» »

Najem stanovanja, blok vs hiša?

Najem stanovanja, blok vs hiša?

1
2
»

LeQuack ::

Če bi tebe država obmetavala z milijoni evrov se tudi nebi pogajala s proletariatom za male fičnike.
Quack !

Pithlit ::

Ja... no... to je sicer res. Od unih treh državnih se je bila samo abanka pogajat o obrestnih merah. Nedržavne (tiste s katerimi sem stopila v stik) so bile bistveno bolj fleksibilne. Precej čudno bi bilo če ne bi bile.
Life is as complicated as we make it...

Invictus ::

Zakaj greste sploh po kredit na državne banke, ki so znane po višjih obrestih od vseh tujih?

Patriotizem ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

francek1 ::

bluefish je izjavil:

spajdrmen je izjavil:

ko bi recimo dajal teh 300EUR za najemnino, bi lahko dajal za kredit, in bi odplačal stanovanje čez 15-20 let. Glupa Slovenija
S 300EUR na mesec lahko le sanjaš o kakršnemkoli odplačevanju kredita.

Se pa ravno zaradi neugodnih kreditov gradijo manjše soseske hiš, kjer je najemnik/kupec zaveže, da bo nepremičnino čez x let odkupil. Ob sklenitvi pogodbe plača določen fiksni znesek, nato povsem življenjsko najemnino, hkrati pa vzdržuje hišo in glede na lastne zmožnosti in želje varčuje še za preostanek. Tako se ne trese pred banko zaradi morebitne izgube delovnega mesta,...

Drugo so še stanovanjske zadruge, ki se pojavljajo v tujini, neki zametki tudi v Sloveniji.

Daleč od resnice, edino mogoče v centru Ljubljane. Za 51.503,91 EUR, kar pomeni 300€/mesec 240 mesecev z lahkoto kupiš stanovanje.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

bluefish ::

Luknjo, ne stanovanja.

francek1 ::

bluefish je izjavil:

Luknjo, ne stanovanja.

Pa kje ti živiš? Na Beverly Hillsu?

Tole je zate luknja???
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

bluefish ::

Ciljal sem na Ljubljano.

mn ::

billy je izjavil:

Zadnje čase vedno več ljudi oddaja "polovico" hiše. Takšna stanovanja so veliko bolj ugodna, stroški so nižji (praviloma), in so tudi večja. Pa tudi zgolj enega soseda imaš, v bloku pa je cela norišnica, parking je tudi ok.

Jaz ne vidim slabosti takega najema, ima kdo kontra argumente ali izkušnje? Seveda je pogoj, da je vhod čisto ločen (druga stran hiše recimo) in da so pač lastniki ok.


Najem je IMHO cool. Če ne gre pač najdeš nekaj drugega. Kupil pa jaz takšne nepremičnine ne bi. Predvsem bodi pozoren na deljenje stroškov s poudarkom na kurjavo. Če je v hiši centralna kurjava:
1) Kako deliti stroške.
2) Imaš kakršnokoli možnost odločanja o tem kdaj in koliko se kuri. Da te ne zebe do kosti v tvoji polovici, lastnik pa noče zakuriti ker je njemu čisto OK?

Pa tudi ostali stroški. Imaš svoj števec za vodo in elektriko? Verjetno ne. Kako si deliš stroške. V redu lastnik lahko hitro postane težak če ima občutek, da preveč porabiš.

billy ::

Očitno so stroški v hiši previsoki, predvsem zaradi kurjave, ker jih ima večina na olje. Torej to odpade.

Blok potem oz večstwnovanjska hiša ali objekt. Bi pa prosil za nasvete okoli tega. Nimam izkušenj in ne vem na kaj biti pozoren, kje so kake finte, pasti? Kako je organizirano življenje v bloku, neki skupni sestanki, etc?

billy ::

Eno vprašanje še, a daljinsko ogrevanje je načeloma dražje/ceneje od lokalne plinske peči/bojlerja? Ali čisto odvisno od ponudnika?

fosil ::

Načelno je daljinsko ceneje.
Tako je!

BorutO ::

Kaj pa v tem primeru ... imaš 300 evrov najemnine, recimo, stanovanje je vsega skupaj vredno 40.000 eur ... Kaj je v tem primeru boljše, se spustiti v to, da bi stanovanje odkupil po ceni, ki ti bi šlo finančno skozi čez mesec, ali da bi ostal pri najemnini, še posebej, če veš, da bi v tistem stanovanju rad živel? Ker čez 10, 20, ali pa 30 let bi tisto stanovanje komot lahko odplačal z najemnino.
In kaj je boljše, kupiti stanovanje v bloku in si do konca življenja brez skrbi kaj se zunaj in v bloku dogaja, saj drugi rihtajo to vse, ti si samo stroške porazdeliš, ali si kupiti majhno hišico, za par deset jurjev, s tem, da imaš pol vse to ... košnja, vzdrževanje, grede itd ...

Plus še to ... Če imam na primer 2000 evrov plače, in imam 500 eur kredita za odkup stanovanja ... se da, da bi na primer jurja ali pa dva že v naprej odplačal? Da se rešim čekov za 2, 4 mesece v naprej, če se razume.
Zdaj je problem še tu. Delam v tujini, kjer še je edino denar, problem je, da bi rad živel v hiši, ker blokov in mesta ne maram. Torej, se splača spustiti v to, da bi živel v hiši, domov pa bi prišel enkrat na mesec, na primer. Slišal sem že, da mi je še blok v tem primeru najboljša opcija, ampak sem zagrizen anti-blokar, ampak če drugače ne bi šlo, je tudi to dobro.
Nekam bi se rad vselil, da bi pol tam živel celo življenje, ne da bi imel pogodbo za 5 let, pol pa adijo ...

Invictus ::

Si pa optimist.

Takih pogojev kot so jih imeli naši starš z eno službo do penzije, ne boš več doživel.

Zakaj se vsi Slovenci v tujini tako želite vrniti nazaj? Boste iz par jurjev plače raje šli nazaj na jurja?

Zakaj že?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BorutO ::

Mogoče zato, ker ... nemščine ne znam preveč dobro, in se bi tam izgubil s temi papirji, ko bi si rihtal stanovanje, za kakšno drugo državo, na primer anglijo pa nimam jajc, da se bi spustil v to tako daleč, če tudi sem že delal tam dva meseca.

Slovenijo še najbolj poznam, vse tiste nujne zakone itd, pa tudi slovenščino znam, saj sem slovenec.

Bi pa si takoj našel stanovanje nekje v Nemčiji, Angliji itd, samo problem je, ker pač nimam jajc in se nočem v nekaj spuščati, v kaj nisem 100%, da se bom znašel, da mi bo uspelo, ali da ne bom kaj zajebal s papirji, še najmanj pa z zakoni, ki niso v vsaki državi isti.
V tujini ne mislim delati celo življenje, pač pa toliko, da v miru živim, dokler sem še sam, ko pa bo kakšna diklina, pa če bo hotela pri meni živeti, pa si bom lahko brez težav pri nas našel službo.

fosil ::

Da bi imel tukaj stanovanje in bi prišel za en vikend na mesec se absolutno ne splača.
Za tista dva dni pojdi v hotel, denar pa varčuj in kupi takrat ko se misliš preselit.
Tako je!

Invictus ::

Jaz sem to počel.

Samo imam stanovanje od prej ... in ga nisem dal v najem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BorutO ::

Da malo objasnim ...
fosil, jaz mam polno robe za s sabo, ne samo cote in neke nujne potrebščine. Velika kotna, za 7 ljudi, rač mizo, posteljo, nočne omarice velik regal za tv, omare itd ... Kam pa naj to dam? Problem je, da se morem izeliti, mam malo probleme doma s staro, ki ji nič več ne paše katero privlečem k sebi domov. še vsaka je odšla zaradi stare, ker vsako nahruli, da nima kaj sem hoditi, pa da je prefina itd ... poln k. jo že mam. Ne bo ona meni pravila katero bom mel, saj ne bo ona živela z njo.

fosil ::

Če si želiš hišo si kupi hišo, ampak potem ko boš nekaj prišparal in se boš vrnil sem.
Do takrat pa prodaj ali vrži stran staro pohištvo, ko si tukaj in bi bil rad s punco, pa pojdi v hotel.
Bo veliko ceneje kot plačevati najemnino in stroške za neko stanovanje.
Ali pa si dobi nekega cimra in ti plačuješ samo manjši del najemnine in stroškov v nekem stanovanju.
Tako je!

BorutO ::

Problem je, da je to pohištvo, ki ga imam čisto novo oz. staro dobro leto in je bilo tudi zelo drago. Kupil sem si samo kvaliteto.
Mansardo sem si namreč takrat na novo opremljal - spalnico, dnevno sobo in kopalnico + WC. S tem, da od kopalnice pa WCja nimam kaj za vzet ven, ker po navadi pri najemnikih imaš vse od a do ž.
Glede hotela, po čem sklepaš, da je hotel cenejši? Hoteli niso poceni,kolikor vem, zraven tega nimaš svoje kuhinje, če pa že je, pa je drago kot ne vem kaj.

To sem že slišal, glede tega, da bi imel zraven cimra, ampak o tem bi lahko razmišljal, bolj kot ne samo takrat, ko bi imel svoje stanovanje in ne najemniško, ker če ne bi lastniki takoj gor pribili ceno, pri svojem stanovanju pa bi si lahko stroške delila. Študiram o stanovanju v LJ. Za začetek bi nekaj mesecev bil v najemniškem, da bi si v miru uredil zadeve, pa se v tem času še kaj bolj informiral, kako bi bilo kaj s tem, da bi si kupil stanovanje. Glede družbe tak ne bi bil problem, ker imam tam polno sorodnikov in ostalih znancev.

Pithlit ::

Ah dej no... pohištvo v storage pa je mir.

Hoteli niso tolk dragi (razen če rineš v kakih 5 zvezdic...). Čist solidno se preživi v sobici za ~45€/noč. Zakaj rabiš pa kuhinjo? Par dni ko si tukaj greš pač ven jest... pa še punca ti bo hvaležna.

Če bi pa raje skeširal po par 100 evrov na mesec zato da se pohvališ da imaš 4 stene... no ja, kar izvoli.
Life is as complicated as we make it...

Mipe ::

Khm, 45EUR na noč? Osem nočitev na mesec pa je že ceneje stanovanje najet za cel mesec...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

toplakd ::

Seveda ne pozabit še na stroške pri stanovanju. Elektrika, voda, smeti, mogoče internet itd...

fosil ::

Mipe je izjavil:

Khm, 45EUR na noč? Osem nočitev na mesec pa je že ceneje stanovanje najet za cel mesec...

Ampak kot je bilo rečeno, on ni tukaj osem noči na mesec, ampak dve.
Sedaj pa računaj.

To sem že slišal, glede tega, da bi imel zraven cimra, ampak o tem bi lahko razmišljal, bolj kot ne samo takrat, ko bi imel svoje stanovanje in ne najemniško, ker če ne bi lastniki takoj gor pribili ceno, pri svojem stanovanju pa bi si lahko stroške delila.

Ne vem zakaj bi kdo kaj ceno pribijal? Oddaja se stanovanje in to je to. Dve osebi v stanovanju je čisto običajna stvar.
Sicer pa je ponudba velika, pač izbereš takega kjer ti noben ne teži, če že misliš da ti bo kdo težil.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Pithlit ::

Mipe je izjavil:

Osem nočitev na mesec pa je že ceneje stanovanje najet za cel mesec...

Mal je treba pa tud temi sledit, no...
Life is as complicated as we make it...

BorutO ::

o kaki noči ti govoriš? V tujini smo včasih 3 tedne, včsih 4, ko pa pridemo domov, pa smo po teden dni doma, da si napolnimo baterije, potem pa spet isti tempo ... vsak dan 12 ur sobote in nedelje pa vse mogoče praznike. Včasih smo doma tudi več kot teden dni.
Res je, da stroški na koncu lahko pridejo vse skupaj okoli 400, 500 eur na mesec, ampak vseeno ... ne gre se za to, kako dolgo bom kje, gre se za to, da bom pol vsakič vlačil s sabo v tujino po 5, 6 prtljag cot, in ostale nujne zadeve? Nekje si vzamem stanovanje, pa mam pol vse tam notri, in ne premikam in ne selim več stvari. Torej hotel 100% odpade ... hočem samo vedeti kaj je boljše. Hiša ali blok. Imam tudi zelo veliko orodja svojega ... vrtno kosilnico itd, zato si tega ne upam oz. nočem prodati ravno, ker vem, da celo življenje ne bom v bloku, pol pa vse na novo kupoval. Dati pa tudi ne bom mel kam, če bom v hotelu ali pa v bloku. pri prijatelju pustit polno orodja, pa je tako ... ni rečeno, da boš potem še vse nazaj dobil, ker si bo sposojal orodje in ostalo.

Pithlit ::

Ne vem kaj sploh sprašuješ... v hotel nočeš, si zakrknjen anti-blokovec, imaš celo kosilnico. Meni je precej jasno kaj ti je storiti.

Kaj je boljše? V tvoji situaciji blok. No, hotel. Sam ti nočeš ne enega ne drugega. Ergo?

Pa še enkrat (ker si očitno preslišal): robo daš v storage enoto (po lj jih je ene par) in maš mir dokler se ne preseliš nazaj.
Life is as complicated as we make it...

Mipe ::

Morda bi bila bolj smiselna počitniška prikolica ali celo avtodom? Sam je potem treba najti plac...

Pithlit ::

Če ma pa sedežno... in kosilnico!
Life is as complicated as we make it...

Mipe ::

Pa naj vzame kozo namesto kosilnice. So bolj ekonomične, pa še za sedežno bo sčasoma poskrbela!

toplakd ::

Drugače pa hišo v najem, eno lušno podnajemnico not, katera ti bo skrbela za hišo medtem ko te ni.
Kosila, brisala prah. Ko se vrneš ti bo kuhala, prala, pa še zmasira ti lahko "hrbet" :))

BorutO ::

Kaj vama dvema ni jasno? Pač sem doma iz podeželja, kjer živim že od rojstva, nekoč smo bili tudi kmeti, zato pa pač imam tudi sam polno orodja, mašin itd. Kdo pa je vedel, da bo kdaj do tega prišlo. Zdaj pa pač morem, kaj zdaj. Doma pa tudi ne bom tega puščal za nič na svetu, ker vem, da jih bom nekoč rabil, pa niti poceni niso bile nekatere stvari. Nimam nič proti blokom, problem je samo prostor. Če bi že kakšen viška prostor bil (na primer otroška soba), bi pač tja notri tačas vso to kramo navlekel, za teh par mesecev ali pa kakšno leto, tačas pa bi si v miru poiskal kakšno najemniško hišo, kateri bi bil sam svoj gospodar, imel vrt, parcelo itd.
Zdaj je samo problem začetek, da si za silo najdem nekaj, stanovanje v bloku ali pa hišo. S slednjo vem, da bodo za enkrat malo preveliki stroški, pa ko bom v tujini 4 tedne, bom imel parcelo že čisto zaraščeno s travo itd, med tem, ko v bloku ni ravno prostora za vse to. Imam polno orodja, vrtno kosilnico, flaksarco, razne električne pa baterijske mašine od makite do boscha itd, ker pač rad delam s temi napravami in orodji, jih pač imam polno in ne samo nekaj ... Vem, da bom še kdaj rabil, zato o neki prodaji niti ne razmišljam.

Torej še zdaj nisem dobil konkretnega odgovora, kaj se mi bolje splača trenutno za prvih nekaj mesecev ali pa za leto dni.
toplakd, sliši se preveč lepo, da bi bilo resnično. Drugače pa, če bom našel kakšno solidno stanovanje kje za ne preveč pretirano ceno, pa bom pač to vzel "pod streho" katero je moja stara natirala. Samo zdaj mi je pač prvi cilj, da sebe pa vse to, kar je moje, spravim pod streho, vsaj za prvo silo.

Mipe ::

Ok, samo meni nekaj ni jasno... Zakaj bi vlačil kosilnico tja, kjer še stanovanja nimaš, kaj šele trate? Najprej štalca, pol pa kravca!

Pithlit ::

BorutO je izjavil:

Nimam nič proti blokom

BorutO je izjavil:

problem je, da bi rad živel v hiši, ker blokov in mesta ne maram. ... ... ... sem zagrizen anti-blokar

Odločit se bo treba. Ne pa kakor veter zapiha. Sicer pa...

BorutO je izjavil:

Torej še zdaj nisem dobil konkretnega odgovora, kaj se mi bolje splača trenutno za prvih nekaj mesecev ali pa za leto dni.

... ja pa si. Večkrat. Od različnih ljudi. In celo sam si to ugotovil:

BorutO je izjavil:

Slišal sem že, da mi je še blok v tem primeru najboljša opcija


Ampak trma je huda stvar. Hotel je elternativa bloku. Glede na to si tukaj po par dni na mesec... Če samo vzameš za računico tistih 45€/noč... je to ~315€ za 7 nočitev (torej 8 dni), če si tu 2 dni na mesec je pa pač ~90€. Dodatnih stroškov s tem imaš, za razliko od stanovanja (kaj šele hiše), točno 0. Za svojo kramo pač najameš skladišče in je rešen problem.

Hotelske sobe so tudi cenejše. In dražje. Pač, odvisno od tebe kolk luksuza hočeš. Poznam hotele kjer lahko precej dostojno lepo prespiš za 25€/noč... pa še zajtrk dobiš zraven (poznam tudi hotele kjer daš 60€/noč in je situacija slabša od prej omenjenih).

Sam ti hočeš na svoje. S čimer ni nič narobe. Ampak se moraš zavedat da to ni le tistih par 100 evrov na mesec za kredit. Imaš tekoče stroške, vzdrževanje itd... (tko da to ni najboljša opcija, kot si že sam ugotovil). Imet hišo v neuporabi je pač neumnost. Blokovsko stanovanje še nekako bo (ker ti ga posredno vzdržujejo drugi).
Life is as complicated as we make it...

BorutO ::

Ja dobro, to da sem zagrizen antiblokar, je res, ampak če bi že bila sila, je tudi en majhen pajzelček, recimo 10m2 dovolj. Ampak jaz pač hočem notri v bloku šporhet s štedilnikom, pralni stroj in vsaj tuš kabino, če že ni bane, internet in optično/kabelsko tv. Za vse ostalo mi je pa vseeno. Zdaj cena oz najemnina 300 eur je dokaj preveč zame? Malo sem obračal okoli internet, pa sem videl, da kolikor tolikor spodobno stanovanje najdem od 300 eur dalje, pa še to je oring malo, nekaj manjka ali pa se deli s sostanovalci.

Pithlit ::

Jah lej... jaz, v tvoji situaciji, sploh ne bi razmišljala o drugem kot o hotelu. En mesec daš več, en mesec manj... ampak pod črto daš precej manj kot za stanovanje za katerega daš vsak mesec enako (probližno toliko kot max za hotel) + stroške imaš za krit (voda in elektrika, davek (bo v kratkem) oz. nadomestilo). Razliko (- stroške najema tiste garaže za svojo robo) pa vržeš v fond za bajto ki jo boš kupil ko se boš dokončno preselil nazaj.

V vsakem primeru je odločitev tvoja. Mi ti samo opcije prikazujemo.
Life is as complicated as we make it...

LeQuack ::

Lastnina te omejuje, kot že sam vidiš. Če hočeš biti svoboden in mobilen se moraš znebiti odvečne prtljage.
Quack !

BorutO ::

Našel sem eno odlično stran, kjer je vse lepo napisano na kaj morem paziti pri najemu stanovanja oz. pri pogodbi ipd.
http://www.informiran.si/portal.aspx?co...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BorutO ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11125336 (14016) vostok_1
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
445887 (2944) techuser
»

Najemnine vs. lastništvo nepremičnine (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Loža
1029164244 (134189) thramos
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132388 (29430) Ganon

Več podobnih tem