» »

naprej za šolanje

naprej za šolanje

1
2
3

Nejc Pintar ::

To ubistvu niso nivoji. Prav tako kot jabolko in banana nista višji in nižji nivo sadja.
Stvar je precej odvisna od človeka, nekdo se hoče čimprej znebiti šole. Drugi hoče postati visoko izobražen, tretji je len, četrtemu pa je bolj od slovenščine všeč zidarska kela in beton.ž

edit:
Sem za uvedbo sprejemnih izpitov namesto ekstercev. Tako bi lahko pokazal znanje ki ga potrebuješ za nadalnje šolanje.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Najboljši gredo na gimnazije, nekoliko manj sposobni na štiriletne strokovne, še slabši na triletne strokovne itn.


Hm kar ne morete se znebiti posploševanja. To da je človek malenkost len še ne pomeni da je manj sposoben. Tut jest sem končal tehniško srednjo šolo pa sem na FRIju brez večjih problemov naredil vse glavne predmete (pustmo sedaj nekatere-neimenovane-predmete ki ti požrejo voljo in par mesecev lajfa). Vem pa da je precej "gimnazijcev" odpadlo v prvem letniku. Sploh so pa nekateri ki pridejo iz t.i. odličnih gimnazij razred zase -> samovšečni, pri znanju recmo programiranja pa so se pol leta jebali s par for zankami (primer). Skratka potencial ni v vseh gimnazijcih ki pridejo iz "gimnazij". Itak pa na splošnih gimnazijah veliko predmetov učijo buče.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

_marko ::

klemen:
Seveda so izjeme.
Ampak statistično bo še vedno tako, da so najsposobnejši na gimnazijah.
In zato se lahko posploši.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Nejc Pintar ::

Najbolj marljivi so na gimnazijah, ne nujno najinteligentnejši.
Lahko je biti prvi, če si edini!

PrimozR ::

nejc Pintar tole si pa čisto mi usekal! Sam sem taka lenoba, da je svet še ni videl! :D

mzidy ::

Za mene tud ne bi mogel rečit, da sem marljiv:D

Loki ::

tudi na srednji tehnicni imas lahko tako zahtevno matematiko kot v gim. pac izberes dodaten predmet visja matematika, ce ga imajo (kjer ga imajo).
iskra, zagotoviti, da bodo poslusali pri risanju v acadu/proe je cisto lahko. na koncu leta pac naredijo seminarsko nalogo v njem (npr. reduktor) oz. jo delajo pocasi cez leto.
se tole http://www.strojnistvo.com/poglejnovico...

iskra ::

Loki: Nice... Bom prašu če rabijo koga za učit profesorje risat v Gorici >:D

Mi smo AutoCAD jemali na koncu tehnične dokumentacije, brez ocene. Eno leto pred nami isto. Kako je pa za nami pa ne vem... Cimer, ki je hodil na srednjo strojno je kar lepo obdelal AutoCAD, izdelal par risb v sklopu strojnih elementov in tako. Mi pa smo obdelali tehnično dokumentacijo in nič strojnih elementov. Kao strojna smer tehnične gimnazije. ;(
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

urosz ::

Tudi jaz sem letos 9/9oš in se bom moral vpisat nekam. 99% je to program Tehniška gimnazija, SERŠ MB. Zelo me zanima predvsem programiranje in vse v zvezi z rač. Po (upam da uspešno)končani tehniški gimnaziji mislim da bom šel na FRI ( seveda se v teh 4 leti mnogo lahko spremeni, ampak vseeno mislim, da me bo ša naprej zelo zanimalo rač). Mislite, da je Tehniška gimnazija dobra podlaga za kakšen FRI ali FERI ?
ps.: teh.gim. bom vzel resno, še posebej mat. fiz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

archer ::

Jaz tudi mislim da za UNI smer na kateremkoli faxu je najboljša splošna gimnazija.
Na naši šoli so na tehnični gimnaziji sami "zgledni" dijaki. Tudi sam sem pred štirimi leti bil 90% za teh. gim. pa sem vseeno šel na splošno (ker sem izvedel, da če ne bo dovolj kandidatov za strojno smer na teh. gim se ta ne bo izvajala) in ni mi žal. Tu delam s prav dobrim uspehom... Na teh. gim. jih je npr. v prvem letniku iz enega clasa padlo 9. I kakor vete družba te kar hitro potegne not....
Vsi mi pa govorijo, da na strojnem faxu ne bom imel problemov, ker je prvi letnik tako 70% mat in fiz. Pa stvar me res zanima. Če te nekaj zanima se da vse nardit. Pa tud na informativnem letos sem srečal kar nekaj študentov, ki so tja prišli iz spl. gim. pa delajo brez problemov. Je pa res da moraš veliko, res veliko baje delati sam.
Če pa še koga zanimajo vprašanja glede strojnega faxa in kako je tam pa iz katere šole je bolje priti itn., naj gre na www.strojnistvo.com pa naj tam malo po forumu prebrska. Bo našel veliko več koristnih podatkov.
Zanimivo se mi je zdelo, da od 200-250 ljudi, kolikor se jih vpiše v prvi letnik FS jih v drugi letnik pride pol ali še manj. Ker fax nima omejitve (vsaj zadnjih pet let, za nazaj pa ne vem) jih gre polovica tja zaradi statusa študenta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: archer ()

alum ::

Nejc Pintar,

iz lastnih izkušenj ti povem, da na našem faksu (FERI, Rač. UNI) tisti, ki so prišli s tehničnih gimnazij (konkretno SERŠ Maribor), _niso_ imeli nobene prednosti. Prej bi si upal trditi, da so bili v zaostanku. Gledano na dolgi rok, seveda. Že res, da so mogoče imeli prednost na enih, dveh, mogoče treh vajah, ko jim je bila snov še relativno znana. Ko pa pride do malo bolj zapletenih nalog, ... In to pri programiranju.

Pri matematiki pa se razlike sploh povečajo.

(Seveda obstajajo izjeme.)

Ti pa splošna gimnazija vseeno da neko širino, ki ti ne škodi (prav nasprotno, marsikdaj ti koristi).

O kakšni Drugi smo govorili? >:D

_marko ::

Druga?! hmm... neka zgradba je tam na drugi strani Drave >:D
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

matvoz ::

Jaz sem hodil na splosno gimnazijo.. Sedaj sem na FERI 3.letnik..

naj povem, da do faxa nisem imel pojma o programiranju..
sicer sem po O.S. po vsej sili hotel na racunalnisko srednjo, pa so me na sreco doma odvrnili od tega.

niti ena matematika mi na faxu ni delala tezav, kar ne morem reci za vecino ostalih (pac bil velik vpad v 1.letniku samo zaradi matematike.. kot vedno)
sicer se najde kaksen predmet, kjer ima folk iz SERSa manjso prednost, a se proti matematiki ne more primerjati..

ce bi moral se enkrat izbirati, bi vzel splosno gimnazijo.. (tudi nikoli ne ves, kdaj se ti racunalnistvo zagabi, saj je potem problem, ce to ugotovis v 4. letniku kaksnega strojne/racunalnikse srednje sole)

Loki ::

to sploh ni problem...
z poklicno maturo se naceloma lahko vpises na katerikoli VSS program, z dodatnim 5 predmetom gim. zahtevnosti pa lahko se na veliko UNIV fakultet, vse tehnicne, naravoslovne, ekonomijo.. izjeme so fdv, ff in podobni (hvalabogu :)) ).
tam pa lahko eno leto "vrzes stran" in gres delat vaso maturo. in nisi na izgubi prakticno nic.:)
I left my wallet in El Segundo

Buldožer ::

Je pa tukaj še en vidik..

Če se človek 'šverca' čez srednjo šolo se zna zgoditi, da na koncu 'počepneš' na faksu. Ne gre le za znanje, tukaj so bolj važne delovne navade. Priporočam, da izbereš najtežje, se pravi splošno gimnazijo. Ne vem čist kakšno je stanje v Mariboru glede težavnosti, ampak tako je v Lj. Mogoče se malo smešno sliši, ampak je kar res. Na vsakem faxu je kak predmet, ki naredi selekcijo tam ti pomaga le delo in le v redkem primeru kakšno predznanje.
Več glav več ve. No, ni nujno!

STASI ::

Selekcijski predmeti so na vsakem faksu. Pri nas na celi BF je to matematika, ko sem bil na gradbenem faksu je bila to tudi matematika pa tudi statika. Tko da je velika verjetnost da je selekcijski predmet matematika, ki pa sploh ni težka če se učiš. Če se učiš ni problematičen noben predmet.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

klemen22 ::

Matematika sploh ni problem če se dela kolikor toliko sproti. Sicer sem sam Analizo 2 na FRI fuknil ene 2x samo le zaradi moje lenobe.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

alum ::

Niti ni problem, če se ne dela sproti...

Je pa res, da se potem dela pred izpitom (kolokvijem) bolj.

Wh!tE ::

Se moja 2 centa :)

Trenutno hodim na Vegovo SŠER, kjer sm si izbral računalništvo. Program je tak, da tisti z zelo malo znanja se uspejo "pošlepati" v višji letnik, za višje ocene od 2, pa moramo ostali kar precej garat ;(( Program MA, SLO in ANG je isti kakor v gimnazijah , saj tudi maturo pišemo isto (d0h...:\)

Kar se pa tiče faxov je pa tako (moje mnenje). Delavni naredijo, ostali padejo. Ampak, če hočeš dobiti trenutno stanje uspešnosti faxa moraš pogledati kateri študenti SO naredili fax in s kakšnim uspehom so naredili maturo oz. 3. in 4. letnik na (tehnični) gimnaziji. (Nekateri se brezveze vpišejo na fax|O Vsi vemo zakaj ane?)


P.S.: Razlika težavnosti bežigrajskih in naših MA kontrolk je minimalna 8-)

Lp, Wh!tE
Me, the vanquisher

billgates ::

jes bi pa to vprasu. jes sem 8/9 in se ne morem cisto se odlocit. vem da je se nekaj casa ampak bi rad neki vprasu.ali imajo v racunalniski soli v velenju omejen vpis? pa se vedno ne vem kaj se mi bolj splaca. nameravam v računalniško šolo, zdaj pa mi je moj boter, ki je ful posloven pa ve velik, svetoval naj grem v elektrotehnicno. mene bolj zanima izdelovanje programske opreme in ne programiranje strojev v tovarnah. kera se mi zdej bolj splaca sola????

Buldožer ::

@bill gates

Splača se ti tista, po kateri boš delal stvari, ki jih imaš rad. Magari, če je frizerska. Sicer pa mala skrivnost: veliko ljudi dela čisto nekaj drugega kot za kar so se izobrazili.;)
Več glav več ve. No, ni nujno!

billgates ::

ja sej to me veseli! če bi že bila frizerska, bi bila ta za računalnike (modificiranje). jest edino ne vem če v elekrtrotehnični naučijo programskih jezikov C++ pa to kar naj bi bilo v racunalniski.

Loki ::

ko ti bodo v eni (elektrotehniski npr.) firmi rekli, da bodo (-ste) zaceli z delom v jeziku xyz oz. postopku zyx, bos rekel, da ti ze ne, ker se ga niste ucili v soli ali se ga bos sel sam ucit?
knjigarna konzorcij, od vhoda na levo skoraj do konca.

white nekaj casa nazaj je bil tukaj en post bezigrajcanke, ki je rekla, da so integrale kao imeli ze v 2. letniku.:\ (za vir uporabi iskanje)
I left my wallet in El Segundo

billgates ::

ali imajo v racunalniski soli v velenju omejen vpis? to me zaenkrat tut zelo zanima

Greg91 ::

Jaz sem tudi 9 razred devetletke pa se bom bom po vsej vrjetnosti vpisal na SERŠ MB smer elektrotehnik računalništva.

billgates ::

upam da dobim odgovor...kmalu

monster-x ::

billgates, omejitev je odvisna od števila potencialnih kandidatov, ki bi se radi vpisali. Če je teh preveč, se izvede omejitev vpisa.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

billgates ::

aha a to pomeni če se jih prveč hoče vpisat, tej je potem omejen vpis?a jih v velenje velik hoče iti...(?)

monster-x ::

Tega noben ne ve. Lahko pa greš vsakega, ki se mora letos vpisati v srednjo šolo, vprašat, če ima morda enake načrte kot ti. Potem boš morda zvedel, koliko jih želi tja. ;-) Sicer pa ponavadi na vseh šolah to precej variíra. Lahko je nekje lani bila omejitev, pa je morda letos ne bo. Če želiš tja, se vpiši in če bo omejitev, se boš pač malo več učil, a ne. ;-)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Loki ::

hotel sem povedati, da ne bos cisto nic na slabsem (ali boljsem ???), ce se ga bos zacel uciti sam.:\ kupi knjigo in cao mare.
I left my wallet in El Segundo

PrimozR ::

Gimnazija Kranj, letošnji fazani pa letošnji 3. letniki so imel omejitev, mi (2. letnik) pa ne. Kakor nanese :)

Jan987 ::

jest se bom tud drugled opisvov naprej, pa me veseli za naprej kakšno računalništvo, strojništvo. Zdej pa nevem na katero šolo nej grem, rad bi šev v Kranj da se nebi nevem kam daleč vozil. Glede točk ne bo problem za nobeno šolo v Kranju

PrimozR ::

A to boš šel v srednjo šolo? Če ja, pejt na gimnazijo, da te bomo loh fazaniral :D

Jan987 ::

ja v srednjo šolo ja.

PrimozR ::

Men ni čist nč žov da sem šel na gimnazijo. Učas mi je mal bedno da se morm v šolo vozt z busom (karta draga k hudič) ker je v Kranju železniška ful delč. Na Jesenicah tega problema ni. Sam mi je pa boljš, da se pouk začne od sedmih in ne ob osmih, tko k na jesenicah. Pa če boš šu na gimnazijo, upej da dobiš šilinga. Piše se ful, znat je treba ornk, sam te pa fino nauči zgodovino, tko da jo komot vzameš na maturi pa še negove zgodbice totalno ownajo :)

Jan987 ::

ja sej jest se bom mogu tud vozt k nism iz krana ampak ene 10km stran. Sam to ni nevem kakšne krize. Kje pa so bistvene razlike med tehnično gimnazijo in pa splošno gimnazijo

PrimozR ::

Sicer se je po en stran fino vozt z busom, sploh tam ene pol ure ker se loh na busu učiš al pa nalogo nardiš. Kdaj je prov fino met te pol ure. Ti boš sicer imel manj časa, odvisno tudi od kod se pripelješ. Iz Radovljiškega konca je pri izvozu z avtoceste grozen promet tako da zjutraj traja pot pol ure, normalno pa kakih dvajset minut.

Nejc Pintar ::

@P|P|: V KR imaš z železniške do gimnazije 5-10min. Nič ekstremnega.

Drugače pa priporočam TŠC Kranj. Baje ima GimKr zastarele laboratorije.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Jan987 ::

Kaj je to že TŠC Kranj kranj

PrimozR ::

trgovsko-šolski-center? :>

PrimozR ::

Aja Nejc, pr vlaku je bedno, k morš prlezt na vrh Jelenovga klanca. Z avtobusne si dost hitrej, fino je pa sploh, če greš na avtobus, k pele v Škofjo Loko al pa v Ljubljano, ker ustav direkt pred gimanzijo.

Nejc Pintar ::

Ja, jelenov klanec je res beden. ampak osebno bi reku doma za keš za bus, pol bi se pa z vlakom vozu:D

TŠC = tehniški šolski center;)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Jan987 ::

A to je ubistvi iskra pol? Če ja me zanima kakšne so kej izkušnje s tisto tehnično gimnazijo tm in kje se sploh razlikuje od navadne gimnazije (recimo kranjske)

PrimozR ::

Da. Pejt na Slo-Tech.com2 na IRCNetu pa zatež OmegaBlue-ju :>

Nejc mam štipendijo pa si karto plačujem sam. Pa malco. Pa komp. :> Pa zadne cajte še bicikl ;((

klemen22 ::

Kok pa maš ti štipendije 100k sit?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

PrimozR ::

Letos skor 40, lan 33. Karta je pa 20. Zakaj?

Jan987 ::

a omegablue hod tja al kaj?

PrimozR ::

Nop, je lan maturiru na tehnični gim.

Nejc Pintar ::

Jaz sem dijak tehniške gimnazije pa je kul. Šola je samo dopoldne, od splošne pa se razlikuje v predmetniku (zanimiv), bom poiskal predmetnik, pa še Pipiju reč za splošno, pa lahko primerjaš.
edit:
predmetnik je tukaj
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

Jan987 ::

PIP prosu bi te če mi daš predmetnik za splošno gimnazijo
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tehnik računalništva ali tehniška gimnazija

Oddelek: Šola
194493 (4069) TheKekec
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310413 (7008) Janac
»

Srednja strojna šola ali Gimnazija?

Oddelek: Šola
225763 (5114) Mateja987
»

Mnenje o Vegovi

Oddelek: Šola
304367 (3425) 33blaz33
»

elektr...računalniški tehnik...ali tehnična gimnazija?

Oddelek: Šola
314504 (4057) DavidJ

Več podobnih tem