» »

Čapci v mestu Maribor

Čapci v mestu Maribor

dec33 ::

Ali res drži, da v Mariboru subkulture čapcev ni?
To se mi zdi nenavadno glede na to, da je ta subkultura zelo razvita v Ljubljani (in tudi nekaterih drugih mestih).

Zakaj je temu tako...?


*Zaradi politične korektnosti pišite Čapac namesto Čef.r !
  • zaklenil: dzinks63 ()

PNG ::

Nimamo jih, ker smo jih za razliko od Ljubljane sprejeli kot svoje, posledično pa se tudi niso trudili izpostavljati (kot se drugje, na primer). Mariborčani smo pač bolj odprti, poleg tega pa je bilo delavcev iz ex-yu že pred časom tu ogromno, saj je bila včasih industrija bolje razvita kot...kjerkoli v Sloveniji?

Tako mi je to razložil kolega družboslovec, ki je to tematiko predeloval na faksu.

EDIT: V bistvu za besedo čefur jaz sploh slišal ne bi, če ne bi sodeloval na spletnih forumih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

dec33 ::

Zanimivo. A mi lahko napišeš kako se ta predavatelj piše, bom mogoče našel kakšen njegov članek na to temo, ker pišem seminarsko nalogo iz tega področja.

PNG ::

Ne vem, bom vprašal kolega. Študiral pa je na FDVju.

dec33 ::

Kako pa je z turbofolk glasbo v Mariboru?
Jo veliko vrtijo v klubih, diskotekah?

korenje3 ::

čapcov v mariboru ni, zato ker beseda izhaja iz mesta ljubljana, ker na barju prebiva veliko žab. na baju je tudi veliko priseljencev iz balkanskih držav, ki v svojem jeziku rečejo žabi - čapac.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

PNG ::

Sicer ne zahajam pretirano veliko ven, ampak mislim da obstajata dva kluba ki imata praktično izključno jugo glasbo. Izven teh dveh pa niti ne. Mislim, da sta precej popularna med mladimi, ker je tukaj nasploh drugačna mentaliteta glede tega. Na splošno je še vedno veliko ljudi, ki ne znajo slovensko ampak to niti ni problematično, ker vsak pravi Mariborčan zna vsaj srbohrvaško in nemško poleg slovenščine, hah! :P

Sicer še vedno ne razumem točno kaj počnejo čefurji, da se jih lahko označi kot čefurje, ampak si to nekako tako predstavljam - trenirke, glasna jugo glasba v avtih, debele zlate verižice...? No, tega izpostavljanja ni. Načeloma so [ljudje, ki ne obvladajo slovensko] to starejši ljudje, ki se še niso naučili slovensko, takšnih mladih pa ni, vsaj jaz ga še nisem srečal, pa živim v centru Maribora 25 let.

donfilipo ::

Na Jesenicah je lokal, ki se mu reče kako drugače kot Jeseničan:) in kjer je najstrožje prepovedan nacionalizem vseh sort. In nasilje. Ker je gazda najjači8-) Ok, ker se je počasi z leti zavedel nekaterih nekoristnih elementov nasilja.

Sicer pa ja, če smo Jeseničani, ko smo bili še omladinci žurirali ob rocku, (delavci z juga pa skoraj na skrivaj ob njihovi narodni glazbi)...se danes žurira več ob turbo ali pop folku...in ob racionalnem multikultiju. In to praktično mladina vseh slojev. Raste, raperji in rockerji so v manjšini in ne nujno otroci elite. Pomeni v Jeseničanu boste slišali tudi polko ali Avsenike in to po ukazu lastnika!

Gre pa potem takole. Nacionalisti vseh sort, ki se zbirajo v lokalih predvidenih za določene religije:) nekako tako politiko minirajo. Na razno razne načine. Če bi se kje kaj zares moralo zminirati...e to se pa ne dotakne nikogar:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

spenstar ::

Na Jesenicah ni bilo čefurjev, ne čapcev ampak švedi. To bi pa lahko vedel. Včasih (mogoče je še)je bil nočni lokal Pikova dama, notri je bilo vsega, potem so prisli šiptarji in je zamrlo. Največ se je pa hodilo v Oazo in Maksa.
SPENSTAR--builder

flbroker ::

Tako kot je povedal PNG. Jaz sem prvič slišal za izraz "čefur" od ljubljančanov, tega ne poznamo v Mariboru. Pri nas je tako da se pač ne delimo na "naše" in "njihove", v bistvu se Mariborčani sploh ne delimo na skupine. Če kdo naredi kako pizdarijo je pač lopov, kriminalec, huligan...karkoli, ne označujemo se na nacionalni, etnični ali verski osnovi tako kot je to moč videti v Ljubljani. Sem čez 30 in kolikor vem tega v Mariboru (razen v tistem kratkem obdobju vojne) nikdar ni bilo. Mi smo vsi Mariborčani, vsi govorimo po "mariborsko", vsi se isto obnašamo, isto razmišljamo in to je to. Ni kaj dosti za filozofirati o tej zadevi kar se Maribora tiče in upam da tako tudi ostane. Maribor vijolčni!

sensei ::

Mi smo vsi Mariborčani, vsi govorimo po "mariborsko", vsi se isto obnašamo, isto razmišljamo in to je to.

Ja, slabše torej ne more biti :D

flbroker ::

Brez skrbi, čisto lepo nam gre brez osrednje-slovenskega vpliva. :)

francek1 ::

sensei je izjavil:

Mi smo vsi Mariborčani, vsi govorimo po "mariborsko", vsi se isto obnašamo, isto razmišljamo in to je to.

Ja, slabše torej ne more biti :D

A ne, najbolš b blo de b se kregal med sabo....skrajni čas, da se meja na Trojanah naredi...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

sensei ::

Mislim, opisal si najbolj dolgočasno mesto: vsi so isti (debili). Sicer vem, da se motiš, tako da upam, da nimaš res takih želja :)

drvo ::

V Lj je največ Srbov v MB je teh malo manj je pa veliko več ciganov.

flbroker ::

Po razmišljanu sodeč bi rekel da nismo mi tisti ki smo debili, tako da prosim če nimaš kaj pametnega za dodat ne piše raje nič.

eric_cartman ::

Mislim, opisal si najbolj dolgočasno mesto: vsi so isti (debili). Sicer vem, da se motiš, tako da upam, da nimaš res takih želja :)


Ariel o temu sem govoril prejle v tisti temi..Prej ali slej bomo prišli do kreganja pri takih temah..Zato ne vem kakšne odgovore pričakuješ pri takšnih temah.. Vsekakor pa tega ne bi vključil v seminarsko nalogo..

Še dobro da se vse tako posplošuje, da lahko dva govorita za večino..Ah ja..Kaj bi Slovenci brez sosedskih sporov..Potem to sploh ne bi bili več Slovenci...

Zgodovina sprememb…

sensei ::

Po razmišljanu sodeč bi rekel da nismo mi tisti ki smo debili

Zakaj, kakšno pa je razmišljanje?

Jaz si namreč ne morem predstavljat, da bi živel v mestu, kjer se vsi enako obnašajo in enako razmišljajo. Sliši se kot srhljivka. Mogoče sem te pa preveč radikalno razumel.

Če 100k ljudi, recimo, na enem mestu misli in se obnaša popolnoma enako - je to enoumje, a ni? No, to pa je debilizem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sensei ()

flbroker ::

Ti si prišel sem provocirat, ne razumevat. Sem šel v tisto temo "LJ vs MB" pogledat, tako da prosim moderatorje da za voljo vseh skupaj zaklenejo to temo čim prej.

PNG ::

flbroker je izjavil:

Ti si prišel sem provocirat, ne razumevat. Sem šel v tisto temo "LJ vs MB" pogledat, tako da prosim moderatorje da za voljo vseh skupaj zaklenejo to temo čim prej.


To so ljudje, ki se ti smilijo. Z njimi se ne ukvarjaš in ne kregaš, do njih čutiš samo pomilovanje. :)

dzinks63 ::

Temo sem spremljal in pustil da vidimo v kaj se bo razvila, žal je bolj malo uporabnega za ariela. Tema se zaklepa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evakuacija v Mariboru in prisila? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
858224 (5004) spegli
»

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27831404 (21284) Mati
»

Iščem dobrega estetskega zobozdravnika

Oddelek: Loža
103529 (1506) Tr0n
»

Moteča ljubljanščina? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15522403 (18660) T-h-o-r

Več podobnih tem