» »

USB RS232 TTL adapter

USB RS232 TTL adapter

d0rK ::

Živjo,

ima mogoče kdo doma kakšen tak adapter ekstra in bi ga bil pripravljen prodati? Gospod pri Svetu elektronike prodaja ADAPTER USB - UART TTL ampak je 21 evrov in si ga trenutno ne morem privoščiti. Imel sem že tega z eBaya ki je stal 4 evre s poštnino ampak se je pokvaril. Rešujem neke diske in se moram priklopiti nanj preko terminala zadaj, za to pa rabim ta adapter.

Ima kdo kaj takega?

Hvala!

mujek ::

Od kot pa si? Se lahko zmeniva, pa ti posodim.
Tisti z ebaya je... nezanesljiv. Imam precej slabe izkušnje.
Priporočam ti, da iščeš take modulčke z FTDI ali CP2101 čipom.

BlaY0 ::

Tale je sicer še vedno drag ampak še vedno pol cenejši od onega iz Sveta elektronike. Če se ti mudi.

misek ::

V HTE so po 6 €.

Mujek, sem iz Ljubljane. Bi mi lahko posodil toliko da naredim par testov? Tudi sam sem gledal samo še take s FTDI čipi.

Blayo, dobro si to našel. Sam sem googlal pa sem našel samo tega s Sveta elektronike. Ravne so nažalost nekje 240km skupne poti z avtom. Poštna dostava je pa še 3 evre. :(

Misek, imajo prav take? Oz lahko tudi kak drug čip. Ker če bom moral kaj modoficirati napajanje čipa tega sigurno ne bi počel na mujekovi plošči. PCB od diska naj bi potreboval 2 volta, ne 3.3. Ampak jaz sem imel tudi direkt s 3.3 volti že uspeh. Imaš kaj več infoamcija? Gledam njihov cenik pa sicer najdem nekaj pod TTL ampak samo dražje zadeve.

Hvala vsem trem!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d0rK ()

SeMiNeSanja ::

Samo namig glede '240km skupne poti' - takšne zadeve se da zelo elegantno poslati tudi z avtobusom. Greš do sprevodnika, mu daš za eno kavo, pa bo rade volje zadevo predal nekomu, ki jo bo prišel prevzeti na končni postaji.
Seveda pa moraš potem laufat na avtobusno postajo in pričakati avtobus.

Sam sem tako tudi že pošiljal dokumente v Zagreb, ko se je mudilo, da bi bili dol še isti dan. Tudi razne kurirske službe stvar niso sposobne tako hitro dostaviti - za 100x višjo ceno.

Zgodovina sprememb…

Fora pri temu kablu z galagomarketa je da ne vem kater čip uporablja. V opisu omenja driverje za HX.A ampak pri tej verziji so poročali o problemih pri povezavah. Šele HX.D verzija naj bi jih odpravila. Na ADAfruit strani je pa HX.D omenjen za ta artikel ampak je pa kabel drugačen, moder pri priključku.

Zaenkrat sem kontaktiral HTE da pogledajo če imajo stvar, še prej pa upam da se uspem zmeniti z mujekom.

http://b2c.hte.si/izdelek/27713/ADAPTER...
Vsebuje CP2102. Verjetno je zelo podoben tvojemu iz ebaya.
V MB jih je pred 4 urami imel celo škatlo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: misek ()

Hvala!

mujek ::

d0rK, bom kar tukaj odgovoril.

Sem iz drugega konca, tako da nebo od mene pomoči :)
To kar imajo v HTE je vredu roba (no vsaj po oznaki - sam uporabljam enake čipe). Sicer cena je 2x ebay ampak je pri riti.

PCB od diska naj bi potreboval 2 volta, ne 3.3.

Za to potrebuješ level converter. Načeloma je čisto možno, da bo normalno delovalo na 3,3 V. Za vsak slučaj pa lahko na Tx povezavi (Tx iz USB adapterja) narediš uporovni delilnik, tako da 2V pelješ na Rx diska.

d0rK, na kratko bi lahko opisal kaj točno to počneš. Kakšen link bi tudi prav prišel.

Hvala mujek, sem jih kontaktiral ampak imajo očitno logistiko bolj v riti ker prodajalec ni mogel preveriti če je zdajle v Lj kakšen na voljo. :/ Jutri mi vrne klic s podatkom če ga imajo.

Mujek, tole meni z voltažo ni najbolj jasno, priznam. Pri vsem mučkanju z diskom mi pomaga nek ekspert za diske iz avstralije. Za katerega sem povsem slučajno izvedel da je rojen v Ljubljani. Včasih se svet res zdi neverjetno majhen. Kot rečeno, jaz sem TTL adapter že imel. In je že bil priklopljen na terminal diska, brez kakršnihkoli modifikacij voltaže. Tako sem vse proklopil:

Slika 1

Slika 1

Samo Tx in Rx kabla, niti ozemljitve ne. Pa 12V power kabel direktno na disk in SATA kabel. Oboje preko nekega SATA to USB adaterja za eksterne diske. Skratka, dobil sem nekaj feedbacka, ki mi je povedal da je na disku vklopljen PUIS. In sedaj poskušam to rešiti.

Vmes mi je pa obstoječ TTL adapter kar lepo crknil. Ne vem, ali je sam kakšen cenen kitajski klon, ali sem ga sam s čim prekuril. Smrdi nič, vsi elementi gor so celi. Realterm mi pa javla BREAK; pojasnilo tega je "break is when the rxd line is broken". Skratka, Ni mi točno jasno če sem uničil adapter s tem ko nisem znižal voltaže na 2V in kar uporabljal 3.3V. Ta znanec mi je nalimal sledečo sliko:

Slika 2

Slika 2

To je vezan nek upor in dioda. Upor razumem, zakaj dioda pa ne. Mislim da je to shema vezave:

Slika 3

Slika 3

Misek, Windows 10 beta je imel bug ki je zbrkljal en kup diskov. Meni je lani decembra odklopil 3 diske ker jim je vsem nastavil PUIS - Power-up in standby. Diski so izgledali mrtvi. Najprej sem mislil da je kaj skurilo vse tri. Niso bili zaznavni v biosu ne nikjer. Slučajno je nekdo na nekem XY forumu omenil za bug. Pred tem sem jaz sevedal že naročil in zamenjal PCB za enega od diskov (50 evrov iz amerike), prijazen slotehaš mi je zastonj zamenjal BIOS čip. Seveda tudi zamenjava PCBja ni rešila na tistemu disku nič ker je bil okužen del (BIOS) tudi na nov PCB prenešen. Ta en WD disk sem potem ko sem slišal za ta bug enostano zbudil s programom HDAT2.

Imam pa še dva samsung HD204UI ki ju ne zbudi NIČ. Ne razni HDAT programi, ne drugi v Linuxu, ne spinup komande preko terminala. Problematično naj bi bil tudi dejstvo da je imel HD204UI nek bug, za katerega je obstajala firmware posodobitev ampak jaz zanjo nisem vedel.

Sedaj imam dva mrtva HD204UI diska s problematičnim firmwarom. Naročil sem še en PCB iz kitajske (20 evrov namesto 50 iz ZDA) ki upam da mi bo dal malo več informacij v stanje diska. Oseba iz avstralije ki mi pomaga misli da bi se dalo popraviti firmware ampak zato potrebujem ta TTL adapter.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d0rK ()

Dobil adapter. Ampak bo očitno potreba modifikacija napajanja. Ali je možno tole zvezati brez lotanja? En upor in ena dioda.

Slika 1

Slika 1

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813171097 (35990) hojnikb
»

'freezanje' celega računalnika (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11512133 (10158) FlameZY
»

lg g2 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
13517658 (10893) Mare3
»

Ruter WR1043ND - bricked

Oddelek: Pomoč in nasveti
9856 (620) Nextor
»

Crknil disk