» »

Sevanje gsm oddajnikov

Sevanje gsm oddajnikov

«
1
2

snow ::

Kako zelo močno sevajo ti oddajniki? Kakšen vpliv ima to na človeka?

Jasno mi je da jakost energijskega toka pada z radijem...

Zadeva je ta, da tukaj blizu nas gradijo mobitelov oddajnik...tak ene 150 metrov zračne linije. Pa enega soseda sedaj ful panika, mene panika ravno ne, ampak sploh ne vem o škodljivosti le tega.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

DMouse ::

Z antenami je tako, če je na strehi, pol je skoraj najmanj pod vplivom tisti ki stanuje v stavbi pod njo. Najbolj nasanka njegov sosed ki je upravičeno lahko slabe volje. Ker pa jakost signala pada s kvadratom razdalje, pomeni da naslednji sosed "čuti" 4x manjši energijski tok kot tisti pred njim. Ti ki maš od antene 150 metrov se nimaš kej sekirat, rajš bot vesel k boš mel dobr signal :) pa boš dobu manj valov direkt od mobitela. Tisti ki imajo tolk slab signal da jih skos iz omrečja meče so definitivno na slabšem, ker jim njihov mobitel v glavo pošlje tolk sevanja da kr glava boli (dejansko... tut če se v avtu pogovarjam dalj časa me začne glava bolet).

jeti51 ::

Magnetno polje pada s kubom razdalje...

Marjan ::

To je bila dobra fora zadnč po TV.

So neki mutili koliko je sevanja od take postaje in kako je škodljivo. Potem je pa prišel fizik, poračunal vse skupaj in podal zaključek, da je EM valovanje najmočnejše postaje v Slo. 1/1000 tako močno kot EM, ki ga prejmemo ob sončnem dnevu _samo_ od Sonca.
:)) :D >:D

No, je pa res, da jaz ne bi hotel živet do 20m horizontalno stran od takega oddajnika. Intenziteta je res ZELO velika in se lahko pojavljajo kake motnje v telesu, čeprav se mi zdi, da na frekvenco na katero delujejo oddajniki človeško telo ni občutljivo. Vpliv ni dokazan. Torej je tako majhen, da ni zazneven ali pa ga sploh ni.

Sploh mi gre na jetra vse tuljenje o "sevanju". Naj povejo raje za kateri del spektra EM valovanja gre in potem se naredi raziskave kako taka frekvenca vpliva na miši (in človeka).

Nej se folk malo poduči, naj mediji take stvari povejo, ne pa da poslušamo in gledamo kulturo in umetnost po TV.... :| loleki naši mediji :(

Thomas ::

Zanimiv zaključek. O toliko tehnoloških, medicinskih in znanstvenih rečeh se je nujno poučiti te dni, da to lahko zavzame precejšenj del časa. Se pravi, za dolgčas, ki naj bi ga mašila kultura, tako kot včasih, sploh ni (več) časa. Ali vsaj (še) manj.

Ma ja. Memi se borijo za omejeni prostor (bolj čas) in pure science memi so - nedvomno koristni.

To jest seveda čisto resno.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

snow ::

Seveda je bolj pomembno, da vem ali mi bo novo postavljeni gsm oddajnik svcrl možgane, kot pa da gledam visoko kulturo in ob tem doživim katarzo.

> Magnetno polje pada s kubom razdalje...
S kvadratom, ker se moč porazdeli na površino krogle. Ta pa je odvisna od r2.

Ti gsmi delujejo tam nekje pri frekvencah 900mhz tudi 1800mhz. Neki dualband al kako že temu pravijo. Sam trik je tudi pri tem ker gre za inpulzne signale.


Kaj pa preprečuje EM valove? Se bom oblekel v alu folijo in šel en indijanski ples okoli oddajnika. :))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

darian ::

V Evropi delujejo mobilniki na frekvenci 900Mhz in 1800 Mhz (tako je več ali manj tudi drugod). Izjema so Američani kjer deluje omrežje na frekvenci 1900Mhz, če maš Evropski mobilnik s triband podporo bo deloval tudi tam ... kako je z sevanjem v teh primerih ravno ne vem .... vendar kolikor sem jaz slišal je problem te postaje za tiste ki so nekoliko oddaljeni od nje .... kot je že nekdo povedal .... medtem ko tisti neposredno pod njo niso v nevarnosti (če sploh so). Sicer ne vem zakaj .... ampak čul sem da naj bi bil problem tudi če si blizu te postaje in na nekoliko višji nadmorski višini od postaje same .... (morda napačen podatek!) ..:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darian ()

mirage ::

Tu maš kar nekaj informacij o sevanju.

snow ::

Hvala mirage.

Zaenkrat sem na hitro pogledal tisti mobitelov dokument (nekako mi je jasno, da bo notri pisalo, da sevanje pa ja ni škodljivo), pa me zanima nekaj, če bo kdo vedel.

Tam piše dovoljeno jakost pri določeni frekvenci. Zakaj je pri višji frekvenci dovoljena višja jakost?
Sama energija je odvisna od frekvence (E = h * frekvenca), pa še višji energijski tok...

Ja pa piše tud, da so to dovoljene vrednosti pri izpostavitvi 6 minut. Pa opisuje stalne oddajnike. Glave.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

DMouse ::

"Raziskava je ugotovila, da hipersenzitivnost pesti le nekaj posameznikov na miljon ljudi. Hipersenzitivni posamezniki so zaradi uporabe mobilnih telefonov tožili o različnih simptomih, kot so glavobol, vrtoglavica, utrujenost ali občutek toplote."

A nas je res tako malo? 8-O
Ne verjamem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DMouse ()

darian ::

hm.... jaz tud ne ;( .... članek je napisal Mobitel ....


Ko smo že pri sevanjih .... a ve kdo mogoče kako je z sevanjem pri wireless omrežjih, bluetooth-u in podobnem? Bedno vprašanje .... ampak me zanima :D

DMouse ::

Zanemarljivo. Bluetooth nese nekaj metrov, Wireless pa kakih 100 metrov če ni ovir. Če primerjaš z GSM ter upoštevaš da jakost pada s kvadratom razdalje, lahko sklepaš da je moč izredno majhna. Če mi ne verjameš pa poišči in preberi specifikacije protokola 802.11.

BigWhale ::

Nekako gres pogledat s kako frekvenco dela zadeva in kako dela in vidis kako je EM 'sevanje'.

Zadeva sigurno ni completely harmless, kaksne posledice pa pusca je pa vprasanje. Gibanje na krimu je okrog oddajnikov baje omejeno, saj precej ljudi obcuti slabost ce predolgo casa tam okrog hodi.

Okrog radarjev pa jaz raje ne bi hodil. Da je 3GHz pri 4 MW povsem neskodljivo, me ne bo noben preprical :P

darian ::

aham ..... hvala! :D Tehnologiji sicer poznam .... protokola 802.11 pa resda še nisem prebal, sicer pa bolj malo je govora o sevanju pri teh zadevah.

jeti51 ::

Magnetno polje pada s kubom razdalje...
>> S kvadratom, ker se moč porazdeli na površino krogle. Ta pa je odvisna od r2.

Pa ne vedno. Odvisno od vira magnetnega polja. No ja, je pa pri anteni, se mi zdi, res 1/r^2, ne 1/r^3, kot sem najprej napisal.
1/r^2 je še vedno veliko bolje kot pa 1/r. :)

snow ::

To si tudi sam pravim da je r2 bolje od r1 ko gledam tiste dovoljene številke, na mobitelovi strani, na drugi strani pa lokacijo na kateri bo oddajnik. Razdalja 150m. Kvadrat naredi kar veliko razliko :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Azrael ::

Ljudje smo biološki sistem, ki dela na nizkih frekvencah. Zaradi tega je za nas najbolj nevaren električni tok frekvenc 40 do 60 Hz. Te frekvence so iste kot v naših telesih, zato jih telo tudi zazna in reagira nanje. S frekvenco nevarnost pada, ker enostavno ne zaznamo teh fekvenc.Tudi neko nihalo ne moremo pognati v nihanje, če je vzbujevalna frekvenca različna od resonančne. Je pa en drug proglem frekvenc razreda GHz. Te frekvence povzročajo nihanja molekul vode in s tem njihovo gretje - po tem načelu deluje mikrovalovka. Po članku v nekem CQ ZRS (glasilo SLO radioamaterjev) je največja moč na kg telesne mase, ki jo telo prenese brez poškodb 4 W. Torej po tem bi se 100 kg težak človek v 400 W mikrovalovki samo dobro spotil. To ne drži čisto, ker bi do opeklin prišlo na tistih organih ki so z krvnim sistemom slabo povezani npr. oči, in tudi sevanje magnetrona ni mogoče porazdeliti enakomerno na celo telo. Zato ni pametno vtikati glavo v delujoč mikrovalovni oddajnik ali njegovo anteno ... Ker pa izsevana moč itak pada s kvadratom ali s kubom razdalje (odvisno od antene oddajnika) na razdalji 150 metrov ni več govora o kakšnem sevanju, ki bi imelo vpliv na človeka ali živali ali rastline, pa naj bo to GSM repetitor ali radar.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

bosstjann ::

kako pa EM sevanja uplivajo na mulekule železa?

Zgodovina sprememb…

DMouse ::

Mulekule? :D

Železo je samo iz atomov železa (razen če si mislil kak železov oksid), zgradba je pa taka, da se zunanji elektroni prosto sprehajajo od enega atoma železa do drugega. To omogoča prevodnost, ter je tudi glavni razlog, da mene v avtu boli glava ko telefoniram ;(
Avto obdan s plehom se namreč obnaša kot Faradayeva kletka, če od zunaj na kletko vpliva neko elektromagnetno polje, se elektroni v karoseriji avta tako sprehahajo, da povzročijo ravno nasprotno polje, skupaj pa se izničita. Posledično mobitel ugotovi, da je skoraj brez signala in zato oddajanje poveča do maksimuma.

bosstjann ::

mislu sem atome železa in drugih kovin v telesu.

Predvsem železa v krvi (rdečih krničkah) ga je kar nekaj. Kako to vpliva na prekrvavitev možganev med pogovorom (veliko polje na eni strani glave).

DMouse ::

Aja, to. Teoretično ne more vplivat na prekrvavljenost, ker je hemoglobin navzven nevtralen (ni pozitivno ali negativno nabit kot npr. ioni) in zato elektromagnetno valovanje teh molekul ne more "prestavljat" po telesu, lahko jih le obrača (če so polarne, nisem prepričan), podobno kot mikrovalovka molekule vode.

snow ::

> ker je hemoglobin navzven nevtralen (ni pozitivno ali negativno nabit kot npr. ioni) in zato elektromagnetno valovanje teh molekul ne more "prestavljat" po telesu

A kos železa je pa pozitivno ali negativno nabit?
Magnetne lastnosti prispevajo samski elektroni v orbitalah, oziroma njihovo spinsko število. Sedaj če pa je zadeva vezana nekam... dunno. Tam sredi hema tisto železo ma 4 koordinativne vezi in so oni elektroni 'porabljeni'. Zato po moje to ne vpliva, ne pa ker je zadeva nabita. Nisem pa nič kaj preveč prepričan v tole mojo trditev... 8-O
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

bosstjann ::

Tam sredi hema tisto železo ma 4 koordinativne vezi in so oni elektroni 'porabljeni'.


a to takrat ko prenašajo kisik ali takrat ko ga ne. (kemije že dolgo nisem vidu) kako imajo porabljene vse vezi če se še vedno kisik nanje lahko veže?

snow ::

Ehem... 5 vezi pomota. Ko ima kisik gor vezan, pa ima 6 koordinativnih vezi.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Tomi ::

Predvsem železa v krvi (rdečih krničkah) ga je kar nekaj.

Če verjameš ali ne, telo se obnaša, kot da je brez železa. Ker je vso vezano v encimske sisteme ali pa na ostale makromolekule. Ker če bi imeli prosto železo, bi nas pobil vodikov peroksid, ki nastaja v telesu, preden ga katalaza pretvori v vodo in kisik. Oz. bi nas pobili radikali, kot posledica Fentonove reakcije.
metrodusa.blogspot.com

snow ::

Pri kakšnih antenah pada moč s kubom razdalje?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Sci-Fi ::

Kolikor je bilo nam na predavanjih iz fizike pada magnetno polje s kubom pri tuljavah, ko se od roba oddaljiš za več kot za r tuljave. Do r-ja pa pada s kvadratom. Za druge primere pa še nisem slišal.
Sci-Fi is the best way to dream

Keni ::

Snow, juh pa nč bat
moja sestra je po naključju ravno letos delala raziskovalno nalogo o teh stvareh in pravi nekaj takega: oddajniki so moči okoli 100 W; že 20 m od oddajnika je sevanje manjše od dovoljenih vrednosti; kritične vrednosti so pri neusmerjenih oddajnikih (verjetno tudi pri vas) znotraj krogle s premerom 6 m; torej tudi, če stojiš točno pod oddajnikom, ni krize:)

Mislim, da je strah odveč:=) Ej, a prideš na BakLAN? 12., 13. 7.

snow ::

Aham, no saj dovoljene vrednosti ja. Noben pa neve a so te dovoljene vrednosti nevarne :) Ni nekih neodvisnih raziskav bilo.

100W. Sam imaš dosti možnih moči. Impulzno, efektivno...
Trik je ko ljudje vlečejo neke čudne pojave in jih povezujejo z oddajniki. Pol lahko še normalnega človeka panika zagrabi.

Hvala za info.

Baklan.. 13. bi se znalo zgodit, da pridem ja! 12. ne morem.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

Cokolesnik ::

Škodljivost mobilnih telefonov... Večna dilema, ki bo ostala do prihoda trdnejših dokazov o (ne)škodljivosti omenjenih naprav in posledično večjemu konsenzu pristojnih strokovnjakov.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Boky ::

Na žalost smo mi tisti testni zajčki, na katerih se bo pokazala škodljivosti oz. neškodljivosti sevanja :(

Poldi112 ::

Jaz sem bral raziskavo, kjer so prisli do ugotovitve, da je frekvecna, s katero telefon oddaja podatke bazni postaji, ravno frekvenca alfa valov, ki so v mozganih, ko spimo. In da nam moti spanec. Pazi, to ni 800Mhz, ampak frekvecna pogostosti oddajanja.
Blootooth pa oddaja zelo blizu frekvence mikrovalovke. Ampak je bojda tako svoh da ni vpliva da ti kri zavre.
To da ti telefon segreje glavo je znano. In je veliko ljudi ki imajo po enournem pogovoru glavobole.
Pa glede faradeya. V avtu telefon super lovi. Tudi ce pogledas kdaj signal v dvigalu, vidis da ni nobene spremembe. Tako da ne vem vec tocno tega faradeja, ampak za visoke frekvecne ocitno ne velja prevec.

Boky ::

Khm...... kar se tiče dvigala, mam jaz take izkušnje, da tam signal kar fajn pade, pa čeprav se pelješ navzgor(FE vLj)!

Poldi112 ::

Zanimivo. Mogoce imas slab telefon :)
Ker jaz imam izkusnje z istim dvigalom. Tistim ki je pri ucilnici 6, ne tistem pri terminalu za prijavo na izpit. Ampak vseeno po faradayu ne bi sploh smel loviti. Lahko da vpliva, ampak ne drasticno, ce jaz se opazim ne.

snow ::

Koliko pa betonski zid (hiša) prepreči prehajanje EM valov?

Tisto o frekvenci glave sem pa bral že nekje. Je pisalo da odrasel človek ima resonačno frekvenco pri nekje 300-400MHz, otroci pa 800MHz. Gsm pa začnejo oddajat pri 900MHz.

Vsega je tak kriv denar, da ni enih poštenih neodvisnih raziskav.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

asPeteR ::

Poldi112:
->Pa glede faradeya. V avtu telefon super lovi. Tudi ce pogledas kdaj signal v dvigalu, vidis da ni nobene spremembe. Tako da ne vem vec tocno tega faradeja, ampak za visoke frekvecne ocitno ne velja prevec.

Ja seveda. Saj se telefon prilagala "moci oddajnika", ki v avtu pade. Torej, telefon le poveda moc oddajanja, tko da imas ti lepo "vse crtice". Ce bi pa ven stopil bi pa se vedno imel "vse crtice", le s to razliko, da ti telefon oddajal z manjso mocjo, ker se je "nenadoma moc oddajnika povecala"(i.e. stopil si ven iz avta).

Aha se to.

->Koliko pa betonski zid (hiša) prepreči prehajanje EM valov?

Takisto jih dusijo. Sicer je po modelu Faradeyeve kletke, toda po modelu prehajanja frekvenc iz enega medija v drugega. Visoki frekvence(F bazih postaj) se dusijo veliko bolj kot nizke. Recimo primer; oglasanje kita se slisi tudi do 800km dalec! Oglasa se pa na nizkih frekvencah.
http://blog.stegnar.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: asPeteR ()

Yohan del Sud ::

Dali ste mi idejo za originalen samomor narest.

Torej kupiš 240 mobitelov in naročiš 240 ljudem, da te pokličejo ob določeni uri vsak na svoj mobitel. Za zihr prižgeš še računalo ali dva, vse pci reže zapolneš z Wifi napravami, vse USB reže pa z bluetoothi. Ni vrag da te ne sprži u 2s. :O

snow ::

Možno ja... kot bi dal glavo v mikrovalovko. |O

Ampak... vsak od teh 240ih mobitelov deluje na svoji frekvenci...moč ni nekaj ekstra visoka. Dunno really. :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

DMouse ::

Al pa splezaš na eno bazno postajo, sej jih je povsod dost. Pa še "fajn toplo" bo >:D

snow ::

Bomo šli na tega novega, ki ga bodo nam postavili gor plezat. Nekaj 35m visok stolp, na vrhu hriba. Pa tist ko zadnji dol pade je največji frajer. :P
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

perci ::

Ali pa greš v Krško in se zmeniš za kilo radioaktivnih odpadkov ;). Yohan, kaj tebe tako navdušujejo samomori?

Yohan del Sud ::

Bah, niti ne tako direktno. Pač vidim umetnost povsod.

Tu, če že hočeš kako glupo primerjavo, sem samo hotel izpostavit dejstvo, da se npr. težko utopiš v žliči vode in tudi v 240 žlicah ne ravno enostavno...

HeMan ::

No snow zdej ves kam moras it ce ze pozimi zebe :)

perci ::

Ne, sej primerjavo razumem, samo ze v parih temah si govoril o samomorih, pa me skrbi, da slučajno res nimaš deathwisha ;)

shock ::

Jooj kolk ste smotani glede bazne postaje. Raje se sprašujte kolk seva tista reč ki imate v hlačah , ali ko se pogovarjajte. Tisto je je bolj "škodljiva" naprava ne pa bazna postaja. Kar se tič padanje moči od bazne postaje je od 1/r^(3-5), pomeni pade s kubom in več. To so samo meritve, kar se sklada s teorijo (1/r^4). Saj moraš tukaj prištet (odštet) odbojnost od tal in od drugih stavb

jaBo ::

Prebral Mobitelov pdf
vsaj ne trdijo da NE seva :)) pravijo, da malo pa le :) pa kljub temu se najde kaj zanimivega :D

SAR (stopnja specifične absorbcije) zanimiva reč an, 2 W/kg (za 10g tkiva) je po dogovoru kt se ga morajo vsi držati limit. Če smo bili izpostavljeni kratkotrajnemu EMS bi se nam temperatura v telesu sopremenila za manj kot eno stopinjo khmm. SAR 4W/kg termični učinek (opekline, vročinska izčrpanost....) nad to mejo pa udari po živčnem, kardiovaskulernem, imuskem sistemu...

UMTS bo prinesel še več anten pa baje manj sevanja 8-O oz. še nevejo morjo najprej zmert :\
Eh ne vem,imeti postajo nekaj metrov stran tudi, če je sevanje minimalno, pa tudi, če s kvadratom pada.... amm ne hvala

ICNIRP International Commission on Non-Ionizing Radiation Protction
http://www.icnirp.org

EMF world wide standards
http://www.who.int/docstore/peh-emf/EMFStandards/who-0102/Worldmap5.htm
http://www.who.int/docstore/peh-emf/EMFStandards/who-0102/Europe/Slovenia_files/table_si.htm

LP

Mamaplata ::

Tole sicer ne spada pod sevanje oddajnikov pa bom vseeno vprašal ,ker se tudi tiče sevanja.
Kako pa je kaj s sevanjem električnih vodov ,po katerih se tudi prenaša kar precejšen del energije? Recimo na oddaljenosti od žic 15 metrov?

shock ::

Električni voda? 50Hz? Tukaj sevanje niti približno ne pride v poštev. Prej bi rekel kakšno magnetno polje.

Mamaplata ::

50Hz valovanje? Prodornost nižjih frekvenc? Ni sevanje?

snow ::

Po tistih žicah se pretakajo veliki tokovi... zaradi tega je v okolici tudi veliko magnetno polje. Zdej kak pa to vpliva na človeka pa nebi vedel točno povedat.


Mimogrede.. 'naš gsm oddajnik' so pobarvali v rdeče-belo kombinacijo. ;)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nek Simobil oddajnik - ali je realno škodljiv človeku od blizu?

Oddelek: Mobilne tehnologije
293998 (2391) poweroff
»

wifi sevanje - izklapljate ponoči? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8412034 (8769) nekikr
»

(Ne)Varnost mobilnih baznih postaj

Oddelek: Mobilne tehnologije
112342 (1475) AmaranthK
»

sevanje vtičnic (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7618064 (13994) RejZoR
»

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
336533 (5509) Dax

Več podobnih tem