Forum » Na cesti » Oznaka C na pnevmatikah
Oznaka C na pnevmatikah
radmannsdorf ::
V homologaciji poltovornega Fiat Dobla piše da so dovoljene pnevmatike:
185/65R15C92TExtraLoad
185/65R15C92TReinforced
Zdaj pa me zanima glede oznake C. Kajti na netu ne najdem nobenih pnevmatik z oznako C, najdem pa recimo take z oznako XL.
Ali so take pnevmatike prave ali ne?
http://www.bartog.si/zimske-gume-185-65...
http://www.bartog.si/celoletne-gume-185...
michelin.si pravi: "Pnevmatike, označene z (XL) ali (Reinf), so primerne za višje obremenitve, kot je normalno.
Nekatere oznake, ki jih določijo proizvajalci avtomobilov (N, C in K), posebej opredeljujejo tip vozil, kateremu ustrezajo. Takšna vozila imajo posebne vozne lastnosti. Če niso opremljena s pravimi pnevmatikami, se na cesti ne bodo obnašala tako, kot bi se mogla."
AMZS.si pravi: "C - Pnevmatika za lahka tovorna vozila"
185/65R15C92TExtraLoad
185/65R15C92TReinforced
Zdaj pa me zanima glede oznake C. Kajti na netu ne najdem nobenih pnevmatik z oznako C, najdem pa recimo take z oznako XL.
Ali so take pnevmatike prave ali ne?
http://www.bartog.si/zimske-gume-185-65...
http://www.bartog.si/celoletne-gume-185...
michelin.si pravi: "Pnevmatike, označene z (XL) ali (Reinf), so primerne za višje obremenitve, kot je normalno.
Nekatere oznake, ki jih določijo proizvajalci avtomobilov (N, C in K), posebej opredeljujejo tip vozil, kateremu ustrezajo. Takšna vozila imajo posebne vozne lastnosti. Če niso opremljena s pravimi pnevmatikami, se na cesti ne bodo obnašala tako, kot bi se mogla."
AMZS.si pravi: "C - Pnevmatika za lahka tovorna vozila"
puda ::
C je oznaka za poltovorna vozila in na bartogovi strani glej pod "Pnevmatike poltovorne".
Pnevmatike na linkih, ki si jih podal ne spadajo pod razred C.
Pnevmatike na linkih, ki si jih podal ne spadajo pod razred C.
D3m ::
Gledat moraš za pnevmatike z XL (extraload)
Recimo za tvoj doblo prdejo v poštev, če gledamo zimske.
185/65 R15XL 92T WG Winspike2(WH62) NEXEN
cena je tam 47€ po kosu.
Recimo za tvoj doblo prdejo v poštev, če gledamo zimske.
185/65 R15XL 92T WG Winspike2(WH62) NEXEN
cena je tam 47€ po kosu.
|HP EliteBook|R5 6650U|
R1710 ::
Welcome to the club. Predlani jeseni sem preklicaril celo slovenijo za 4 komade 195/65/15C; ni problema, pomladi bodo dobavljene. Prav vseeno mi je že bilo za znamko, pa nič na voljo. Na srečo sem našel leto dni rabljene za dokaj razumno ceno.
Na gumi mora pisat: 185/65/R15C. XL je za osebna vozila, ti imaš tovorno (!). Z drugimi besedami, če te ustavijo na XL, si najebal.
Tudi, če v furgon naložiš polno nosilnost, si niti ne upam predstavljat, kaj bo z XL pnevmatikami.
Na gumi mora pisat: 185/65/R15C. XL je za osebna vozila, ti imaš tovorno (!). Z drugimi besedami, če te ustavijo na XL, si najebal.
Tudi, če v furgon naložiš polno nosilnost, si niti ne upam predstavljat, kaj bo z XL pnevmatikami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: R1710 ()
radmannsdorf ::
Update! Sem šel na tehnične preglede povprašat mojstre in po njihovem nasvetu še enega vulkanizerja, oznaka C je samo komercialna oznaka za ojačano/tovorno gumo, pomembna za nas pa je oznaka nosilnosti(T), v mojem primeru T92(630kg).
Oznake C in XL so komercialne in baje nimajo veze pri pregledu gum.
Tudi čez tehničenga spustijo avto ki nima oznake C, gledajo pa oznako nosilnosti. Kar je tudi logično. Zdaj pa v nakup! :)
Oznake C in XL so komercialne in baje nimajo veze pri pregledu gum.
Tudi čez tehničenga spustijo avto ki nima oznake C, gledajo pa oznako nosilnosti. Kar je tudi logično. Zdaj pa v nakup! :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | letne gume (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 19240 (5882) | m0LN4r |
» | Gume 2019 (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13831 (11481) | matobeli |
» | Zamenjati ali ne zamenjati stare pnevmatike (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 36931 (34524) | GrimReaper |
» | Kje dobiti solidne letne gume in seveda katere vzeti ? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21426 (13342) | Brane2 |
» | Katere zimske gume 205/55 R16 91H ?Oddelek: Loža | 6934 (6608) | El Barto |