» »

Facebookov dobiček raste, njegov WhatsApp dela izgubo

Facebookov dobiček raste, njegov WhatsApp dela izgubo

Slo-Tech - Facebookov daleč največji nakup je bil letošnji prevzem podjetja WhatsApp. Za podjetje, ki razvija aplikacijo za pošiljanje sporočil na pametnih telefonih prek interneta, so odšteli 19 milijard dolarjev. Od tega so sicer le štiri milijarde izplačali v denarju, preostanek pa v obliki lastnih delnic, a vseeno gre za veliko denarja. Facebookov izvršni direktor in ustanovitelj Mark Zuckerberg je razkril, kolikšno izgubo prideluje WhatsApp.

V letih 2012-2013 je podjetje ustvarilo akumulirano izgubo v višini 193 milijonov dolarjev. Problem WhatsAppa je pomanjkanje oglasov, saj se financiranje izključno prek naročnin, ki pa jih velika večina uporabnikov ne potrebuje in zato tudi ne uporablja. Od 16 milijard dolarjev, kolikor so za podjetje odšteli, je kar 15,3 milijard dolarjev odpadlo na dobro ime - tehnično je to razlika med nakupno ceno in neto sredstvi kupljenega podjetja. Facebook je torej za 700 milijonov dolarjev premoženja, ki prideluje izgubo, odštel 16 milijard dolarjev. WhatsApp se sicer razvija in naj bi v prihodnosti dobil tudi podporo za glasovne storitve in celo snemanje pogovorov, medtem ko je trenutno omejen na pisanje sporočil in pošiljanje slik.

Hkrati je Facebook predstavil tudi svoje poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Zbrali so 3,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 60 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je podvojil na 806 milijonov dolarjev oziroma 0,3 dolarja na delnico (ki stane 76 dolarjev). Trenutno imajo 864 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, skupno pa kar 1,35 milijarde. Facebook še vedno veliko večino prihodkov zbere iz oglaševanja - 2,96 milijarde dolarjev.

Zuckerberg je povedal, da bo leta 2015 investicijski leto, kar lahko razumemo kot napoved novih prevzemov. Pa že sedaj niso bili nič kaj varčni, saj so kupili tudi Oculus in Instagram. Poleg tega se bo podjetje soočalo tudi z rastočimi stroški, ki gredo predvsem na račun povečevanja računalniških zmogljivosti oziroma novih podatkovnih centrov ter rasti števila zaposlenih. Teh je že 8000, od tega so jih 1200 zaposlili lani.

3 komentarji

BlackMaX ::

Kakor vem že zdaj snema kratke pogovore...in ta lahko pošiljaš. Hmmm

andrea86 ::

Lepo je farbati ljudi, še lepše, ko pa izveš da plačani facebook oglasi prinesejo VELIKO useless fanov.
http://www.copyblogger.com/bye-facebook/

PaX_MaN ::

Pomoje je bl problem da se "veliko število fanov/lajkov/šerou" dejansko uporablja kot metrika. Pol k pa fasajo nulo je pa jok in stok, tko k direkt v tem linkanem jamru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WhatsApp ima dve milijardi uporabnikov

Oddelek: Novice / Zasebnost
267970 (122) KTr1sk
»

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Oddelek: Novice / Tožbe
227308 (6105) čuhalev
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515829 (10898) nekikr
»

Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4420105 (17572) Matevz96

Več podobnih tem