Forum » Na cesti » letne gume
letne gume
koyotee ::
Kaj pa pravite na Nokian?
Model, dimenzije?
225 50 r17
Jaz mam že drugo leto Falken FK510 v isti dimenziji in so super. https://www.thetirelab.com/autobild/sum...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
louser ::
jocoj ::
Jaz sem lansko leto na oba avta dal Nokian wetproof. Poceni in zaenkrat najboljse letne gume, kar sem jih imel in zimskih sploh nisem letos kupoval. Kako se bodo obnesle v poletni pripeki sicer se ne vem,ampak mislim da vecjih problemov ne bi smelo biti.
mr_chai ::
kumho, best price/perf. Nič kj dost slabše od Bridgestone
Problem tega stavka je, da bo zadovoljil samo tiste pasivne voznike. Tiste, ki se v snegu vozijo 30km/h, v deževnem 75km/h, po avtocesti lahkotno 120km/h.
Problem tvojga stavka, pa da je čist iz riti potegnjen. Got sauce ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
louser ::
X>Y Y=X-n
Y>Z Z=(X-n) - n
Če lahko pri računalnikih neposplošujemo in vprašamo, za kakšen name gre potem naj enako velja pri gumah.
Ker tiste ponarete gume za 1/3 cene Continentalk so tudi v določenih primerih P/P najboljše.
Ne trdim, da so Kumho slabe gume. Vendar niso za vsakogar. Tako kot Kitajc ne in Continentalke ne.
Y>Z Z=(X-n) - n
Če lahko pri računalnikih neposplošujemo in vprašamo, za kakšen name gre potem naj enako velja pri gumah.
Ker tiste ponarete gume za 1/3 cene Continentalk so tudi v določenih primerih P/P najboljše.
Ne trdim, da so Kumho slabe gume. Vendar niso za vsakogar. Tako kot Kitajc ne in Continentalke ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()
knesz ::
https://www.thetirelab.com/205-60-R16/s...
Če bi rad najboljšo potem vzemi Pirelli.
Za manj denarja ampak enako zmogljivost kot primacy, pa vzemi falken ziex.
P.s.
Šele zdaj opazil da je v testu Primacy 3, ampak vseeno imaš cenejše alternative.
Za manj denarja ampak enako zmogljivost kot primacy, pa vzemi falken ziex.
https://www.thetirelab.com/205-60-R16/s...
Za manj denarja ampak enako oz boljšo zmogljivost kot primacy, pa vzemi hankook.
P.s.
Šele zdaj opazil da je v testu Primacy 3, ampak vseeno imaš cenejše alternative.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
hojnikb ::
vidim da je p7 blue precej cenejsa od primacy 4, testi pa kr dobri, razn glasnosti pa obrabe...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
šernk ::
v splošnem al imaš oprijem ali obrabo. Zdaj če uničiš gumo v 3 mesecih ker delaš 50k km+ letno potem se splača gledat tiste, ki imajo manjšo obrabo, v nasprotnem primeru pa rata taka guma po letu dni trda in ne drži na mokrem skoraj nič več.
Vse "premium" gume pa imajo veliko obrabo, ker drugače ne dosežejo oprijema. Zadaj mi recimo gume zdržijo 3 sezone in potem še pol sezone spredaj, spredaj mi pa zdržijo max 2 sezoni, pa se moram že potrudit (cca 10-15k km na sezono)
Sem sedaj prešaltal spet na letne gume in bil takoj razočaran nad vredestein ultrac vorti 225/40/R18. Tako da letos probam nokian wetproof. Pomembno mi je, da guma v mokrem ne spusti, v suhem drži vsak kitajc dovolj.
Vse "premium" gume pa imajo veliko obrabo, ker drugače ne dosežejo oprijema. Zadaj mi recimo gume zdržijo 3 sezone in potem še pol sezone spredaj, spredaj mi pa zdržijo max 2 sezoni, pa se moram že potrudit (cca 10-15k km na sezono)
Sem sedaj prešaltal spet na letne gume in bil takoj razočaran nad vredestein ultrac vorti 225/40/R18. Tako da letos probam nokian wetproof. Pomembno mi je, da guma v mokrem ne spusti, v suhem drži vsak kitajc dovolj.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Ja bo treba bolj pocasi v ovinek, jaz tudi spredaj nimam dlje kot za 2 sezoni, pa ni vazno kaj dam gor. Zdaj so Fulfa fk510.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
feryz ::
Jaz imam Pirelli P-Zero.
Meni zdržijo okrog 35k, se pravi ravno eno sezono. S tem, da so jeseni že nevarne.
In lahko mi verjameš, da če meni zdržijo 35k, morajo ostalim vsaj 50k.
V mokrem se držijo kot klop. V suhem pa ovinkov itak ni. Če se primerjam z ostalimi vozniki.
Meni zdržijo okrog 35k, se pravi ravno eno sezono. S tem, da so jeseni že nevarne.
In lahko mi verjameš, da če meni zdržijo 35k, morajo ostalim vsaj 50k.
V mokrem se držijo kot klop. V suhem pa ovinkov itak ni. Če se primerjam z ostalimi vozniki.
dukedl ::
Iščem dobre letne gume za 185/60 R15 (Škoda Rapid). Letošnjih testov za cca tako dimenzijo ni
letošnji https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati...
lanski: https://www.amzs.si/motorevija/test/pne...
Bridgestone je težko ali ne dobavljiva, vprašanje kok so sveže za letos karkoli bi že vzel.
Vredestein, ma kdo izkušnje? Indijska guma?
Priporočate kaj drugega? hvala
zahteve so klasične: majhna obraba, dobra na suhi/mokri cesti, ....
letošnji https://www.amzs.si/motorevija/pnevmati...
lanski: https://www.amzs.si/motorevija/test/pne...
Bridgestone je težko ali ne dobavljiva, vprašanje kok so sveže za letos karkoli bi že vzel.
Vredestein, ma kdo izkušnje? Indijska guma?
Priporočate kaj drugega? hvala
zahteve so klasične: majhna obraba, dobra na suhi/mokri cesti, ....
lp dukedl
dukedl ::
Okolica Lj...Sj pomoje nebi blo napačno, če vseenoo vzamem Vredestein, cena je ugodna
https://www.mimovrste.com/avtomobilske-...
https://www.mimovrste.com/avtomobilske-...
lp dukedl
Vzemi nekaj B/A ali C/A, poraba/mokra podlaga
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Raindancer ::
Letos nameravam menjati gume, dimenzija 195/55 R16 87H na Opel Corsi. Delam 10-15k kilometrov letno, mešane ceste (podeželje, cesta, redkeje avtocesta, ovinkaste ceste in tudi vzponi v hrib). Zanima me, katere se obnesejo glede na dimenzijo gum in tip avta. Gume naj bi zdržale vsaj 4 leta rabe, pomemben mi je dober oprijem suha/mokra podlaga, in trpežne.
Katere ste kaj imeli in kako so se obnesle na vaših avtih? Kaj bi priporočali?
Hvala in lp,
Raindancer
Katere ste kaj imeli in kako so se obnesle na vaših avtih? Kaj bi priporočali?
Hvala in lp,
Raindancer
Kot smo že dognali, dober oprijem in majhna obraba preprosto ne gre skupaj.
Po stirih letih je guma izgubi mnogo lastnosti, tako da je popolnoma drugacna kot prvo leto. Potem raje kupi dvoje cenejse na dve leti. Dvomim pa, da dirkas s corso 1.2? 1.4? Za normalne hitrosti pa je bolj ali manj vsaka guma dovolj dobra.
Po stirih letih je guma izgubi mnogo lastnosti, tako da je popolnoma drugacna kot prvo leto. Potem raje kupi dvoje cenejse na dve leti. Dvomim pa, da dirkas s corso 1.2? 1.4? Za normalne hitrosti pa je bolj ali manj vsaka guma dovolj dobra.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Gambino ::
Je kdo kupoval gume preko LIDERPNEVMATIK ? Tam prodajajo nekatere DEMO gume za kar nekaj ceneje. Gume so bile samo kao nataknjene gor in odpeljane nekaj kilometrov. Je kdo že kupoval pri njih. Iščem 185/55/15 in gledam CONTINENTAL ECOCONTACT 6, kjer jo imajo za 58E DEMO, redna prodaja pri nas je 80E po kosu. Drugače gledam še MAXXIS MECOTRA 3, ki po testih niso slabe sploh za ta denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gambino ()
Ecocontact je D R E K, eco so zato, ker imajo samo 6mm profila, obicajne 8mm.
To kupi https://www.gumax.si/index.php/default/...
Za par kavic popusta pa vnesi kupon: zvestobajelepa
To kupi https://www.gumax.si/index.php/default/...
Za par kavic popusta pa vnesi kupon: zvestobajelepa
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
Ang3lo ::
Hankook Evo 3 sem tudi jaz nabavil 17ke - vsaj po testih sodeč naj bi bile med top 10, edino kanalčki so malo plitvi, tako da bomo videli kako bo po dežju.
Drugače sem pa že drugič kupoval preko Liderpnevmatik in dobil nekje v 3-4 dneh, pa tudi DOT je bil skoraj nov, res pa je da nobene od teh gum niso bile označene kot demo.
Drugače sem pa že drugič kupoval preko Liderpnevmatik in dobil nekje v 3-4 dneh, pa tudi DOT je bil skoraj nov, res pa je da nobene od teh gum niso bile označene kot demo.
Hankook Evo 3 sem tudi jaz nabavil 17ke - vsaj po testih sodeč naj bi bile med top 10, edino kanalčki so malo plitvi, tako da bomo videli kako bo po dežju.
Glede na to da ima A v mokrem, ze more tako bit.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
stara mama ::
Globina profila nima dosti z oprijemom v mokrem, ampak bolj za aquaplaning.
Ko sem vozil gume (po mnenju policajev in preglednikov na meji legalnega) so se dosti bolj držale ceste, kot tiste z zelo veliko profila, a slabim materialom. Ko zapelješ v lužo, je druga zgodba.
Ko sem vozil gume (po mnenju policajev in preglednikov na meji legalnega) so se dosti bolj držale ceste, kot tiste z zelo veliko profila, a slabim materialom. Ko zapelješ v lužo, je druga zgodba.
Ekologija™ in Trajnost™
Alanpandew ::
facepalm ::
Ne vem ce je bilo ze predebatirano, bi rabil en simple odgovor:
Se splaca kupiti gumo z XL oznako, ker je ta cca 15% cenejse od enake (model, nosilnost, hitrostni razred, poraba, glasnost), brez te oznake?
Imam osebni avtomobil tezek 1650kg in ima NDM cca 2200kg.
Kaksen drawback lahko pricakujem z XL gumami?
Se splaca kupiti gumo z XL oznako, ker je ta cca 15% cenejse od enake (model, nosilnost, hitrostni razred, poraba, glasnost), brez te oznake?
Imam osebni avtomobil tezek 1650kg in ima NDM cca 2200kg.
Kaksen drawback lahko pricakujem z XL gumami?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: facepalm ()
Skyman ::
Kaj se sedaj res tezko dobi 20 DOT gum letnih,vse kar sem spraseval oz dobival ponudbe so gume med 44-46/19 DOT? se splaca to vzeti ali...nekje celo 30/19
Gre pa za gume Continental PremiumContact 6
m0LN4r ::
Ne sekiraj se zaradi tega. Nova skladiscena guma lahko gre v prodajo do 5 let naceloma, ji nic ne fali.
Vecja razlika je, ko ti gumo zvozis dol ene 5000-10.000km pol se sele vidi ali je guma dobra ali za drek. Ne ocenjevati gum po tem, ko jih das gor povsem frisne, k je se tist zunanji trdi sloj gor.
Jaz ko sem dal gor pirellijeve zimske, sem bil sokiran kako so slabo prijele na mokrem. Drsele so, kot da bi mi jih nekdo s tistim svetlecim sranjem za gume posprical. No proti koncu zime, so pa bile amazing in naslednje leto tudi.
Ce se nebi peljal 12x na teden skozi isti krozni malo hitreje nebi tega govoril.
Vecja razlika je, ko ti gumo zvozis dol ene 5000-10.000km pol se sele vidi ali je guma dobra ali za drek. Ne ocenjevati gum po tem, ko jih das gor povsem frisne, k je se tist zunanji trdi sloj gor.
Jaz ko sem dal gor pirellijeve zimske, sem bil sokiran kako so slabo prijele na mokrem. Drsele so, kot da bi mi jih nekdo s tistim svetlecim sranjem za gume posprical. No proti koncu zime, so pa bile amazing in naslednje leto tudi.
Ce se nebi peljal 12x na teden skozi isti krozni malo hitreje nebi tega govoril.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
BlueXX ::
Izredno zadovoljen sem bil s Continental Premiumcontact6. Letos sem nataknil Pirelli P ZERO ki je tudi odlična samo malo bolj glasna. Osebno mi je bila Continentalka bolj všeč.
Vozim XL verzijo gum, ker imam malo težjega karavana - OCTAVIA VRS, XL guma zame mora bit da se avto poleti ne zvija ko čigumi, taka guma ima malo trše boke.. Gume imam za eno sezono oz. cca 15.000km potem so fuč, imam malo bolj dinamično vožnjo tako da res gledam na oprijem. Obe sta po mokrem odlične, po suhem ni neke razlike, le da sem pri Continentalki lepše čutil zdrse. P ZERO je malo mehkejša guma, tako da bo obrabljena verjetno prej, obraba bokov se po 2000km že pozna.
Continental PremiumContact6 it is :) Naslednje leto jih bom sigurno spet nataknil
Vozim XL verzijo gum, ker imam malo težjega karavana - OCTAVIA VRS, XL guma zame mora bit da se avto poleti ne zvija ko čigumi, taka guma ima malo trše boke.. Gume imam za eno sezono oz. cca 15.000km potem so fuč, imam malo bolj dinamično vožnjo tako da res gledam na oprijem. Obe sta po mokrem odlične, po suhem ni neke razlike, le da sem pri Continentalki lepše čutil zdrse. P ZERO je malo mehkejša guma, tako da bo obrabljena verjetno prej, obraba bokov se po 2000km že pozna.
Continental PremiumContact6 it is :) Naslednje leto jih bom sigurno spet nataknil
Proti obrabi bokov pomaga tudi, ce nimas cez celoten ovinek tezisce avta na zunanji sprednji gumi cel cajt.
Kje ti jih pobere? Zunanje boke, notranje ali oboje?
Kje ti jih pobere? Zunanje boke, notranje ali oboje?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Skyman ::
Tudi jaz imam vse od Continental Premiumcontact 2 gen dalje pnevmatiko vmes imel samo goodyear zimsko,še to sem sedaj na conti zimsko prešaltal...
Drugace mi je rekel ko sem klical za omenjeno gumo continental da dejansko ima guma premaz in da naj bi zato dalj zdrzala ter da je bila skladiscena v temi,bistvene razlike pa ni samo da bo nekje 19 leto nekje 20.(govorim cca 46/19 ter kaksna guma ki je narejena "januarja oz februarja).Sprašujem samo zato ker do sedaj sem dobival konstantno sveze gume,pa ce recem da ni bila nobena pnevmatika starejsa od 1 mesca se nisem zmotil.Sedaj pa zarad omenjene situacije so po 3-4 mesce starejse oz vec
Drugace mi je rekel ko sem klical za omenjeno gumo continental da dejansko ima guma premaz in da naj bi zato dalj zdrzala ter da je bila skladiscena v temi,bistvene razlike pa ni samo da bo nekje 19 leto nekje 20.(govorim cca 46/19 ter kaksna guma ki je narejena "januarja oz februarja).Sprašujem samo zato ker do sedaj sem dobival konstantno sveze gume,pa ce recem da ni bila nobena pnevmatika starejsa od 1 mesca se nisem zmotil.Sedaj pa zarad omenjene situacije so po 3-4 mesce starejse oz vec
Kaj pa ko jih imas na avtu po par mescev, pod pritiskom, pa se vozijo po pekocem asfaltu in na njih sijejo UV zarki in delujejo razne sile, ki jih trgajo narazen? Aja pa razna cistila od avtopralnice, pa ko jih pes polula...
Nebi za vsak slucaj vsake 3-4 mesce dal nove gor?
/s off
Ni razlike.
Nebi za vsak slucaj vsake 3-4 mesce dal nove gor?
/s off
Ni razlike.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
DINAMIK ::
Kaj se sedaj res tezko dobi 20 DOT gum letnih,vse kar sem spraseval oz dobival ponudbe so gume med 44-46/19 DOT? se splaca to vzeti ali...nekje celo 30/19
Moje gume Continental PremiumContakt 6 sem dobil v torek in so DOT 0320..,naročil sem jih tukaj https://www.liderpnevmatik.si/
Raindancer ::
Update: Nexen N'fera SU1, dimenzija 195/55 R16 87H XL. C za gorivo in A za oprijem na cesti, korejske, 2020 letnik. Utekavanje še poteka, trenutno zgledajo solidne.
Na moje presenečenje precej tišje od Bridgestone Turanza, na suhem dobre, pravi preizkus bo še na mokri podlagi. Lepo odzivne, tako da me daje radovednost, kako bodo držale skozi to leto.
Na moje presenečenje precej tišje od Bridgestone Turanza, na suhem dobre, pravi preizkus bo še na mokri podlagi. Lepo odzivne, tako da me daje radovednost, kako bodo držale skozi to leto.
stara mama ::
Jaz še raje doplačam 15% za XL gume, kot da kupim navadne. Manj se zvija na ovinkih (ni kot čigumi), občutek je pa približno tak, kot da imaš kakšno colo večja platišča.
PS: nosilnost vsekakor ni enaka, ponavadi je pri XL še večja!
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
AnjaNja ::
Raindancer je izjavil:
Update: Nexen N'fera SU1, dimenzija 195/55 R16 87H XL. C za gorivo in A za oprijem na cesti, korejske, 2020 letnik. Utekavanje še poteka, trenutno zgledajo solidne.
Po 16.000 km (le da imam 91 V XL) so še vedno zadosti OK. Kako bo po koncu te sezone, se bo pa videlo. To je zdaj 2.5 sezona :D (prvo so bile zelo pozno montirane in niti 4000 prevoženih km).
facepalm ::
stara mama je izjavil:
Jaz še raje doplačam 15% za XL gume, kot da kupim navadne. Manj se zvija na ovinkih (ni kot čigumi), občutek je pa približno tak, kot da imaš kakšno colo večja platišča.
PS: nosilnost vsekakor ni enaka, ponavadi je pri XL še večja!
Oznaka nosilnosti je enaka, dejanska pa je verjetno res visja.
Narocil sem cenejse XL, po posti pa so prisle navadne:) ideo.si ftw:)) no biggie.
2dark ::
Raindancer je izjavil:
Ja. Te gume bodo zdržale zelo dolgo. Top znamka , ki jo uporabljajo vozniki bmw-jev.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
d4vid ::
Je kdo lastnik Michelin Pilot Sport 4? Kakšna je obraba te pnevmatike pri neki normalni vožnji?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
Je kdo lastnik Michelin Pilot Sport 4? Kakšna je obraba te pnevmatike pri neki normalni vožnji?
Sicer je to športna guma. To info bi lahko dobil na bmwslo forumu.
Sam sem imel normalne letne mischelinke in so imele zelo nizko obrabo.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 2dark ()
Horas ::
jaz sem imel pilotsport 2 na e39 4leta cca 35kkm, odlične tihe nižja poraba za 0,2dcl. tako da nova more biti bolša.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Horas ()
b3D_950 ::
Je imel kdo Yokohama Advan Fleva V701?
Trenutno imam SportContact 5, pa se mi zdi da je preveč glasna.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
Falken fk510
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Tihe so, po mojih izkusnjah kaksne ECO gume, pa se malo bolj jih napumpas. Je pa se najvec odvisno od zrnatosti asfaltne podlage.
Mas asfalt, ki bo prakticno tih, drugi pa spet glasen.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ti kar kupuj "eco" gume s 25% manj profila, boš prej kupil nove, proizvajalec bo zelo zadovoljen
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Tihe so, po mojih izkusnjah kaksne ECO gume, pa se malo bolj jih napumpas. Je pa se najvec odvisno od zrnatosti asfaltne podlage.
Ne bo držalo. Glasnost ni odvisna od asfalta.
Je imel kdo Yokohama Advan Fleva V701?
Vse gume niso enako tihe . ena so preglasne in to je določenim moteče.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 2dark ()
sandmat ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Letne gume (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Na cesti | 66952 (7202) | Vuli |
» | Pnevmatike (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 20436 (5335) | Morison |
» | Gume 2019 (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13803 (11453) | matobeli |
» | Letne gume 2016 (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Na cesti | 82586 (53368) | slemarko |
» | 2015 Testi letnih pnevmatik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Na cesti | 103742 (76155) | gruntfürmich |