» »

naprej za šolanje

naprej za šolanje

«
1
2 3

seminal ::

Pozdrav
Zdaj sem 9/9 razred in kmalu se bom moral odločiti za naprej
Sem ful tehnični tip obvladam dealvnico pa elektrotehniko ter računalništvo(html,css ter hardwear)
Zdaj ne vem če bi šel na SERŠ MB ali tehniško gimnazijo ALI splošno gimnazijo (1,2,3gimnazija v mb) Ocene ne bodo problem:\
Zdaj sem v dvomih na katero šolo,skrbi me predvsem to da vsi govorijo v tehniko ne iti(celiko znanja, za malo denarja).Zdaj ne vem če je res tko , kr hočem imet lepi posel ter solidno plačo.
Kam?>:D :D

OwcA ::

(Splošno) gimnazijo, tako imaš bolj odprte možnosti dle časa.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Nejc Pintar ::

Tehniško gimnazijo, možnosti maš isto pol kot pri splošni, samo da maš računalništvo za maturo (ena dobra ocena na maturi več(če spremljaš stvari)). Poleg tega imaš lažji študij na tehniških smereh, za kar se boš verjetno odločil
Lahko je biti prvi, če si edini!

mzidy ::

Js hodim na Tehniško gimnazijo Lava, 1.letnik skor isti šit ko splošna, drugi letnik bom izbral računalništvo in bo dobra podlaga za študij8-)

seminal ::

mene sam zanima če je v smer računalništava(FERI) smer cnc-mašine , če je tukaj denar:\ :D al katero drugo smer.:\

jekson ::

osebno odsvetujem gimnazije

če te zanima tehnika pejdi za zdej na kakšno srednjo elektro ali strojno šolo ki so na istem nivoju kot gimnazije in je veliko več strokovnih predmetov in si pridobiš več tehničnega znanja.

Tako da ko se boš vpisal na kakšen tehnični faks(strojna,FMF,FRI) ti bo dosti lažje kljub temu pa boš mel že en poklic

Matek ::

Vsekakor splošna gimnazija, če praviš da ni problema z ocenami. Pa na čimboljšo pojdi (kera je v Mariboru najbolj slavna - druga?).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Nejc Pintar ::

Vsak svojega konja hvali.

Tehniška gimnazija je pa 1. letnik res čisto splošna. pol maš pa izbirni predmet, to je pa vse:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

_marko ::

->kera je v Mariboru najbolj slavna - druga?

Ah kje! Prva! :))
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

root987 ::

mene sam zanima če je v smer računalništava(FERI) smer cnc-mašine , če je tukaj denar[:\\] [:D] al katero drugo smer.[:\\]
Sej ne rečem da denar ni pomemben, vendar ti raje glej kaj je tebi všeč. Ne nazadnje, ti si lahk direktor Shella, Microsofta ali McDonaldsa, če ti služba ne bo všeč boš imel slabe rezultate, posledično pa te bodo tudi precej hitreje odstavili kot bi te sicer, če bi imel svojo službo rad.

Ker če maš svojo službo rad boš tudi bolje delal, posledično pa ti verjetno tudi denar ne bo nek hud problem.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Odin ::

Na splosno gimanzijo je najboljse it. Se posebej na najbolj slavno - drugo(_marko se s tem sicer bolj tezko sprijazni>:D ), ker je malo bolj naravoslovno usmerjena kot pa prva.
Na gimnazijo zato, ker bos imel malo boljse splosno znanje, pa tudi kot je Owca rekel, bos imel vec moznosti odprtih, ce si premislis.

mzidy ::

Sam pomoje je smiselno, da gre, če že gre na gimnazijo, na tehniško, če je v prvem postu reku, da je tehnični tip:)
Mene osebno naravoslovje ne gane in posledično sem se vpisal na Tehn. Gimn.:\
Gimnazija; DA ali NE?
To je sedaj vprašanje...js sem tud cel 8.razred trobu, da na gimnazijo pa js ne grem:D ...in kaj se je zgodilo? Točno to, ker bom lahk šel direktno na UNI program:\
LP, zdej grem pa v šolo>:D

STASI ::

Opcija je tudi mariborska škofijska gimnazija. Naša v Lj je ena izmed najboljših v Sloveniji (tisto leto ko sem maturiral je bilo od vseh zlatih maturantov nekaj čez 10% iz naše gimnazije).
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

seminal ::

ocene niso problem pridem na prvo in drugo gimnazijo komot:8)
sam mene vseli programiranje in 3d modeliranje.Jaz sem tko ali tko odločen da grem na en tehniški faks.To pomeni da bi bilo boljše iti na tehniško gimazijo:D :\
Sam nevem no kolebam med 2 gimazijo in tehniško in se ne morem odločit:D
Kaj svetujete

jekson ::

če te zanima CNC programiranje in vodenje strojev se ti splača it na srednjo strojno edino tam boš to.

BluPhenix ::

Ne maram tega govorit, ker sem sam obiskoval srednjo elektro, ampak:

Če si odločen da boš potem madaljeval študij na tehnični fakulteti je izbira le ena, no z eno deviacijo: gimnazija, najraje splošna. Najboljše, da se pozanimaš malo na kakšnih informativnih dnevih. Ne vem, ali je tehnična kaj lažja od splošne, oziroma če se enako gleda na maturi.

Zakaj gimnazija in ne katera tehnična šola? Enostavno, ker boš imel boljšo podlago za naprej. Ja sej vem, da obstajajo kakšne izjeme srednjih šol, ki imajo kakšnega dobrega učitelja za matematiko, vedar je to prej izjema kot pravilo. Verjami splača se hoditi na težko srednjo, ker boš tako pridobil ogromno predznanja in ti bo potem na naravoslovnem faksu lažje.

Aja in naj ti ne bo teško, če bo treba na srednjo hoditi drugam. Itak boš verjetno moral iti za faks. Naj ti to ne bo ovira.

Stvari ki pa jih rad počneš lahko še vedno počneš še naprej sam.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

whatever55 ::

Srednjo šolo naj izbere najkažjo, ker je sistem že tako zgrešen in bedarija da energijo porablja za učenje za formalno izobrazbo. V glavnem izogibaj se gimnazije poleg Ledina centra kot hudič križa.

root987 ::

Teb formalna izobrazba nič ne pomeni? Šef ti ni nikdar na to gledal? Lucky you...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

iskra ::

3D modeliranja verjetno ne boš videl na nobeni srednji šoli, ker nimajo denarja in potrebe za tak software. Če si tehnični tip, ti odsvetujem vse gimnazijske programe, ker je prvo leto in navadno tudi drugo popolnoma splošno. Pojdi na srednjo strojno, računalniško al elektro, kar ti bolj paše in nato vpišeš še en predmet za maturo in boš na istem kot tisti, ki so se je*ali s še enim jezikom, biologijo, geografijo, zgodovino in še čim.

To ti pravim iz lastnih izkušenj. Sam sem hodil na tehnično gimnazijo in sem zaje*al uspeh prvi dve leti ravno zaradi blesavih predmetov, kot je zgodovina, geografija, slovenščina v detajle itd. Kolegi, ki so istočasno hodili na srednjo strojno in so sedaj moji sošolci, so na faxu opravili par predmetov z levo roko, ker so jih v srednji šoli obdelali v nulo.

Konkretno primer iz strojnega faxa: predmet gradiva. Na srednji strojni so se s tem predmetom ubadali celo leto, sproti delali vaje, pisali teste itd. Na tehnični gimnaziji smo se ukvarjali s tem predmetom hudo pospešeno 4 mesece - pisali dva testa in odnesli nič. Na faxu traja ta predmet en semester, vaje se odvijajo v drugem semestru (predavanja so samo teorija - ni isto kot v OŠ in SŠ, kjer se delajo vaje sproti). Če greš na srednjo strojno, je dovolj, da gledaš v luft med predavanji, odpišeš kolokvije in si opravil s tem predmetom. Isto velja za strojne elemente 1 - na strojnem faxu je to v 2. letniku. Kolokviji so sama teorija, ki pa jo obdelaš samo na srednji strojni - na tehnični gimnaziji tega ni bilo.

Fizika iz splošne gimnazije je katastrofa - in ravno ta predmet boš krvavo rabil na faxu. Isto velja za ostale podveje fizike (dinamika, statika in kinematika, mehanika fluidov), ki pridejo v poštev v prvih dveh letnikih faxa - tega na splošni gimnaziji ne boš videl in ti bo glava eksplodirala na faxu (če seveda greš v strojno smer), ko se boš spoznaval s tem.

3D modeliranja, kot že omenjeno, ne boš videl na nobeni šoli, niti na faxu pred koncem 2. letnika, zato ti priporočam, če se želiš izobraziti v tej smeri, se uči sam doma, kot sem se jaz. Vzameš kljunasto merilo v roke, nek predmet po želji in narediš tehnično dokumentacijo zanj s programom po želji. Programiranja CNC naprav se loti pri kakem mojstru, ki te bo vzel na prakso poleti.

dodatek: na koncu itak šteje samo diploma in naziv univ. dipl. inž. Po srednji šoli te ne bo nihče vprašal.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

iskra ::

root987: a si videl kdaj v kakem razpisu napisano, da iščejo strojnika iz tehnične gimnazije, ki je študiral strojništvo v Mariboru? Vsi iščejo naziv dipl. inž., še večkrat univ. dipl. inž. Gimnazija in srednja strokovna šola ti ne dajo nobenega naziva - remember?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

BluPhenix ::

Res je, ne da ti naziva, navadno pa ti da veliko predznanja. Kolikor strojnih poznam jaz, ni nekaj pretirano težko delati. Fizika in matematika sta precej na srednjem nivoju, tako kot v srednjih elektro šolah. Dejstvo je, da te srednje šole izvirajo iz poklicnih, in so zatorej še vedno delno usmerjene usposabljanje ljudi za delo, ne pa za študij naprej.

Na elektro Faksu sem imel sošolce iz srednjih in tehničnih šol. Res je, prvi letnik ti je mogoče malo bolj logičen, če si hodil na srednjo elektro, vendar še to le nekje na začetku semestra. V višjih letnikih je pa lepo prišlo na dan pomanjkovanje znanja matematike ljudi, ki so hodili na srednje tehnične šole, tudi mene. Torej gimnazijci so imeli res nekaj malega problemov pri predmetih, katere smo mi že obdelovali v srednji (elektronski elementi in podobno) vendar so veliko lažje delal predmete, kjer je potrebnega veliko KVALITETNEGA matematičnega predznanja, kar je v končni fazi 85% študija na FE.

Srednjo čim lažjo ... ne glede, da je reku, da uspeh ni problem, si z izbiro čim lažje srednje šole ponavadi precej otežiš napredovanje na faksu.

Šele zdaj sem to videl:
Zdaj sem v dvomih na katero šolo,skrbi me predvsem to da vsi govorijo v tehniko ne iti(celiko znanja, za malo denarja).Zdaj ne vem če je res tko , kr hočem imet lepi posel ter solidno plačo.

LAhko rečem le LOL, kar boš ti lahko rekel tem ljudem, ki ti to govorijo čez 15 let.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

AFAIK se za npr. elektro srednjo šolo (za fax nisem ziher) da dobiti državno štipendijo, ker naj bi električarjev manjkalo. In da, počakaj nekaj let, takšnega dela bo OGROMNO. Večina ljudi je sedaj namreč na ekonomiji, pravu, FDVju in podobnih faksih.

klemen22 ::

Pejt raj na tehnično gimnazijo kot na splošno. Maš vsaj en poklic. Na splošni si pa en gimnazijski maturant kakor se strokovno reče.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

McHusch ::

Bodimo vendarle natančni, klemen22. Nobena gimnazija (splošna, tehniška, ekonomska, umetniška) ti ne da poklica, ampak le vstopnico za univerzitetni študij.

Če hočeš poklic, pojdi na štiriletno strokovno. Če hočeš na najlažji način prilesti do faksa, pojdi na štiriletno strokovno in na poklicni maturi vzemi dodatni predmet. Sicer izberi gimnazijo.

iskra ::

Glede matematike: na tehnični gimnaziji se, razen z osnovnimi odvodi, integrali in limitami, nismo ukvarjali z matematiko, ki pride v poštev na faxu. Zatorej je znanje matematike samo stvar sprotnega dela in obiskovanja vaj. Dril, dril, dril in samo dril. Kar meni manjka in zaradi lastne lenobe nimam ne MA1 in ne MA2 na faxu opravljene.

Na faxu pridejo v poštev matrike, miljarda odvodov, integralov, diferencialov, parcialnih odvodov itd. Poleg osnov strokovnih predmetov (da dobiš predstavo, kaj sploh [recimo] sklopka je), potrebuješ samo še sprotno delo. Največji šok so bili zame predmeti, ki bazirajo samo na teoriji - spet se vračam na gradiva. V srednji šoli učitelj vse lepo razloži in MORAŠ znat, ker če ne, padeš letnik. Posledično si tudi lepo predstavljaš stvari, kot jih še, skoraj otrokom primerno, razložijo srednješolske knjige. Na faxu potem to še malo dodelaš in si car.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

BluPhenix ::

Mi na srednji integralov sploh nismo obdelali. To se dogaja na srednjih tehničnih šolah, na žalost. Zato sem imel nekaj problemov z njimi ko sem prišel na faks.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

klemen22 ::

Mah če na faksu obiskuješ vaje pomoje matematke ni nikjer problem nardit. Evo primer za FRI-> tukaj je z matematko še najmanj težav. Kakšnega ARSja pa te na izi ne reši niti obiskovanje vaj, morda 7 polaganje izpita, vsekakor pa ne obiskovanje vaj. So tudi hujši predmeti kot matematika. Na vajah se pa povečini itak delajo tiste stvari ki pridejo v poštev za razne kolokvije, izpite. Tako da se naloge ponavljajo.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

BluPhenix ::

Na vajah se pa povečini itak delajo tiste stvari ki pridejo v poštev za razne kolokvije, izpite. Tako da se naloge ponavljajo.

Ja sej to pa je problem naših faksov. Na vajah predelaš kar da potem asistent na kolokvijih in izpitih, velikokrat tudi skoraj identične naloge. Potem pa začneš nekaj po svoje delat, pa opaziš da tisto kar si se naučil za kolokvij ti ne pomaga nič (čeprav rabiš isto snov) in potem imaš zraven sebe 5 matematičnih knjig in se živciraš, ker nekaj nepride prav. Ampak to je že problem pedagogike na naših faksih.

Na FRI lažja matematika kot ARS? Kakor za koga, jaz ko sem bral malo te knjige od ARSa mi je bilo več jasnega, kot ko sem se učil matematiko, mogoče ker sem bolj elektro tip, ne toliko programerski.

Dejstvo obstaja, za dobro napredovanje na tehničnih faksih rabiš čim kvalitetnejše matematično predznanje, pa ne samo za predmet matematika...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

klemen22 ::

Na FRI lažja matematika kot ARS? Kakor za koga, jaz ko sem bral malo te knjige od ARSa mi je bilo več jasnega, kot ko sem se učil matematiko, mogoče ker sem bolj elektro tip, ne toliko programerski.


Ja pa si bil ti na izpitu pri predavatelju ki predava ta predmet? Verjemi da ti včasih za ustni tudi razumevanje knjige ne pomaga prav dosti! A si bral iz knjige morda samo uvod?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Loki ::

glede 3d modeliranja in srednjih sol
srednje strojne imajo ze nekaj let (2?) v kurikulumu tudi 3d modeliranje z programom proe wildfire.

Nejc Pintar ::

To je verjetno bolj načrtovanje kot modeliranje.
Vem pa da imajo v Šk. Loki na sr. strojni načrtovanje z autocadom
Lahko je biti prvi, če si edini!

iskra ::

To modeliranje že vsi vemo kako poteka. Dva v razredu to zanima, ostali se čohajo po mednožju. Oziroma ostali se ubadajo z osnovnimi ukazi, ircajo, gledajo porniče na netu in trošijo čas, tista dva, ki nekaj že znata in se sama učita, pa ne moreta napredovati, ker ni resnosti v učilnici.

Ne poznam učitelja, ki bi lahko prisilil dijake, da sledijo programu na računalnikih, ker je preveč motečih faktorjev vmes.

Mi smo tudi imeli AutoCAD na programu. Kao eno celo leto v sklopu tehnične dokumentacije. Verzija AutoCAD-a pa je datirala na 90. leta, ker ni bilo denarja za nove licence. V tisti učilnici so sedaj novi računalniki, ki pa se uporabljajo za programiranje.

Kar se tiče licenc so pogoji v Sloveniji nemogoči - v ZDA stane licenca za študenta za katerikoli program 100-200$. Ga pač ne smeš uporabljati v komercialne namene. Pri nas tega ni. Lahko dobiš študentsko verzijo, ki je brzplačna, traja pa 120 dni. Od prvega dneva inštalacije in ne 120 dni uporabe. Firme gladko zaračunajo ustanovam polne cene za licence, tudi če se bo učenje zaključilo pri ukazu "line". ;(
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Nejc Pintar ::

@iskra: tukaj se moram strinjati s tabo. Podjetjem bi se verjetno splačalo ponuditi licence šolam zastonj, saj bi potem tisti ki bi prišli ven to uporabljali. Drugače pa sam opažam tisto ircanje in pr0n pri vajah iz računalništva, to je pa zato ker nekaterim se ne zdi smiselno delat - že znajo, ostali pa ne znajo nekaj narest. Tukaj bi IMO prišel prav nivojski sistem:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

SebaR ::

Tudi jaz ti kot mnogi priporočam da ne greš na splošno gimnazijo ker, kot obiskovalec le-te, lahko dokažem da podlage za strokovne študije ni. Bolje je da greš na tehnično smer gimnazije a vendar moraš vedeti da bodo tvoje ocene padle, ne le zaradi "pridnih prijateljev" ki si jih boš pridobil ampak tudi ker se boš polenil kot to večini dijakov tudi veselo uspeva.

Najbolje je iti na srednja tehnična,elektro,... in potem vzameš še en dodaten predmet ter delaš splošno maturo v 4. letniku.

Ko gledam kolega na srednji strojni on zlahka dosega pravdober uspeh v 3.letniku, medtem ko moram jaz porabiti veliko več časa na splošni. Veliko manj zahteven program in manj zahtevni prfoksi. Pa sem bil v osnovni veliko boljši učenec od njega.
Vsekakor bodi pozoren da boš na koncu šolanja imel kar se da najboljši naziv >:D

Jaz bi še nekaj vprašal...kako ste kaj zvozili faks tisti ki ste šli iz Splošne gimnazije na strojno UNI ali pa FRI?
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

_marko ::

-> Jaz bi še nekaj vprašal...kako ste kaj zvozili faks tisti ki ste šli iz Splošne gimnazije na strojno UNI ali pa FRI?

Sam sem sicer na drugem naravoslovnem fakxu, ampak sošolci iz gimnazije so eni redkih, ki delajo računalništvo in informatiko na feriju v MB.
Mam kolege in strokovnih šol(SERŠ) in so vsi po vrsti popadali.

Tolk o strokovnih in o splošnih gimnazijah. Seveda pa obstajajo izjeme.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Nejc Pintar ::

@_marko: to je pa povsem odvisno od človeka. Pa tudi od šole (niso vse teh. gimnazije enake).

Sicer pa vsak svojega konja hvali:)
Lahko je biti prvi, če si edini!

_marko ::

Hja no! Dvomim, da na povprečni tehniški šoli delajo matematiko na enakem nivoju kot na gimnazijah.
Oziroma vem, da temu ni tako.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Nejc Pintar ::

Ok, na koliko tehniških šol si hodil?
Če nisi na nobeno ne moreš nič vedeti.
Če si na eno ne moreš govoriti o povprečju.

Pri nas imamo matematiko na približno enakem nivoju kot Gimnazija Kranj.
Poleg tega ne vem če je drugje tako da se vsako stvar dokaže, in ni dudlanja formul na pamet.
Lahko je biti prvi, če si edini!

_marko ::

Mah daj no!
Komu lažeš, da je na poprečni tehniški srednji šoli matematika enaka tisti na splošni gimnaziji.
Inštrukturiral sem jih že iz večih strokovnih in sem videl težavnost.
Moja mama uči na srednji tehniški.
Soseda prav tako.
Drug sosed hodi na tehniško.

Kaj bi še rad? Daj no, malo objektivnosti pokaži. Mi smo 4 leta pisali teste z dodanimi nalogami na višjem nivoju, tehniške pa so imele težavnost osnovnega - kar je seveda precej lahko.
Mah boli me, misli si kaj češ. Kdo bo razumel bo razumel...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

klemen22 ::

Komu lažeš, da je na poprečni tehniški srednji šoli matematika enaka tisti na splošni gimnaziji.

Zanimivo. Pri nas je melo veliko splošnih gimnazijcev na faksu težave z analizo. Nič manj kot tisti s tehniških gimnazij.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

_marko ::

Učni načrt tehniške šole in gimnazije v matematiki ni enak.
Gimnazijski je zahtevnejši.
To je dejstvo.
Sami izpeljite bistvo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ginginova ::

Imaš prav, tehnika se ne splača.
V gimnazijo, potem pa na pravo, to je ta pravo. >:D

Ogo

BluPhenix ::

Ja da se bo pridružil ostalim iskalcem dela v sloveniji. Oziroma da bo delal 10 let za plačo 120k. Mam več kolegic, ki so končale pravo in nobena ne dela v neki fensi odvetniški pisarni, nobena na sodiščih. Večinoma so po pravnih službah kakšnih večjih firm, kjer imajo dokaj nizko plačo (za stopnjo izobrazbe) in delajo vsa pomočniška dela ki so mogoča... Sej par procentom pravnikov uspe big hit, vendar so redki, procent je vsekakor veliko manjši kot pri naravoslovcih.

Po mojih izkušnjah na FE pocepa več ljudi s srednjih tehničnih kot pa z gimnazij. Vsaj v mojem obdobju je bilo tako.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

whatever ::

Ma, ko bi že nehali nekaj posploševat bi blo tudi fajn. Treba je vedet, da ni bistveno predznanje, ampak koliko dela si pripravljen vložit. Treba je pa vedet tudi, da v enem semestru faksa se vzame za 1 predmet približno toliko snovi, kot prej v kakršnikoli- srednji-šoli-pač-že v štirih letih za isti predmet. To pa pove dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Nejc Pintar ::

@_marko: govorim o tehniški gimnaziji in ne srdnjih tehniških. Zahtevnost je predvsem odvisna od prfoksa, pa tudi inštruiraš ponavadi tiste ki ne znajo, right?
Drugače pa drug učni program ne pomeni nižjega nivoja.
Lahko je biti prvi, če si edini!

_marko ::

Še vedno trdim, da je razlika v zahtevnosti, ker se profesorji do določene mere prilagodijo zmožnosnim vpisanih na ta program.
Verjamem oz sem že večrat slišal to ravno od profesorjev tehniških gimnazij.

Verjamem pa tudi, da so dobri dijaki na tehniških gimnazijah. Vendar jih je manj.
A se strinjama?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

whatever ::

Glede tega, da se učni načrt za matematiko v srednjih tehniških šolah ne more primrjati z gimnazijskim se z _markom strinjam. Ampak to še zdaleč ni odločilnega pomena pri uspešnosti na faxu, iz razloga, ki sem ga napisal v prejšnjem postu. Poznam kolega, ki je na faksu jamral, da v srednji šoli niso jemali kompleksnih števil in integralov. Zdaj je v 4. letniku elektrotehnike UNI, vseskozi redno, nič ponavljanja ali pavziranja, narejene ima vse izpite za prve 3 letnike. Tak da glede tega, da je na srednjih tehniških šolah v povprečju slabši potencial, pa ne vem če bi si upal posploševat.

_marko ::

-> Tak da glede tega, da je na srednjih tehniških šolah v povprečju slabši potencial, pa ne vem če bi si upal posploševat.

Seveda si upaš. V poprečju je slabši potencial, so pa izjeme, ki so vsaj tako dobre kot tisti iz gimnazije.
Pa recimo, da je na gimnazijah z dobrim potencialom 60% ljudi, jih je na tehniških 30%.
Številke sem si izmislil....ampak;
you get the picture!

Slabši potencial se vpiše že na tehniške šole - to dokazuje poprečno število točk prinesenih iz osnovne šole ter če je na dotični šoli omejitev.. itd)... Če se še kdo najde, ki se ne strinja naj mi dokaže, da so tehniške srednje boljše od gimnazij v smislu motiviranja, doseženega znanja itd.
Vsako leto pa šolska tekmovanja govorijo drugače v prid gimnazijam.

pa sej zdaj se že menda vsi razumemo, mar ne?! :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Nejc Pintar ::

@_marko: ja to pa je, dijaki se vpisujejo v take gimnazije ker mislijo "to je kul, saj je itak čist izi!" Ampak matura je na koncu za vse enaka, in tam taki dijaki odpadejo. S tem da znižujejo ratinge takim šolam. Mam kar nekaj sošolcev na tehniški gimnaziji, ki po eni konferenci html-ja ne znajo ustvariti enega linka ter tako nam ostalim preprosto znižujejo raven šolanja. Za to podpiram nivojski pouk, kdor je brez predznanja naj se gre učit osnove pa naj mu prfoks natančno razloži, ostali pa naj delajo naprej. Ampak nivojski pouk bi moral biti v sr. šolah, ne v osnovnih
Lahko je biti prvi, če si edini!

McHusch ::

Sej imaš nivoje v srednjih šolah.

Najboljši gredo na gimnazije, nekoliko manj sposobni na štiriletne strokovne, še slabši na triletne strokovne itn.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tehnik računalništva ali tehniška gimnazija

Oddelek: Šola
194494 (4070) TheKekec
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310415 (7010) Janac
»

Srednja strojna šola ali Gimnazija?

Oddelek: Šola
225763 (5114) Mateja987
»

Mnenje o Vegovi

Oddelek: Šola
304367 (3425) 33blaz33
»

elektr...računalniški tehnik...ali tehnična gimnazija?

Oddelek: Šola
314504 (4057) DavidJ

Več podobnih tem