» »

Enotedenska stavka v nemškem Amazonu podaljšana do božiča

Enotedenska stavka v nemškem Amazonu podaljšana do božiča

Slo-Tech - V nemškem delu Amazona traja stavka že teden dni in bo trajala še do božičnega večera, so sporočili iz sindikata Verdi, ki je največji nemški sindikat zaposlenih v storitvenih dejavnostih. Jabolko spora je kolektivna tarifna pogodba. Amazon vztraja, da so logist in da je za zaposlene primerna le kolektivna pogodba iz te dejavnosti, medtem ko si sindikat že več let prizadeva, da bi z Amazonom sklenili kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost. Zaradi tega so v Amazonu že lani dvakrat stavkali, tudi letos pa ne gre nič drugače.

Ni presenetljivo, da Verdi stavke organizira v predbožičnem času, ko je za Amazon pravočasna dostava naročenega najbolj pomembna. Konkurenca je huda in spletni prodajalci kar tekmujejo, kdo lahko zagotovi dostavo do 24. decembra zvečer za čim kasneje oddana naročila.

In tako je Verdi v Amazonu organiziral stavko v predbožičnem tednu. Stavka se je pričela že v ponedeljek, sedaj pa so jo podaljšali vse do božičnega večera. Stavkajo tako v največjem nemškem skladišču v Bad Hersfeldu kakor tudi v Leipzigu. V Amazonu sicer pravijo, da je stavkajočih manj kot 850 in da večina zaposlenih normalno dela; v Nemčiji Amazon zaposluje 9000 ljudi. Kasneje se je stavki priključilo še več zaposlenih, tako da naj bi jih bilo sedaj okrog 2400. Kljub temu so naročila za Nemčijo preusmerili na tuje logistične centre - zlasti poljske (ironično poljski sindikati podpirajo nemški stavkovni boj), od koder jih v tem času odpremljajo, tako da zamud pri dostavi v Nemčijo naj ne bi bilo. Verdi pa trdi, da je moral Amazon vseeno podaljšati dobavne roke. Amazon še vedno garantira dostavo do božičnega večera za do ponedeljka opoldne naročeno blago (v Nemčiji seveda).

To je sicer že tretja stavka letos, kaj dosti pa se ni premaknilo. Amazon še vedno noče niti začeti pogajanj o spremembah kolektivne pogodbe. Iz sindikata Verdi so sporočili, da bodo stavko podaljšali do 24. decembra do 15.00 ure, s čimer želijo stopnjevati pritisk na Amazon. Tako so sklenili v obratih v Bad Hersfeldu, Wernu (oboje Severno Porenje-Vestfalija), Leipzigu (Saška) in Rheinbergu (Hessen), medtem ko so v Grabnu (Bavarska) že ob začetku stavke napovedali, da bo trajala do božiča. Predsednik sindikata Frank Bsirske je želel včeraj podpreti stavkajoče v Bad Hersfeldu, a je obstal v cestnem zastoju blizu Frankfurta, zato jih je na shodu moral bodriti po telefonu.

13 komentarjev

mtosev ::

očitno delavci probajo xmas shopping frenzee izkoristiti kot dodaten pritisk pri pogajanjih
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Unknown_001 ::

Zakaj se mi zdi da s tem sami sebi v skledo pljuvajo?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

nekikr ::

Meni pa ni jasno na podlagi česa bi se oni premaknili v trgovinsko dejavnost? Mislim, velika večina zaposlenih dejansko dela v skladišču in pošilja pakete. To kar počnejo je definicija logistike. Mislim, če hočejo večjo plačo naj jo seveda zahtevajo, to je njihova pravica, ampak trenutno je tako, kot če bi se naša JU odločila za povišanje plač, ker so kar vsi po vrsti raketni znanstveniki in delajo v raziskovalni panogi. Res ne razumem.

Logistics is the management of the flow of goods between the point of origin and the point of consumption in order to meet some requirements, of customers or corporations. The resources managed in logistics can include physical items, such as food, materials, animals, equipment and liquids, as well as abstract items, such as time, information, particles, and energy. The logistics of physical items usually involves the integration of information flow, material handling, production, packaging, inventory, transportation, warehousing, and often security.

A. Smith ::

Unknown_001 je izjavil:

Zakaj se mi zdi da s tem sami sebi v skledo pljuvajo?

Nisi edini, ki se mu tako zdi.

Soroden članek na ST ravno razlaga, kako je Amazon v Evropi v precejšnji izgubi in da mu Alibaba močno spodjeda trg. Tale situacija zna stavkajočim eksplodirat v faco, če podjetje krahne. Ne bi bilo prvič kaj takega.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

jype ::

A. Smith> Tale situacija zna stavkajočim eksplodirat v faco, če podjetje krahne. Ne bi bilo prvič kaj takega.

Ne. Tekma s kitajci, ki so lahko plačani bistveno slabše za precej več dela, nima nikakršnega smisla in stavka je koristna. Amazon bo avtomatiziral procese in odpustil ljudi, ljudje bodo pa naprej živeli na račun socialne države ali pa našli delo, ki prinaša večjo dodano vrednost.

TESKAn ::

jype je izjavil:

A. Smith> Tale situacija zna stavkajočim eksplodirat v faco, če podjetje krahne. Ne bi bilo prvič kaj takega.

Ne. Tekma s kitajci, ki so lahko plačani bistveno slabše za precej več dela, nima nikakršnega smisla in stavka je koristna. Amazon bo avtomatiziral procese in odpustil ljudi, ljudje bodo pa naprej živeli na račun socialne države ali pa našli delo, ki prinaša večjo dodano vrednost.

A si ti zmesan? Da ljudje ne bi vec poceli monotonih, mizerno placanih del, kjer jih lahko teroriziramo z groznjo s kitajci in bi imeli celo razlog, da v zivljenju dosezejo kaj vec kot prekladanje paketkov??? Kje se bo to ustavilo, naslednje bos trdil se, da bit mindless drone ni plemenit zivljenjski cilj sam po sebi in da se ne smejo zadovoljit z mizerno placo...:(.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

stara mama ::

Kitajci sploh niso več tako slabo plačani.
Verjeli ali ne, navadni delavci s plačami presegajo nekatere balkanske države.

Preverjene informacije.

Poldi112 ::

Potem ti ne bo problem navesti par virov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

stara mama ::

Ammm, recimo naša firma in njene podružnice na obeh lokacijah, bo zadosti?

nekikr ::

Seveda ne. A če rečem, da sem superman, mi boš slepo verjel?

3p ::

Poldi112 je izjavil:

Potem ti ne bo problem navesti par virov.


Let me google it for you...

feryz ::

Dajte še stroške na mizo, če že primerjate plače.
Recimo družinsko dvosobno stanovanje v lasti firme, 21 dolarjev mesečno z vključenimi stroški.
Da ne govorimo o cenah tehnike, hrane, oblačil in podobno.
Jabuk seveda ne šteje, ker spada pod luksus. Čip kopije pa že.

jype ::

Seveda obstajajo dobro plačani delavci na Kitajskem. Saj to je bistvo mojega pisanja. Kitajci niso nič bolj zabiti kot mi in vedo, da bodo morali ljudi spravit do standarda, ki bo dovolj visok, da se socialni nemiri ne bodo več izplačali nikomur, ker bo vsakdo imel preveč, da bi si želel vse izgubiti.

Kar ni nujno slabo, vseeno je pa pomembno, da vsi ostanemo kritični in terjamo odgovornost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Božič spet prinaša stavke v nemškem Amazonu

Oddelek: Novice / Rezultati
258906 (6771) freezby
»

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Oddelek: Novice / Rezultati
106703 (5311) Mr.B
»

Bliža se božič in s tem stavke v Amazonu

Oddelek: Novice / Ostale najave
217031 (4997) [D]emon
»

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5127488 (25089) AndrejO
»

Nemški Amazon bo za praznike podvojil število zaposlenih

Oddelek: Novice / Ostale najave
1321545 (18755) Markoff

Več podobnih tem