» »

Šolanje, stopnja II. -> srednja računalniška šola

Šolanje, stopnja II. -> srednja računalniška šola

Vohun612 ::

Evo, pa sem se še jaz po dolgem času malce primigal nazaj na forum.8-) Saj ne rečem, sem ga obiskoval, le časa za napisati nisem našel, sploh za pesnjenje takšnih romanov, kot bo tale post. Vsem ,,lenuhom" predlagam, naj raje preidejo na kakšno temo z postom, ki ga lahko prebereš brez uporabe srednjega gumba miške. No, pa to sedaj sploh ni pomembno. Udobno se namestite na svojem sedežu ter uživajte v branju, kolikor je to mogoče. Tudi uporaba piva in kokic ni slaba možnost.:) Bi bil že čas, da preneham nakladati in spesnim kaj resnega, mar ne? - Saj vem. No, pa začnimo;

Skratka, kot ste verjetno, sploh če ste pismeni, lahko ugotovili po naslovu, bodo tukaj potekale diskusije o vsaj zame zelo pomembni temi. In sicer tukaj potekajo težke debate o moji prihodnosti, da bom lahko normalno preživel, kar v današnjih časih, roko na srce, žal postaja vse težje. Kot ste verjetno nekateri ugotovili po branju moje predstavitvene teme, sem zelo navdušen nad računalništvom in ostalo tehnologijo. Tisti, ki ste zadevo spregledali, je moj prvi tukajšnji roman zabeležen tule: KLIK->(Rallye se predstavi..) Skratka, po branju le-te je verjetno večini jasno, da se imam s temi zadevami namen ukvarjati v življenju. Fino je, ko lahko hobi združiš z zaslužkom, poleg tega naj bi to bil ,,poklic prihodnosti". Upam.

O srednji šoli oziroma nadaljnem šolanju sem začel razmišljati že skoraj dve leti nazaj, in takrat nekako ugotovil, da bo poklic v smeri računalništva pravi zame. Kasneje sem prišel do tega, da je o čem drugem praktično nepotrebno razmišljati, saj me to veseli, poleg tega pa mi je šolanje omogočeno v domačem kraju, za nekaj metrov je celo bližje od osnovne šole, ki jo obiskujem sedaj. Nimaš kaj ,,mleti", kot to da je ponudba popolna.:)

Lansko leto sem se zadeve začel lotevati že precej resno, ter pogledal kje se sploh lahko šolam. Najprej sem bil prepričan, da se bo potrebno vsak dan voziti v Celje, Ljubljano ali še kam dlje. Jeseni pa sem izvedel prekrasno novico. Na domači srednji šoli (Srednja tehnična in poklicna šola Trbovlje) so iz izobraževalnih programov odstranili ,,tehniško gimnazijo'' , namesto le-te pa je prišel nov program, ,,računalniški tehnik", kaj več o njem pa lahko preberete tule: KLIK (STPŠ Trbovlje -> Tehnik računalništva). Takrat sem si zadal cilj, da se vpišem v to šolo, v ta program, ter potem naprej na faks, katerega imam tudi že praktično izbranega. Kaj češ, nisem ravno spontan tip človeka, za kar mislim, da zna biti še zelo koristno.;)

Skrakta, sedaj pa čas za manj priljubljeni del, v katerem Vam bom nabil cel kup vprašanj, na katerega jasno ne boste znali odgovoriti. No, tako hudo pa menda tudi ne bo.

- 1. > Ima kdo kakšrnekoli izkušnje, ali mnenje dijaka, ki se izobražuje na tej šoli, po možnosti v programu ,,Računalniški tehnik"?

- 2. > Približno kako uspešen moram biti v osnovni šoli, kar se tiče ocen, da sem lahko sprejet na šolo. Sicer nisem slab, ampak vseeno ne želim kakšnih neprijetnih dogodivščin med vpisom. To me zanima predvsem zato, da si že prej pripravim pomožni načrt, za vpis kam drugam. Kakšen predlog, kam?

- 3. > Kateri predeti so najbolj pomembni na srednjih šolah nasploh, ter kateri v računalniški smeri? Je srednja šola dosti težja, kar se količine snovi tiče, napram osnovni? Kolikor sem se do sedaj informiral, naj bi prevladovali matematika ter fizika. Je kaj na tem?

No, ni bilo tako hudo, kaj ne?:)) Skratka, o tej šoli bi rad povedal še eno zanimivost: šolanje tukaj bo tudi nadaljevanje ,,družinske tradicije''. Tukaj se je šolal že moj oče, moj dedek pa je tukaj učil več kot 35 let, kar se mi zdi dokaj impresivna številka. Zadnjič smo v šoli med govorilnimi urami imeli predstavitev srednjih šol iz Zasavja. In seveda sem šel na predstavitev te šole, kjer sem spoznal izjemno prijaznega učitelja matematike in informatike, kateri mi je dal celo kopico zanimivih podatkov, odgovoril na vsa vprašanja ki sem mu jih zastavil, potem sem dobil še brošuro in tako dalje. Me je totalno ,,napilil" , in od takrat dalje praktično ne razmišljam o drugih šolah. Komaj čakam informativne dneve naslednje leto. Šola je res odlična, zelo urejena, tako zunaj kot znotraj, ima lastno športno dvorano (ki jo uporablja tudi naša osnovna šola, ki jo obiskujem) in tako dalje. Učilnic je dovolj, oprema je ustrezna, ob jedilniku pa se mi cedijo sline (hec:P). naj sedaj to ne izpade neko hvalisanje, ker sem prepričan da Vas bi bilo dosti takšnega mnenja.

Pa da, tako kot ponavadi, ne zabredem preveč, bom počasi zaključil. Počasi bo treba v posteljo, da bom na jutrišnjem izletu normalen, pa tudi bolečine v vratu se me lotevajo. Takšno pisanje mi vzame kar nekaj časa, saj popravkov ter misli ni malo, da na koncu, ko pritisnem gumbek ,,pošlji" , vse izgleda tako kot mora, urejeno ter pregledno. Zastavil bom le še eno vprašanje:

- Kakšne kriterije moram izpolnjevati, da se lahko vpišem v srednjo računalniško šolo, koliko znanja, predvsem iz katerih predmetov je potrebnega, da lahko letnik narediš brez težav, kot dober ali prav dober. Sicer osebno menim, da sem le-tega sposoben, ampak to bom lahko realno povedal šele, ko ,,preizkusim" v praksi.;) Ko ste tole prebrali, se Vam prav gotovo ne da odgovarjati, a Vas vljudno naprošam, da napišete vsaj stavek ali dva o tem, ali je takšno šolanje priporočljivo, kako težko je izdelati šolo, kam ste hodili sami (tisti, ki ste hodili v računalniški smeri) in tako naprej. Vesel bom prav vsake Vaše besede, ki mi bo pomagala do boljše prihodnosti. Sedaj sem v 8. razredu osnovne šole in menim, da je zadnji čas, da se odločim, kaj bom počel v življenju, imam prav?

Sedaj pa se do naslednjič poslavljam, saj je, kot že napisano, skrajni čas da grem spat. Opravičujem se za vse pravopisne napake, a trenutno nisem pri močeh, da bi jih popravljal. Napišete lahko tudi kratko mnenje o tem, kakšen se Vam zdi moj slog pisanja. Najlepša hvala!

Pa en lep g33kovski pozdrav,
freak of
Ralye !

Isotropic ::

ce te veseli, pejt.
na sreco so se stari fosili od profesorjev ze prepucali, tko da se boste dejansko ucili kaj uporabnega in sorazmerno modernega. izbira je vsekakor dobra, tut za nadaljevanje studija.

mihy11 ::

Hodim na računalniško šolo v Celju in moram povedati, da ti bo znanje matematike prišlo zelo prav ravno tako znanje angleščine.
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth

MasterKiD ::

Izberi raje elektrotehnik, saj boš veliko lažje dobil službo :)

pickle_rick ::

Jaz bi na tvojem mestu šel raje po poti gimnazija -> faks kot srednja računalniška -> faks. Zakaj? Če te računalništvo res zanima, se boš lahko s programiranjem/networkom/sysadmin etc.. ukvarjal v prostem času, ki ga je poleg gimnazije čeprav je težja dovolj, boš pa dobil precej boljšo podlago iz matematike in angleščine, kar ti bo precej olajšalo FRI oz. FERI.

Srednje šole imajo žal matematiko in angleščino na precej nižjem nivoju kot gimnazije in večino to tepe na faksu. Pač, zdi se mi, da če te stvar res zanima, boš to kar je od strokovnih predmetov na srednjih lahko dosegel in presegel v prostem času. Dvomim pa v to, da boš imel voljo sam priti na nivo gimnazijske matematike. Seveda pa tudi drugačna izbira ni napačna in se z nekaj več truda da potem manjkajoče zadeve nadoknadit.

Pro_moted ::

pickle_rick je izjavil:

Jaz bi na tvojem mestu šel raje po poti gimnazija -> faks kot srednja računalniška -> faks. Zakaj? Če te računalništvo res zanima, se boš lahko s programiranjem/networkom/sysadmin etc.. ukvarjal v prostem času, ki ga je poleg gimnazije čeprav je težja dovolj, boš pa dobil precej boljšo podlago iz matematike in angleščine, kar ti bo precej olajšalo FRI oz. FERI.

Srednje šole imajo žal matematiko in angleščino na precej nižjem nivoju kot gimnazije in večino to tepe na faksu. Pač, zdi se mi, da če te stvar res zanima, boš to kar je od strokovnih predmetov na srednjih lahko dosegel in presegel v prostem času. Dvomim pa v to, da boš imel voljo sam priti na nivo gimnazijske matematike. Seveda pa tudi drugačna izbira ni napačna in se z nekaj več truda da potem manjkajoče zadeve nadoknadit.


A to si kar z riti potegnil ?

Drugače pa it gimnazijo, samo zato ker boš pač bolje matematiko vedel ,res ena bolj neumnih odločitev. A po tvoji logiki je lažje potem se učit vseh xx strokovnih predmetov v prostem času, kot pa profesorja v srednji šoli prosit da ti da zahtevnejše naloge, literaturo, se udeležuješ tekmovanj, če že pač misliš da moraš matematik it na faks. S to matematiko res pretiravate, potem pa vsak ki ima matematiko 5 misli da bo dober inženir, pride na faks , potem pa jok, ker matematika sploh ni problem, vse ostalo pa .... jah, je kriva psihologinja. Da ne omenim, da delaš projekte v srednji šoli lahko že in si že do faksa nabereš neke reference. Sicer pa ja, gimnazija + vsak dan 2 uri učenja za redno snov, potem pa veselo na strokovne predmete v prostem času ( aja, sem pozabil, večina misli da če zna v kakem programskem jeziku nekaj enostavnega sprogramirat tako, polek redne šole, je že kvalificiran računalničar), spanje pa izpustiš, itak.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Flatland ::

1. Mnenje: Na daleč se izogibaj šole STPŠ Trbovlje. Kar si slišal na informativnih dnevih so večinoma pravljice/laži/... (sklepam, da je profesor, ki je predstavljal šolo imel oblečeno majico Call of Duty - to je še enen izmed načinov kako manipulirajo z mladimi na informativnih dnevih (obstaja še en drug mlad profesor informatike in matematike, vendar je tako neumen, da če znaš v Wordu urejati besedila, znaš več informatike od njega)).
2. Uspeh za vpis: Verjetno je edina zahteva, da narediš osnovno šolo. Če si vsaj dober težav pri vpisu ni.
3. Predmeti in zahtevnost: Šola ni zahtevna (meni celo lažja od osnovne). Če želiš biti prav dober je potrebno pred kontrolno za kakšni 2 uri prezračit zvezke (za najtežje predmete) oziroma nič za lažje predmete. Največ ljudi ima težave s programiranjem(40%) vendar so to posledice gledanja v zrak med poukom (če vsaj z 1 očesom gledaš in z 1 uhlom poslušaš verjetno nimaš težav).
4. Potrebno predznanje: Če imaš predznanje (programiranje, izdelava spletnih strani...) se ne vpisuj kot dijak ampak počakaj, da izdajo kak nov razpis za učitelja informatike in se prijavi takrat (če znaš napisati program Hello World potem znaš več kot nekateri profesorji, ki te učijo programiranja v prvem letniku).

Da ne bom preveč pisal. Poglej si rezultate mature na STPŠ (da ne boš iskal... STPŠ je bolj na koncu seznama po doseženih točkah na maturi).
Link: http://almamater.si/index.php/sl/?optio...

Čeprav imaš šolo pred vrati, se raje vpiši v Ljubljano, Celje (kamorkoli samo na to šolo ne!). Če misliš nadaljevat šolanje (fakulteta) se vpiši na Gimnazijo oz. Računalništvo Ljubljana.
Ta šola je bolj kot kak popoldanski krožek kot pa resna šola.

Se opravičujem za vse pravopisne napake. Upam, da mi pogledate čez prste saj sem se slovenščino učil na STPŠ.
Lep pozdrav.

pickle_rick ::

@Pro_moted sploh ne gre toliko za matematiko, kot za to, da na večini srednjih šol je kriterij pri vseh predmetih porazno nizek. Tja se v povprečju vpisujejo manj uspešni osnovnošolci in posledično, ker je šolam v interesu, da jih do konca spravijo čimveč standard pade. In če ti je programiranje v veselje, boš to počel v prostem času, ki ga je ob gimnaziji še vseeno precej več kot denimo potem na faksu.

Saj na faksu je potem tako. Gimnazijcem predstavlja težave programiranje, tistim iz srednjih pa matematika.

jazbec ::

pickle_rick je izjavil:

Tja se v povprečju vpisujejo manj uspešni osnovnošolci in posledično, ker je šolam v interesu, da jih do konca spravijo čimveč standard pade.


Od kje vlečeš take bedarije, tisti ki vejo kaj bi v življenju naj grejo na srednjo strokovno, tisto smer kar jih veseli. Tisti ki pa nevejo kaj bi sami s sabo pa na gimnazijo.
Po strokovni bo imel vsaj neko podlago za šiht, po gimaziji pa list papirja, da niti smetar nemore bit.

Yacked2 ::

jazbec je izjavil:

pickle_rick je izjavil:

Tja se v povprečju vpisujejo manj uspešni osnovnošolci in posledično, ker je šolam v interesu, da jih do konca spravijo čimveč standard pade.


Od kje vlečeš take bedarije, tisti ki vejo kaj bi v življenju naj grejo na srednjo strokovno, tisto smer kar jih veseli. Tisti ki pa nevejo kaj bi sami s sabo pa na gimnazijo.
Po strokovni bo imel vsaj neko podlago za šiht, po gimaziji pa list papirja, da niti smetar nemore bit.


Malo samoiniciative, pa ti tudi pred končano gimnazijo ponujajo delo.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

pickle_rick ::

Sem bil tudi sam pred tako odločitvijo. Prav tako so mi vsi sošolci iz osnovne govorili, da imaš vsaj en poklic po 4 letih (+/- 1 leto). Po koncu srednje se je dejansko na področju vsaj približno povezanim s tem kamor so hodili zaposlilo manj kot tretjina. Ostali vsi neka dela, ki bi jih lahko opravljali tudi z osnovno. Seveda ne trdim, da bi morali iti na gimnazijo, samo želim reči da srednja šola ne proizvaja nekega željenega kadra.

Tudi sam bi se takrat z veseljem vpisal na 4 letno strokovno šolo, ki bi imela zahtevnost na ravni gimnazije, ter bi mi dala dobro podlago za na faks. Pa je na žalost nisem našel. Tako da če ima željo po kaj več kot biti codemonkey, je po mojem mnenju lažja pot preko gimnazije. Neka srednja pot je tehniška gimnazija, ki naj bi bila najbolše iz obeh svetov. Pa tudi te ne dosegajo rezultatov na maturi kot jih najboljše splošne gimnazije.

Pro_moted ::

Saj verjamem da je veliko srednjih šol v nekih zaselkih, ki pač ne zahtevajo nič. So pa srednje šole , ki nekaj zahtevajo in tudi veliko ponujajo. Z malo samo iniciative pa se naučiš še zraven veliko. Na naši strojni šoli, je profesor, tistim , ki smo bili interesirani, kot pripravo na lažji začetek faksa, 2 uri na teden izredno ( pa tudi med rednimi ura še kar nekaj), predaval odvode, integrale itd.. Veliko smo predelali v šoli, dal pa nam je ogromno napotnic in literature za naprej , za samostojno delo, kot pripravo na faks. To je bila srednja strojna šola na Ptuju, pred 4 letmi ko sem končal in si upam trdit da je ena boljših srednjih strojnih šol v Sloveniji. Tako smo tudi brez problema rešili faks. 2 sošolca, ki sta se vpisala na magisterij še, bosta tudi to letos rešila brez problema, tudi sam ga bi , če bi me kadrovski štipenditor pustil po prvi stopnji naprej :(
Pravim samo da SAMO zaradi matematike se naj na gimnazijo ne vpisuje, ker je vseeno še veliko vsega zraven, kot je biologija, geografija, zgodovina, psihologija ...., pri katerih predmetih je zahtevnost verjetno velika zaradi same količine snovi, saj v gimnaziji pač ni nekih strokovnih predmetov, ampak pač splošni in če mu to ni zanimivo, so to 4 leta muke za brez veze. Naj raje gre v šolo v kateri bo užival, si prebere kako knjigo matematike več zraven šole in je pripravljen na faks. Seveda pa zraven šole še pridno migat na tistem področju na katerem bi se rad zaposlil. Sam sem vsaj 3 ure na dan delal na področju CAD/CAM, numeričnih analiz in preračunov, saj je to tisto kar bi rad delal.
Pa še enkrat, rezultati na maturi in ocene vas ne bodo naredile dobrih inženirjev. Je pa lepo da zmagaš na tekmovanju "kdo posveti več časa učenju".
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

pickle_rick ::

Se čisto strinjam s tvojim postom sicer, sem precej enostransko napisal, ampak kljub temu so v povprečju srednje šole pri nas bolj žalost, oz. morala bi obstajati neka šola za bodoče inženirje z strokovnimi predmeti, ki bi dosegala zahtevnost gimnazije. Pohvalno da obstajajo izjeme, kot si omenil, ampak koliko je profesorjev po sloveniji, ki si bodo vzeli ekstra čas za integrale/odvode? Zakaj na 4 letnih šolah tega ni v učnem načrtu? Saj obstaja 3 letni program pa naj se tisti, ki jim je to preveč vpisujejo tja. Pa sploh ne gre za ocene in rezultate na maturi. V končni fazi te tudi sam faks ne bo naredil dobrega inženirja. Skupaj z samoinciativo se pa že da kaj nardit.

In če je polovica tega kar je napisal Flatland res, bolje da se tja ne vpisuje, prav tako ne na gimnazijo če mu bo ta muka.

Še en nasvet. Ne verjeti kar ti prodajajo na informativnih dnevih in učitelji, ampak dobi koga, ki ga poznaš da šolo obiskuje in boš dobil veliko bolj relevantne informacije. Velja tudi, ko se boš odločal za faks. Pa seveda že ob šoli/faksu čimveč projektov, oz. študentsko delo na tem področju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis iz gimnazije na računalniško šolo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10719490 (17494) Smurf
»

Ukinitev splošne mature v srednjih šolah?

Oddelek: Šola
369709 (8692) Phantomeye
»

Vegova

Oddelek: Šola
122922 (2579) nononono
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310391 (6986) Janac
»

naprej za šolanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
13747763 (45245) Jan987

Več podobnih tem