» »

(Ne)Varnost mobilnih baznih postaj

(Ne)Varnost mobilnih baznih postaj

AtaStrumf ::

Ker vem da ste na tem forumu nekateri precej dobro tehnicno podkovani me zanima kaksno je vase mnenje o varnosti oz. nevarnosti mobilnih baznih postaj za nase zdravje. Na internetu se najde vse zivo od uradnih do neuradnih strani in mnenja so seveda bistveno razlikujejo. Tudi raziskave dajejo dvoumne rezultate, in ker gre tu za ogromne komercialne interese prave neodvisnosti tu ne gre pricakovati. Zato pa me zanima, vsaj teoreticno, kaksne vrste/jakosti sevanja odajajo te bazne postaje (2G, 3G, 4G)? Kako hitro pada moc sevanja z razdaljo od postaje in ali kaj primerljivega obstaja ze dalj casa, kar bi nam dalo malo vec podatkov o potencialnih dolgorocnih vplivih na zdravje ljudi (recimo radio in TV oddajniki, Satelitski signali itd.) Ali je bolje imeti dober signal da potem telefon ne seva tolk ali je bolje bit cim dlje? In nenazadnje ali obstaja kasna zascita pred tem sevanjem ce ti postavijo kaj takega res zelo blizu?

zee ::

AtaStrumf je izjavil:

Tudi raziskave dajejo dvoumne rezultate, in ker gre tu za ogromne komercialne interese prave neodvisnosti tu ne gre pricakovati.


A malo dosti trollas? Vecina studij kaze, da sevanje ni skodljivo.

In nenazadnje ali obstaja kasna zascita pred tem sevanjem ce ti postavijo kaj takega res zelo blizu?


Thin foil cap in to je to.

Po drugi strani lahko verjames teoretikom zarote, ki jih na S-T ne maramo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Highlag ::

Moč baznih postaj še vedno pada s kvadratom razdalje. Kot vedno do sedaj.
Če nimaš bazne postaje na balkonu pred oknom spalnice tvoj mobi med pogovorom seva bolj kot bazna postaja na vrhu gasilskega doma.
Never trust a computer you can't throw out a window

mitja73 ::

Namesto da beres kvazi raziskave na forumih raje vzami kako knjigo osnove elektrotehnike in zacni studirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mitja73 ()

Unknown_001 ::

Meni je hecno, kako to da se taisti, ki nasprotujejo oddajnikom za telefone niso še obesili na radijske ali pa celo radarske oddajnike. Gre pač za EM valovanje na določeni frekvenci. So območja, ki utegnejo biti škodljiva, na primer mikrovalovi (če je dovolj močno oddajanje) so znani po tem, da uspejo zanihati molekule vode in jo tako segreti. Še zanimivo dejstvo kako so mikrovalovno kuhanje odkrili čisto po nesreči. V času ko je bila radarska tehnologija v povojih so v okolici oddajnikov našli polno mrtvih ptičev. Ko so gledali kaj se je zgodilo, so ugotovili da so ptiči bili dobesedno skuhani. Kasneje jim je tudi uspelo razložiti pojav. Kaj je pa iz tega sledilo pa upam da znate sklepati.

Seveda ni vsako em valovanje škodljivo. Problem so le določena območja ki lahko naredijo posredno škodo na organizmu. Recimo UV žarki, radioaktivno sevanje (gama in beta predvsem - alfa sevanje zaustavi že papir) lahko poškoduje DNA verigo kar lahko povzroči okvaro pri delitvi celic, zaradi česar nastanejo rakave tvorbe. Oh ja in spet smo pri sevanju, moraš pa zopet vedeti da ima organizem določeno toleranco do sevanja in da smo mu v naravi stalno izpostavljeni. Le jakost ni tako ekstremna, da bi se bi nam škodilo.

Pa še ena enačba za gostoto em valovanja na določeni razdalji, ki nekako velja tudi za oddajnike (ne usmerjene ampak tiste ki oddajajo v vse smeri)

j=P/(4*Pi*r^2)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

BladE_ ::

Na enem predavanju so nam nekako razložili, da je precej problemov zaradi placeba in, ko ljudje vidijo oddajnik na sosednji strehi se začnejo glavoboli, rak ipd... Potem so pa za test oddajnik "oblekli" v dimnik, zadeva je bila tam vsem na očeh in nobenih problemov dokler zadeve niso spet odkrili, takoj so se začeli glavoboli in pritožbe z vseh strani.

Sicer pa kot je že zgoraj omenjeno, oddajnik naj bi seval manj kot pa telefon, ki ga držimo ob glavi...
Akcija - Reakcija

Unknown_001 ::

@BladE_

Zdaj si me spomnil na podoben primer v Nm ko je na enem hribu za Šolskim centrom oddajnik v smreko / sekvojo zakamufliran :>

Rjavo pobarvan steber pa umetne veje gor privijačene.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

AtaStrumf ::

Hvala za odgovore fantje, ampak mene zanima malo bolj strokovna razlaga, kaj tocno oddajo tele bazne postaje (frekvence, valovne dolzine, jakosti, zmogljivosti (max. stevilo socasnih uporabnikov, energija potrebna na uporabnika, hitrost padanja moci signala glede na razdaljo [konkretne vrednosti, ne samo to da pada s kvadratom razdalje]), kako se vspostavi signal, kako je mozno tolk veliko podatkov prenasati istocasno na tako velike razdalje predvsem 3G in 4G itd) in kaj bi tovrstna sevanja lahko TEORETICNO povzrocila v celici od gretja to poskodbe DNA, encimov, proteinov. Zanima me predvsem vase osebno strokovno mnenje (ce imate seveda strokovno znanje iz tega podrocja, sicer ugibam lahko tudi sam) in pa ce poznate kake fizikalne eksperimente, ki vase mnenje potrjujejo. Zanimam me tudi recimo kako se te novejse (3G, 4G) bazne postaje primerjajo z TV/Radijskimi in satelitskimi oddajniki katerim smo izpostavljeni ze bistveno vec casa, v smislu energije sevanja, ker to bi bila dobra indikacija kolk potencialno so lahko nevarni. Dejansko pravega odgovora ne bomo vedeli prej kot cez 20-50 let, tako da so vse samo ugibanja, ampak glede na to da je oddajnik cez cesto od potencialnega vrtca (in zelo blizu tudi sole) od tamale ne bi rad tako dolgo cakal na odgovor.

zee ::

Teoreticno se lahko zgodi marsikaj, v praksi pa bistveno manj, saj ima telo precej mehanizmov, s katerimi lahko popravlja napake na DNA - te so bistveno bolj kriticne. Proteini in encimi se reciklirajo (tipicno v par urah).

Zdaj pa nehaj lahko nehas panicariti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

AtaStrumf ::

OK pol, zgleda da zal ne bomo uspeli imeti kake zanimive debate na to temo. Mam pa vklopljena email obvestila ce bo imel kdo kaj pametnega za povedat ;)

kuglvinkl ::

gugl stingray in običajne topice, ki padejo ven. Sevanje je med zadnjimi skrbmi.
Your focus determines your reallity

AmaranthK ::

Živjo, vidim da tema ni več zelo aktualna, sem jo šele zdaj našla - če ti kaj prav pride..sevanja se delijo na ionizirajoča (x-žarki, gamma žarki) in neionizirajoča (recimo sevanje naprav). Pri prvih so tarče molekule, DNK, torej je sevanje hudo močno, ker se uporabljajo recimo za zdravljenje raka in podobno, drugo sevanje pa se tiče izhodnih moči naprav, ki pa ne kažejo trajnejših posledic, seveda je odvisno od naprave do naprave, so pa določene meje v EU kolikšna je lahko absorpcija energije v telo. Zdaj si lahko nekako predstavljaš, da večja kot je absorpcija pri telefonih, večja je možnost zdravstvenih posledic, ampak te posledice niso ne vem..da povzroči rakave celice ali karkoli podobnega - pride lahko do draženja. Bi pa mene bolj kot bližina postaj (kot so zgoraj omenili, upada s kvadratom razdalje) skrbela moč, ki jo potrebuje sama naprava, da se poveže na postajo - dlje stran kot je, večjo oddajno moč bo moral imeti telefon, medtem ko bazna in mobilna postaja oddajata z najmanjšo možno močjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

5 G - za in proti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15425053 (18114) Jazon
»

Nek Simobil oddajnik - ali je realno škodljiv človeku od blizu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
294030 (2423) poweroff
»

Nov standard LTE Advanced bo nared do petka

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
347706 (6921) guest #44
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336540 (5516) Dax
»

Sevanje gsm oddajnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7515381 (13907) Luka Percic

Več podobnih tem