Forum » Loža » Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja
Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja
RejZoR ::
Že dalj časa mal bolj spremljam sestavine v živilih, pa me je najbolj zmotilo navajanje ogljikovih hidratov in sladkorja. Recimo imam zdele pred sabo neko pijačo Sola in gor piše...
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega sladkorji: 8,4g /100ml
In na like 99% stvari sem videl, da sta bili vrednosti popolnoma enaki. Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
A ne bi bilo bolj smiselno če bi pisalo:
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega dodani sladkorji: 4g /100ml
Ker recimo stvari bazirane na sadju imajo že nekaj lastnega sladkorja, vse pa vglavnem zanima koliko sladkorja dodajo še naknadno. Al je trenutno označevanje že mišljeno tako in sem imel vedno to srečo, da sem gledal stvari kjer je ves sladkor dejansko dodan sladkor?
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega sladkorji: 8,4g /100ml
In na like 99% stvari sem videl, da sta bili vrednosti popolnoma enaki. Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
A ne bi bilo bolj smiselno če bi pisalo:
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega dodani sladkorji: 4g /100ml
Ker recimo stvari bazirane na sadju imajo že nekaj lastnega sladkorja, vse pa vglavnem zanima koliko sladkorja dodajo še naknadno. Al je trenutno označevanje že mišljeno tako in sem imel vedno to srečo, da sem gledal stvari kjer je ves sladkor dejansko dodan sladkor?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
- zaklenil: dzinks63 ()
techfreak :) ::
Ker imam ravno Coca-Colo pred seboj:
Povprecna hranilna vrednost v 100ml:
Ogljikovi hidrati: 10.6g
od teh sladkorji: 10.6g
Vsak [slikca kozarca] (250ml) vsebuje:
...
Sladkor 27g
...
10.6g * 2.5 = 26.5g torej so ogljikovi hidrati == sladkor, sicer pa tukaj ne dvomim da je ves sladkor dejansko dodan
Povprecna hranilna vrednost v 100ml:
Ogljikovi hidrati: 10.6g
od teh sladkorji: 10.6g
Vsak [slikca kozarca] (250ml) vsebuje:
...
Sladkor 27g
...
10.6g * 2.5 = 26.5g torej so ogljikovi hidrati == sladkor, sicer pa tukaj ne dvomim da je ves sladkor dejansko dodan
RejZoR ::
Pa dobr, če gre za pijačo oz živilo, ki je bazirano na pravem sadju te zanimajo samo dodani sladkorji, ker tistega v sadju itaq ne moreš odvzet. Dodajajo pa itaq navadni kristalni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
korenje3 ::
od tega "dodani"? kaj pa še niso dodani?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
RejZoR ::
Erm, sadni sladkor? Sej niso samo brozge kot je coca cola, ki je v celoti narejena iz man made sestavin.
Kar bi bilo najbolj pomembno pri sadnih sokovih z različnim deležem sadja. Na 100% bi pod dodanimi mogla bit postavka dodanih sladkorjev 0g, če gre res za 100% sadni sok. Pri 50% pa boš že videl drugačno sliko. Pa pri 25% in 10% tud.
Vem da je v 100% pomarančnem tud precej sladkorja, ampak je tisti že naravno prisoten in ga pač ne morejo ekstra odstranit.
Kar bi bilo najbolj pomembno pri sadnih sokovih z različnim deležem sadja. Na 100% bi pod dodanimi mogla bit postavka dodanih sladkorjev 0g, če gre res za 100% sadni sok. Pri 50% pa boš že videl drugačno sliko. Pa pri 25% in 10% tud.
Vem da je v 100% pomarančnem tud precej sladkorja, ampak je tisti že naravno prisoten in ga pač ne morejo ekstra odstranit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
bajsibajsi ::
Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
Ne drzi.
OH se delijo na monosaharide, disaharide in polisaharide (npr. skrob in celuloza iz dolocenih rastlin, glikogen zivalskega izvora,...).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bajsibajsi ()
Tilen ::
Povprečna vrednost 100 ml
Energijska vrednost 271 kJ (64 kcal)
Beljakovine 0,5 g
Ogljikovi hidrati 14,9 g
od teh sladkorji 14,4 g
Maščobe 0,04 g
Maščobe (od teh nasičene maščobne kisline) 0,0 g
Prehranske vlaknine 0,9 g
Natrij 0,012 g
Povprečna vrednost 100ml
Energijska vrednost 220 kJ (52 kcal)
Beljakovine 0,5 g
Ogljikovi hidrati 12,4 g
od teh sladkorji 11,9 g
Maščobe 0,0 g
Maščobe (od teh nasičene maščobne kisline) 0,0 g
Prehranske vlaknine 1,5 g
Natrij 0,002 g
Glede na to, da gre za 100% sadni smoothie, se mi zdi primerno, da vem, koliko (sadnega) sladkorja vsebuje.
Rejzor, ti bi torej rad, da bi v primeru jagodnega pisalo:
fruktoza 11,9 g
sladkorji (dodani) 0 g
?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
RejZoR ::
bajsibajsi je izjavil:
Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
Ne drzi. OH se delijo na monosaharide, disaharide in polisaharide (npr. skrob in celuloza iz dolocenih rastlin, glikogen zivalskega izvora,...).
Ja, ampak nikjer in nikoli ne grejo v take detajle. Pa tud če bi, še vedno bi OH potem bili pač nek delež, prostanek pa bi padel pod "Dodani sladkor", pa kakršen koli že to je. Če gre za dodanega seveda. Če pa je že vsebovan pa bo pač lepo pod klasično OH postavko. Tko bi potem bistveno lažje ločil stvari v katere šopajo sladkor in tiste kjer to pride pač iz drugih naravnih sestavin.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
...:TOMI:... ::
Bolj logična je delitev na enostavne(slabi) in kompleksne(ok) sladkorje.
Kaj ima veze, katere cukre popiješ/poješ. Cuker je škodljiv, pa naj bo fruktoza ali saharoza ali glukoza. V bistvu zadostuje opozorilo, da živilo vsebuje sladkor.
Vseeno je s čim se zastrupljaš, ker ni neke bistvene razlike.
Tista fora, kjer piše vsebuje 0 g nečesa... Najbolj bedna fora, zakaj potem ne navedejo vseh 10000 sestavin, ki jih živilo ne vsebuje? Lahko bi priložili kar eno bukvo zraven ter jih navedli noter.
Tomi
Tilen ::
bajsibajsi je izjavil:
Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
Ne drzi. OH se delijo na monosaharide, disaharide in polisaharide (npr. skrob in celuloza iz dolocenih rastlin, glikogen zivalskega izvora,...).
Ja, ampak nikjer in nikoli ne grejo v take detajle. Pa tud če bi, še vedno bi OH potem bili pač nek delež, prostanek pa bi padel pod "Dodani sladkor", pa kakršen koli že to je. Če gre za dodanega seveda. Če pa je že vsebovan pa bo pač lepo pod klasično OH postavko. Tko bi potem bistveno lažje ločil stvari v katere šopajo sladkor in tiste kjer to pride pač iz drugih naravnih sestavin.
100% sadni ne bi smel vsebovati dodatnega sladkorja, ker potem ne bi bil več 100% sadni.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
techfreak :) ::
...:TOMI:... je izjavil:
Tista fora, kjer piše vsebuje 0 g nečesa... Najbolj bedna fora, zakaj potem ne navedejo vseh 10000 sestavin, ki jih živilo ne vsebuje? Lahko bi priložili kar eno bukvo zraven ter jih navedli noter.
Nisem kaj veliko primerjal zadev, vendar so verjetno te sestavine pac glavne in jih mogoce celo morajo navesti?
100% sadni ne bi smel vsebovati dodatnega sladkorja, ker potem ne bi bil več 100% sadni.
Vse razen vode, sladkorja in konzervansov je 100% sadje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techfreak :) ()
RejZoR ::
Tabela snovi je standardizirana in morajo bit gor napisane tud npr maščobe, čeprav v tistem načeloma sploh ne morejo bit. Ampak pol pač piše 0g.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
fosil ::
Če te zanima ali je sladkor dodan ali ne, glej pod sestavine.
Če pa gledaš hranilno vrednost je pa popolnoma vseeno iz kakšnega vira je, končni učinek je enak.
Saj tudi dodani sladkor je pravzaprav naravni, pride iz pese.
Če pa gledaš hranilno vrednost je pa popolnoma vseeno iz kakšnega vira je, končni učinek je enak.
Saj tudi dodani sladkor je pravzaprav naravni, pride iz pese.
Tako je!
korenje3 ::
Tabela snovi je standardizirana in morajo bit gor napisane tud npr maščobe, čeprav v tistem načeloma sploh ne morejo bit. Ampak pol pač piše 0g.
tabela ni standardizirana, ampak uzakonjena. standardi niso obvezni.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
alexa-lol ::
Tabela snovi je standardizirana in morajo bit gor napisane tud npr maščobe, čeprav v tistem načeloma sploh ne morejo bit. Ampak pol pač piše 0g.
tabela ni standardizirana, ampak uzakonjena. standardi niso obvezni.
Ja pač bistvo je da ima vsak izdelek neko hash vrednost katero zna običajen človek razbrati. Če bi mel vsak izdelek nekaj po svoje potem bi bil šele kaos.
s6c-gEL ::
...:TOMI:... je izjavil:
Bolj logična je delitev na enostavne(slabi) in kompleksne(ok) sladkorje.
Kaj ima veze, katere cukre popiješ/poješ. Cuker je škodljiv, pa naj bo fruktoza ali saharoza ali glukoza. V bistvu zadostuje opozorilo, da živilo vsebuje sladkor.
Vseeno je s čim se zastrupljaš, ker ni neke bistvene razlike.
Tista fora, kjer piše vsebuje 0 g nečesa... Najbolj bedna fora, zakaj potem ne navedejo vseh 10000 sestavin, ki jih živilo ne vsebuje? Lahko bi priložili kar eno bukvo zraven ter jih navedli noter.
Glukoza je grozdni sladkor, fruktoza je sadni sladkor (sadje, zelenjava, med), saharoza je beli sladkor iz sladkorne pese/trsa.
V pijačah in podobno je večinoma dodana saharoza.
tabela
Fruktoza @ Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: s6c-gEL ()
RejZoR ::
Tabela snovi je standardizirana in morajo bit gor napisane tud npr maščobe, čeprav v tistem načeloma sploh ne morejo bit. Ampak pol pač piše 0g.
tabela ni standardizirana, ampak uzakonjena. standardi niso obvezni.
Pikolovski much? Sploh pa nikakor ni res da standardi niso obvezni. Če jih ne dosegaš te marsikje ne bojo jebal pet posto. Pa slednji mogoče niso uzakonjeni. Če je tabelca sestavljena na vseh živilih po povsem enakem kopitu se lahko govori o standardu. Standardi pa so zato, da so stvari razumljive vsem in posledično bolj enostavne za uporabo in razumevanje (v tem primeru) sestavin v nekem živilu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
fosil ::
Tabela (še) ni uzakonjena.
Šele enkrat 2016 ali 2017 bo obvezna.
Še bolj veliko vezo pa ima razlika med sladkorji in ogljikovimi hidrati.
Šele enkrat 2016 ali 2017 bo obvezna.
Ima veliko vezo, ali piješ/ješ enostavne sladkorje(fruktoza, glukoza,...), ali kompleksne(škrob, vlaknine,...)
Vseeno je le zaplankancem
Še bolj veliko vezo pa ima razlika med sladkorji in ogljikovimi hidrati.
Tako je!
Ganon ::
Človek se zgrozi, ko preleti hranilne vrednosti na živilih. Včeraj v trgovini gledam jogurte. Na embalaži slika medu, žitaric in napis, kako zelo je zdravo. Pogledam, kaj vse vsebuje in zasledim, da je v 330ml jogurtu 40,8g sladkorja!!! Kje so še vsi ostali sladkorji, ki jih povprečen človek dnevno zaužije. Da sploh ne omenjamo aditivov in ostalih svinjarij. In potem se sprašujemo, od kje toliko bolezni.
korenje3 ::
jap sadni jogurti so še najbolj taki...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Roadkill ::
Zaenkrat ste v temi naštevali same cukrane vode in ste zraven presenečeni, da vsebujejo samo cukr. Genialno.
Če bi gledal kako hrano recimo:
Kruh: http://nutritiondata.self.com/facts/foo...
makaroni: http://nutritiondata.self.com/facts/cer...
mocarela: http://nutritiondata.self.com/facts/dai...
...
Nehite pizdit, da so v sladkarijah in sladkanih napitkih cukri jebovas.
Če bi gledal kako hrano recimo:
Kruh: http://nutritiondata.self.com/facts/foo...
makaroni: http://nutritiondata.self.com/facts/cer...
mocarela: http://nutritiondata.self.com/facts/dai...
...
Nehite pizdit, da so v sladkarijah in sladkanih napitkih cukri jebovas.
Ü
Tilen ::
Človek se zgrozi, ko preleti hranilne vrednosti na živilih. Včeraj v trgovini gledam jogurte. Na embalaži slika medu, žitaric in napis, kako zelo je zdravo. Pogledam, kaj vse vsebuje in zasledim, da je v 330ml jogurtu 40,8g sladkorja!!! Kje so še vsi ostali sladkorji, ki jih povprečen človek dnevno zaužije. Da sploh ne omenjamo aditivov in ostalih svinjarij. In potem se sprašujemo, od kje toliko bolezni.
Tole je en takšen (38.94g / 330g):
11,8g / 100g sladkorja
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Tilen ::
Najbolj "zdravo" kombinacijo dobiš, ko tak sladek jogurt zmešaš s kakšnimi kosmiči (20+/100). ;)
Pri 21 izdelkih je posvetila rdeča luč na t. i. prehranskem semaforju, saj so vsebovali veliko sladkorja (več kot 15 g/100 g). Med temi jih je 13 preseglo mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat, in sicer Knusperone Honey Wheat , Kellogg's Smacks, Kellogg's Frosties, Lino Crunch, Ben Quik Choco Pops, Goody Fun Zoo Choco Shells, NestlE Cookie Crisp, Kellogg's Choco Krispies, Nestle Cini Minis, Spar Nougat Bites, Spar Zimt Zauber, Crownfield Fruit Rings, Nestle Nesquik.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Ganon ::
Pa tako simpatične embalaže imajo, da jih otrok takoj opazi. Upam, da so starši dovolj pametni in odgovorni.
technolog ::
techfreak :) je izjavil:
100% sadni ne bi smel vsebovati dodatnega sladkorja, ker potem ne bi bil več 100% sadni.
Vse razen vode, sladkorja in konzervansov je 100% sadje.
Torej pockurana voda je po tej definiciji 100% sadni sok.
RejZoR ::
Zaenkrat ste v temi naštevali same cukrane vode in ste zraven presenečeni, da vsebujejo samo cukr. Genialno.
Če bi gledal kako hrano recimo:
Kruh: http://nutritiondata.self.com/facts/foo...
makaroni: http://nutritiondata.self.com/facts/cer...
mocarela: http://nutritiondata.self.com/facts/dai...
...
Nehite pizdit, da so v sladkarijah in sladkanih napitkih cukri jebovas.
Al pa da si očitno nepismen. A omenjanje sokov z različnimi sadnimi deleži je pa kr neki kar očitno ne pritegne tvoje pozornosti?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Janac ::
Ljudje naj nehajo jesti ogljikove hidrate po recimo 13h in bo veliko boljše. Za zajtrk recimo ovsene kosmiče(veliko vlaknin) s tekočim jogurtim in ma večina ljudi posledično dovolj OH za cel dan.
Zakaj bi sploh jedli OH? OK, za športnike razumem, za folk, ki pa sedi pred kompom cel dan, kaj mu bo ? Je pa res da je večina "dobrih stvari" nalodana s OH-ji.
Kupujte beljakovine!
Zakaj bi sploh jedli OH? OK, za športnike razumem, za folk, ki pa sedi pred kompom cel dan, kaj mu bo ? Je pa res da je večina "dobrih stvari" nalodana s OH-ji.
Kupujte beljakovine!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Janac ()
techfreak :) ::
techfreak :) je izjavil:
100% sadni ne bi smel vsebovati dodatnega sladkorja, ker potem ne bi bil veÄ 100% sadni.
Vse razen vode, sladkorja in konzervansov je 100% sadje.
Torej pockurana voda je po tej definiciji 100% sadni sok.
Pravilnik iz 2010 (ki se lahko uporablja za obstojece izdelke do 2015): http://www.uradni-list.si/1/content?id=...
Pravilnik iz 2013: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
Pravilnik iz 2010 ima med drugim tudi:
– za dosladkanje, pri čemer količina dodanih sladkorjev, izražena kot suha snov, ne sme presegati 150 g na liter soka.kar se mi zdi da spada tudi za "sadne sokove", nisem pa se poglabljal tako da se mogoce motim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techfreak :) ()
Atos ::
Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
Razlika je zelo pomembna. Grobo rečeno je najbolj zdravo uživati tista živila, ki imajo čim nižjo vrednost postavke "od tega sladkorji". Tu se ne gre za to, da bi hoteli prikazati količino "dodanih" sladkorjev. Gre se za to, da lahko s tema dvema podatkoma kupec živila zelo dobro oceni, ali je živilo zdravo. Ne glede na to, ali je sladkor "dodan" ali že prisoten v živilih - to načeloma nima veze (v grobem spet).
Za razlago je pomembno, kaj se dogaja v telesu, ko zaužiješ takšno živilo. Človeško telo potrebuje energijo, vendar v večini primerov ne potrebuje energije na enkrat. Večja vrednost postavke s podatkom o sladkorjih ti pove, da boš v telo dostavil veliko količino OH, ki se hitro absorbirajo v krvni obtok. Tega načeloma nočeš, ker vse kar boš povzročil je to, da ti trebušna slinavka začne sproščati inzulin, ki poveča pretvorbo sladkorja v krvi v maščobne zaloge. Ker je zaradi zaužitega sladkorja pri takih živilih vrh koncentracije sladkorja v krvi visok (to je lastnost takšnih živil, kot jih omenjaš), je tudi reakcija trebušne slinavke večja. To pomeni, da je po navadi količina sproščenega inzulina tako visoka, da ti povzroči prevelik padec sladkorja v krvi. Zato postaneš (prehitro) spet lačen, kjer po vsej verjetnosti spet zaužiješ živilo z veliko vsebnosti sladkorja, kar cikel ponovi.
Vse to ti lahko povzroči naslednje težave:
- zaradi povečanega delovanja trebušne slinavke (tako v pogostosti kot v intenzivnosti), obstaja več možnosti da zboliš za sladkorno boleznijo
- povečano tveganje za debelost
- s takim živilom praktično sploh ne zadostiš energijskim potrebam, ker telo v skoraj nobenem primeru (tudi v primeru športnikov), ne potrebuje tako velike dostave energije na enkrat. Tudi če je v pomanjkanju (razen v ekstremnem) bo v vsakem primeru pri takem živilu nekaj tega skladiščilo (za še slabše čase)
Če je postavka o vsebnosti sladkorja nizka v primerjavi s postavko skupnih OH, potem živilo vsebuje OH, ki se sproščajo dosti bolj postopoma in ne povzročajo takšnih vrhov v vsebnosti sladkorja v krvi. Še en indeks, ki ti pove točno to, pa je glikemični indeks, ki pa ga ne najdeš na oznakah.
In na like 99% stvari sem videl, da sta bili vrednosti popolnoma enaki.
Če si to videl na živilih pri sebi doma, potem to samo pomeni, da se verjetno ne prehranjuješ optimalno. Če si videl v trgovini pa samo vidiš, da je ljudem vseeno, kaj vržejo v sebe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Atos ()
mn ::
Že dalj časa mal bolj spremljam sestavine v živilih, pa me je najbolj zmotilo navajanje ogljikovih hidratov in sladkorja. Recimo imam zdele pred sabo neko pijačo Sola in gor piše...
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega sladkorji: 8,4g /100ml
In na like 99% stvari sem videl, da sta bili vrednosti popolnoma enaki. Ogljikovi hidrati so itaq sladkor, tako da mi ni jasno zakaj pol navajajo ločeno.
A ne bi bilo bolj smiselno če bi pisalo:
Ogljikovi hidrati: 8,4g /100ml
Od tega dodani sladkorji: 4g /100ml
Ker recimo stvari bazirane na sadju imajo že nekaj lastnega sladkorja, vse pa vglavnem zanima koliko sladkorja dodajo še naknadno. Al je trenutno označevanje že mišljeno tako in sem imel vedno to srečo, da sem gledal stvari kjer je ves sladkor dejansko dodan sladkor?
Sicer ne vem kaj ti ješ, ampak niti pod razno ne drži da so vsi ogljikovi hidrati sladkorji. Bogat vir ogljikovih hidratov so tudi recimo vse žitarice, potem recimo krompir, itd. Da, škrob je ogljikov hidrat. Recimo na špagetih, ki sem jih prijel v roke je OH, 66,5g od tega sladkorji 0,5g na 100g.
In ne, zanima nas koliko sladkorja je skupno v proizvodu. Nima veze ali je tam od vedno ali je dodan. Če misliš, da je naravni pomarančni sok brez dodatkov zdrav v velikih količinah se motiš.
Potem je nekdo napisal da naj bi produkt vseboval med, v resnici pa je potem notri ogromno sladkorja. Kaj pa je med drugega kot sladkor? In seveda, tudi preveč meda ni zdravo!
Zapomnite si, ni zdrave hrane, samo zdrava prehrana!
mn ::
Ljudje naj nehajo jesti ogljikove hidrate po recimo 13h in bo veliko boljše. Za zajtrk recimo ovsene kosmiče(veliko vlaknin) s tekočim jogurtim in ma večina ljudi posledično dovolj OH za cel dan.
Zakaj bi sploh jedli OH? OK, za športnike razumem, za folk, ki pa sedi pred kompom cel dan, kaj mu bo ? Je pa res da je večina "dobrih stvari" nalodana s OH-ji.
Kupujte beljakovine!
Zakaj bi jedli OH? Kaj naj samo meso in jajca jem? OH, so glavna hrana večine človeštva že od vedno. Maščobe in proteini so za zraven.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mn ()
3p ::
Hehe. Na en način je sladkor ("navadni") naravni zelenjavni sladkor. Še boljši kot sadni. Zelenjava je zdrava. :)
mojca ::
A mi lahko nekdo pojasni, kaj je "dodana" sestavina, kot npr. dodani sladkor? Kaj v frucu, soli ali kokakoli ni "dodano"? V čaju ameriške brusnice je recimo 0,5% ameriške brusnice. Kaj so torej tu "dodane" sestavine?
In kaj je "naravni" sladkor? Saj sladkor je naraven. Čisto nič manj naraven od sadnega koncentrata, ki ga prodajajo kot sadni sok ali jogurt. Če si pa kdo dela utvare, da je jagodni jogurt rdeč in slasten zavoljo jagod, je pa (pre)velik optimist. Poskusite si enkrat zmešati navaden jogurt in sveže jagode. Presenečeni boste, kako "zanič" je v primerjavi z industrijskim, če ga ne sladkate, pa vam bo takoj jasno, da je v jogurtu 99.9% sladkorja dodanega. Meni gre bolj v nos to, da sploh ne najdeš sadnega jogurta brez aspartama.
Moka pa verjetno po škodljivosti tudi ne zaostaja bistveno za sladkorjem.
In kaj je "naravni" sladkor? Saj sladkor je naraven. Čisto nič manj naraven od sadnega koncentrata, ki ga prodajajo kot sadni sok ali jogurt. Če si pa kdo dela utvare, da je jagodni jogurt rdeč in slasten zavoljo jagod, je pa (pre)velik optimist. Poskusite si enkrat zmešati navaden jogurt in sveže jagode. Presenečeni boste, kako "zanič" je v primerjavi z industrijskim, če ga ne sladkate, pa vam bo takoj jasno, da je v jogurtu 99.9% sladkorja dodanega. Meni gre bolj v nos to, da sploh ne najdeš sadnega jogurta brez aspartama.
Moka pa verjetno po škodljivosti tudi ne zaostaja bistveno za sladkorjem.
GamerBoy ::
Ma kaj to... Sirup za sok, ki ima navedene kalorije za že zmešanega z vodo in ni na to posebej opozorjeno, ali še boljše... Testenine iz hoferja s samo 180kcal na 100g, seveda kuhane in spet nikjer tega ne piše... Najprej sem mislil, da je mogoče res, potem pa sem primerjal od te firme 3 različne in vse troje imajo isto 180 kcal s tem, da imajo na 100g za točno 50% manj B OH in M če jih primerjam s "klasičnimi" testeninami, torej drugega ne preostane kot da jim je uspelo dodati 50g zraka ali pa računajo za kuhane. Vglavnem katastroga od označevanja...
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GamerBoy ()
imagodei ::
Zakaj bi jedli OH? Kaj naj samo meso in jajca jem? OH, so glavna hrana večine človeštva že od vedno. Maščobe in proteini so za zraven.
Po moje gre logika v tej smeri, da zadostno količino OH danes dobiš že tako ali tako, če se ekstremno ne paziš pri prehrani. Kot govorimo že skozi celo temo, v vodah z okusom je precej cukra, v "low fat" jogurtih takisto, potem so tukaj nadvse zdravi kosmiči, spet brez maščob, a z ogromno cukra... Že lep čas opažam, da imajo nekatere kumare "čuden" okus: ko sem pred časom pogledal na embalažo, sem opazil, da jim dodajajo cuker.
Praktično v vsaki stvari je cuker ali maltodekstrin, ker proizvajalci hrane že dolgo vedo, da je človeški rod genetsko programiran, da išče cukre oz. OH na splošno. Zakaj za boga rabiš dekstrozo ali maltodekstrin v mletem mesu oz. v masi za hamburgerje?
Also - že res, da že od nekdaj jemo OH, ampak nikoli jih nismo jedli v takšnih količinah kot sedaj. Dokler nismo iznašli toplotne obdelave surove hrane marsikakšnega kompleksnega OH-ja niti nismo mogli dobro prebavit (pšenica, riž, krompir), tako da smo bili odvisni predvsem od preprostih sladkorjev.
- Hoc est qui sumus -
HighBane ::
Če koga zanima dobro uro dolga oddaja na slo tv na to temo.
http://www.rtvslo.si/kolumne/tarca-slad...
Nekako človek ugotovi, da vse jedi, ki jih je imel za zdrave, vsebuje relativno ogromno sladkorja.
http://www.rtvslo.si/kolumne/tarca-slad...
Nekako človek ugotovi, da vse jedi, ki jih je imel za zdrave, vsebuje relativno ogromno sladkorja.
jest10 ::
RejZoR ::
Če koga zanima dobro uro dolga oddaja na slo tv na to temo.
http://www.rtvslo.si/kolumne/tarca-slad...
Nekako človek ugotovi, da vse jedi, ki jih je imel za zdrave, vsebuje relativno ogromno sladkorja.
Vseeno pa davek na sladke stvari popolnoma ničesar ne reši, če nato nabrano država pobaše za svoje kaprice. V razvitih državah kamor mi očitno ne spadamo namenijo večji del teh sredstev potem zdravstvu za osveščanje ljudi s kampanjami in del za odpravljanje posledic. Pri nas pa bi vse to šlo v nabavo novih Audijev za poslanske riti. Not a way to do it.
Vem da je sladkorja vsepovsod polno in se ga že tko izogibam, če pa že kdaj pregrešim pa pač pogledam, da je čim manj navadnega sladkorja in da se uporablja alternativne opcije. Smo že imel piškote, ki so bili sladkani zgolj z jabolčnim sokom (kar se je dejansko čutilo, da ni tolk sladko ampak je še vedno bilo mal), pa doma smo delal polnozrnate muffine sladkane samo z medom, sadnih jogurtov ne kupujem že več kot eno leto in raje doma zmečem sadje v navadni jogurt in v blender. Doma vglavnem pijem samo vodo oz nesladkan čaj, 100% sokove pa ponavadi mešamo z vodo v 1:1 razmerju. Belega kruha praktično ne poznamo (in ne, ne jemljemo belega obarvanega z ječmenom, da izgleda kot črn). Samo toliko preden se kdo začne usajat kaj se repenčim nad vsebnostjo sladkorja in potem navajam samo stvari, ki so 100% sladkor.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RejZoR ()
reeves ::
Pri kruhu bo baje potrebno začet navajat tudi vse vsebovane encime.
Sicer je namen dober, ker so nekateri encimi gensko spremenjeni in ZZV hoče, da javnost ve ali so notri ali ne.
Seveda večina potrošnikov dobro ve kaj je amilaza, proteaza, lipaza,...
Sicer je namen dober, ker so nekateri encimi gensko spremenjeni in ZZV hoče, da javnost ve ali so notri ali ne.
Seveda večina potrošnikov dobro ve kaj je amilaza, proteaza, lipaza,...
BigWhale ::
Kupujte beljakovine!
Če so pa drage.
Kolicina beljakovin, ki jo telo potrebuje na dnevni bazi, je smesno poceni. To, da bi pa morali telo futrati z beljakovinami je pa neumnost.
Narejeni smo, da laufamo na ogljikove hidrate. Telesu je potrebno zagotoviti dovolj veliko kolicino kompleksnih ogljikovih hidratov. Kompleksni ogljikovi hidrati z dovolj vlakninami bi morali biti vecinski del prehrane.
Problem je predvsem v tem, da se zauzije prevec enostavnih OHjev, ki so dandanes prakticno povsod, predvsem v obliki sladkorja.
Blinder ::
ja kaj pa bi radi, da na moki napišejo
ogljikovi hidrati: 70g/100g
od tega sladkorja: 70g/100g
pa saj sladkor in ogljikovi hidrati niso isto
ogljikovi hidrati: 70g/100g
od tega sladkorja: 70g/100g
pa saj sladkor in ogljikovi hidrati niso isto
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
RejZoR ::
ja kaj pa bi radi, da na moki napišejo
ogljikovi hidrati: 70g/100g
od tega sladkorja: 70g/100g
pa saj sladkor in ogljikovi hidrati niso isto
Zato pa bi moralo pisat "Dodani sladkorji". Ker na moki bo pisalo 70g OH, 0g dodanih. Zarad mene so lahko 3 postavke, OH, sladkorji in dodani sladkorji.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Blinder ::
boljše če bi tako naredili kot da grejo dajat trošarine na sladkane pijače. pa sej v OŠ imajo neke predmete o prehrani. bi morali tak tečaj dat raje odraslim
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
jureus ::
Meni recimo še vedno ni jasno, zakaj sploh v vse pijače, sokove, vode z okusom... tlačijo toliko sladkorja.
Jaz si moram vedno kakšen jabolčni ali pomarančni sok razredčit v razmerju 30% sok ostalo voda. Ker me ta sladkoba ne odžeja.
Tudi gazirane pijače... Recimo Coca-Cola če ni ohlajena, je skoraj tako kot, da bi pil karamelo.
Edina pijača, ki sem jo opazil, da je imela manj sladkorja je schweppes z okusom kokosa.
Jaz si moram vedno kakšen jabolčni ali pomarančni sok razredčit v razmerju 30% sok ostalo voda. Ker me ta sladkoba ne odžeja.
Tudi gazirane pijače... Recimo Coca-Cola če ni ohlajena, je skoraj tako kot, da bi pil karamelo.
Edina pijača, ki sem jo opazil, da je imela manj sladkorja je schweppes z okusom kokosa.
gruntfürmich ::
Najbolj "zdravo" kombinacijo dobiš, ko tak sladek jogurt zmešaš s kakšnimi kosmiči (20+/100). ;)
Pri 21 izdelkih je posvetila rdeča luč na t. i. prehranskem semaforju, saj so vsebovali veliko sladkorja (več kot 15 g/100 g). Med temi jih je 13 preseglo mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat, in sicer Knusperone Honey Wheat , Kellogg's Smacks, Kellogg's Frosties, Lino Crunch, Ben Quik Choco Pops, Goody Fun Zoo Choco Shells, NestlE Cookie Crisp, Kellogg's Choco Krispies, Nestle Cini Minis, Spar Nougat Bites, Spar Zimt Zauber, Crownfield Fruit Rings, Nestle Nesquik.
dejansko sem videl, ko sem preletel vse kosmiče, čokoladne kroglice... v šparu (muslijev nisem gledal), da so samo pod blagovno znamko špar kosmiči brez oz. z minimalno sladkorja. vse ostalo je hudo sladkano.
sicer se mi zdi ta gonja proti cukru popolna idiotija, ampak vseeno sem potem podlegel trendu in kupil nesladkane kosmiče (pa še poceni so).
kar pa se tiče avtorja teme, pa gre očitno še za en primer slaboumja in nepoznavanja osnovne kemije...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek na sladko, ste kaj veseli?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 41740 (35007) | Raptor F16 |
» | Sladkor je strup? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 42874 (38157) | energetik |
» | dodatki v prehrani (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13297 (11925) | tikitoki |
» | Sladkor (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27874 (23859) | FiReFTW |
» | Preveč sladkorja v sadnih jogurtih? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14365 (12319) | loveJDM |