»

ZDA bodo dovolile letenje dronov ponoči in nad prebivalstvom

Reuters - Ameriška Zvezna agencija za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je z novimi pravili odobrila letenje manjših letalnikov nad glavami ljudi in tudi ponoči na vsem ozemlju ZDA. Doslej je bilo tako letenje nad življem dovoljeno le z izrecnim dovoljenjem FAA oz. če so bili ljudje varno pod strehami ali v vozilih in samo nad tistimi posamezniki, ki so neposredno sodelovali pri takih, večinoma poskusnih letih.

So pa nova pravila poskrbela tudi za osnovne varnostne vidike. Letalniki, težji od 250 gramov bodo morali biti opremljeni z radijskim oddajnikom, ki bo oddajal njihovo identifikacijsko kodo, v določenih primerih pa tudi lokacijo letalnika in upravljavca. Za nočno letenje bodo morali biti opremljeni tudi s pozicijskimi lučmi, vidnimi na tri milje oz. slabih 5 kilometrov. Omenjena radijska digitalna registrska tablica pa bo potrebna tudi za manjše drone, če bodo ti leteli nad območji javnih zbiranj. Končno, letalniki ne bodo smeli imeti izpostavljenih vrtečih se...

21 komentarjev

SpaceXov Starhopper uspešno prestal drugi preizkus

vir: Space
Space - SpaceXov raketni letalnik Starhopper, za preizkušanje motorja Raptor, je uspešno opravil "poskok" do višine 150 metrov in mehak pristanek, s čimer se zaključuje prva faza testnih poletov v razvoju vesoljskega plovila Starship, s katerim namerava Elon Musk kolonizirati Mars.

SpaceXovi načrti potovanja z ljudmi na Mars slonijo na vesoljski ladji Starship, ki so jo prvič predstavili pred dvema letoma in je torej še globoko v razvojni fazi. Toda napredek je zelo nagel in vse od začetka letošnjega leta imamo priložnost spremljati testiranja raketnega motorja Raptor, ki bo poganjal tako plovilo Starship kot njegovo nosilno raketo Falcon Super Heavy. Februarja so motor prvič vžgali, nakar so ga montirali na platformo Starhopper za prva leteča testiranja. Ta niso...

12 komentarjev

Prve slike helikopterja SB-1

Breaking Defense - Iz naveze Sikorsky-Boeing so nas osrečili s prvimi stvarnimi fotografijami naprednega večnamenskega helikopterja SB-1 s potisnim propelerjem.

V ZDA prehaja v višje obrate program za razvoj prihodnjih rotorskih zrakoplovov Ameriške vojske (Future Vertical Lift), s katerim želijo eventuelno zamenjati vse sedanje helikopterje od Apachev do Chinooka. Njegova uvertura je natečaj za zamenjavo večnamenskega helikopterja UH-60 Black Hawk, ki zdaj nosi ime Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA, izgovorjeno "flora"), pred tem pa je bil Joint Multi-Role Helicopter Program (JMR). Pred štirimi leti je vojska za razvoj prototipov izbrala dva glavna pogodbenika: Bell Helicopter in pa navezo Sikorsky-Boeing. Prvi nastopa z letalnikom V-280 Valor, konvertiplanom na osnovi V-22 Ospreyja; druga dva z letalnikom...

16 komentarjev

Neposodobljeni letalniki DJI Spark bodo prizemljeni

Slo-Tech - Številne moderne elektronske naprave imajo neprijetno lastnost, da jih lahko proizvajalci na daljavo onemogočijo. Resda to navadno počno zaradi varnosti, a grenek priokus ostaja. Tako je največji svetovni proizvajalec letalnikov DJI napovedal, da bo s 1. septembrom onemogočil uporabo vseh svojih letalnikov Spark, ki jih lastniki ne bodo nadgradili na najnovejšo verzijo firmwara. Razlog je v hrošču, ki ga nadgradnja odpravlja, saj slednji lahko povzroči nekontrolirano strmoglavljenje letalnika zaradi izklopa. Razlog za obvezno nadgradnjo je v tem primeru povsem razumljiv, a vseeno je neprijetno že samo dejstvo, da ima DJI možnost onesposobiti letalnike.

Podobni primeri so se že dogajali. Najbolj razvpit je seveda pametni telefon Galaxy Note7, ki ga je Samsung po...

15 komentarjev

Tudi UPS preizkuša dostavo paketov z letalniki

TechCrunch - UPS je naslednji dostavni velikan, ki je začel preizkušati dostavo paketov z letalniki, podobno kot so to storili v švicarski pošti, francoski pošti in DHL. Pravzaprav je UPS letalnike preizkušal že v preteklosti, to pot pa so projekt še nadgradili. Združili so namreč dostavno vozilo in letalnik.

Glavni problem letalnikov je sorazmerno kratka avtonomija, saj zaradi omejene zmogljivosti baterij in njihove teže v zraku težko prebijejo več kot kakšne pol ure, kar resno vpliva na njihov domet. Če jih torej želimo uporabljati, moramo torej skladišče paketov imeti sorazmerno blizu končnega cilja. Druga možnost je pakete na klasičen način, torej po cesti, pripeljati blizu več naslovov za...

27 komentarjev

Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo

Slo-Tech - Ko smo minuli mesec od slovenske Agencije za civilno letalstvo (CAA) dobili prva uradna pravila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov oziroma letalnikov (drones), je direktiva zaradi strogosti dvignila veliko prahu, saj je prepovedala vsako komercialno rabo in pošteno omejila rekreativno rabo letalnikov. Minuli teden je tudi ameriška Agencija za letalstvo prenovila pravila za uporabo brezpilotnih zrakoplovov, ki prav tako strogo omejijo uporabo in za zdaj prepovedujejo uporabo za dostavo paketov, ki so si jo potihoma želeli v Googlu in Amazonu. So pa pravila olajšala življenje podjetjem, saj so ta sedaj obravnavana enako kot na primer raziskovalne ustanove in univerze. Nastala so tudi kot odgovor na hude kritike pravil izpred dveh let, ki so skoraj v celoti...

51 komentarjev

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Ko so se pojavili letalniki, brezpilotni zrakoplovi oziroma droni, kakor jih pač želimo poimenovati, smo se znašli v že znanem položaju, ko je tehnologija prehitela pravno ureditev. Urediti je treba tako vidike varnosti (da se ne ponovi decembrsko strmoglavljenje komercialnega letalnika le slab meter od Marcela Hirscherja na tekmi svetovnega pokala v Italiji) kot tudi zasebnosti. V ZDA so že lani uvedli obvezno registracijo brezpilotnih zrakoplovov, v Sloveniji pa je Agencija za civilno letalstvo (CAA) minuli petek izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki do sprejema specialne zakonodaje zelo rigorozno ureja to področje.

Letenje v slovenskem zračnem prostoru brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem,...

231 komentarjev

Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Yahoo News - Prvikrat je Amazon že leta 2013 previdno nakazal na možnost dostave paketov z letalniki, lani pa je postalo jasno, da gre za dejanski projekt, ki je blizu realizacije. V nedavnem intervjuju za Yahoo News je Amazonov podpredsednik Paul Misener razkril nekaj več podrobnosti o prihajajočem projektu. Amazonovi letalniki namreč bodo!

Prime Air, kot se bo imenovala zračna dostavo paketov z letalniki, bo omogočila dostavo paketov v 30 minutah po oddaji naročila, če bo seveda izdelek na zalogi v ustreznem skladišču. Letalniki bodo morali imeti domet vsaj 15 kilometrov, tehtali pa bodo 25 kilogramov in nosili do 2,5 kilograma težke pakete. Izkazalo se je namreč, da je večina odpremljenih paketov lažjih.

Amazon ima trenutno razvitih več...

32 komentarjev

CES: prvi letalnik za potnike

Guardian - Na CES-u smo dočakali prvi letalnik, ki je namenjen tudi prevozu ljudi. Če so bili doslej letalniki majhni in namenjeni prenosu zgolj kakšne kamere ali manjšega paketa, je kitajsko zagonsko podjetje Ehang predstavilo letalnik Ehang 184, ki lahko leti približno 20 minut in v zrak ponese človeka. Če imate na voljo 200.000-300.000 dolarjev - cena še ni določena - si ga boste v prihodnosti lahko tudi privoščili.

Letalnik tehta 200 kilogramov in lahko v nebo dvigne dodatnih 100 kilogramov tovora, torej ravno enega človeka z nekaj prtljage. Prostora pa je tudi ravno toliko, saj se v kabino lahko stlači človek z manjšim nahrbtnikom. V zraku lahko ostane 23 minut, na zemlji pa zavzame toliko prostora kot osebni avtomobil. Namenoma je načrtovan tako, da ga...

48 komentarjev

Največji proizvajalec letalnikov DJI uvaja sistem za kontrolo letalnikov

Slo-Tech - Največji proizvajalec letalnikov (drones) DJI je odprl javno beto novega sistema za nadzor zračnega prostora, ki bo letalnikom preprečeval let v zaprtem zračnem prostoru. Ta se bo dinamično prilagajal razmeram, tako da bodo lahko oblasti ob izrednih dogodkih enostavno zaprle zračni prostor za letalnike, kar bo uporabno na primer nad gozdnimi požari, javnimi dogodki, tekmami itn.

Sistem se imenuje Geospatial Environment Online (GEO) in bo zamenjal trenutni sistem, ki vsebuje zgolj statični zemljevid prepovedanih območij. Hkrati bo GEO omogočal let v zaprta območja, če bo imel uporabnik letalnika ustrezne pravice. Za nekatera področja bo zadoščal potrjen račun z osebnimi podatki in kreditno kartico ter telefonsko številko, kar bo zadoščalo za hitro identifikacijo...

11 komentarjev

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Slo-Tech - V zadnjem času so se brezpilotni zrakoplovi (droni) tako razširili, da je postala regulacija čedalje bolj zasedenega neba tudi v tem področju nujna. Medtem ko se v EU še dogovarjajo, kako bodo uredili registracijo zrakoplovov, so v ZDA že sprejeli novo zakonodajo, po kateri bo registracija obvezna.

Od 21. decembra letos bo obvezna registracija vseh novih letalnikov. To pomeni, da bodo morali kupci novih letalnikov še pred prvim poletom svoja plovila prijaviti pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Do 20. januarja bodo registracije brezplačne, nato pa bo treba plačati 5 dolarjev. Lastniki, ki so svoje letalnike že kupili, jih bodo morali obvezno registrirati do 19. februarja. Registracija bo obvezna za vse, ki tehtajo od 250...

41 komentarjev

Amazon predstavil novo verzijo letalnikov za dostavo paketov

Amazon - Mineva drugo leto od Amazonove futuristične napovedi, da bodo v prihodnosti pakete dostavljali kar z letalniki (drones). Tedaj so številni menili, da gre za potegavščino ali reklamno akcijo, a se je izkazalo, da mislijo povsem resno. Hkrati Amazon še zdaleč ni osameli jezdec na tem področju, saj je podoben projekt zagnal tudi Google, nemški DHL in švicarska pošta pa sta tudi v praksi že dostavila nekaj paketov na ta način.

Sedaj Amazon kaže, kako daleč so prispeli v dveh letih. Kot se spodobi, je Amazon za oglaševalske namene angažiral Jeremyja Clarksona, ki so ga po njegovem odpustu z BBC-ja hitro zaposlili. V dveh letih je dizajn letalnika precej napredoval, njegov domet pa se je povzpel do 25 kilometrov. Amazon pojasnjuje, da leti na višini okrog 120 metrov in da so...

19 komentarjev

Kako bi Amazon uredil zračni prostor za letalnike

Washington Post - Letalniki (drones) postajajo čedalje dostopnejši in s tem pogostejši, kar bo v prihodnosti terjalo ureditev zračnega prostora, v katerem letajo. Na tem področju trenutno vlada divji zahod, ki ga najlepše ponazarjajo težave kalifornijskih gasilcev, ki se s helikopterjem niso mogli približati požaru, ker so radovedneži nad področjem krmilili svoje letalnike in snemali. Ker tudi čedalje več podjetij razmišlja o uporabi za dostavo in druge naloge, bo treba tam gor napraviti red.

Amazon je na konferenci v NASA Ames Research Centru predstavil svoje zamisli, kako bi kazalo urediti zračne pasove. Na višini do 60 metrov bi bilo področje, rezervirano za lokalni promet in manj napredne letalnike. Nad to višino vse do 120 metrov bi letalniki potovali hitreje in na daljših...

13 komentarjev

Hacking Team in Boeing razmišljala o okužbah prek brezpilotnega letalnika

RQ-21A "Blackjack", ki ga Insitu prodaja ameriški vojski

Slo-Tech - Dokumenti, ki curljajo na internet po vdoru v italijanski Hacking Team, razkrivajo številne zanimive podrobnosti o delovanju tega italijanskega podjetja. The Intercept razgalja tudi, kako sta se Hacking Team in Boeingova podružnica pogovarjala o razvoju opreme, ki bi jo naložili na brezpilotni letalnik (drone), da bi lahko oddaljeno okužili tarče. Podjetji sporočil, iz katerih vejejo te informacije, ne želita komentirati.

Gre za podjetje Insitu iz zvezne države Washington, ki je v lasti Boeing Defense, Space & Security in se ukvarja z izdelavo avtonomnih letalskih plovil. V pobeglem sporočilu najdemo seznam projektov, na katerih dela Hacking Team. Visoko je izdelava sistema za okužbo računalnikov kar prek letalnikov....

16 komentarjev

Nokia razvija letalnike za pregled anten baznih postaj

ZDNet - Nokia Networks, kakor se imenuje del podjetja, ki se ni ukvarjal s pametnimi telefoni in ga Microsoft ni kupil, je z mobilnim operaterjem Du iz Združenih arabskih emiratov v Dubaju pokazala, kako je mogoče letalnike (drone) uporabiti za preglede in nadzor baznih postaj mobilnega omrežja.

Medtem ko bi jih Amazon in Google uporabljala za dostavo paketov, nemški DHL in švicarska pošta pa to, resda eksperimentalno, že počneta, jih razvija Nokia letalnike za drug namen. Pregledovanje baznih postaj na klasičen način je zamudno in nevarno, saj mora tehnik splezati na anteno. Brezpilotni letalniki lahko to storijo bistveno hitreje in brez tveganja, da bi padli ter se poškodovali. Zato so na nogometnem stadionu v Dubaju pokazali, kako lahko...

5 komentarjev

Še Švicarji preizkušajo dostavo paketov z letalniki

Phys.org - Švicarska pošta je sporočila, da so začeli preizkušati dostavo paketov z brezpilotnimi letalniki (dron), ki imajo domet 10 kilometrov (in seveda še nazaj) in lahko nesejo en kilogram težak paket. Proizvajalec Matternet pojasnjuje, da letalniki letijo brez aktivnega krmiljenja človeka po vnaprej definiranih, varnih poteh, kjer ne predstavljajo nevarnosti za okolico. Pri projektu sodeluje tudi Swiss WorldCargo (podružnica nacionalnega letalskega prevoznika za prevoz tovora). Testiranje bo v prvi fazi trajalo do konca julija, prve napovedi za začetek komercialne uporabe pa se nanašajo na leto 2020. Poudarjajo, da bo tudi kasneje glavni namen uporabe v izrednih situacijah, ko bo dostop do prizadetih območij z letalnikom...

41 komentarjev

DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Slo-Tech - DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto...

14 komentarjev

Amazon prevzel Touchco

Fleksibilni zasloni

The New York Times - Amazon je prevzel mlado newyorško podjetje Touchco, ki se ukvarja s tehnologijo zaslonov na dotik, kar lahko razumemo kot indic, da se Kindlu morebiti le obeta ta tehnologija. Doslej se je Amazon upiral uporabi zaslonov, ki so občutljivi na dotik, ker naj bi ti kvarili berljivost. Touchco razvija tehnologijo IFSR (interpolating force-sensitive resistance), ki uporablja upornike za zaznavanje različnih močnih pritiskov, porablja le malo energije in stane približno 100 dolarjev na kvadratni meter. Tako lahko zazna poljubno število hkratnih dotikov, hkrati pa razlikuje med konico pisala in prsti.

Kindle ima trenutno zaslon E Ink, ki je povsem...

0 komentarjev