» »

univerza za fiziko

univerza za fiziko

1
2
»

Fizikalko ::

He he, Čadež je, snif snif, legenda, snif. :D

perci ::

No, sej tudi pravo ni neki bavbav.

Drži. Ni noben bavbav.

Saj se ti ni treba piflat zakonov na pamet. Važno je, da veš, kje kaj piše.
No, tole pa ne drži :D. Če bi bilo tako, bi imel na vseh izpitih lahko zraven zakon - glavno, da veš kje kaj piše >:D. No, ni tako.

Na izpitih pa imaš takšna vprašanja, da je treba znanje uporabljat kot sintezo, v stilu:

Grem na pumpo, natankam in se odpeljem, ne, da bi plačal. A je to kraja ali goljufija?
Res so na izpitih tudi vprašanja, ki zahtevajo sintezo, ampak ne na stopnji težavnosti, kot si jo prikazal s svojim vprašanjem. Bolj recimo: "Pojasni razlike med različnimi teorijami vzročnosti in jih apliciraj na konkretni primer kaznivega dejanja". Ali pa recimo: Kaj je določal lex cornealiae?

Sem na podiplomcu imel Pravo okolja, pa je bilo prav luštno (tudi za naravoslovca ).
Brez zamere, ampak pravo okolja ni neka temeljna panoga in še zdaleč od tega, da bi bila lahko kot izpit vsaj malo zahtevna. To je tip izpita, ki ga res lahko naredi kdorkoli.

Vprašanja v stilu - od kod črpajo pravniki podlago za okoljsko zakonodajo, pravni viri, kateri zakoni obravnavajo ta področja, kakšni so ekonomski inštrumenti za varstvo okolja.....
Na pravu ne obstaja niti en izpit, katerega srž bi predstavljala vprašanja te vrste. Lahko, da je pri kakem izpitu tole za uvod, nikakor pa ne jedro izpita.

Ni bilo kr neki v stilu, povej, kaj piše v 5 členu ZVO.
No, večinoma tega res ni, ker bi bila to res bedarija. Se pa najdejo tudi taki izpiti. Recimo na diplomatskem in konzularnem pravu sem moral profesorju našteti relevantne člene ustave (po številkah). Je pa res, da so to take osnove, da si jih kmalu zapomniš brez, da bi se jih eksplicitno učil.

schurda ::

Kot npr. Maxwellske enačbe (v integralni obliki, diferencialni...)

Morda je razlika v količini predelanega gradiva in v sposobnosti čim več podatkov si zapomnit. Pa to, da pravne zadeve včasih zelo dvoumne. (Izkušnje od doma)
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

_marko ::

A mate v FMFovci kakšne skripte o kvantni na netu?

Me malenkost zanima kakšna je razlika, če za silo veš za kaj se gre pri kvantni mehaniki iz raznih pol-poljudnih knjig in interneta in kaj se študentje učite.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

Tukej maš vaje, recimo (Kvantna 1). Tule si oglej še nekaj šare iz sotalih predmetov, vključno s kvantno 2. Je pa res, da teorije NI tam nič, samo vaje oz. domače naloge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

_marko ::

A več enačb niste mogli spravit v ta pdf?! :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Fizikalko ::

A jih ni dost? :D

mat3j0 ::

kako je pa kaj s prepisom npr če vidiš da ne gre se lahko po prvem semestru prepišeš na strojno, ali za to ne veljajo omejitve, ker letos kolikor sem videl na ifo dnevih je povpraševanje za strojno veliko.

pa še to me zanima če ste vi, ki hodite na fiziko uni hodili kaj po tekmovanjih v srednji, ker to ti da verjetno veliko dodatnega znanja

Lp, pa hvala za odgovore

cHewap ::

pozdrav, js prav tako razmišlam o vpisu na FMF fizika, pa me zanima kako gre zdj kj mat3jo-tu? naredu prvi letnik, še vztraja?

Bor H ::

Jst sm trenutno drugi letnik fizike (če si bil na informativcu si me sigurn vidu) in morm potrdit besede, ki so jih pisali pred mano (sm zdj celo temo prebral), predvsem me je nasmejal za tajnico, res je, ga. Anžiček zrihta vse kar se da z neskončno prijaznosti, živčno sm jo vidu edino okol 20. septembra, ko sm se vpisoval v drugi letnik, sam to ji je seveda že v osnovi oproščeno :) Profesorji so zakon, to potrjujem za prva dva letnika, zdj po bolonjcu maš pa itak možnost se izognt marsičemu (mafija vključena). Mislm pa da je tak zanimiv fenomen da "pozerčkov" v višjih letnikih ni, mislm da odpadejo in vsi ki ostanejo so res kul in se da z njimi vedno pogovarjat in prost za pomoč, če ti kej ni jasn. Me je letos ena "napizdila" kaj se nč več ne pojavm v študentskem klubu, da že dolg nismo nč klepetal, vzdušje več kot odlično :)
Zdj že bluzim...

cHewap ::

hehe, kasnih pozerckov?
se vs spomnm ja, ti, maja p se en. Drgac pa pohvala, ful fajn informativc, strojna se ne more kosat z vami. najbols je blo pa k so nm sli kazat tisto lasersko pinceto.

se neki me zanima, glede teh tekmovanj, a velik zamudis ce pac nisi hodu in zmagvou na njih? k na nasi soli je fizka bl slaba in nkol niso lih vabil k temu.

lp

redo ::

jype> ... in baje spet poučujejo C, kar se mi zdi abotno, ampak šola je kljub temu odlična.

Je Kodre zatežil, da ne more več predavat NRC pri modelski, če ni C-ja.

Bor H ::

Pozerčkov v stilu "jst sm najlepši in pametnejši" sej veš, uni k bi sam za ženskami letal a one jih nočjo (če majo trohico inteligence ;) ).

Jst nism bil v gimnaziji na nobenem tekmovanju in ni noben problem to, sej najdeš med študenti koga, ki je bil na matematični olimpijadi sam to ni predpogoj da boš končal faks. Profesor Seliger vas bo v prvem letniku za rokco popeljal čez celo fiziko, sploh se ne zavedaš kako fajn vse razloži dokler ne primeš v roke kak učbenik. Tukej maš recimo njegove zapiske, če te zanima. Vsako uro pa tudi na hitro ponovi snov prejšnje ure, če poslušaš si pol dela za fiziko prvega letnika že opravu.

kitzbrado ::

Profesorji so zakon, to potrjujem za prva dva letnika, zdj po bolonjcu maš pa itak možnost se izognt marsičemu (mafija vključena).

Tole je pa prav skoda, da so ukinili obvezno mafijo - to je namrec definitivno predmet, ki te najbolj nauci razmisljat o kompleksnih problemih. Da sploh ne omenjam tega, da so mafijske naloge najbolj zabavne ter seveda tega, da se je na mafijskih kolokvijih v starih dobrih casih nabralo cca 4-5 generacij studentov fizike.

bencs ::

Kaj, a mafijo so ukinili? Ah, tudi fizika ni vec to, kar je bila.

cHewap ::

ka pa je s to mafijo, da vsi obzalujete njeno izginotje:P?

jype ::

Mafiji se ni treba izogniti. Pravzaprav se toplo priporoča, da se ne.

cHewap> ka pa je s to mafijo, da vsi obzalujete njeno izginotje:P?

Hm. To je tako, kot bi na FRI diskretne strukture dali med izbirne vsebine, ali pa na FDV statistiko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kitzbrado ::

No ja, saj v resnici si bodo tisti, ki se ji bodo izognili, naredili samo skodo, saj je v tretjem letniku ogromno predmetov, kjer je treba aplicirati znanje, ki se ga naucis prav pri mafiji.

bencs ::

Mafija je v bistvu se mnogo vec. Brez nje nebi bilo himne nasega faksa:) In nebi bilo neprespanih noci. Nebi bilo medgeneracijskih srecanj na njenih kolokvijih. Fizika brez mafije preprosto ni vec to, kar je fizika nekdaj bila:)

schurda ::

Mafija je v bistvu se mnogo vec. Brez nje nebi bilo himne nasega faksa:) In nebi bilo neprespanih noci. Nebi bilo medgeneracijskih srecanj na njenih kolokvijih. Fizika brez mafije preprosto ni vec to, kar je fizika nekdaj bila:)


AMEN!

Imel sem 1-ko 2-ke pa ne, ker sem bil tehnična. Pa mi je bilo zelo žal, ker je nisem hodil poslušat. EMP, toplota, optika, mehanika kontinuuma, itd... pri vsem tem ti pomaga ravno mafija 2.

P.S. Kdo zdej predava in kdo ima vaje?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

root987 ::

Če se prav spomnim, Kodre
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tloramus ::

Mafijo 1 predava Kodre, asistent je pa Kerševan, ki je, če izvzameš odnos, odličen asistent. Mafijo 2 tudi predava Kodre, asistent je Žitnik. In ja, mafija 1 in 2 sta super predmeta in se ju splača delat. Sta zanimiva in ti veliko koristita pri študiju.

Precej profesorjev je prej slabih kot dobrih, ampak jebat ga.. so pa zato skoraj vsi po vrsti mal posebni in smešni :) Sošolci v moji generaciji so nadkul, edino sošolk je bolj malo. Učit se je treba pa precej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tloramus ()

schurda ::

Če boste Kerševana vidli kej na TV v političnih krogih, potem ni pravi. To je njegov brat dvojček.

Odnos ja, že skoz je tak.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

marqo007 ::

Lep pozdrav, zanima me če kdo pozna razmere na fakulteti za naravoslovje za matematiko v mariboru in študijem fizike na tej ustanovi. Kako je kaj v primerjavi s študijem v ljubljani, smo dobili na šoli njihove zgibanke in morm rečt d mi je blo kar všeč kar so pripravili.

Bor H ::

Verjetno ti ne koristi lih kej ta izjava pa vendar:
na informativnih dnevih v ljudljani je en vprašal podobno vprašanje kot ti, odgovor je bil: "Mi smo že dobri, oni se morjo pa še dokazat."

mindzone ::

Kaj pa pol kaj možnosti za zaposlitev naprej? Inštitut al kaj več?

Bor H ::

programiranje, finančne ustanove, industrija itd. verjetno med bolj zaposlivimi faksi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8814320 (9558) lebdim
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146596 (34116) awy
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7215734 (12702) žana
»

iščem sošolce...1. letnik fizika 2003/04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
556402 (5320) Grey

Več podobnih tem