» »

univerza za fiziko

univerza za fiziko

«
1
2

mat3j0 ::

zanima me če kdo študira fiziko na univerzi v ljubljani ter kakšnbo ima mnenje o tej šoli
-težavnost
-možnost zaposlitve
-koliko jih konča

lep pozdrav

jype ::

Meni je bila všeč. Baje za računalniški praktikum ni več profesorja Lokarja (to je dobro, on je sicer matematik, ni pa programer) in baje spet poučujejo C, kar se mi zdi abotno, ampak šola je kljub temu odlična.

Sem pa hitro obupal, ker sem delal druge reči in sem se odločil, da fakultete ne potrebujem (še). Če hočeš fiziko naredit tako, da boš od nje tudi kaj odnesel, se moraš sprijaznit z 10 urnim delavnikom, polovičarski študij pa je zguba časa in zato je v tem primeru bolje, da počneš kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Fizikalko ::

težavnost: orenk
možnost zaposlitve: izjemna, skoraj si upam trdit, da boljša kot pri kateremkoli drugem faxu (pordročja zaposlitve so neomejena - IT, ekonomija, raziskovalno delo, svašta,... vsi te hočejo; veliko jih NE dela v fiziki, ko konča. )
koliko jih naredi: malo


BTW, Lokar NI matematik, ampak en sfaliran magister računalništva. Tip nima pojma, hvala Bogu, da so ga skenslali. To, da se uči C, je pa čisto ok, IMHO.

O 10-urnem delavniku mam tud svoje mnenje. Namreč - če stvari štekaš, je dela precej manj. Če ne, se raje prepiši.

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Ko so izpiti, je res učenja kar precej, to pa. So se pa, odkar sem jaz končal, kot vem razmere precej spremenile pri nekaterih predmetih (ni več Strnada, Toploto so dal menda že v 2. letnik,...).

Zgodovina sprememb…

jype ::

Fizikalko> O 10-urnem delavniku mam tud svoje mnenje. Namreč - če stvari štekaš, je dela precej manj. Če ne, se raje prepiši.

Ma, saj ne gre za to, da bi moral ves čas delat. Stvar te mora tolk zanimat, da se s "faksom" ubadaš tudi takrat, ko ti ne bi bilo treba. Po moje je bolj pomembno, da te stvar veseli, kot sama delovna disciplina. Sem že videl ljudi na fiziki, ki so se močno trudili, pa niso zmogli, ker enostavno niso videli drugega smisla kot bolje plačano službo po diplomi.

Fizikalko> BTW, Lokar NI matematik, ampak en sfaliran magister računalništva. Tip nima pojma, hvala Bogu, da so ga skenslali. To, da se uči C, je pa čisto ok, IMHO.

Jaz sem se z njim skregal ob skoraj vsakem njegovem stavku (ker sem programer, i guess). Sem mislu, da je matematik, ker je vedno hotel od vsakega procesorja, da se gre floating point :)

C je pa po moje pedagoško gledano precej slaba izbira. Učenje jezika C brez tega kako dejansko deluje stroj, ki ga programiraš, je precej manj smiselno kot učenje sodobnega objektno orientiranega jezika (Python, Ruby, Java, C#) ali pa kakšnega pogostega narečja LISPa, ki je dejansko uporaben za modeliranje in reševanje problemov. Programiranje v Cju je pač 90% debugiranje in po moje učenje tega ni naloga te fakultete.

Seveda je Zakrajškov C bil nekaj povsem drugega kot Lokarjev C, iz njegove knjige sem se tudi jaz ogromno naučil, ampak to je stara šola, ki, čeprav vsega spoštovanja vredna, ni več najbolj učinkovita.

Fizikalko ::

Ah, računalništva je na fiziki itak tolk malo, da je skoraj vseeno, kaj se grejo. Tolk da mal znaš programirat, da znaš kako modeliranje narest...

Jaz sem se programiranja raje sam učil - po metodi "probaš in zagrizeš" ;) .

Fizikalko ::

>> univerza za fiziko

BTW, univerza je Univerza v Ljubljani, fakulteta je Fakulčteta za matematiko in fiziko, tisto, o čemer govorimo, je pa Oddelek za fiziko - študij fizike.

Še ena stvar - ves čas sem govoril (sklepam, da jype tudi) o UNI. VSŠ je peace of cake (mapak so tudi bonbončki slabi: služb ni (razen na štefanu kot kak laborant ali kaj podobnega) ravno na izbiro.

jype ::

VSŠ je za tiste, ki potrebujejo papir, UNI pa za tiste, ki potrebujejo znanje.

Seveda tudi skozi VSŠ ne moreš čisto brez znanja, a gre s precej manj :)

Fizikalko ::

VSŠ FMF papir ne šteje glih kej dosti.

jype ::

Isto kot VSŠ na kakšni drugi tehnični šoli.

Saj kolikor vem večina tistih, ki končajo VSŠ, tja pridejo z UNI programa, ali pa s srednjih tehničnih šol.

Fizikalko ::

IMHO še manj kot kak FRI VSŠ, Z VSŠ fizikom nimaš kaj dosti počet, IMHO.

jype ::

Ja, laborant je :)

Jaz poznam že tri take, vsak na kakem inštitutu.

Fizikalko ::

Sej to sem rekel - zelo omejen nabor služb. Večina podjetij se ne zanimajo zanje. Če končaš UNI, se pa lahko prijaviš na skoraj kakršenkoli razpis (oglas), pa se zelo zanimajo. Iz lastnih izkušenj.

Še vedno je pa najpomembneje, kaj vse si že konkretnega počel. Izobrazba je le začetek in morda dokaz določenih karakteristik človeka. Najbolj pa se ceni znanje.

mat3j0 ::

zanima me predvsem fizika in če že grem v to šolo bom tudi opravljal delo povezano s tem ne pa da bom na kaki firmi za statistika

razmišljal pa sem tudi o strojništvu kjer je bolj mehanika in ne toliko te novejše fizike

kaj menite o strojni fakulteti

za oba programa se zanimam za uni

lp

jype ::

Pojdi na informativni dan in potem na program, ki se ti bo zdel bolj zanimiv. Če ugotoviš, da to ni zate, se ne sekiraj in se enostavno prepiši na drug faks.

neboben ::

pejd na strojništvo, men je kr mal žou da nism šel,
sem pa VSŠ na fiziki, ti povem da mam vsega že pohn kurac...

-10/10 :)
-znajdi se sam :)
-malo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

Fizikalko ::

shtumf, ne pretiravaj. VSŠ je đabe (po težavnosti). Vsekakor naj gre na strojništvo, če ga zanima mehanika.

neboben ::

Fizikalko: men ni džabe ...
kakšno delo si dobil zdej ko imaš uni diplomo za seboj ?

Fizikalko ::

Ja, sej, tebi verjamem, da ni, Ampak če gledaš OBJEKTIVNO, je đabe. Če primerjaš to z ostalimi tehničnimi UNI faxi. To, kaj je tebi đabe, je irelevantno. Za nekatere tudi osnovna šola ni đabe, pa to še ne pomeni, da je težka.

Jaz sem zaposlen v IT industriji.

neboben ::

vredu pa naj bo po tvoje

Fizikalko ::

Ne jemlji kot mojo nadutost, ker ni. Tako pač je in ne vem, zakaj bi se zaradi tega sekiral. Če je tebi težko, si očitno izbral pravi fax (ker če bi izbral kakšen tehnični UNI fax, bi imel najbrž hude probleme potemtakem). Tko da... ne jemlji osebno. Če pa nekdo vpraša po težavnosti, mu pa ne moremo govorit, da je nekaj težko, če V PRIMERJAVI Z DRUGIMI smermi, še posebej UNI, ni.

treba se je, skratka, mal iz svoje kože postavit. Jaz se lažje, ker sem hodil na 2 UNI faxa, pa še inštruiral kup folka iz tehničnih faxov in malo lažje IMHO podam neko objektivno mnenje. In to je, da fizika VSŠ ni težka.

Tloramus ::

Kaj pa je to IT industrija?
Expirience is what you get, if you don't get what you want!

Fizikalko ::

Information technology. Informacijska tehnologija.

schurda ::

No ja, fizika je težka, vsaj zame je bila. Ampak ti pomaga, če obvladaš matematiko. Če ne, je boljše, da se fizike na daleč ogneš.

Je pa res, da je iskanje službe dokaj trivialno. Je ali pa ni. Če te rabijo, te vzamejo, če ne, zveš takoj.

Če pogledam nazaj, bi mi bilo žal , če ne bi študiral fizike. Če pa premislim, kako je bilo, pa ne vem, če bi šel še enkrat skozi vse to.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Fizikalko ::

shurda - VSŠ ali UNI? Sounds like UNI...

schurda ::

Ej, ko sem jaz študiral, je obstajala višja, ja, na papirju, vsi pa so šli na visoko. Takrat UNI še ni bilo. Govorim seveda o tedanji visoki oz. uni v današnjih časih. Vendar se po mojem sam program in težavnost nista spremenila bistveno. FMF je pač FMF. Mislim, da je do eden najtežjih faksov. Nej me kdo demantira, če si upa.

@mat3jo: 3 alineja: 15-20%
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

mat3j0 ::

ja tudi jaz sem slišal nekaj takega o težavnosti in sicer od našega profesorja fizike, rekel je da je v rangu medicine in prava, in ravno to me je malce prestrašilo, saj ne da se nebi bil pripravljen učiti, ampak kar je preveč je pač preveč.

V petek sem bil tudi na info dnefih najprej na strojništvu in potem še na fiziki FMF UNI in moram reči, da se mi je predstavitev fizike zdela mnogo boljša in bolj zanimiva in če so podobna predavanja se tam z veseljem vpišem.

pa povejte še kakšno svojo

LP

SleepLess ::

Jaz pa sem bil na informativnem na strojnistvo in se mi je zdelo zelo zanimivo. Fax pisan na kozo, le ucit sem bom moral še pa še...

Fizikalko ::

>>od našega profesorja fizike, rekel je da je v rangu medicine in prava

Težko se tole primerja, ker na medicini in pravu je veliko več čistega učenja (piflanja, učenja na pamet, ponavljanja, spominsko učenje). Glede tega sta daleč najzahtevnejša faxa. Na fiziki tega skoraj ni (razen pri gnilih prfoxih kot je npr. Podgornik). Jaz zase vem, da najbrž medicine nisem sposoben narest, nimam dovolj zicledra.

Na fiziki je bolj pomembno, da znaš razmišljat, pa da ti je stvar res všeč. Ostalo pride samo. Pa še to: če se ne vpišeš, ne boš nikoli vedel, kako bi bilo, kar je IMHO precej huje kot to, da probaš in rukneš. Če ti je bilo na informativnem dnevu tako kul in če ti fizika rula (in seveda ne dela težav v gimnaziji), potem kar pojdi. Ti pa priporočam tole: če boš mel že v prvem letniku hude probleme (npr. da do jeseni ne narediš nobenega od glavnih predmetov), obupaj in pojdi na drug fax. Prvi letnik je namreč na FMF daleč najlažji in poznam kar dosti ljudi, ki so kljub temu, da so ga ruknili, vztrajali naprej. Po kakšnih 5 letih so potem obupali v drugem ali tretjem letniku (ki sta precej težja), hkrati pa se jim seveda ni več dalo delat drugega faxa. Tako so ostali brez izobrazbe. Grdo.

@LOL ::

Tista primerjava s pravom je bosa da bolj ne bi mogla bit. Zase vem da prava ne bi naredil ker nisem tak da bi zdržal za knjigo vsak dan enih 5 ur (ok to sem izkusil pri predmetih od prof. Mihelčiča ki so povsem na stopnji prava:| ). Samo problem je količina teh predmetov - praktično skoraj vsi z nekaj izjemami. Živ suffer>:D
Zdej pa kr'en iz pravne tudi ni sposoben nardit enga tehničnega faksa ker inteligenca != spopadati se s knjigo N ur na dan (N>=4) in pa ne tko samo zanimanje kot sposobnost. Vsakemu svoje se reče. Verjamem da precej lažje en "fizik" naredi pravo kot en povprečen pravnik "fiziko" (ob pogoju da bi fizika zaprl v eno klet ter mu prinesel hrano le po 5 urnem učenju>:D ). So pa požrtvovalni tejle pravniki to pa vsaka jim čast
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

schurda ::

@LOL 5 ur je premalo 8-12 za pravo. Je pa res, da nimaš kaj primerjati teh faksov. Je pa res nekaj: vsi, res vsi kolegi, ki so ruknli fiziko in so šli na pedagoško, elektro, ekonomijo. itd. so danes magistri ali dohtarji. Toliko o težavnosti faksov.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

gzibret ::

No, sej tudi pravo ni neki bavbav. Saj se ti ni treba piflat zakonov na pamet. Važno je, da veš, kje kaj piše. Na izpitih pa imaš takšna vprašanja, da je treba znanje uporabljat kot sintezo, v stilu:

Grem na pumpo, natankam in se odpeljem, ne, da bi plačal. A je to kraja ali goljufija?

Recimo....

Sem na podiplomcu imel Pravo okolja, pa je bilo prav luštno (tudi za naravoslovca :D). Vprašanja v stilu - od kod črpajo pravniki podlago za okoljsko zakonodajo, pravni viri, kateri zakoni obravnavajo ta področja, kakšni so ekonomski inštrumenti za varstvo okolja..... Ni bilo kr neki v stilu, povej, kaj piše v 5 členu ZVO.
Vse je za neki dobr!

Atos ::

No da še nekaj napiše študent prvega letnika fizike UNI ;)

Jah zavedat se je treba, da to ni najlažji faks. In to govorim že po prvem semestru, kaj potem šele bo :) Zaenkrat mi ni žal, da sem se vpisal in zelo uživam. Profesorji in asistenti so res zakon - vedo kdaj je čas za zajebancijo in vedo kdaj je čas, da se resno lotimo kakega problema :)

Predmeti zaenkrat niso nevem kak bav bav. V prvem letniku sta najtežja Analiza 1 (matematika) in Fizika 1. Ob dnevu vpisa so nam rekli, da se naj zagrizemo za ta dva predmeta in ostalo bo šlo in res je tako. Sicer mi je osebno Analiza dosti večji zalogaj kot Fizika, vendar nič česar nebi mogel opraviti. Ostali predmeti so potem otročje lahki. Predvsem Računalnišli praktikum (programiranje v C), Kemija (kot izbirni predmet), Fizikalni praktikum (laboratorijske vaje neke vrste) - to v bistvu igračkanje.

Imamo pa tudi marsikatero ugodnost kot študentje fizike, recimo faks je vključen v MSDNAA, kar pomeni zastonj M$ prog. oprema, na vsate toliko časa organizira faks zastonj predavanja v povezavi z M$, ki običajno stanejo 300k+ in na koncu pridobiš certifikat, ki ti lahko služi kot referenca itd.

Če te še kaj zanima vprašaj

LP, Rok

schurda ::

Očitno si dojel. Sicer pa se na FMF malce postrani gleda na M$ okolje in nekako predpostavlja, da uporabljaš free software (LaTeX za seminarje in ostala besedila, OS Linux). Ampak kar se J nauči, mu pride vedno prav. Še posebno, če naletiš na kakšno državno uradniško službo, kjer poznajo samo M$ Windows in M$ Office.

Nekaj me zanima, ti si frišn: a so dodali v ta zeleno bukvico z nalogami že rešitve ali je še vedno brez?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

kopriwa ::

Če mislš naloge za fiziko, so še zmer brez rešitev

Tloramus ::

V knjigci jih ni (Naloge iz fizike), se jih pa dobi posebej.
Expirience is what you get, if you don't get what you want!

schurda ::

Posebej uradno, ali so jih zbrali študenti sami?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

mat3j0 ::

vedno sem imel fiziko in matematiko (zraven telovadbe seveda) za njboljša predmeta, tako da tudi če se je potrebno kaj učiti mi ni takšen problem,
kako je pa kaj z nastanitvami kje je biti boljše študent stanovanja, ker informacije so zelo različne.

v katero smer pa hodiš Atos

Lp

Tloramus ::

Schurda: Študentje sami. Oz. nekdo za študente. :)
Expirience is what you get, if you don't get what you want!

mat3j0 ::

v glavnem govorijo to drugi ki imajo navadno bližnji stik z nimi (sorodniki, prijatelji)
govoric je veliko tako da mislim da je nekaj na tem

pa še to
katere programske jezike se učite na fiziki

LP

mat3j0 ::

v gimnaziji smo nekaj programirali v pascalu, delphiju in Javi, zdaj bi se pa rad še malo naučil C ali C++, pa me zato zanima kaj se učite na uni FMF oddelek za fiziko, da ubil dve muhi na en mah:))

LP

Fizikalko ::

Ko sem jaz hodil, smo se učil C, čiste osnove.

Pegaz ::

Ves čas se pogovarjate samo o oddelku za fiziko, kaj pa za matematiko? Hodi kdo tja? Se lahko dobi službo če končaš UNI?

schurda ::

Ne poznam brezposelnega matematika. Fizika isto.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Atos ::

Se opravičujem za malece daljšo odsotnost :)

Da nebi dobil zaposlitve kot uni. dipl. matematik ali fizik je redek pojav, če sploh obstaja kak tak primer. In poleg tega je ponavadi ta zaposlitev dokaj solidna.

Glede programiranja: učili smo se C čiste osnove, vendar če želiš lahko izbereš še dodatno kot izbirni predmet in se učiš C-ja tudi na malce višjem nivoju. Bi pa res mogoče bil že čas, da presedlajo na kak drug programski jezik.

Sam pa hodim na astronomsko geofizikalno smer :) Vendar pa v prvih dveh letnikih skorajda ni defirenciacije, tako da se lahko v tem času praktično bp prepišeš na kako drugo smer.

root987 ::

Kakšni so pa na splošno kaj odnosi na faksu? So profesorji v redu, se lahko z njimi "človeško" pogovarjaš ali pričakujejo vojaško disciplino (kao)? :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Fizikalko ::

Odnosi so zelo dobri. Velika večina ljudi je zelo kul, manjšina je zoprna (Podgornik, Ponikvar). Asistenti so večinoma fantastični (razen katastrofalnih za Mafijo (jaz sem še stara generacija, ki je imela obupnega Havleta, zdaj pa menda v bruhanje spravlja še precej bolj obupni Kerševan).

Tajnica je zakon, ful prijazna.

Atos ::

Asistenti in Profesorji, kateri učijo mene so zakon! :) Res. Drugega ne morem rečt :)

kekz ::

Na tehnično naravoslovnih faksih je običajno prednost še, da te ne zajebavajo po nepotrebnem z birokracijo (razen pri družboslovnih predmetih). Kolega na FRI, ki se je med študijem nekaj zmišljeval s prestopanjem smeri ima danes dokončano smer, ki je dejansko nikoli ni bilo. So pač zanj malo (interdisciplinarno) prilagodili študij. 8-O
Npr. pri nas na FE je samo ekonomist težil s pravočasnimi prijavami na izpite, za njim nisi smel priti v predavalnico, nisi smel iti predčasno ven, če si padel na izpitu, potem nisi smel na naslednji rok in podobne neumnosti.

Pred dosti leti, ko so uvedli računalniško prijavljanje na izpite, je na začetku to profesorje spravljalo v rahel obup, ker je program vsiljeval določen red. Prej si lahko ponavadi prijavo prinesel kar na izpit. Ko si začel reševati, pa ni šlo, si se lahko naknadno odjavil itd.
Potem so pogruntali obvoz. Na izpit si prišel brez računalniške prijave in ko si ga naredil, so rekli, da se prijavi na naslednji rok, da bodo lahko oddali oceno.

Red in postopki so bili res razpuščeni in te niso z njimi omejevali, ampak znanje je bilo pa ponavadi res kar treba pokazati. :D
Z ekonomskega faksa sem pa slišal dobesedno grozljivke. Ena znanka je izgubila eno leto zaradi postopkovnih zapletov. Pač nekaj je nekoč zamudila, ker so birokrati zaradi praznikov drugače šteli dneve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

schurda ::

Tu pač šteje znanje in ni zajebancije. Prideš v kavbojkah ali kravati, vseeno. Prijavnice na izpit smo oddali šele, ko smo ga naredili. Za unadva zgoraj moram reči, da mi je žal, da ste naleteli na njih. Z njimi se ne da kej dosti menit. Se pa smpomnem pri kvantni 1, so bili rezultati na kolokvijih tako slabi, da je prof. Rosina naslednje leto prevzel vaje kar sam. In potem so se stvari uredile.

Spomnem se, kako sem prišel k Čadežu na analitično in me je nekaj vprašal, pa sem rekel, da ne znam, da pa lahko izpeljem. In je rekel, naj kar izpeljem. Ene pol ure sem rabil, da sem prišel do rezultata in je bil zadovoljen. Ne splača se bluzit, ker na tem faksu to ne deluje.

Aja, pa tajnica nam je rešila vsaj vsakemu po eno leto.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8814321 (9559) lebdim
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146612 (34132) awy
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7215740 (12708) žana
»

iščem sošolce...1. letnik fizika 2003/04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
556405 (5323) Grey

Več podobnih tem