» »

Dnevno zaužitje kofeina. Se s časom efekt zmanjša?

Dnevno zaužitje kofeina. Se s časom efekt zmanjša?

«
1
2

shadeX ::

Zjutraj ko vstanem me čaka jutranja telovadba (30min), nato delo. Ugotovil sem da sem pri delu (programiranje), pogosto nezbran oz. težko se skoncentriram kar delam. Ubistvu me tudi vsak šum zmoti in k delu nazaj preiti je težko. Velikokrat se tudi dobim da odprem brskalnik in brskam po netu, čeprav tega ne bi smel (ampak to je druga zgodba).

Ko delam se mi velikokrat začne tudi grozno spati, utrujen sem (čeprav me jutranja telovadba popolnoma zbudi - tek 5km). Zadeva je taka da hodim tudi prekasno spat (2h-3h) in vstanem ob 8h, ampak tudi če bi spal do 12h, bi bilo ravno malo bolje, ampak še vedno bi se mi po nekaj časa začelo spati.

Kave do danes nisem pil (star sem 25let). Danes zjutraj sem si jo skuhal kar celotno kafetero (cca 1.5dl). Učinek name je neverjeten, saj še vedno čutim da sem buden, spi se mi ne, skoncentriran sem 200% bolj.

Bral sem da vnosa kave ne smeš "zlorabljati" in jo pač piješ samo kadar jo res potrebuješ, ker v nasprotnem primeru boš moral spiti še 1x več da dosežeš isti efekt kot danes.

Zanima me torej ena stvar. Če vsak dan zjutraj spijem (1x) 1dl kave, bo efekt vedno enak, ali bom čez čas moral spiti več, da bom dosegel isti efekt? (Povejte tisti ki redno pijete kavo).

Povprašal sem nekaj kolegov pa pravijo da kavo pijejo samo iz navade in ne zaradi efekta.

P.S Če ima kdo kakšno boljšo idejo da se mi ne bi spalo, bil skoncentriran cel dan, itd se pripročam :D

Runnagain ::

Iz navade zato, ker potem res nima efekta...kofein je kot vsaka druga droga, z rednim uživanjem potrebuješ vedno večji odmerek, če želiš, da ti "prime"...vsaj pri meni je tako...efekt kofeina je bistveno krajši kot če kofeina nisi vajen oz. ga ne uživaš dnevno.
Ena kava običajno vsebuje 80mg kofeina, coca-cola okrog 30mg v 2 in pol deci pijače. Ampak pri cocacoli je še veliko sladkorja, ki se mi zdi "ojača" kofein.
V tujini (avstrija) se dobijo tudi kofeinske tablete (npr. 100mg kofeina), ki jih je marsikater študedent uporabljal pri učenju. Sam jih nisem še poskusil. Pri nas so kolikor je meni znano, kofeinske tablete prepovedane (prodaja), dobiš jih pa lahko preko spleta v avstriji: http://www.vitalabo.si/__fl/search/kofe...

Zgodovina sprememb…

Mesar ::

> Zanima me torej ena stvar. Če vsak dan zjutraj spijem (1x) 1dl kave, bo efekt vedno enak, ali bom čez čas moral spiti več, da bom dosegel isti efekt? (Povejte tisti ki redno pijete kavo).

Ne, počasi bo efekt takšen, da boš zjutraj pa pol dneva ceu bogi če neboš zjutraj kavice in vse druge težave ki pridejo z rednim uživanjem. Tudi če bo skoz ista doza nebo dovolj ker se telo privadi in ti tista šalca kofeina ne dvigne več tolko pritiska, potem rabiš že dve šalci, pa ekstra žlico kave, etc...

Jaz jo pa pijem redno, dnevno, zaradi efekta ne zaradi navade in ravno razmišljam, da bi vse skupaj pustil čisto... ker, več to ni to.

Večje doze pa potem že povzročajo druge težave...

Vprašaj te kolega, ki jo pijejo iz navade če jo lahko nehajo pit za 1 teden, pa kako se počutijo takrat ;((
Your turn to burn!

Vanich ::

Vzemi kofeinsko tableto + od kakšnega bodybilderja si kupi še efedrin - vse skupaj pa skombiniraj še z pol aspirina - boš videl, kako boš žvižgal celo noč - kot kolibri. :))

Mesar ::

Kolko noči zaporedoma? :P
Your turn to burn!

oemdzi ::

Runnagain je izjavil:


V tujini (avstrija) se dobijo tudi kofeinske tablete (npr. 100mg kofeina), ki jih je marsikater študedent uporabljal pri učenju. Sam jih nisem še poskusil. Pri nas so kolikor je meni znano, kofeinske tablete prepovedane (prodaja), dobiš jih pa lahko preko spleta v avstriji: http://www.vitalabo.si/__fl/search/kofe...


Mislim, da se motiš: http://the-nutrition.com/store/index.ph...
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

jype ::

shadeX> Povejte tisti ki redno pijete kavo

Ne pijem kave, lahko ti pa povem, da efekt ni vedno isti in da boš moral zaužiti vedno višjo koncentracijo kofeina za isti učinek oziroma po nekaj časa rednega uživanja kave znatnega fiziološkega učinka ne bo več - bo pa nastopil negativen učinek, če boš pozabil zaužiti kofein.

shadeX ::

Saj to se bojim.

@jype: bo pa nastopil negativen učinek, če boš pozabil zaužiti kofein.

Negativen učinek psihološke narave?

jype ::

shadeX> Negativen učinek psihološke narave?

Ne. Caffeine @ Wikipedia

shadeX ::

Dejansko je potem na koncu več škode kot koristi če potegnemo črto. Čeprav mi v tem momentu zadeva zelo pomaga :). Da bi vsaj efekt bil isti na šalco, bi že toleriral zadevo, tako pa vidim da pride s tem več škode kot koristi.

@Mesar, tnx za tvoj post. Sicer koliko časa že piješ kavo (praviš da se ti počasi efekt krajša). Zanima me koliko časa je bilo pri tebi potrebno da je prišlo do tega.

DeeJay ::

Glede na to da je ne piješ redno, jo spij samo takrat, ko misliš da bi jo rabu. Če jo redno, se s časoma navadiš in pol sploh ne funkcioniraš brez nje. Rajš probi spat po 8 ur, pa kak zeleni ali črni čaj spij.

oemdzi ::

Ciklirat se tega ne da oz. ni smiselno&učinkovito ?
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Aquinas ::

Unknown_001 ::

Zakaj odpravljate posledice če pa je treba odpraviti vzrok?

OP sam si povedal, da premalo spiš. Ne vem no, začni it rutinsko spat prej in glej, da imaš garant okoli 9 ur spanca, to da ti potem podaljšanje le tega ne pomaga je zgolj del tvojega problema. Razna poživila te bodo prej uničila kot pa pomagala, plus dodatno te lahko dehidrirajo, kar sploh ni dobro glede na to, da si zjutraj športno aktiven. Poskusi imeti rutinski 9urni spanec za kak teden ali dva in na koncu poročaj.

Če pa si ne moreš tako zrihtat da boš vsaj 9 ur odspal, pa ti drugega ne morem priporočit kot da si zrihtaj urnik tako da bo tvojemu telesu pasalo, pred spanjem nobene uporabe elektronike... Če se ti pa tega ne da poštimat potem druge zdrave rešitve zate kot dodatni popoldanski spanec ne vidim.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Smurf ::

Jaz spijem 1-2 skodelico kave na dan, za vikend menjam kavo s cajem (crnim, popoldan) in v splosno funkcioniram bolje kot brez tega (imam precej nizek pritisk). Tudi na dolgi rok (trenutni rezim prakticiram 4 leta, vmes sem imel tudi nekaj preklopov, ker me je kot tebe zanimala razlika).

disclaimer: sem pa poskusil tudi ze s 3 skodelicami na dan, ampak po nekaj casa ucinek ni bil nic boljsi, prav tako potem povecas odvisnost do take mere, da te lahko boli glava, ce kaksen dan ne pijes nicesar (ce spijes 1 je sicer ze vredu, ampak vseeno nisem bil navudsen nad tem).

Je pa verjetno vsak posameznik specificen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

gusto ::

Sam pijem kavo v povprečju dvakrat dnevno že več kot 10 let. Ponavadi eno skodelico po zajtrku in eno po kosilu (tu počakam kakšne pol ure do uro, da se hrana poleže). Pijem turško kavo, ko rečem skodelico, mislim na 1.5 - 2 dcl kave, čisto malo mleka in nič sladkorja. Všeč mi je vonj kave, okus, kava mi da nek zagon, menim pa, da ima kava pri meni bolj psihičen vpliv, kot pa da bi name vplival kofein. Gre za nek obred. Ni mi problem preživeti dneva brez skodelice kave, zato nisem nič bolj utrujen. Če bi se zaradi kakršnegakoli vzroka moral odpovedati pitju kave, bi to brez težav storil.

Kaj ti hočem povedati? Nihče ti ne more povedati, kako bo kava dejansko vplivala na tebe. Če ti trenutno paše, jo pij. Z nobeno stvarjo pa seveda ni dobro pretiravati. Če se ti bo zazdelo, da jo piješ preveč, na nek način postajaš odvisen, jo boš pa takrat zmanjšal ali prenehal z njo. Ni pa to sedaj takša zadeva kot heroin, da ne boš mogel ven.:D

dj_uro ::

Zgleda, da sem jaz edini kofetar tu =)
Popijem zjutraj(turška z džezvice), ob 9-9.30h(turška z džezvice), 11h kavomat jura, 13h kavomat jura, 17h(turška z džezvice)
Čez vikende lahko tudi štiri (turške z džezvice) v roku popoldneva..
Paše mi tudi zeleni čaj, multipli okusi...

Včasih sem še zvečer ali ponoči žulil kafe v kafani...
Komot lahko to delam celo leto, komot lahko vmes imam mesečne pavze, čisto brez kave..
To počnem že vsaj 10 let...
vw-klub.si

MTB ::

Še en kofetar. Pijem jo kakšnih 15 let, do osmih vsaj 2 dvojna ekspresa, pa še potem kakšnega. Včasih tudi zvečer. Ne opažam, da bi me kava kaj prebudila, ravnotako pa preživim tudi kak dan, dva ali tri brez nje, če sem kje v naravi.

tony1 ::

... in tako je še en forumaš pogumno stopil po poti razkroja :D

Jakka ::

Kaj pa če bi razmislil spremembni dnevnega toka dogodkov, namesto da rešuješ problem z "drogo"? Kave se raje ne navadi pit, se ne splača.

30 minut jutranjega teka utrudi telo in to porabi hranila v sebi. Nivo sladkorja v krvi pade in če ne ješ, imaš opisane simptome - nezbranost, možgani nimajo dovolj goriva. Pomanjkanje koncentracije je pa tudi znak utrujenosti - večinoma se tega niti ne zavedamo.

Zjutraj namesto teka greš takoj na delo, tečt greš pa zvečer ob osmih, devetih. Po teku hrana in počitek, spanje. Telo se čez noč spočije in zjutraj so možgani polno pripravljeni. Pa seveda dovolj spanja v pravih urah, od polnoči do osmih.

Meni najbolj ustrezna dan, ki se začne s psihičnim delom, potem mu pa sledi fizično delo in aktivnosti (popoldne in zvečer). Morda je pri tebi tudi tako.

Pa zjutraj raje telovadba za razteg in zbuditev telesa v stilu joge. Te ravnoprav zbudi.

tony1 ::

Še to: daj za začetek poskusi spati 8 ur. Ne 5 in ne 12.

MajorM ::

Ne pijem kave. Spim 8 ur. Se zgodi, da sem kdaj čez dan zaspan. Glede na to da po malici je verjetno zaradi hrane in ker morda ni bil kvaliteten spanec.

oracle ::

Js že več let pijem kavo v povprečju 1× dan. Še vedno zmeraj znova čutim učinek - vsaj tako se mi zdi. Imel sem tudi težave s spanjem, tako da sedaj kave po 8 uri zjutraj ne pijem več in je bolje. Če spijem dve kavi znotraj 4 ur se mi pa zdi ko da sm na speedu :D Začne se tresenje rok, pospešen govor...

Trudim se bit kar se da objektiven, in na podlagi tega bi zaključil, da 1 kava na dan še ne povzroči tolerance oziroma odvisnosti.

Je pa res da iz kafetjerota je mal hudo če spiješ celotno vsebino, to je čist tu mač!

EDIT: sicer pa kot so že nekateri rekli, spanec je izredno pomemben. Najprej to porihtaj! Pri meni je dodaten problem še izredno nizek pritisk, tako da kava zame niti ni slaba izbira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

Mesar ::

shadeX je izjavil:

Dejansko je potem na koncu več škode kot koristi če potegnemo črto. Čeprav mi v tem momentu zadeva zelo pomaga :). Da bi vsaj efekt bil isti na šalco, bi že toleriral zadevo, tako pa vidim da pride s tem več škode kot koristi.

@Mesar, tnx za tvoj post. Sicer koliko časa že piješ kavo (praviš da se ti počasi efekt krajša). Zanima me koliko časa je bilo pri tebi potrebno da je prišlo do tega.


Zdaj bo nekje 4 leta rednega uživanja, pred tem samo občasno. O tem, da bi nehal pa razmišljam že recimo cca. eno leto - predvsem zato, ker je želen občutek, da se vredu počutim, malo naspidiran pa tak, bolj izjema kot pravilo, pravilo je da ne pridem k sebi do prve šalce.

Problem je, da je odvisnost psihična in fizična, da imaš po dolgotrajnem uživanju probleme s pritiskom, s prebavo, v končni fazi še z zdravjem... trpijo ledvice al jetra, v glavnem hitro začneš opažat, da recimo v kombinaciji z bolj mastno hrano je no-go, etc, etc...

Prišel sem pa na 4 zvrhane žlice dnevno zdaj pred kratkim nazaj na dve in študiram, da bi čisto opustil zadevo in uvedel nazaj kakšno fizično aktivnost, ker mi je včasih to dosti lepše služilo... samo je v nekem trenutku zmanjkalo volje al česa pač, se mi je zdelo lažje skuhat šalco kave kot pa se zjutraj urco prej vstat pa se spravit ven malo.

Ah ja pa probleme s spanjem...

Sicer smo ljudje različni ampak glede na to kaj vse to potegne za seboj se meni ne zdi dobra dolgoročna rešitev. Sej ne rečem, verjetno nimaš takšnih problemov če si znaš postavit meje in se jih držat, če se boš k kofeinu zatekal kot rešitvi pa ... ti odpriporočam. Pa tudi če se držiš nekih mej neboš vedno po isti dozi naspidiran... razen če bo to čisto psihičnega izvora, ker drugače telo kar hitro razvije toleranco... v kolko časa pa ti težko bolj natančno kot zgoraj ker nisem niti bil pozoren dokler nisem začel na vse skupaj gledat ko na problem.
Your turn to burn!

Blinder ::

A ima končnica -ine kak pomen? caffeine ter še 100000000 drugih snovi ima ime ki se tako konča.
Pa kafein je samo kemikalija ki jo človek že dlje časa uporablja in za katero ni videt, da bi bila konkretno škodljiva za zdravje?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Mesar ::

Aja, pa dolgotrajno uživanje ter v velikih količinah se ti pozna tudi vizualno, povzroča dehidracijo, etc... vidno je na zobeh, vidno je na koži na obrazu, če si kadilec je to super kombinacija, da ti začnejo pokat kapilare.

Blinder je izjavil:

A ima končnica -ine kak pomen? caffeine ter še 100000000 drugih snovi ima ime ki se tako konča.
Pa kafein je samo kemikalija ki jo človek že dlje časa uporablja in za katero ni videt, da bi bila konkretno škodljiva za zdravje?


Če enkrat mesečno ješ v Macu je škodljivost zanemarljiva, če ješ dnevno pa te bo po par letih verjetno pobralo. Je problem če v tem iščeš rešitev, pa še to mogoče ne če izjemoma, če ti to postane del vsakdana pa...
Your turn to burn!

Glugy ::

nevem podrobnosti samo slišal sem pa da je zeleni čaj veliko bolj primeren. pa še antioksidante ma.

L1nK ::

ja, uniči ti dovzetnost živčnih sinaps za stimulacijo in učinkovit prenos informacij, kar zna biti zelo neprijetno (tesnoba, utrujenost, nespsobnost koncentracije, napetost, odtegnitveni sindrom..), zato ne pretiravaj s kofeinom. sam pijem kavo zaradi vonja in okusa, ne ker bi se zanašal na njene psihoaktivne učinke.
https://www.facebook.com/link.zhizhekian

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: L1nK ()

Mesar ::

Ja ja ja, to kar je L1nK naštel so pa vse bonusi :D
Your turn to burn!

Cifix63 ::

Še moje mnenje glede kave. Piti sem jo začel proti 30-im letom v službi kjer je bilo veliko žensk. Bilo je to v tujini in kava je bila le iz avtomata tam druge ne poznajo. Pred tem je nisem še nikoli okusil.
Pijem jo torej dolgo vrsto let nisem pa od nje odvisen, to vidim po tem, ker lahko je ne pijem par dni skupaj pa mi nič ne manjka. Je več ali manj le produkt navade.

Opazil sem pa nekaj no in morda ti bo to kaj pomagalo. Kavo popij izključno takrat ko začutiš potrebo po dvigu tlaka in koncentracije....ko se ti spi in si ves mlahav. Skodelica kave ko jo najbolj potrebuješ, tedaj ima tudi najvišji učinek, ti ne more škoditi.

p.s.
V prav vsaki hrani oz pijači so pa dandanes škodoželjne stranske sestavine. Eko ipd je le v reklamah.
Tako v kavi, mleku, čokoladi, cigaretah,....Nič, prav nič ni več naravno. Vse je obdelano, če pa to ne pa je nekaj dodano, da si 'privežejo stranko k jaslim.'

tony1 ::

Še en čudež, vreden Nobelove 8-)

fosil ::

Tole si poglej, od 44:55


Oziroma če povzamem, na dolgi rok ti kava ne da prednosti, s kavo si isti kot brez.
Tako je!

shadeX ::

Hvala vsem za odlične odgovore. Vsaj enkrat so bili vsi odgovori konstruktivni, brez izjem.

Moje ugotovitve in odločitve do sedaj: Skoledica kave mi je danes pomagala da sem bil čez dan kar se da produktiven (napram drugim dnem, ko kave nisem pil). Ampak kot zgleda tudi kava ni neka nedolžna zadeva na dolgi rok, tako da se jo bom vzdržal in poskušal:

- Dobiti dovolj spanca (ne več in ne manj kot 8ur)
- Zjutraj po vadbi (ali pred?), nekaj pojesti da bom dobil zagon in dovolj hranilnih snovi za naslednje 3-4ure (do kosila).

@jakka: "Zjutraj namesto teka greš takoj na delo, tečt greš pa zvečer ob osmih, devetih."

To je pa problem, ker sem zadnje 3-4 leta tek vedno prakticiral v večernih urah. To je nekako zadostovalo da se nisem redil, nisem pa tudi hujšal. Tako da sem se odločil izgubiti nekaj telesne teže, tako da sem uvedel rekreacijo na vsake 12ur oz. zjutraj in zvečer (med vikendi pavza). Problem je ker veliko pojem, pa nočem postati debel. Na dan se torej vsega skupaj (zelo aktivno) rekreiram cca 1h20min, pri čemer porabim 1200 kcal.

Bom jutri poročal kako bo šel dan brez kave in 8urnim (upam) spancem mimo. Spravit se spat je najtežja zadeva.

bambam20 ::

Lahko namesto kave prakticiraš Coca-Colo.. podoben efekt..

Damiani ::

Pijem kavo iz navade. Če jo ne pijem med delovnikom me uniči Po treh dneh ne pitja sem živčen, bolijo me mišice, ne morem normalno misliti, ... Le petnajst minut po popiti kavi mi problemi minejo.
Po petnajstih letih rednega pitja kave sem očitno zasvojen. Spijem pa dve kavi na dan, včasih sem tri.

Če sem na aktivnem dopustu / potovanju se lahko, brez posledic, odrečem kavi za par tednov.

jype ::

shadeX> Ampak kot zgleda tudi kava ni neka nedolžna zadeva na dolgi rok, tako da se jo bom vzdržal in poskušal:
shadeX> - Dobiti dovolj spanca (ne več in ne manj kot 8ur)
shadeX> - Zjutraj po vadbi (ali pred?), nekaj pojesti da bom dobil zagon in dovolj hranilnih snovi za naslednje 3-4ure (do kosila).

Sicer ne morem rečt, da je kolesarjenje brez stranskih učinkov (trajnih nezaželenih ob ustrezni opremi vsaj jaz še nisem opazil), ampak namesto kave si privoščim kolesarsko pot v službo in domov, ki je v resnici intervalni trening (pri tem se mi zdi pomembno, da mi pulz preseže 90% najvišje izmerjene vrednosti).

Zjutraj me vsekakor zelo efektivno zbudi, zvečer mi pa zagotovo pomaga lažje zaspat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mesar ::

Damiani je izjavil:

Pijem kavo iz navade. Če jo ne pijem med delovnikom me uniči Po treh dneh ne pitja sem živčen, bolijo me mišice, ne morem normalno misliti, ... Le petnajst minut po popiti kavi mi problemi minejo.
Po petnajstih letih rednega pitja kave sem očitno zasvojen. Spijem pa dve kavi na dan, včasih sem tri.

Če sem na aktivnem dopustu / potovanju se lahko, brez posledic, odrečem kavi za par tednov.


Mja, jaz opažam iste odtegnitvene simptome, oz. če citiram iz wiki:

Studies have demonstrated that people who take in a minimum of 100 mg of caffeine per day (about the amount in one cup of coffee) can acquire a physical dependence that would trigger withdrawal symptoms that include headaches, muscle pain and stiffness, lethargy, nausea, vomiting, depressed mood, and marked irritability.


predvsem boldane.

Caffeine dependence @ Wikipedia

Po skodelici kave pa je seveda takoj boljše. Al pa če potrpim 3, 4 dni... potem je počasi vedno boljše... kdaj sem nazadnje zdržal več kot 3, 4 dni skupaj pa sploh več ne pomnim. To je glih tolko, da se ti dopust začne pa končaš malenkosti, si 3 dni čist, da trpiš pol pa začneš počasi nazaj neki migat in posežeš po kofeinu. Sej po 3 dneh so se počasi glavoboli pa to nehali... sam nič se mi ni prav dalo, vsej z lahkoto ne - tu že sumim, da je bla na delu bolj psihična odvisnost.

Zdajle pa gledam že pol urce polno šalco na mizi ;((
Your turn to burn!

sweeti ::

@shadeX poskusi guarano (ekstrakt http://de.myprotein.com/sporternahrung/... ) v kateri je tudi kofein vendar drugačne oblike ki se sprošča dlje časa

Heisenberg ::

@shadeX jaz ti priporočam rabno nasprotno - nobene kave! Moj nasvet je prava prehrana. Predvsem pa če želiš biti buden je pravilo čim manj hrane in kar jo je more biti lahka za želodec.
Kava je nevarna, sam sem ratal odvisen in sedaj ko jo pijem mi po tem ni dobro in dobim hud "crash" efekt, ampak telo kar hrepeni po njej, nek začaran krog, bolje da ne začneš. Še slabše so pa seveda enrgijske pijače ...




naprimer ena varianta: http://www.alldayenergydiet.com/

Yohan del Sud ::

Ah kofetkarska tema. Sto ljudi, sto navad. Itak, da pretiravanje škodi, lahko razviješ kofeinizem z vsemi znaki -izma, baje obstaja celo smrtna doza, odvisno od človeka tam okrog 100 espressov naenkrat (brskaj wiki, bila je tudi epizoda Futurame na to temo, samo je Fry preživel, je ni pil naenkrat - vidiš pa tam nekatere posledice kofeinizma). :P

Sam se kavi izogibam, ker mi štrajka želodec po njej. Če že, potem po obilnem kosilu ali zelooo dolgo z veliko vode zraven (v družbi, kjer vsi naročijo kavo). Cca 1 na teden. Minimalno potrebo po poživilih sam rešujem z energetskimi napitki in črnim čajem z veliko mleka, po potrebi, ampak max. 2 dnevno.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Jakka ::

shadeX, če hočeš shujšat je 80% vsega prehrana. Najprej moraš to pri sebi v glavi uredit in nato še v praksi, potem se pa loti hujšanja. Oziroma ko boš enkrat uredil prehrano, se ti bo telo samo prilagodilo. Prilagoditev pa ne bo samo posledica vadbe.

Po eni strani telo obremenjuješ s preveliko količino zaužite hrane, po drugi pa z (prekomerno) telesno vadbo. To ni recept za hujšanje. Konstantni stres za telo, kar je tudi eden izmed vzrokov tvojih težav.

O kavi pa na tej točki sploh ne bi več debatiral, je samo možnost reševanja posledic. Treba se je z vzroki ukvarjat, da bo efekt dolgoročen.

Računaj tudi na to, da imaš še vsaj 50 let življenja pred seboj. Prej urediš svoje prehranjevanje, več koristi boš imel na dolgi rok. Saj je težko, nisi edini s podobnimi problemi. Se pa v dokaj kratkem obdobju tudi to da uredit.

Najtežje se je pa nekaj takšnega spravit naredit, najti motivacijo...

Tim55 ::

Na tej točki je mogoče smiselno poudariti še, da tudi kofein povzroča sproščanje stresnih hormonov, kar na dolgi rok v telesu pomeni večjo tendenco shranjevanja maščob.

shotalick ::

dj_uro je izjavil:

Zgleda, da sem jaz edini kofetar tu =)
Popijem zjutraj(turška z džezvice), ob 9-9.30h(turška z džezvice), 11h kavomat jura, 13h kavomat jura, 17h(turška z džezvice)
Čez vikende lahko tudi štiri (turške z džezvice) v roku popoldneva..
Paše mi tudi zeleni čaj, multipli okusi...

Včasih sem še zvečer ali ponoči žulil kafe v kafani...
Komot lahko to delam celo leto, komot lahko vmes imam mesečne pavze, čisto brez kave..
To počnem že vsaj 10 let...


Na zelo podoben način. Zjutraj, ko pofruštakm, spijem tut kavo. Pridem v službo in si spet pristavim kavo, da jo popijem v nizkem štartu dela. Ob 11:00 malca + kava in ob 13:00 ali 14:00 kava. Ene 3 turške na dan si skuham in pa ene 2 kratke iz bufeta. Pijem kavo brez mleka in sladkorja. Govorimo o količini 1.5dcl (tisto, ki si sam skuham), tist plunk v bufetu, pač spijš kot whisky.

Kava mi je ql, všeč mi je okus in vonj. Sam sem tak, ko kofetkam doma, je to zame cel ritual :).

L1nK ::

qool, če ne čutiš motečih posledic, ti samo uživaj, zato pa smo 8-)
https://www.facebook.com/link.zhizhekian

Runnagain ::

Mja, sam kavo uživam že kakšnih 15, 20 let. Trenutno sem nekje na 3,4 na dan, bil sem pa že na 6, 7, ampak je bilo tisto čisto preveč...postaneš živčen, celo trest se lahko začneš...še posebej, če spiješ dve dozi hkrati oz. v zelo kratkem časovnem razmaku.
So dnevi, ko ne spijem nobene kave, pa ne vidim nobenega pomanjkanja oz. odtegnitvenih problemov. Tudi po večih dneh kave ne...a kot je že nekdo pred mano omeni, 100 ljudi, 100 navad in razlik.

usurp3r ::

Ko sem spil več kav na dan in je nato kdaj nisem sem opazil odtegnitveni simptom in sicer me je kdaj bolela glava. Sedaj jo pijem občasno 1-2 turški kavi na dan, kdaj pa jo zamenjam s čajem. Pijem jo pa redno pred treningom kot poživilo nametsto kakšnih kofeinskih tablet, ki jih sicer nisem še probal vendar me mika poizkusiti. Tu je tako kot pri vse stvareh potrebna zmernost, več kot jo boš spil...večjo toleranco boš razvil.

McMallar ::

Zanimiva tema. Prej sem kavo pil samo tako, ob priliki. Recimo 1-2x mesecno. Kot je ze nekdo omenil, tudi meni kava disi, verjetno se iz otrostva ko si jo je stara mama vedno kuhala.

Sedaj spijem eno na dan, po kosilu s kolegi. Cez vikend je sploh ne in nimam nobenega obcutka potrebe. Je bolj ritual in druzenje kot kaj drugega. Sem pa enkrat med kosilom spil Coca Colo, na vrh pa se eno kavo in sem mislil, da me bo pobralo. Ocitno je moja kofeinska obcutljivost kar visoka. Ko sem jo enkrat spil zvecer (in to je bilo samo enkrat), tisto noc nisem spal. Sploh...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Boobiz ::

tony1 je izjavil:

Še to: daj za začetek poskusi spati 8 ur. Ne 5 in ne 12.



Plus, kjerkoli na internetu lahko najdeš, da vsaka je vsaka ura pred polnočjo veliko več vredna kot vsaka ura po.
I'm drunk, what's your excuse?

thramos ::

Če je na internetu, pol je pa zihr res. ;)

energetik ::

Redno pijem že vsaj 10 let, 1-2 skodelici na dan. Glede učinka - pri meni je zelo random. Ponavadi pomaga, včasih ni razlike, včasih ratam po kavi celo še bolj zaspan. Komot pa tudi zdržim brez, če imam zadosti spanca in fizične aktivnosti. Pijem jo pa predvsem zaradi okusa in vonja, izključno brez mleka in cukra, najraje espresso.
Jaz ne občutim neke odvisnosti, če bi bilo dokazano da 2 mali skodelici na dan škodujeta, bi komot nehal isti dan.

Glede tolerance na učinke kofeina - očitno je ni:
Caffeine @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kofeinske tablete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6211724 (10277) imagodei
»

Koliko kave spijete na dan? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12110982 (7447) DOOM_er
»

Pitje kave brezpredmetno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7723578 (20004) ABX
»

A obstaja v Sloveniji poceni kava brez kofeina?

Oddelek: Loža
366645 (6091) shark_nm
»

Kofeinska abstinenca aka dan brez kave...

Oddelek: Loža
246803 (6296) mojsterleo

Več podobnih tem