» »

Kako bi Amazon uredil zračni prostor za letalnike

Kako bi Amazon uredil zračni prostor za letalnike

Washington Post - Letalniki (drones) postajajo čedalje dostopnejši in s tem pogostejši, kar bo v prihodnosti terjalo ureditev zračnega prostora, v katerem letajo. Na tem področju trenutno vlada divji zahod, ki ga najlepše ponazarjajo težave kalifornijskih gasilcev, ki se s helikopterjem niso mogli približati požaru, ker so radovedneži nad področjem krmilili svoje letalnike in snemali. Ker tudi čedalje več podjetij razmišlja o uporabi za dostavo in druge naloge, bo treba tam gor napraviti red.

Amazon je na konferenci v NASA Ames Research Centru predstavil svoje zamisli, kako bi kazalo urediti zračne pasove. Na višini do 60 metrov bi bilo področje, rezervirano za lokalni promet in manj napredne letalnike. Nad to višino vse do 120 metrov bi letalniki potovali hitreje in na daljših razdaljah, višje od 150 metrov pa je tako ali tako že sedaj prepovedano letenje brez upoštevanja pravil letalskega prometa. Še pomembnejša pa bi bila komunikacija. Pametni letalniki bi se morali biti sposobni pogovarjati med seboj in se umikati drug drugemu, saj jih bo enostavno preveč, da bi to delo opravljali ljudje. Enostavni letalniki v spodnjem nivoju (do 60 m) bi se morali sporazumevati le med seboj, medtem ko bi tisti višje morali imeti dostop do interneta za spremljanje generalnih opozoril. Prav tako bi se letalniki obveščali med seboj, če bi na primer eden zaznal jato ptic ali kakšnih drugih ovir. Podobno bi posebna plovila - npr. policijski helikopter - oddajali svojo pozicijo in zaklenili zračni prostor v svoji okolici. Kakšnih posebnih omejitev pa v splošnem naj ne bi bilo - če imate opremo, smete leteti, dokler upoštevate pravila.

Glavno vprašanje je, kdo bi zgradil potrebno infrastrukturo za kontrolo letanja nove generacije in kdo bi vse skupaj standardiziral. FAA pravi, da bi lahko to storila NASA, slednja želi sodelovati z zasebnimi podjetji. Verizon, Google in Amazon v sodelovanju z NASO že preizkušajo, kako bi lahko stolpe baznih postaj uporabili, da bi letalnikom omogočili izmenjavo informacij.

13 komentarjev

vostok_1 ::

Zakaj pa ne speljejo "letalnih" koridorjev, ki so nad cestami recimo. Ni sicer optimalno, ampak da mi bodo dnevno letali droni vseh sort nad glavo je mal tečno...if not dangerous.

Redorange ::

Kar je v zraku je ravno zato da pičiš naravnost ne po ovinkih in križiščih. Čimkrajša pot.

vostok_1 ::

Vem, ampak tu je še precej odprtih vprašanj. Dokler so sam 2 drona gor pač nobody cares. Ko bo to urni pojav pa bo drugače.

IMO nekakšne koridorje je potrebno določiti.

Tear_DR0P ::

kje in do kam pa lahko zmaja spuščam?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

HPME ::

Če letalniki niso dovolj pametni za zaznavanje drugih letalnikov in objektov brez komunikacije potem ni potrebno prisiliti druge letalnike da se pogovarjajo z drugimi letalniki. Če se tvoj letalnik pogovarja z drugimi to pomeni da ni več izoliran in krši zasebnost in se tudi razkrije drugom letalnikom, enak kot pametni avtomobili ki bi bili primorani pogovarjati se z drugimi vendar jaz kot lastnik avotomobila ne želim tega.

no comment ::

Tear_DR0P je izjavil:

kje in do kam pa lahko zmaja spuščam?

V svoji sobi, do stropa.

zmaugy ::

vostok_1 je izjavil:

Zakaj pa ne speljejo "letalnih" koridorjev, ki so nad cestami recimo. Ni sicer optimalno, ampak da mi bodo dnevno letali droni vseh sort nad glavo je mal tečno...if not dangerous.


Podpišem. Da se bom vedno oziral v nebo in čakal kdaj mi bo kakšna kripa zgrmela na glavo ali v hišo/stanovanje, je nesprejemljivo. Ravno tako da mi bo nek sosednji voajer letal nad glavo.

Oberyn ::

To vse skupaj vedno bolj bolano zgleda. Nedotakljivost zasebnega prostora (bivališča, zemljišča) se bo morala razširiti tudi vertikalno do neke višine. Sicer se bo nujno razvil nov priljubljen ljudski šport - uganite kaj.

Parashurama ::

Manj komplicirano je da se sami snemamo in vsak vecer uploadmo podatke, (kje, kdaj in s kom smo bili in poceli karkoli pac), na lokalni NSA server, da jim olajsamo delo.

Ali pa da zdruzeni narodi dolocijo neko ozenlje kanor se lahko preselijo vsi tisti ki jim je ze poln k.... tega "napredka", in lahko tam mirno zivijo dalje brez nadzora. Prvi grem tja.

Zgodovina sprememb…

konspirator ::

Nikobarski/Andamanski otoki v Eu ?
Sem za.

mtosev ::

hmm. vidim, da bodo droni kr kmalu dostavljali manjše pakete strankam. tole hitro napreduje
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Metulj-1 ::

Zabava za najstnike. Jih bodo klatil dol z raznimi pokalicami.

PrihajaNodi ::

ah dejte nehat no. Se bomo že navadili. Vprašanje pa je kdo bo kupoval ves ta kitajski pofl...že sedaj vsako leto menjamo telofone, kaj šele bo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volocopter preizkuša potniške letalnike v urbanem okolju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
133196 (2243) Kass
»

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23169481 (40960) JeBelaCesta
»

Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Oddelek: Novice / Ostale najave
3211315 (9790) Jupito
»

Največji proizvajalec letalnikov DJI uvaja sistem za kontrolo letalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115833 (4205) mat xxl
»

Kaj nam delate, slavisti(?)... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12432892 (29551) nejcek74

Več podobnih tem