Forum » Programska oprema » Open-source je brezplačen
Open-source je brezplačen
dani-kr ::
zdravo vsem računalničarjem, prvo da vas vse pohvalim na tem forumu, ker do sedaj ste vsi delovali profesionalno. Zdaj sem tukaj z eno debato in bi rad mnenje vas strokovnjakov iz slotech foruma.
Moja trditev je, da je (equals) "Open-source" brezplačen. Sama ideja za skupnost "open-source" se je rodila z namenom, da je koda programa dostopna vsem, da vsako lahko uporabi kodo, kaj "doprogramira" in po želji, svoje znanje deli z drugimi. Poglejmo primer operacijskega sistema "Linux" je brezplačen, je odprto-koden, vsakdo lahko vidi kodo, lahko ustvari kaj zanj.
Danes pa lahko vidimo, nekatere programske rešitve, kjer proizvajalec trdi, da je "open-source", vendar, za ne vem poslovno uporabo ali kaj drugo, pa moraš plačati licenco. Čeprav ti kodo posreduje, jo vidiš nekaj doprogramiraš, samo po mojem to več ni open-source. Poglejmo na primer, spletne programerje, ta naredi spletno stran, če podjetje - naročnik ima svoj strežnik, mu po navadi ta pošlje (spletni programer) spletno stran v .zip datoteki. Naročnik ko jo prejme, vidi celotno kodo, lahko sam kaj dodela, ampak nikdar se ni omenjalo, da so spletne strani open-source. To sem samo kot primer ponazoril. Isto je z aplikacijami.
Cenim vaše komentarje.
Moja trditev je, da je (equals) "Open-source" brezplačen. Sama ideja za skupnost "open-source" se je rodila z namenom, da je koda programa dostopna vsem, da vsako lahko uporabi kodo, kaj "doprogramira" in po želji, svoje znanje deli z drugimi. Poglejmo primer operacijskega sistema "Linux" je brezplačen, je odprto-koden, vsakdo lahko vidi kodo, lahko ustvari kaj zanj.
Danes pa lahko vidimo, nekatere programske rešitve, kjer proizvajalec trdi, da je "open-source", vendar, za ne vem poslovno uporabo ali kaj drugo, pa moraš plačati licenco. Čeprav ti kodo posreduje, jo vidiš nekaj doprogramiraš, samo po mojem to več ni open-source. Poglejmo na primer, spletne programerje, ta naredi spletno stran, če podjetje - naročnik ima svoj strežnik, mu po navadi ta pošlje (spletni programer) spletno stran v .zip datoteki. Naročnik ko jo prejme, vidi celotno kodo, lahko sam kaj dodela, ampak nikdar se ni omenjalo, da so spletne strani open-source. To sem samo kot primer ponazoril. Isto je z aplikacijami.
Cenim vaše komentarje.
jype ::
Open source pomeni izključno to, da je izvorna koda dostopna vsakemu, ki želi do nje dostopati.
Free pomeni prost - ne omejuje tvojih pravic do početja praktično česarkoli s kodo (z nekaterimi izjemami, ki ti prepovedujejo te pravice omejiti uporabnikom tvoje kode, če tvoja koda vsebuje prosto programje).
Nič od tega ne pove ničesar o ceni, ki jo moraš plačati avtorju.
Free pomeni prost - ne omejuje tvojih pravic do početja praktično česarkoli s kodo (z nekaterimi izjemami, ki ti prepovedujejo te pravice omejiti uporabnikom tvoje kode, če tvoja koda vsebuje prosto programje).
Open source pomeni izključno to, da je izvorna koda dostopna vsakemu, ki želi do nje dostopati.
hvala, odličen argument
no, po raziskovanju sem prišel do odgovora. Praviloma je open-source oboje, brezplačen ali plačljiv, ne moreš pa trditi, da je eno ali drugo, ker je oboje. Ker vse te knjižnice (na primer python), ki jih razvijajo (za python, univerze v Ameriki) so brezplačne, a brez njih danes praktično ne bi imeli nič. Od ostalih pa je odvisno, kako bodo aplikacije razvijali, ali bodo zaprtega ali polzaprtega tipa, licenčno, brez licenc. Ampak vseeno prava open-source koda je pod licenco GPL, in če omenimo ceno, se ve :D
tako, da praviloma je odgovor oboje, bodisi brezplačno bodisi plačljivo (glede licenc), ni pa samo eno.
tako, da praviloma je odgovor oboje, bodisi brezplačno bodisi plačljivo (glede licenc), ni pa samo eno.
techfreak :) ::
Prava open-source koda ne obstaja, ti verjetno mislis FOSS Free and open-source software @ Wikipedia, pa tudi tukaj ni GPL edina mozna licenca, je pa najpogostejsa.
Tip licence ni vezan na ceno pod katero kupis programsko opremo, vendar na nacin kako lahko ti zadevo uporabljas, popravljas in distribuiras naprej. Se vseeno pa lahko nekdo rece da proda svojo kodo pod npr. AGPL licenco brezplacno, pod LGPL pa recimo za 500 EUR.
Tip licence ni vezan na ceno pod katero kupis programsko opremo, vendar na nacin kako lahko ti zadevo uporabljas, popravljas in distribuiras naprej. Se vseeno pa lahko nekdo rece da proda svojo kodo pod npr. AGPL licenco brezplacno, pod LGPL pa recimo za 500 EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techfreak :) ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kritična ranljivost v GnuTLS neodkrita skoraj devet let (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Varnost | 29550 (25108) | jype |
» | Po treh desetletjih izšel pcc 1.0Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 8534 (6845) | poweroff |
» | cene linux distibucij - je možno, da je Microsoft cenejši?Oddelek: Operacijski sistemi | 2394 (1890) | nonenone |
» | opensource = free??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 13057 (10521) | BigBoss |
» | Svet proti odprti kodiOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 2225 (2225) | WhiteAngel |