več" (tj. manj kot inflacija).

Tidule ::

Kleemen je izjavil:

Aha, nisem vedel tega, sem mislil da se plačuje za nazaj. Torej je drugi znesek doplačilo, ampak nevem zakaj tako visok, saj nisem toliko več zaslužil v primerjavi z 2021.

Kako vam rata podjetje vodit, ce je racun sum(izdani racuni) * 0.04 = X, prezahteven? Kaj bo sele letos, ko se spreminja visina normiranih stroskov glede na prihodke?

Mogoce pa je zasluzil vec kot 100k in "izdani racuni * 0.04" ni prava enacba.

Ce je v 2021 zasluzil 100k, v 2022 pa 120k, bo letos doplacal 4k (tocno enkrat vec, kot je ze vplacal akontacij).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

x3ca ::

A ni meja za normirane prihodke 80k in ne 100k?

Ne, 80% do 100k, torej 80k priznanih stroškov pri 100k prihodkih.

phnj90 ::

velikBrokoli je izjavil:

Ne, 80% do 100k, torej 80k priznanih stroškov pri 100k prihodkih.

Ne več.

x3ca ::

To še ni v veljavi za obračun 2022. Na edavkih piše tole na obrazcu za dohodnino, torej 100k je pravilno potem (malo me je zmedla stevilka 80k, ampak to so odhodki).

8. ZA "NORMIRANCE": Davčno priznani odhodki se priznajo v višini 80 odstotkov doseženih prihodkov iz zaporedne št. 4, v skladu s prvim odstavkom 59. člena ZDoh-2 (zap. št. 4 x 0,80), vendar ne več kot 40.000 eurov ali 80.000 eurov, če je bila v davčnem letu pred davčnim letom, za katerega se ugotavlja davčna osnova pri zavezancu, v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas, neprekinjeno najmanj 5 mesecev.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: x3ca ()
««
138 / 280
»»