»

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Slo-Tech - Žogica in lopar skupaj staneta en evro in deset stotinov. Lopar je en evro dražji od žogice. Koliko stane žogica?

Le redki razmišljajo tako številčno, da ne bi popustili navidez očitnemu odgovoru in bi kot iz računalnika izstrelili pravo rešitev. Velika večina bi takoj prepričano (a narobe) odgovorila – deset stotinov. V prvi skupini so logični holmesi, v drugi njegovi zaletavi pomočniki watsoni. Prvi imajo vedno prav, drugi se vedno motijo. Vendar avtorica knjige Mastermind Marija Konnikova ne verjame v tako dokončno delitev, saj predstavi tudi tretjo skupino. Tiste, ki sicer v prvem trenutku pomislijo na enak odgovor (deset stotinov), ampak ga preverijo in ugotovijo, da je napačen.

Posamezniki iz te skupine sicer niso nujno tako nadpovprečno bistroumni kot slavni literarni detektiv, ampak so se naučili uporabljati njegovo metodo. Če žogica stane deset stotinov in je lopar en evro dražji, potem že lopar brez žogice stane evro in deset stotinov – kar bi morala biti skupna cena...

21 komentarjev

Watson kot pek, farmacevt, inženir

The New York Times - IBM-ov pametni superračunalnik Watson postaja čedalje uporabnejši na najrazličnejših področjih. Nase je opozoril z zmago v priljubljenem kvizu Jeopardy, potem ga je IBM usmeril v koristnejše projekte. Študiral je medicino, da je lahko deloval v zdravstvu, poizkusil se je kot prodajni svetovalec, prečesal je tudi farmacevtske patente. Sedaj postaja Watson še pek, farmacevt in avtomehanik.

IBM navaja le nekaj projektov, kjer so v zadnjem času s pridom uporabili Watsona. V sodelovanju s farmacevtskim gigantom GlaxoSmithKline so mu dali prebrati vso znano gradivo o malariji in kemijskih učinkovinah. Watson se je iz tega naučil veliko, tako da je v prvi fazi sam identificiral učinkovine, ki se danes uporabljajo za boj proti malariji, in predlagal 15 novih učinkovin, ki...

9 komentarjev

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so delodajalci na razgovoru za zaposlitev od kandidata zahtevali geslo za Facebook in druga socialna omrežja, kjer sodeluje. To ni dovoljeno. Povem običajno pa je, da delodajalec potencialne novozaposlene preveri prek interneta in poišče, katere podatke o sebi delijo z javnostjo. Zato velja biti pri objavljanju stvari na internetu sila previden, marsikdo pa svetuje, da Facebooka sploh ne bi uporabljali. A raziskovalci, da je to vsaj toliko sumljivo kakor pretirana uporaba, piše Tagesspiegel.

Debata se je razvnela po streljanju v Denverju ta mesec, ko je 24-letni James Holmes med premiero novega filma iz serije Batman Vzpon Viteza vse naokrog streljal in ubil 12 ljudi. Za razliko od lanskih napadov v Oslu se Holmes tokrat nikjer na internetu ni...

38 komentarjev

IBM Watson bo začel delovati v medicini

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je največ pozornosti požel z zmago v Jeopardyju, bo čisto zares začel svojo medicinsko kariero. IBM je namreč podpisal dogovor z zdravstveno zavarovalnico WellPoint, da bo Watson sodeloval pri postavljanju diagnoz resničnim bolnikom in zdravljenju, kar bo prva komercialna uporaba Watsona.

Uporaba se bo začela prihodnje leto, Watsona pa bodo sprva uporabljala medicinske sestre, ko bodo pregledovale zahteve zdravnikov po zdravljenju in negi pacientov. Watson bo sledil vsem predpisanim režimom zdravljenja posameznega zdravnika in opozarjal na neskladja med različnimi tretmaji ali zdravljenjem in simptomi. Kasneje bodo Watsona začeli uporabljati tudi na onkologiji, kjer bodo imeli zdravniki najverjetneje terminalski dostop do...

27 komentarjev

IBM praznuje 100 let

Slo-Tech - Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je...

20 komentarjev