» »

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

««
6 / 6
»
»»

g. Oden ::

Mati je izjavil:

Mipe je izjavil:

Maribor ima obilo priložnosti, da se postavi na noge, pa vendar nobene ne izkoristi. Celo univerzijado je sfalil. Zakaj občine z neprimerno manjšimi proračuni lahko izvajajo neprimerno uspešnejše projekte?

V premislek.


Nobene ne izkoristi? EPK prav fino teče. Festival Lent ime večjo obiskanost, kot vse prireditve na zahodnem koncu skupaj. V MB se pripravljajo vrhunske nogometne ekipe od Arsenala, Tottenhama, Stoke city-ja, Schalke, Partizan, da turških, grških, romusnkih in ostalih vzhodnih ekip sploh ne naštevam.
Samo, da jih nekaj naštejem.


Lent je v redu, tudi proti EPK nimam načeloma nič, se pa ne strinjam, da Maribor izkorišča ves potencial, ki ga ima. Npr. vse te nogometne ekipe, ki si jih omenil, niso bile na pripravah v Mariboru, pa bi lahko bile. Infrastruktura nogometnih igrišč in namestitev v mestu in bližini ni slaba, ne smemo pa pozabit, da večji klubi porabijo na takšnih pripravah razmeroma velike denarje. Če kje, ima Maribor ravno tu možnost razvoja, da postane nekakšno lokalno središče za priprave tujih nogometnih klubov.

V zimski turizem pa jaz osebno ne bi več vlagal, razen pač v vzdrževanje obstoječe infrastrukture. Vreme je v tem delu Slovenije enostavno preveč nepredvidljivo in ena mila zima povzroči prevelike izgube, da bi se bilo vredno iti neko igro rizika.

Univerzijada s skakalnicami v Mariboru in podobne neumnosti pa je bila že vnaprej obsojena na propad. Škoda denarja za take projekte. Pa tudi prvenstva v košarki si pomojem v tem trenutku ne moremo privoščiti. Vsa Evropa je v krizi in zdaj ni čas za neko šopirjenje. To naj delajo države, ki so dobre v tem npr. Rusija, Kitajska, UAE, Brazilija...

Mipe ::

Ja saj, skakalnice bi gradili tam, kjer so posebno mile zime... So nori, tile štajerci.

Mati ::

No prav, sem šel googlat, da ti naštejem katere ekipe so se pripravljale na Pohorju in bile nastanjene samo v Hotelu Arena:

PSV EINDHOVEN, AJAX, BEŠIKTAŠ, OLIMPIQUE LYONN, BAYER 04 LEVERKUSEN, SLAVIA SOFIA, SLOVENSKA A NOGOMETNA REPREZENTANCA, BUDUČNOST BANATSKI DVOR, CRVENA ZVEZDA, HAJDUK- SPLIT, FC KOPER,MURA 05 , FK RAD, FC DINAMO Kiev, FK ČUKARIČKI, OMONIA, NK ZAGREB, SLAVIA SOFIA, FC VOJVODINA, SLOVENSKA MLADINSKA REPREZENTACA, NK MARIBOR,…

Za druge hotele se mi ne ljubi iskat, verjetno pa jih je bilo precej nastanjenih v Hotelu Habakuk. Vem za par angleških ekip. Dejansko postaja Maribor zelo priljubljena destinacija za poletne priprave bogatih klubov. Zdaj g. Oden, ti verjel to ali ne, je tvoja stvar.
Za univerzijado pa se strinjam, da ni primerna, če je resnično potrebno toliko denarja za njo. Se kar strinjam s Turkom, ko pravi, da naj SUSA vrne 3 mio in naj se s tem denarjem in pomočjo slovenskih študentov na že obstoječih objektih zadeva izpelje.

geniuus ::

Karaya 52 je izjavil:

Glej, lazje kandidiras na razpisih, ki imajo za sabo neko zgodbo - univerziada je to bila, bolj kilave sorte kot prireditev za katero mi je v resnici vseeno bi pa Maribor dobil nove studentske domove, kar mesto utrjuje kot univerzitetni center. Skakalnico(e), upam da tudi letno in to v drugem najvecjem mestu ne pa na skrajnem koncu drzave, 100km od Ljubljane - od tega imajo vec koristi v Beljaku in Trbizu. Nove smucarske proge, nove nastanitvene kapacitete ... skratka, ne gre za sestevanje prej za mnozenje turisticnega ratinga. Sicer je v zraku toliko dobrih projektov za MB, da je tezko gledati kako vse splava po vodi. Sploh galerija, za katero madzarska arhitekta nista nikoli bila placana... Malo je potrebno iti naokoli, projekti (sploh EPK) so marsikatero evropsko mesto potegnili iz sivine povprecnosti, Gradec npr. Ko se zamudi plimni val je potrebno pocakati do naslednjega.


smo malo manj kot leto pred pričetkom, pa niso postavili še nič
ubistvu tudi zemljišč nimajo še vseh
pa dokumentacije tudi ne
svojih 70% budžeta tudi ne

Torej lahko rečem, da v 3h letih niso naredili popolnoma nič. ČE bi imeli infrastrukturo, bi država sigurno prispevala svoj delež.

EPK: veliki plani glede infrastukture, zgrajenega skoraj nič

Mislim, da je Kangler pač nesposoben. Naj ima jajca, se postavi pred kamero in prizna, da je on kriv za propad univerzijade. Ne pa da palamudi in vali krivdo na druge.

WarpedGone ::

Torej, država "naj bi dala" 30%, kangler pa 70%. Kangler ni dal še nič, država sedaj tut ne bo dala nič.
In zadeva naj bi propadla ker država ne bo dala nič?

Če bi država dala svoj "obljubljen" delež, bi bilo to še vedno samo 30% potrebnega.
Kaj pa potem? Novi jokeci naj da še 'izpadlih' 70%? Malo morgen. Končno.

Sedaj pa seveda jamr, kako bo treba plačat kazen iz proračuna. Sigurno da bo treba.
Ampak bo še vedno manj kot pa, če bi šli financirat to črno luknjo.
Zbogom in hvala za vse ribe

mikic007 ::

Za tistih par disciplin, ki bi se naj pojavile na univerzijadi ima Slovenija (in vecino MB tudi) ze vse zgrajeno, ce ne vse. Torej bi za tak nivo rabil mogoce se miljoncek, da organiziras, pripravis tekmovalisca in to je to. Niso to OI, ko imas malo morje sportov, povsod prenose, povsod najmanj 100 tekmovalcev za ekipami ...

Toliko miljonov, kot so jih prvo naracunali je cista kraja, bi res rad videl, kaj so zeleli pofinancirati, da bi toliko stalo.

BigWhale ::

Par disciplin? Na prejsnji univerziadi je bilo 11 disciplin. Sodelovalo je 58 drzav in 1800 sportnikov. Ostalega osebja je verjetno se polovica zraven.

Vsekakor manj kot olimpiada a vseeno ni to nekaj kar organiziras v roku enega tedna s pestjo drobiza.

In Maribor je naredil premalo (prakticno nic).

solatko ::

So pa nekateri zato pokasiral kar dosti denarja, seveda pa so ga pričakovali dosti več (pa je država zajebana in ne da več), sedaj se mora pa kangler zagovarjat, ker je nekaterim obljubil mastne denarce za na pol fiktivne posle.
Delo krepa človeka

mikic007 ::

11 studentskih disciplin se ti zdi veliko? Na voljo imas vec let priprav, nekaj miljonov, preizkusena prizorisca ... 1800 ni nobena cifra. Se pri zimski olimpijadi prikrajsanih otrok nimas polovico osebja zraven, seveda pa lahko ce zelis zapravljat.

Ker sem tudi sam organiziral nekaj velikih dogodkov (vec v rangu teh stevilk in tudi veliko vec), brez pomoci drzave, z nizko kotizacijo, vem, da bi se dalo, ce bi bila volja. Polovica disciplin je na smuciscu, ki je ze porihtano (zlata lisica), drsanje pac ni neka velika znanost za organirat, teki na najvisjem nivoju so na rogli ze itak ... Kaj se potem sploh moram spacati na novo?

Tezko me bo kdo preprical, da je bilo treba tako visoko letat, ceprav me ze od nekdaj glava boli, ko slisim, koliko porabijo drzavni projekti, ko privatni tudi do 10x manj ...

solatko ::

Pri privatno organiziranih projektih, razni strici, tete in prijatelji ne zaslužijo nič na fiktivo.
Delo krepa človeka

Sssaga ::

Polomija! Mafijozoti...
Všeč mi je, da je Turk odločno rekel NE!
Ampak vse skupaj je ena sama farsa in mi gre že vse na jok (faza, ko mi je šlo na smeh je že zdavnaj mimo).
Kar spremljam politiko in dogajanje okoli vsega tega sranja je preveč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()

BigWhale ::

mikic007 je izjavil:

11 studentskih disciplin se ti zdi veliko? Na voljo imas vec let priprav, nekaj miljonov, preizkusena prizorisca ... 1800 ni nobena cifra. Se pri zimski olimpijadi prikrajsanih otrok nimas polovico osebja zraven, seveda pa lahko ce zelis zapravljat.


Za Maribor je v bistvu prevec. Se strinjam, da stvar ni tako melaglomanska, a vseeno je vpletenih kar nekaj ljudi. Verjetno bi res lahko MB to speljal brez drzavne pomoci oziroma s tistim kar so dobili.

Nimas pa vec let priprav, sedaj ne vec. :))

Nissan GTR ::

Karaya 52 je izjavil:

Zato ker jim nihce ne nagaja?

Nissan; BS in nadmorska visina. Bilo bi drugo najvecje mesto s kompletnim zimskim centrom, turizem pa na Pohorju zivi tudi poleti, zgleda da se nisi bil tam. Da ne govorim o Zlati lisici, ki zgleda kot tretjerazredno tekmovanje ko se prestavi v Kranjsko goro. Isto je s Planico, 7 skakalnic? 7? 10km od Kranjske gore. Fail.


Nadmorska višina je največja hiba mariborskega smučišča, pa če še tako pametuješ kakšen super turizem se gredo tam. Ne moreš imeti resnega smučišča na 400m nadmorske višine v takšnih klimatskih razmerah kot so na zlati lisici. Lahko še tako blatiš Kranjsko goro, ampak če ne bi bilo Kranjske gore, bi Zlata lisica letos že drugič zapored odpadla. V KG so bili sposobni organizirat tekmo tudi ob nenormalno toplem januarju, v MB pa niso imeli niti enega centimetra snega...

Planica pa pač mora imeti 7 skakakalnic, saj je to že skoraj sto let osrednji slovenski skakalni center, kjer so tekme najvišjega svetovnega ranga, poleg tega pa so poleg letalnice morali na novo narediti veliko in srednjo skakalnico, kjer bo najbrž svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah in še tri manjše skakalnice za mladince in pionirje, da se ustvari pogoje za mlade talente. Izgradnja centra v Planici je bila nuja za slovenski skakalni šport in hvala bogu, da bo kot kaže že letos to dokončano po dolgih mučnih letih.

Karaya 52 ::

Maribor obrne vec denarja v turizmu, dam roko v ogenj kot kaksna Kranjska gora in ja, ob bistveno slabsih geografskih, klimatskih pogojih. Toliko v razmislek. Mogoce bi moralo biti v Planici 9, 10 skakalnic, si pomislil na to ali si cifro potegnil iz ****? Konec koncev je imel prvotni projekt tri skakalnice, zdaj jih je ze 7. Zakaj ni obcina sama obnovila skakalnic in je cakala na drzavo ce gre za tako dober projekt?

Sem zmetal malo cifer na kup, nordijski center v Planici bo davkoplacevalce stal 45 milijonov evrov. To se ne bo nikoli povrnilo, nikoli, pa se kljub temu nihce ne usaja. Bo potrebno metre uskladiti.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Kaj se pa usajaš? Koliko proračuna ima Maribor? Koliko Kranjska Gora? Koliko snega ima Kranjska Gora? Koliko pa Maribor?

Ali fovšija štajercem vzame zdravo pamet?

Karaya 52 ::

Ko bos uskladil metre ti bom mogoce repliciral. Samo na tvoje prispevke clovek tako ali tkao tezko kaj pametnega odpise.

oldguy ::

Maribor obrne vec denarja v turizmu, dam roko v ogenj kot kaksna Kranjska gora in ja, ob bistveno slabsih geografskih, klimatskih pogojih. Toliko v razmislek.


Si ziher? Ne podcenjevat onega konca - je konec koncev precej bolj odvisen od turizma kot Maribor. Kakorkoli, preden bi si upal trditi to, kar ti trdiš zgoraj, bi najprej preveril gole cifre. Tudi število ljudi tamkaj pozimi ni v prid temu. V vsakem primeru pa so vlaganja v zimsko infrastrukturo na gorenjskem precej bolj logična kot pa v Mariboru. Severna stran hribov in skoraj enkrat večja n.v. je no brainer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oldguy ()

Mipe ::

Težko se je pametno odzvati na štajersko logiko.

Karaya 52 ::

Rece se ji 45 milijonov davkoplacevalskega denarja za vikend zabave v Planici. Ekonomska logika pove kdo je bedak.

Mipe ::

En vikend v Planici ali en vikend v Mariboru?

Strezni se, človek.

Karaya 52 ::

Napisi ze kaj pametnega, da lahko normalno repliciram. Ni tezko.

oldguy ::

Še dodatek, seveda je to, da denar za infrastrukturo meče predvsem država, en navaden nateg - če ni komercialnega interesa, se tega pač ne gre. Država bi morala pripravit zgolj pogoje za izgradnjo, največ, kar bi še šlo, bi bilo kako javno-zasebno partnerstvo. Drugače pa ves neizkoriščen potencial kakega Vogla kar boli...če bi stvar zastavili pravilno - suspendirali pravila TNP za določene predele Vogla in Komne, postavili infrastrukturo kot je treba, uredili umetno zasneževanje, prenovili hotelsko ponudbo, dodali povezave in nove proge proti Komni in na Koblo, to bi povezali s Soriško planino, pa bi imeli visokogorsko smučišče vsaj francoskega ranga, ki bi nosilo velike denarje. Megalomanski projekt, jasno, a z ogromnim potencialom. Če bi ga izvajali pametno in načrtno, bi v 20 letih prišli do top zimske lokacije, ki bi Slovenijo dejansko postavila ob bok Švici, Avstriji, Franciji in Italiji, kar se smučanja tiče.

Rece se ji 45 milijonov davkoplacevalskega denarja za vikend zabave v Planici. Ekonomska logika pove kdo je bedak.


Ja, s tem se seveda strinjam. Ekonomske logike ni. Morda bi bila ob 10x manjših cifrah. Seveda za Mariborsko univerzijado in izgradnjo skakalnic tamkaj velja popolnoma enako.

Mipe ::

No, pa dajmo. Čemu je namenjenih teh 45 milijonov davkoplačevalskega denarja? Ti praviš, da za sedem skakalnic? Jaz v tem vidim razvoj športne kapacitete. Nekdaj je bila Planica blišč, danes je beda. To je treba popraviti, ne?

Še pomnite dobre stare čase, tovariši? Ko se je vlagalo v Planico, ko je Planica postala svetovno znana in ko so turisti in športni kar drli k nam?

Potem so tu še zimske olimpijske igre. Trenutno nimamo ustrezne kapacitete zanje. Razpadajoče skakalnice, medle proge. Nekam se mora vlagat za to, da bomo kot betežni starčki ponosno spremljali mednarodne zimske športe v naši lastni deželi. Pohorje, Planica, ni važno kam, samo da se vlaga.

Ampak vi v tem vidite samo potrato denarja. Ja itak, poglejte kam je šparanje pripeljalo Pohorje in Planico.

djordjevic ::

Kdo se zdaj sploh tu s kom krega in okoli česa, madona? V športno infrastrukturo bi vsi vlagali - problem je samo, da bi pri zamišljeni konstrukciji univerzijade precej denarcev odteklo v zasebne žepe, mimo protokola, pro-štajersko-korupcijski-way. Samo zato sem na koncu bil proti.
No grave is deep enough to keep us in chains.

BALAST ::

"Pred dvema letoma smo drug drugemu dali obljubo in danes jo izpolnjujemo. Vsem lastnikom zemljišč se za to zahvaljujem," je številne v Planici nagovoril minister Milan Zver. Poudaril je, da se Planici za denar ni treba prijavljati na razpise, češ da ima v Sloveniji poseben status. "Naše zgodbe pa še ni konec. Vsi skupaj imamo lahko nekaj od tega projekta," je napovedal Zver, čemur se je pridružil tudi župan Kranjske Gore Jure Žerjav. "Gre za novo priložnost za občino, predvsem pa Rateče. Nenadoma so se spet pojavile ideje o smučišču, ki bi se navezoval na Tromejo, o igrišču za golf in še kaj. Ratečani, zagrabite priložnost, a bodite premišljeni. Ne verjemite kar vsakemu investitorju," je opozoril Žerjav.

To je blo 2008, ko so podržavili zemljo v Planici.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

PaX_MaN ::

Sssaga je izjavil:

Polomija! Mafijozoti...
Všeč mi je, da je Turk odločno rekel NE!

Ko so bli pa taglavni so pa vsi je pa večina SDSa podprla sklep, da mora vlada dat 30% k€ša...
Pol se pa Turk zgovarja še celo nad tem da so Pahorjevi kao mel tri leta časa da zagotovijo teh 30 posto:
"FU! Vi ste mel pa še pol leta časa do volitev pa bi tut lahko teh 30 posto zrihtal!!!11"

solatko ::

BALAST - kolikor vem, gre za dogovore o plačilu odškodnin in možnostjo in načinom uporabe zemljišč, nekatera pa je država - občina odkupila. Konec je z nagajanji posameznih lastnikov, ko si v Planici ostal brez koles, če si parkiral ob cesti na travi, ko so delali zapore ob pripravi skakalnic in podobnih žlehtnih nagajivostih, zaradi izsiljevanja po kakšnem denarju.
PaX_MaN - saj so zagotovil na 0 projetktov, 0 denarja. Kangler pa bi rad denar in potem delal projekt - halo!
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Invictus ::

Saj Kranjska Goira je tako v štajerski lasti ...

Kar se univerzijade tiče ... Prirejanje nekih prireditev, ki jih nihče noče, in ki niso medijsko pokrite, je nepotrebno. Gre samo za prelivanje državnega denarja v zasebne. Če ne moreš pokriti stroškov prireditve in še malo zaslužit, potem se tega ne greš. J*** se danes nekomu za dober glas. In ne, turisti ne bodo hodili zaradi univerzijade na počitnice v Maribor. Razen če si izmislijo alkoholni turizem za malo ceno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mati ::

Mipe je izjavil:

Kaj se pa usajaš? Koliko proračuna ima Maribor? Koliko Kranjska Gora? Koliko snega ima Kranjska Gora? Koliko pa Maribor?

Ali fovšija štajercem vzame zdravo pamet?


Kranjska gora bi že zdavnaj šla rakom žvižgat, če je nebi mariborčani kupili in porihtali zadeve tam gor.
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Andrej Fištravec

Oddelek: Loža
224506 (3644) Karaya 52
»

Maribor Beda od mesta? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15230637 (26049) RockyS
»

Kaj bi se zgodilio, če bi se del Slovenije želel priključiti sosednji državi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16323320 (19579) Karaya 52

Jankovicu je dolgcas (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Loža
1584214091 (182154) Pšenični

Več podobnih tem