Forum » Pomoč in nasveti » Prejem nenaročenega blaga
Prejem nenaročenega blaga
Zvitež ::
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem iz trgovine naročil en izdelek (plačal z nakazilom), in čez nekaj tednov prejel paket, ki pa ni vseboval mojega blaga, ampak drugačen izdelek. Ko sem naslednji dan hotel obvestiti prodajalca, pa sem prejel še svoj izdelek.
Zanima me naslednja: ali sem nenaročen izdelek dolžan vrniti (da bi imel čisto vest) ali ga lahko obdržim (mogoče bi mi prišel prav).
Na spletu sem zasledil da se nenaročeno blago lahko obdrži in se obravnava kot unsolicited goods ali free gift.
Ima kdo morda izkušnje?
Pred kratkim sem iz trgovine naročil en izdelek (plačal z nakazilom), in čez nekaj tednov prejel paket, ki pa ni vseboval mojega blaga, ampak drugačen izdelek. Ko sem naslednji dan hotel obvestiti prodajalca, pa sem prejel še svoj izdelek.
Zanima me naslednja: ali sem nenaročen izdelek dolžan vrniti (da bi imel čisto vest) ali ga lahko obdržim (mogoče bi mi prišel prav).
Na spletu sem zasledil da se nenaročeno blago lahko obdrži in se obravnava kot unsolicited goods ali free gift.
Ima kdo morda izkušnje?
rejven ::
Če ti vest ne pusti lahko vrnes ne glede na to kaj veleva zakon. Mislim, da ti v tem primeru ne sledi noben pregon :)
Furbo ::
A je res potreben zakon, da narediš kar je prav? Sploh ker izdelka očitno ne potrebuješ.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
...:TOMI:... ::
Vem, da so imeli nekateri strašne probleme, ker so po pomoti nakazali na njihov račun denar, potem pa so ga potrošili. Vse so morali vrniti z obrestmi.
Pokliči trgovca in povej kaka je situacija. Kolegu so poslali izdelek višjega razreda, kot je bil naročen, pa so mu v trgovini odgovorili, da ga lahko obdrži ali pa zamenja za pravi izdelek. Tudi amazon ima nekaj podobnega, če dobiš napačno knjigo, ti napišejo, da jo podari prijatelju ali knjižnici, ni je treba vračat, pošljejo ti pa še pravo knjigo.
Pokliči trgovca in povej kaka je situacija. Kolegu so poslali izdelek višjega razreda, kot je bil naročen, pa so mu v trgovini odgovorili, da ga lahko obdrži ali pa zamenja za pravi izdelek. Tudi amazon ima nekaj podobnega, če dobiš napačno knjigo, ti napišejo, da jo podari prijatelju ali knjižnici, ni je treba vračat, pošljejo ti pa še pravo knjigo.
Tomi
Aston_11 ::
Moje otroke učim, da kar ni njihovo, ni njihovo. Ne rabi hudega algoritma, da ti postane jasno, kaj naredi. Vrni, ker ni tvoje. My my...
mtosev ::
če vrneš bo prodajalec happy in ti mogoče kakšen popust al kakšeno manjše darilo. če bi bil jaz prodajalec bi tak ravnal, če bi mi stranka vrnila nekaj kaj ni njegega
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Moje otroke učim, da kar ni njihovo, ni njihovo. Ne rabi hudega algoritma, da ti postane jasno, kaj naredi. Vrni, ker ni tvoje. My my...
Spodobi se da tako učiš svoje otroke.
A v večini držav velja zakon, da kar dobiš po pošti (čeprav po pomoti) je tvoje, saj je to varovalka, da če recimo ti nenaročen paket zavržeš/poškoduješ(že z odprtjem embalaže), pošiljatelj ne more poslati računa. Ne gre za krajo, ne gre za na tleh najden denar ipd..
Robertos664 ::
Pomisli tudi, da bo morda zaradi tega ker boš ti zadržal artikel, en revež, po verjetnosti študent moral odplačat ta artikel, ker se je pač zmotil pri pošiljanju..
mtosev ::
meni ni jasno zakaj sploh sprašuješ za nasvete, če zadevo ne nameravaš vrniti?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
broken/link ::
ne sprašuje za nasvet ampak sprašuje, kako je PRAVNO UREJENO v naši preljubi državici, če dobiš paket, ki ga nisi naročil. Ampak očitno na njegovo vprašanje ne zna nihče odgovoriti oz niti ne razume vprašanja.
PaX_MaN ::
To velja samo za ponudbe, ki te pozivajo na (takojšnje ali odloženo) plačilo in za "nenaročeno dobavo vode, plina, električne energije, če se ti ne prodajajo v omejeni prostornini ali določeni količini, daljinskega ogrevanja ali digitalne vsebine in za nenaročene finančne storitve." (ZVPot, 45. člen)
To, kar OP sprašuje, pade pod 190. člen obligacijskega zakonika:
(1) Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi.
(2) Z obogatitvijo je mišljena tudi pridobitev koristi s storitvijo.
(3) Obveznost vrnitve oziroma nadomestitve vrednosti nastane tudi, če kdo nekaj prejme glede na podlago, ki se ni uresničila ali je pozneje odpadla.
Obdržiš pa lahko samo odškodnino, če si, no, "pošten" (193. člen OZ).
Ampak IANAL, počaki na Lakotnik29 al' pa ZigaDolhar, bosta bolj vedla.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
perci ::
Itak, da moraš vrniti, če si prejel nekaj brez pravnega temelja. Isto, kot če bi nekdo ponesreči na tvoj račun nakazal denar. Moraš vrnit, drugače boš pač prisiljen vrniti skupaj z dodatnimi stroški, ki jih bo prodajalec imel zaradi tvojega ravnanja.
Nisi pa dolžan plačati poštnine - to naj ti povrne prodajalec.
Vsem hvala za odgovore, še posebej PaX_MaN, ki je svojega lepo utemeljil.
Če nekdo po nesreči nakaže denar na tvoj račun (o tem ima dokazilo s strani banke) ga mora vrniti, pogosto z obrestmi. Zanima me ravno pri pošiljkah, namreč zraven nisem dobil nobenega papirja, podpisan je bil samo prejem pošiljke, torej bi lahko bil paket karkoli-paket banan če hočete, ali pa nekaj v vrednosti 1000€, kar bi lahko pošiljatelj zahteval nazaj.
Primer s spleta:
http://www.bbb.org/blog/2013/06/what-to...
Sicer pa bom v ponedeljek stopil v kontakt s prodajalcem.
Itak, da moraš vrniti, če si prejel nekaj brez pravnega temelja. Isto, kot če bi nekdo ponesreči na tvoj račun nakazal denar. Moraš vrnit, drugače boš pač prisiljen vrniti skupaj z dodatnimi stroški, ki jih bo prodajalec imel zaradi tvojega ravnanja.
Če nekdo po nesreči nakaže denar na tvoj račun (o tem ima dokazilo s strani banke) ga mora vrniti, pogosto z obrestmi. Zanima me ravno pri pošiljkah, namreč zraven nisem dobil nobenega papirja, podpisan je bil samo prejem pošiljke, torej bi lahko bil paket karkoli-paket banan če hočete, ali pa nekaj v vrednosti 1000€, kar bi lahko pošiljatelj zahteval nazaj.
Primer s spleta:
http://www.bbb.org/blog/2013/06/what-to...
Sicer pa bom v ponedeljek stopil v kontakt s prodajalcem.
Aston_11 ::
A v večini držav velja zakon, da kar dobiš po poštiNaštej tri države, link do zakonov in nato ga najdi še tistega, ki velja v Sloveniji, v primeru, da gre za uporabo nacionalnega prava in tistega, ki bo veljal, če bo šlo za pogodbeno razmerje z mednarodnim elementov v a) evropski uniji b)drugih državah, ki niso članice EU. Zenkrat bo to dovolj. Thanks.
A v večini držav velja zakon, da kar dobiš po poštiNaštej tri države, link do zakonov in nato ga najdi še tistega, ki velja v Sloveniji, v primeru, da gre za uporabo nacionalnega prava in tistega, ki bo veljal, če bo šlo za pogodbeno razmerje z mednarodnim elementov v a) evropski uniji b)drugih državah, ki niso članice EU. Zenkrat bo to dovolj. Thanks.
Če bi vedel verjetno ne bi spraševal tukaj kaj praviš? Povedal sem da v nekateri državah to velja: http://www.consumer.ftc.gov/articles/01...
Če pa pa veš, kako je z zadevo pri nas, oziraj znotraj držav članic EU, pa se že, kot sem v že zapisal v prvem postu, za omenjeno priporočam.
Če že odgovarjaš, lahko pogledaš kako je to storil PaX_MaN, ne pa da odgovoriš še z več vprašanji. A vseeno hvala :)
šernk ::
Si bom na kratko izposodil temo:
kaj pa če si tega, ki ti je po nesreči nakazal denar kontaktiral naj ti pošlje TRR podatke za vračilo denarja, pa tega ne stori. Se lahko spomni, da od tebe čez 1 leto zahteva vse z obrestmi vred?
Če nekdo po nesreči nakaže denar na tvoj račun (o tem ima dokazilo s strani banke) ga mora vrniti, pogosto z obrestmi.
kaj pa če si tega, ki ti je po nesreči nakazal denar kontaktiral naj ti pošlje TRR podatke za vračilo denarja, pa tega ne stori. Se lahko spomni, da od tebe čez 1 leto zahteva vse z obrestmi vred?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Če nekdo po nesreči nakaže denar na tvoj račun (o tem ima dokazilo s strani banke) ga mora vrniti, pogosto z obrestmi.
Če imaš dokazilo o pozivu, mislim da ti ni treba, ker bi se s tem oseba ki je denar nakazala lahko okoristila.
Sicer pa sem na spletu našel še to: http://pravninasvet.com/blog/nenaroeno-... in kot je PaX_MaN omenil 45. člent zakona o Varstvu potrošnikov. A kaj določa zakon, če gre (verjetno) za napako s strani pošiljatelja ne vem točno.
Ne, potem je on v zamudi in mu obresti ne pripadajo.
Je pa res, da se iz nakazila vidi iz katerega računa je bilo nakazilo izvedeno, tako da je ta problem nerealen.
St235 ::
45. člen ZvPot govori o specifičnem primeru, ko nekdo nate naslovi pošiljko, ki je nisi naročil in zahteva plačilo.
V konkretnem primeru govorimo zgolj o temu, daje bilo blago poslano na napačen naslov. V takem primeru je IMO najboljše prodajalca o napaki obvestiti in mu omogočiti, da se do tega zjasni. Če bo zahteval na primer plačilo za blago, potem zadeva pade pod 45. člen. Ravno tako nisi dolžan pokrivat nikakršnih stroškov vezanih na prevzem ali pošiljanje blaga.
V konkretnem primeru govorimo zgolj o temu, daje bilo blago poslano na napačen naslov. V takem primeru je IMO najboljše prodajalca o napaki obvestiti in mu omogočiti, da se do tega zjasni. Če bo zahteval na primer plačilo za blago, potem zadeva pade pod 45. člen. Ravno tako nisi dolžan pokrivat nikakršnih stroškov vezanih na prevzem ali pošiljanje blaga.
GTX970 ::
Imaš kak link za to ? Namreč moj sorodnik je letos maja nakazal na stari Diners club pod Lovšetom (preko ebanke, notri je bil še stari trr iz prejšnjih plačil) namesto na novi trr.Seveda jih je večkrat klical in povedal situacijo.Denarja do sedaj še ni videl.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GTX970 ()
GTX970 ::
Naj potem sorodnik vloži civilno tožbo na podlagi 190. člen obligacijskega zakonika ?
btw, gre za podjetje, ki je sedaj v likvidaciji (od Lovšeta ga je kupil Michael Knaus http://www.dnevnik.si/posel/novice/lovs... ), pravice za Diners v Slo ima sedaj Erste banka .
http://www.bizi.si/DINERS-CLUB-SLO-D-O-...
http://www.dinersclub.si/O-Podjetju.html
btw, gre za podjetje, ki je sedaj v likvidaciji (od Lovšeta ga je kupil Michael Knaus http://www.dnevnik.si/posel/novice/lovs... ), pravice za Diners v Slo ima sedaj Erste banka .
http://www.bizi.si/DINERS-CLUB-SLO-D-O-...
http://www.dinersclub.si/O-Podjetju.html
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GTX970 ()
Tkole na prvo žogo, bi rekel, da ja. Nisem pa šel preverjat nobenih rokov, niti statusa likvidacije (kot razumem gre za likvidacijski postopek po ZGD - tudi nisem šel preverjat). Izgubit itak nima ničesar, če prijavi terjatev.
LP P
LP P
StajercSSS ::
Za katero stvar pa se gre?
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.
MIHAc27 ::
Ma jaz sm enkrat naročal hrano na dom, pa ugotovim, da je nekaj več lončkov in posodic, kot bi jih moralo biti. En klic in 5 minut kasneje sem že brez slabe vesti lahko pojedel vse kar je bilo ekstra.
Bi mi bilo pa fajn nerodno, če bi čez 5 minut prišel dostavljalev in želel dvigniti preveč dano hrano, ta bi bila pa že vsa načeta.
Kaj hočem reči - sporoči lepo pošilatelju. Če je poslano kaka poceni malenkost jo mogoče lahko kar obdržiš (ker poštnina tudi stane). Mogoče dobiš kak popust v najslabšem primeru pa čisto vest.
Bi mi bilo pa fajn nerodno, če bi čez 5 minut prišel dostavljalev in želel dvigniti preveč dano hrano, ta bi bila pa že vsa načeta.
Kaj hočem reči - sporoči lepo pošilatelju. Če je poslano kaka poceni malenkost jo mogoče lahko kar obdržiš (ker poštnina tudi stane). Mogoče dobiš kak popust v najslabšem primeru pa čisto vest.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MIHAc27 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | vračilo štipendijeOddelek: Šola | 8200 (5420) | St235 |
» | Stvarna napaka - vračilo denarja (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12705 (8757) | ziggy89 |
» | Adsense in dohodninaOddelek: Izdelava spletišč | 7844 (4924) | urli |
» | Banka trdi da je bilo plačilo izvedeno z nezakonitimi sredstvi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21661 (16987) | mat xxl |
» | Previsoko nakazilo ŠS - vračilo nujno??? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 22881 (19355) | IceCold |