» »

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Slo-Tech - Žogica in lopar skupaj staneta en evro in deset stotinov. Lopar je en evro dražji od žogice. Koliko stane žogica?

Le redki razmišljajo tako številčno, da ne bi popustili navidez očitnemu odgovoru in bi kot iz računalnika izstrelili pravo rešitev. Velika večina bi takoj prepričano (a narobe) odgovorila – deset stotinov. V prvi skupini so logični holmesi, v drugi njegovi zaletavi pomočniki watsoni. Prvi imajo vedno prav, drugi se vedno motijo. Vendar avtorica knjige Mastermind Marija Konnikova ne verjame v tako dokončno delitev, saj predstavi tudi tretjo skupino. Tiste, ki sicer v prvem trenutku pomislijo na enak odgovor (deset stotinov), ampak ga preverijo in ugotovijo, da je napačen.

Posamezniki iz te skupine sicer niso nujno tako nadpovprečno bistroumni kot slavni literarni detektiv, ampak so se naučili uporabljati njegovo metodo. Če žogica stane deset stotinov in je lopar en evro dražji, potem že lopar brez žogice stane evro in deset stotinov – kar bi morala biti skupna cena obeh izdelkov. Torej mora biti žogica cenejša. Od številkaste izurjenosti je odvisno, kako hitro in v koliko korakih bo nekdo priračunal do prave cene žogice, ampak ga je že razumevanje napake usmerilo proti rešitvi. Naloga se izide, če žogica stane pet stotinov.

Ameriška psihologinja je v prigodah detektivskega para natančno analizirala Holmesove metode in pri tem uporabila številna znanstvena spoznanja o delovanju možganov. Pokazala je, kako pomembno je zbrano opazovanje in shranjevanje informacij ter razložila, zakaj nekateri miselni problemi v resnici zahtevajo dolg sprehod, igranje violine ali najmanj tri pokajene pipe. V Holmesovem pogosto čudaškem obnašanju je prepoznala učinkovite strategije za urjenje intuicije in ročni nadzor našega kognitivnega avtopilota, ki upravlja naše watsone. Ta avtopilot se je izoblikoval v milijonih let evolucije in je pogosto koristen, saj nam miselne bližnjice in rutine zelo olajšajo delovanje v vsakdanjih življenjskih okoliščinah. A nas tudi ovira, saj zaradi njega podlegamo sugestijam in predsodkom, prehitro sklepamo in nismo pozorni na dejstva, ki nasprotujejo našim prepričanjem.

Zakaj je Holmes potreboval pretežno nekoristnega doktorja Watsona? Samo zato, da je opisoval njune prigode? Nikakor ne, meni Konnikova. Avtopilotski Watson je bil za Holmesa dragocen opomnik, kako razmišljajo „običajni ljudje“ in kdaj bo policija primer rešila enako narobe kot uvodno matematično nalogo. Njegove napake so bile za detektiva namig, kako naj se pravilno loti primera. Še pomembnejša pa je bila njegova družba, saj so pogovori, razlage in glasno razmišljanje odličen način za izboljševanje spomina, preverjanje hipotez in iskanje pomanjkljivih argumentov.

Mastermind je posrečen priročnik, kako lahko s prepoznavanjem watsonovskih lastnosti postanemo malce bolj holmesovski. A nas tudi opomni, da holmesi niso samotni geniji, ampak za uspeh potrebujejo družbo, njegovi možgani pa izzive, brez katerih zaspi tudi najbolj genialen um.

21 komentarjev

Oberyn ::

Ah, v sekundi sem se uvrstil v tretjo skupino... takoj sem izstrelil napačen odgovor. Zdaj sem potolažen, ni dobro biti prevelik genij. Za ob dveh zjutraj niti ni tako slabo.

Phantomeye ::

jst sm si reku, da bi blo preveč obvious, da bi bla žoga 10 stotinov, in sem še enkrat preveril in izračunal narobe. matematika mi nikol ni šla :D

chironex10 ::

U prebral. Simpaticna knjiga.
Če vas slucajno prime da bi objavili svojo kodo pod open source, prej poglejte:
na 32:52: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QKwWPQ1Orzs

Ag.Smith ::

Opazovala je obnašanje namišljenega lika. Kaj sledi? Spiderman?!

driver_x ::

Sem si že dodal na spisek knjig, ki jih bom prebral.

alexa-lol ::

https://www.wolframalpha.com/input/?i=%...

Žogica je 5 stotinov.

Ta "naloga" je podobna tistim iz konca OŠ (včasih 8. razred)

Otrok je star 5 let in mama 30. Čez koliko let bo mama stara 2x toliko kot otrok.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2...

Čez 20 let ko bo otrok star 25 in mama 50.

Še graf količnika starosti mati/otrok (pri x=70 je mati null)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=p...

@ontopic se mi je že velikokrat zgodilo da sem razmišlal o problemu, potem pa šel ven in prespal zadevo ter popolnoma po naklučju dobil zamisel... must read.

Zgodovina sprememb…

Kenpachi ::

No, "genij", bolj lenoba, ki sedi v fotelju in melje napake drugih, dokler se napaka ne zadosti pribliza resitvi (napaka blizu resitve je lahko tudi diametralno nasprotna resitvi, mind you).

Bolj slabo bi se obnesel v bomb squadu. It's definitely the red wire.
Zaraki Kenpachi.

dronyx ::

Mož je zgradil hišo pravokotne oblike. Vse zunanje stene hiše gledajo na jug. Mimo hiše pride velik medved. Kakšne barve je?

Možni odgovori:
Rjave
Črne
Črno-Bele
Bele

Opomba: Za pravilni odgovor ni nujno potrebno nastaviti sistema N enačb z N neznankami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

rokp ::

Bele. Pa verjetno velik porabi za kurjavo.

jype ::

Pa potopila se bo.

s6c-gEL ::

Tricky:
x lopar
y žogica

(1) x+y= 1.10
(2) x-y= 1 -> x= y+1


V (1) vstaviš x, izražen kot y ; iz (2)
y+1 +y= 1.10

2y = 0.1
y= 0.05

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

Markoff ::

Dolg članek za enostaven algoritem. Najprej odstraniš razliko med loparjem in žogico, dobiš 10 centov. Ker razlike med njima ni več, staneta enako, torej 10 centov na pol je 5 centov. Odstranjeno razliko nalimaš nazaj na lopar in voila - 1,05 vs. 0,05.

Matematične funkcije so fine in znanstveno potrdijo rezultat, ampak malce logične telovadbe je čisto dovolj.

Nič hudega, dokler Y generacija zna kopi-pejstat, ji v Sloveniji ne bo hudega.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Mipe ::

In zakaj 1,00 + 0,10 ni pravi odgovor?

Aha, že vidim - lopar je 1EUR DRAŽJI od žogice...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Phantomeye ::

Ag.Smith je izjavil:

Opazovala je obnašanje namišljenega lika. Kaj sledi? Spiderman?!


Šokantno!

Ne morem verjet, kako narrow minded ste nekateri ljudje. Šel si mimo CELOTNEGA bistva in se spotaknil ob dejstvu, da gre za fiktivno osebo, kar SPLOH ni bistveno.

PaX_MaN ::

Vau, Slo-tech se krega okol tega kok stane jebena pinkponk žogca v kompletu z jebenim pinkponk loparjem.
Must be a new low.

johnnyyy ::

Men so najboljše tiste, ko ti trgovka sešteva 10% + 10% + 5% = 25% popust, ali pa ko pride mojster pa reče tole je za delo 100€ pa še 22% davka, to bo 125€

dronyx ::

johnnyyy je izjavil:

Men so najboljše tiste, ko ti trgovka sešteva 10% + 10% + 5% = 25% popust, ali pa ko pride mojster pa reče tole je za delo 100€ pa še 22% davka, to bo 125€

V to kategorijo sodijo tudi članki na Financah, da se bo pivo podražilo za 10% (dejansko se bo za toliko procentov dvignila marža).

alexa-lol ::

Ja te %...

@johnnyyy:
Poglej iz stališča mojstra. On dobi 125€ in od tega plača 22% davka kar je 27.5€, ostane mu pa 97.5€... pač mojstr ve kok hoče da mu ostane, niso oni od včeraj.

Še zahvalit bi se mu moral za popust, al pa rečeš ne rabim računa pa sta oba srečna sam potem so bojda otroci lačni, no važno da niso ko banke dokapitaliziramo.

stegy ::

Davek se ne računa 22% od 125€

Davek se vedno računa na osnovo - 100€ + 22% = 122€

Obratno 122€ - 22% davka (na osnovo) = 122 / 1,22 = 100€

johnnyyy ::

stegy je izjavil:

Davek se ne računa 22% od 125€

Davek se vedno računa na osnovo - 100€ + 22% = 122€

Obratno 122€ - 22% davka (na osnovo) = 122 / 1,22 = 100€

Maš prav, se posipam s pepelom :) (sem šev en račun gledat pa mal preračunat - no imamo pa en nov način kako povečati državno blagajno :)))

7982884e ::

no, razmišljanje holmesa kto je prikazano v nadaljevankah in filmih, je v bistvu zelo nerealno, ker vse temelji na dedukciji in dolgi verigi predpostavk ... cool izgleda, ko deluje, ampak tiste predpostavke so pa tako iz trte zvite, da bi v rl takoj eno kiksnu, in ko eno kiksne, cela veriga odpove


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Oddelek: Novice / Domače branje
219470 (7670) 7982884e
»

Badminton lopar

Oddelek: Loža
258013 (3838) Bellatrix
»

Miza za namizni tenis

Oddelek: Loža
126022 (4779) mareee89
»

Ste že kupili začetne evro pakete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878929 (6199) Manu
»

Peak power of the human body (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17010111 (7198) PersonaRudis

Več podobnih tem