» »

EU prižgala zeleno luč Facebookovem privzemu WhatsAppa

EU prižgala zeleno luč Facebookovem privzemu WhatsAppa

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila Facebookov prevzem podjetja WhatsApp. Največji prevzem v Facebookovi zgodovini bo vreden 19 milijard dolarjev in bo Facebooku prinesel 600 milijonov "novih" uporabnikov. Marsikateri uporabnik WhatsAppa verjetno že uporablja Facebook, ki ima 1,3 milijarde uporabnikov, pa vseeno.

Evropska komisija je ugotovila, da prevzem ne bo krnil konkurence in ne bo predstavljal nevarnost za nastanek monopolnega položaja. Takšna odločitev je bila tudi pričakovana, saj tekstovne in glasovne storitve prek mobilnega interneta (npr. WhatsApp, Viber, Skype) predstavljajo konkurenco klasičnim storitvam operaterjev. Slednji so najbolj nasprotovali združitvi. Združena WhatsApp in Facebook, ki je svojčas eksperimentiral tudi z videoklici, pa se zadeva še ni prav prijela, bosta močna konkurenca velikanom, kot so Deutsche Telekom, Orange ali Vodafone. Hkrati ima tudi konkurenco v lastni niši, kjer najdemo KakaoTalk, WeChat in seveda Viber.

V ZDA so regulatorji prevzem odobrili že aprila, v petek pa je zeleno luč prižgala EU. Ta je imela pomisleke predvsem zato, ker Facebook z aplikacijo Messenger ponuja enako storitev kakor WhatsApp, zato je ostalim igralcem na trgu poslala 70 strani dolg vprašalnik o stanju na trgu. Na koncu je poleg obstoja številnih alternativ prevladalo tudi dejstvo, da že sedaj številni uporabniki uporabljajo obe, hkrati pa so možnosti za pisanje novih aplikacij s podobno funkcionalnostjo praktično neomejene.

1 komentar

mk766321 ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemški varuh konkurence udaril po Facebooku

Oddelek: Novice / Tožbe
257971 (6301) vahid
»

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

Oddelek: Novice / Tožbe
105125 (4345) c00L3r
»

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Oddelek: Novice / Tožbe
227288 (6085) čuhalev
»

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Oddelek: Novice / Zasebnost
2713766 (11150) slitkx
»

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Oddelek: Novice / Rezultati
127504 (6002) bluefish

Več podobnih tem