Forum » Šola » Fmf (predavanja)
Fmf (predavanja)
Quantum ::
Pozdravljeni! Rabil bi nasvet študenta fakultete za matematiko in fiziko, ki obiskuje predavanja fizike na prvi stopnji. Zanima me sledeče; pri katerem predmetu se obravnavajo poglavja iz kvantne mehanike? Ali se slučajno motim? Kakor vem obstaja predmet višja kvantna mehanika na drugi stopnji.
Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!
Lp Q!
Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!
Lp Q!
Isotropic ::
višja kvantna mehanika je verjetno QFT, za katero rabiš zgoraj omenjen predmet kot predpogoj
one too many ::
S kvantno mehaniko se začne pri moderni fiziki (I in/ali II, ne vem) v drugem letniku. Na strani od prof. Martina Čopiča boš našel tudi solidno skripto. Skoraj zagotovo ne boš zmogel brez matematike iz prvega letnika. Koristila bo tudi matematika iz drugega letnika. Poznavanje fizike iz prvega letnika pa itak ne škodi (v bistvu celotna srednjošolska fizika na malo višjem nivoju). Nato šele prideš do kvantne mehanike iz 3. letnika.
Ker sem videl v eni temi, da te zanima kvantno računaje, ti bo bolj koristila fizika trdne snovi in/ali teorija kondenzirane snovi in še mogoče statistična termodinamika kot pa višja kvantna mehanika (to je bolj QFT in osnovni delci, fuj).
Sam če naštudiraš še vse to, potem se še potrudi s fizikalnim praktikumom in imaš fiziko praktično narejeno . No, za začetek začni s tem.
Ker sem videl v eni temi, da te zanima kvantno računaje, ti bo bolj koristila fizika trdne snovi in/ali teorija kondenzirane snovi in še mogoče statistična termodinamika kot pa višja kvantna mehanika (to je bolj QFT in osnovni delci, fuj).
Sam če naštudiraš še vse to, potem se še potrudi s fizikalnim praktikumom in imaš fiziko praktično narejeno . No, za začetek začni s tem.
lebdim ::
No, kakorkoli, ni pa nujno, če ti gre matematika, da ti bo šla tudi fizika. In to mi gre zelo na živce, ko te potem "izkoristijo" za vse. Če mi gre matematika, še ni nujno, da mi gre fizika. Prej sem za programiranje in računalništvo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lebdim ()
one too many ::
Ja, ampak fizika ti pa ne more it, če ti ne gre matematika.
Da se razumemo, tukaj je govora o precej osnovni matematiki. Si bom dovolil reči, da je dosti fizikov-znanstvenikov, ki kaj preveč dlje ne sežejo in so uspešni ter zelo dobro razumejo naravne pojave.
Da se razumemo, tukaj je govora o precej osnovni matematiki. Si bom dovolil reči, da je dosti fizikov-znanstvenikov, ki kaj preveč dlje ne sežejo in so uspešni ter zelo dobro razumejo naravne pojave.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj je hitrost svetlobe konstantna? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 16149 (5299) | reeves |
» | Ali naj grem na program FMF Matematika kljub temu, da mi fizika ne gre od rok?Oddelek: Šola | 1361 (1219) | FTad |
» | univerza za fiziko (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10488 (6356) | Bor H |
» | 7 "čudežev" kvantnega sveta (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 11711 (9761) | whatever |
» | Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let! (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 12159 (8842) | Saladin |