Forum » Omrežja in internet » Posodobitev routerja in modema
Posodobitev routerja in modema
He-Man ::
Pozdravljeni!
1. Uporabljam router TL-WR741ND (v1.7) za žično in brezžično povezavo z računalniki. Rad bi iz njega iztisnil največ kar lahko (torej maksimalno hitrost, stabilnost, varnost...), zato sem se odločil, da ga končno posodobim. Potrebujem le osnovne funkcije, zato ne bom kupoval drugega, rad bi le, kot rečeno, iztisnil največ iz njega.
1.1 Naj posodobim z originalnim TP-LINK firmware-om, Tomato firmware-om ali DD-WRT firmware-om, kaj svetujete?
1.2 Ali bom moral po posodobitvi znova nastaviti vse moje nastavitve ali se bodo ohranile?
2. Baje, da je tudi modem dobro imeti posodobljen na zadnjo različico. Pisal sem na svoj ISP (T-2), če obstajajo za moj modem (Smart Com SV2M104) kakšne posodobitve in me sedaj sprašujejo kakšne posodobitve točno imam v mislih. Jih mogoče oni sami posodabljajo ali posodobitev splog ni, kakšen komentar na to?
3. Zanima me še zakaj se direktno na modem ne da priklopiti treh (ali več) računalnikov, če damo vmes router pa je to mogoče (sem gledal na internetu za kakšno pametno obrazložitev a našel nič pametnega).
Hvala za odgovore že vnaprej!
1. Uporabljam router TL-WR741ND (v1.7) za žično in brezžično povezavo z računalniki. Rad bi iz njega iztisnil največ kar lahko (torej maksimalno hitrost, stabilnost, varnost...), zato sem se odločil, da ga končno posodobim. Potrebujem le osnovne funkcije, zato ne bom kupoval drugega, rad bi le, kot rečeno, iztisnil največ iz njega.
1.1 Naj posodobim z originalnim TP-LINK firmware-om, Tomato firmware-om ali DD-WRT firmware-om, kaj svetujete?
1.2 Ali bom moral po posodobitvi znova nastaviti vse moje nastavitve ali se bodo ohranile?
2. Baje, da je tudi modem dobro imeti posodobljen na zadnjo različico. Pisal sem na svoj ISP (T-2), če obstajajo za moj modem (Smart Com SV2M104) kakšne posodobitve in me sedaj sprašujejo kakšne posodobitve točno imam v mislih. Jih mogoče oni sami posodabljajo ali posodobitev splog ni, kakšen komentar na to?
3. Zanima me še zakaj se direktno na modem ne da priklopiti treh (ali več) računalnikov, če damo vmes router pa je to mogoče (sem gledal na internetu za kakšno pametno obrazložitev a našel nič pametnega).
Hvala za odgovore že vnaprej!
Greg91 ::
Glede na:
So moji odgovori:
Potrebujem le osnovne funkcije, zato ne bom kupoval drugega...
So moji odgovori:
- 1.1 in 1.2 don't try to fix it if ain't broken
- 2 za firmware modemov skrbijo sami
- 3 klik
1.1 Bom torej preveril, če obstaja novejša verzija tovarniškega (TP-LINK) FW-ja.
1.2 Da? Da kaj, bodo nastavitve ostale ali da, znova bom moral nastaviti? :)
2. So mi sedaj odgovorili ja, da ni nič novega in če kaj bo, da sporočijo.
3. Hvala za dober članek! Nisem pa čisto prepričan, če razumem, zakej modem potrebuje še router za to, da lahko priklopim več računalnikov na internet. Če prav razumem je to zato, ker router lahko dodeli več IP-jev za vsak računalnik, modem pa le enega?
Hvala vsem! :)
1.2 Da? Da kaj, bodo nastavitve ostale ali da, znova bom moral nastaviti? :)
2. So mi sedaj odgovorili ja, da ni nič novega in če kaj bo, da sporočijo.
3. Hvala za dober članek! Nisem pa čisto prepričan, če razumem, zakej modem potrebuje še router za to, da lahko priklopim več računalnikov na internet. Če prav razumem je to zato, ker router lahko dodeli več IP-jev za vsak računalnik, modem pa le enega?
Hvala vsem! :)
Spajky ::
Da, in če boš zeznil postopek reflashanja, ga boš "zabrikal", pa bo spet joj ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Našel sem zadnji FW mojega routerja, posodobil brez problemov, pred tem naredil backup nastavitev in za tem recovery (ter še 1x vse preveril), router dela super - nobnih joj-ev. :) Še 1x hvala vsem!
Daniel ::
Sicer mi je zelo zanimivo, da ne veš zakaj točno se uporablja router, obenem pa obvladaš posodabljanje Firmwara...
Direktno na T-2 modem ne moreš priklopiti več računalnikov, ker dobiš od T-2 mislim da zgolj dva IP naslova, SmartCom pa je nastavljen tako, da ne uporablja funkcij routerja.
Na Tp-Link ne moreš namestiti Tomato Firmwara, ker ga ne podpira.
Za najboljšo stabilnost in varnost se ponavadi uporablja kaj iz serije DD-WRT ali še bolje OpenWRT vendar je slednji za bolj neukega uporabnika lahko kar hud zalogaj. Zraven tega ima ta router premalo prostora za novejše verzije OpenWRT in zadnja verzija z vmesnikom je Attitude adjustment.
Direktno na T-2 modem ne moreš priklopiti več računalnikov, ker dobiš od T-2 mislim da zgolj dva IP naslova, SmartCom pa je nastavljen tako, da ne uporablja funkcij routerja.
Na Tp-Link ne moreš namestiti Tomato Firmwara, ker ga ne podpira.
Za najboljšo stabilnost in varnost se ponavadi uporablja kaj iz serije DD-WRT ali še bolje OpenWRT vendar je slednji za bolj neukega uporabnika lahko kar hud zalogaj. Zraven tega ima ta router premalo prostora za novejše verzije OpenWRT in zadnja verzija z vmesnikom je Attitude adjustment.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 27678 (8544) | fpopla87 |
» | TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Omrežja in internet | 171285 (36178) | hojnikb |
» | DD-WRT za TL-WR741ND v1.7 (za OpenVPN)?Oddelek: Omrežja in internet | 4060 (2475) | OvCa77 |
» | Kateri ROUTER za cim večjo hitrostjo prenosa (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 22032 (16233) | broken/link |
» | Čuden problem z nihanjem WIFIja - TL-WR1043NDOddelek: Omrežja in internet | 7164 (5995) | krop |