» »

HD7970 vroč po zamenjavi termalne paste

HD7970 vroč po zamenjavi termalne paste

Kaj ::

Živjo!

Imam Gigabyte HD7970 (GIGABYTE GV-R797OC-3GD), staro dobri 2 leti. Zadnjič sem jo kompletno razdrl (ventilatorji + hladilno telo) , da sem očistil prah, sedaj pa mi nikakor ne uspe spraviti temperatur na takšne kot so bile pred razdrtjem. Prej je bila v idle pri cca 35 stopinjah, sedaj pri 50 stopinjah.

Termalno pasto na osrednjem čipu sem zamenjal z Arctic MX-4, termalne pade (trake) na čipih okoli pustil iste (oz. kasneje na njih še dodal malo paste, a ni bilo izboljšanja). Razdrl sem jo večkrat, termalno pasto nanesel večkrat na novo, večkrat preveril kaj bi lahko bilo narobe...
Ventilator se posledično tudi v idle vrti na več obratih (50% speed).
Termalno pasto sem namestil pravilno, na tanko... Razen če je pri grafičnih čipih kakšen drugačen postopek?


Kaj naj?

Probal bom kupiti nove termalne trake, novo termalno pasto, naredil vse še enkrat...
  • spremenil: Kaj ()

hojnikb ::

zakaj diraš, če ni pokvarjeno ?

sicer pa... daš zrno graha na sredino.. zmontiraš nazaj... testiraš... Če ni kul, pogledaš, kako se ti je spreadala pasta..

ps:
kolk staro tubico maš ?
#brezpodpisa

Kaj ::

Nekje sem zasledil, da naj bi bil problem v termalni pasti, saj naj bi zaradi grafičnega procesorja, ki ima nekakšno ogledalasto prevleko, rabil neko posebno drugačno pasto?

...sicer pa vem, ne bi smel pipati, sem zasral. Bom vedel za naprej :P

Tubica sicer ni več tok nova, ampak procesor še vedno lepo hladi. Sem probal tudi z neko pasto od Coolermasterja, pa je bil isti rezultat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

hojnikb ::

nep, uporabljam čisto navadno akaso pa ni nobenih problemov na grafi.. hladi kot mora...
#brezpodpisa

Ribič ::

hojnikb je izjavil:

zakaj diraš, če ni pokvarjeno ?
Saj je napisal, da je čistil!

Sicer je pa res, ta nekatere termalne paste prevajajo bolje od drugih. Navadne paste ponavadi vsebujejo keramiko v drobnem prahu, tiste z boljšo prevodnostjo pa kakšne kovinske delce v drobnem prahu. Najboljša pasta pa seveda vsebuje diamant v prahu in je tudi najdražja. Poglej malo na ebay ali pa kake druge trgovine - ponavadi imajo te paste podano toplotno prevodnost z enotami [W/m*K].

lp

SuperVeloce ::

Si zrihtal? Vredu paste (kot je Arctic cooling mx4) morajo delovati ok tudi za gpu! Razlike med njimi so pa kakšno stopinjo ali dve. Tu pa tam je kakšna pasta (ponavadi kakšne poceni ali priložene), ki je popoln kiks za gpuje in se sčasoma popolnoma posuši. Prav tako jaz na gpu nebi mazal past s kovinskimi delci.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

Napajalc ::

Tukaj mora biti nekaj drugega narobe, kvaliteta termalne paste ne upliva toliko na idle kot pri obremenitvi. Drugač pa montaža prevodnih termalnih past je bol varna na gpu kot na cpu zaradi narave "lege" GPU ja (klasično ohišje).
Poiskusi berz termalnih padov na ramih, samo za kratek test.

SuperVeloce ::

Jaz "kovinskih" past nebi priporočal nekomu, za katerega ne vem, kako pazljiv je in koliko ima s tem izkušenj. Če zadeva nima IHS (in 7970 ga nima), je tveganje večje. Najverjetnejše sta dve možnosti, zračni mehurčki na gpu čipu ali krivo montiran hladilnik
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

dxx ::

Jaz ne vem, ali je termalno pasto nanest kakšna nova znanost?
Tisoče in tisoče tem, testov,youtube , vsega kolikor hočeš. Pasta, "kovinska" ali keramična,blabla, vsaka se nanese enostavno; riževo zrno na sredini. Ob pravilni pritrditvi hladilnika-zatiče porineš notri/privijačiš heat sink ali vodni blok, mora zadeva delovati v razponu do 3-5 stopinj, med najslabšo možno pasto(trenutno dobavljivo), in najboljšo možno. Vse druge težave izvirajo iz osebkov,ki ali preveč komplicirajo, ali pretiravajo, nekateri sploh pasto menjavajo nonstop, "kao stara je, pa je slaba".Ko je enkrat dober površinski stik nima neke veze kako stara pasta je, stik je stik. Najbolj pomembno je, da ima hladilnik kar se da ravno dno, in tudi sam čip(CPU/GPU), ki pa je že nekaj časa na tej stopnji da je raven. Seveda je tu velik faktor tudi redno čiščenje prahu iz reber hladilnika.

Jinto ::

Clocke imaš previsoke, idle bi morali bit 300 gpu in 150 ram.

A si morda priklopil še kak monitor gor, ali pa imaš kak program odprt, ki uporablja gpu?

Kaj ::

Monitorja imam dva. Oziroma en 24 palčni monitor in en projektor, oba s HDMI. Vendar pa je večino časa prižgan samo ekran.

Trenutno stanje je takšno, da je v idle na okoli 40 stopinj. Probal sem večkrat nanesti, različne tehnike nanosa, kupil novo MX4 pasto. Pod 40 stopinj ne spravim. Pred eno uro in pol sem pogledal na platnu 2 20 minutni epizodi neke serije in je sedaj že ves čas na 50 stopinj.
Clockov nisem spreminjal...

nimam pojma kje je še finta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

blackmack ::

Kaj pa se zgodi, če potegneš HDMI kabel od projektorja ven? Te grafe po navadi dvignejo frekvenco, kadar je aktiviran drug monitor. Pri meni na 6950 takrat temp naraste na 60 stopinj.

Kaj ::

Sem ravno probal in ponovno zagnal PC. Isto. Tale Memory clock je res previsok za idle. Sem bral o tem na netu, pa nobone pametne rešitve (razen naj se izklopi drug ekran)...

blackmack ::

Drugače pa aktiviraš grafično na CPU in hdmi vklopiš v plato.

Kaj ::

GA-970A UD3P nima onboard videa...

Kot rešitev sem našel le neke programe (npr. msi afterburner), kjer lahko nastavim 2D in 3D profile... Mogoče bom probal. Drugega ne vidim. Pišejo pa ljudje, da so višje temp in clocki normalni za idle, če imaš več monitorjev.

Čeprav mi je čudno, ker je isto tudi, če imam vštekan le en ekran.

Moti me pač le zaradi glasnosti GPU ventilatorjev, ker imam ciser tih PC (RM750 PSU se sploh ne vrti, PCU in Case fani so zelo tihi...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

Kaj ::

------------------------
NAŠEL problem previsokih IDLE frekvenc! FACEBOOK! :D Haha, seveda je bilo vse v idle, samo brskalnik in podobne drobnarije pa so bile odprte med ugotavljanjem težave. Bolj konkretno facebook. In še bolj konkretno videoposnetki na home page, ki se ob scrolanju začnejo sami predvajati. Takrat clocki narastejo. In ostanejo visoko tudi ko greš mimo posnetka. Zanimivo. No, ko zaprem facebook zavihek, pade na 300MHz/150MHz in temperatura na 40 stopinj (kar je še zmeraj preveč po moje, ampak ok, naj mu bo).
Bom izklopil predvajanje posnetkov v fb nastavitvah.

SuperVeloce ::

ja to pa logično, hardware pospeševanje dvigne clocke na 500mhz in rame na full. Ampak, v vsem tem času nisi niti enkrat zagnal gpu-z ali podobnega brez odprtega facebooka? Imaš facebook na startup naštimano :P?
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Kaj ::

FB imam med domačimi zavihki, Chrome pa skos odprt...
ali vsak minimiziran, kar še vedno drži clocke dvignjene. Butasto je to narejeno, sploh ker se ob pomiku mimo posnetka ali preklopu med zavihki posnetek ustavi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

SuperVeloce ::

ugasni HW pospeševanje na chromu, če ti povzroča dvig glasnosti
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

ivan01 ::

Bi tudi sam mogoče izkoristil tole temo in povprašal v zvezi s temperaturami in GPU clockom.
Sam si lastim "Sapphire Radeon HD 7870 XT 2GB Boost" in že od vsega začetka, od kar sem začel grafično uporabljati mi v idle delauje na frekvenci 501 MHz in rami na 1500 MHz. Odprto samo namizje, brez kakršnih koli zagnanih drugih programov. Temperature se pa ponavadi gibljejo med 40-45°. Ventilatorji se vrtijo na 25% in so tihi in zadeva sploh ni moteča (glede glasnosti).
Temu se pred tem nisem niti toliko posvečal, sedaj pa med prebiranjem te teme in tudi malo brskanja po spletu pa vidim, na bi v idle morale biti vrednosti nižje, naj bi delovala normalno na 300MHz in tudi temperature, naj bi bile nižje.
V loadu deluje vse normalno na 975MHz (temperatura okrog 65°) in kartica še ni bila nič navijana. Uporabljamo jo že približno eno leto.
Sedaj me malo zanima, kako je kaj pri vas, drugih uporabnikih, ki si lastite to kartico. Kakšne so kaj vaše izkušnje in kakšne vrednosti vi dosežete v idle ter kakšne so kaj temperature?
Ali je mogoče kriv lahko tudi gonilnik, če je starejši?
Kakršne koli informacije so dobrodošle.
Lp

Kaj ::

Mogoče najprej disablaj Graphics Overdrive. Pa tudi novejši driverji ne znajo škodovati.

ivan01 ::

Hvala na odgovoru. Graphics Overdrive je bil vseskozi diseblan, tako da je stanje enako, če je vklopljen ali izklopljen. Bom še tudi poskusil z novejšimi gonilniki, če bo kakšna sprememba. Me pa še vedno zanima, kakšno je kaj stanje frekvenc v idle, pri uporabnikih, ki dejnsko uporabljajo isti model kartice? Kateri je zadnji najbolj priporočen gonilnik?
Lp

gddr85 ::

pr men 300mhz core, 1200mhz ram, cca 38c, fan 25%,
max cca 80-85c

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gddr85 ()

SuperVeloce ::

Ram frekvenca ravno tako pade, se ne spomnem točno na katere frekvence. Jedro je 300mhz.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

gddr85 ::

ja sej iz 6000 na 1200/1500...

SuperVeloce ::

Kakšne frekvence so to, kje jih to čekiraš? Frekvence čipov so 1500 (6000 efektivno), v idle pade na 150mhz.
edit: frekvence...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

gddr85 ::

gpu tweak, če mu kaže nekje 1500 efektivno je ok

ivan01 ::

Hvala na odgovorih. Torej bi mi moralo v idle delovati na 300MHz. Kaj bi mogoče povzročilo, ker imam priključena dva ekrana, da se zaradi tega avtomatsko dvigne gpu clock (na 501MHz). Bom še tudi testiral na enem ekranu. Bom pa še v nadaljnje posodobil gonilnike.
Hvala, lp

SuperVeloce ::

ja multi-monitor pri amdju trenutno pomeni dvig clockov na 500mhz, prav tako to ostane pri hw dekodiranju, tudi če je video na pavzi.

edit: na linku so napačne napetosti za idle (desktop), so 0.8V
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

Napajalc ::

Pri r9 290 vzdigne samo ram clock na 1250mhz, core ostane na 300mhz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Napajalc ()

SuperVeloce ::

govorimo o 7870xt, kjer se na žalost dvigne frekvenca rama, voltaža in frekvence.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

ivan01 ::

SuperVeloce, hvala na hitrem in odličnem odgovoru. Sem ravno iskal neki, takšen link, kot si ga podal. Torej sta vzrok dva ekrana za dvig frekvence v idle...
.. In točno tako! Takoj ob izklopu enega ekrana, frekvenca takoj pade na 300MHz in ram tudi na 150MHz. (Nikoli se ne bi spomnil, da bi lahko multi-monitor bil vzrok!) Bom še tudi v bodoče tudi pososdobil gonilnike.
Hvala še enkrat, da smo odkrili zadevo, sem že mislil, da je grafična kaj defektna.
Vsem lp.

SuperVeloce ::

Edino ena stvar: ne pričakuj pri novejših driverjih, da se bo kaj spremenilo, zelo dvomim da bi brez novega biosa lahko prisilili zamenjavo clock profilov. Se pač navadiš, da izklopiš video izhod drugega monitorja, ko ga ne potrebuješ. Verjetno je dovolj, da z windoze+p kombinacijo izbereš "pc screen only" oziroma "second screen only".

Napajalc je izjavil:

Pri r9 290 vzdigne samo ram clock na 1250mhz, core ostane na 300mhz.

Se opravičujem, sem opazil, da sem v svoji izjavi omenil samo amd in ne generacije.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

ivan01 ::

Zaradi dela skorj vedno potrebujem dva ekrana, občasno dela še tretji, vendar je ta priključen na drugi grafični (direktno na os. plošči). Se tudi zvedam, da s posodobitvijo gonilnikov, bo stanje ostalo verjetno isto. Me niti to ne moti toliko, ker so ventilatorji dokaj tihi, (delajo samo na 25%). Najbolj me je samo zanimal vzrok povišane frekvence v idle.
Tako, da bo verjetno še kr naprej tako delala, kot do zdaj, dokler pač bo. :)
Lp

Napajalc ::

Rešitve sta dve: prva je da enostavno disablaš monitor ko ga nerabiš v display setingsih, druga pa je prenešeno z neke druge teme:

"Napajalc :: 18. nov 2014, 11:53
citiraj
Z MSI Afterburner sem nastavil 2D in 3D custom nastavitve, vendar je problem ker se rami v MSI Afterburnerju ne dajo naštimat nižje kot 625MHz (se pridobi samo ~20W manj na porabi). Z TRIXX OC tool pa komot spustim RAM frekvenco na original 2D 150MHz in pridobim 35W manj porabe, vendar pri tem software je problem ker niam možnosti shranit nastavitve za 2D in 3D način.

Dokaj enostavna in učinkovita rešitev bi bila da bi nekdo pogruntal kako potwikat msi afterburner, se pravi spodnji limit frekvenc da bi odklenil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Napajalc ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problemi z R9 380 4G grafo! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
886935 (5312) Myers75
»

Počasno delovanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
463962 (3577) smacker
»

Tok/moč na utičnici PC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Strojna oprema
27436545 (28618) Napajalc
»

Težave s HP 6735s (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
527279 (5553) jan01
»

6600GT GPU

Oddelek: Navijanje
101103 (956) c00L3r

Več podobnih tem