» »

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

Gandalfar ::

Vsekakor je treba kdaj tudi kaksno kanalizacijo in cesto popravit ane?

solatko ::

Icematxyz - kolikšno je število brezposelnih, ki so krivi, da so v tem statusu, koliko pa je na cesti managerjev, ki jim je bila edina funkcija, da zaposlenim zagotovijo delo in firmi dobiček. Zaradi nesposobnih managerjev je vedno več takih, razni projekti ala univerziada, stadioni, trgovski centri, pa na dolgi rok, ne zagotavljajo profitnih, ekonomsko upravičenih vložkov in s tem trdnih zaposlitev, je pa res, da je lažje zrihtat veselico, kot pa profitabilno firmo z dolgoročno perspektivo.

Mati ::

O športnem parku Stožice odloča družba nabiralnik iz Amsterdama

Megalomanski projekt temelji na 7500 evrov vredni Delti Immobilia, katere lastnik je amsterdamsko podjetje United Europe Investment

Slovenija - petek, 27.02.2009 Tekst: Peter Pahor, Dnevnik

Ljubljana - Megalomanski projekt športnega parka Stožice, katerega skupna vrednost presega 300 milijonov evrov, temelji na 7500 evrov vrednem podjetju Delta Immobilia, ki je uradno v lasti amsterdamskega podjetja United Europe Investment. Delta Immobilia je za nakup trgovskega središča v Stožicah sklenila skoraj 243 milijonov evrov vredno pogodbo z Grepom (v lasti Energoplana in Gradisa G), s čimer bi Grep financiral gradnjo nogometnega stadiona in športne dvorane.

A denarja Delte ni, dela na športnih objektih pa mora Grep končati čez 16 mesecev, pri čemer na gradbišče ni zapeljala niti prva hruška betona. MOL je po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića pred polomom zavarovana s 25 milijonov evrov vrednima bančnima garancijama.

Če srbski Delta Holding ne bo kmalu odprl denarnice za prihodnje 200.000 kvadratnih metrov veliko (City park jih ima 37.500) trgovsko središče v Športnem parku Stožice, bosta Energoplan in Gradis G v velikih težavah, Ljubljančani pa brez obljubljenega nogometnega stadiona. Grep, ki sta ga ustanovila Gradis in Energoplan, mora po pogodbi športno dvorano in stadion mestu predati čez 16 mesecev, pri čemer na gradbišče sploh še ni zapeljala prva hruška z betonom.

Če bosta rok zamudila, lahko Mestna občina Ljubljana zoper Energoplan in Gradis G uveljavi dve bančni garanciji (Factor banke in Nove ljubljanske banke) v vrednosti 25 milijonov evrov. Na drugi strani imata, kot kaže, Energoplan in Gradis G od Delte Holdinga precej bolj majava zagotovila. Skoraj 243 milijonov evrov vredno pogodbo za gradnjo Delta Planeta v Stožicah sta direktor Gradisa G Uroš Ogrin in direktor Energoplana Zlatko Sraka podpisala s podjetjem Delta Immobilia, katerega stoodstotni lastnik je v Amsterdamu registrirano podjetje United Europe Investment. Sedež podjetja je izjemno priročen iz dveh preprostih razlogov: lažjega prikrivanja lastništva in nižjih davkov.

Če se osredotočimo na prvi razlog in pobrskamo po različnih poslovnih registrih, pridemo do zelo zanimive ugotovitve. Podjetje Delta Immobilia je naslednik firme Perscitus, ki ga je 28. februarja 2008 ustanovila odvetniška pisarna Colja, Rojs in partnerji. Datum 28. februar 2008 si velja zapomniti, saj je prav takrat Mestna občina Ljubljana (MOL) za zasebne partnerje pri projektu Športnega parka Stožice izbrala Gradis G, Energoplan in Merkur. Odvetniška pisarna Colja, Rojs in partnerji zelo veliko sodeluje z MOL, nazadnje je mesto zastopala v pomembnem sodnem sporu z Javno razsvetljavo zaradi razdrtja koncesijske pogodbe.

Podjetje Perscitus, ki se je v Delto Immobilia preimenovalo 4. avgusta, ko se je iz podjetja umaknila odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji (prej Colja, Rojs in partnerji) in je vanj vstopil United Europe Investment, je torej nastalo še pred pred izborom Gradisa G in Energoplana za zasebna partnerja pri projektu športnega parka Stožice (predlog za ustanovitev Perscitusa so vložili 30. januarja 2008). Čez dva dni, 6. avgusta, je Dejan Racić, direktor Delte Real Estate, v imenu Delte Immobilia z Grepom (Gradis G, Energoplan) podpisal pogodbo o gradnji nakupovalnega središča v Stožicah. S kakšnimi pooblastili je to storil, ni jasno, saj je lastnik Delte Immobilia "uradno" še vedno United Europe Investment, direktorica podjetja pa Tatjana Andrić Radović. Edina logična razlaga je, da je Delta Immobilia v lasti Delte Holdinga, kar bi lahko potrdila tudi lastniška povezava med podjetjem NGBP, ki je v lasti Delte, in podjetjem Greppon, ki je v lasti United Europe Investment.

Zanimivo pri tem je tudi to, da je podjetje Delta Immobilia še vedno registrirano na naslovu odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji na Tivolski cesti 48, da je pooblaščenec družbe United Europe Investment, Andrej Andrić, odvetnik v tej pisarni in da je direktorica podjetja Immobilia že omenjena Tatjana Andrić Radović. Osnovni kapital podjetja, ki je podpisano pod 242,5 milijona evrov vredno pogodbo o gradnji Delta Planeta v Stožicah, je natanko 7500 evrov.

Ta dejstva ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne skrbijo, pravi, da ga to ne zanima, saj ima mesto pogodbo z Grepom in dve bančni garanciji. Janković tudi zanika, da bi teren za Deltino prisotnost v Stožicah bil pripravljen že na samem začetku, saj bi, če bi sam izbiral trgovca, raje na tem mestu videl Mercator. "Če bo kar koli počilo, se bosta morala zmeniti Grep in Delta," je pogovor zaključil ljubljanski župan.

Za komentar o povezavah z Delto smo se obrnili tudi na odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji oziroma na Andreja Andrića, vendar smo do zaključka redakcije preostali brez njegovih pojasnil.

Mati ::

Ljubljanski opankar se bo opekel, kot že dolgo ne. Ali bo država z davkoplačevalskim denarjem reševala projekt in opankarja?
Vedno bolj se mi dozdeva, da so Stožice neizvedljiv megalomanski projekt, in ne univerzijada.

Budno bomo spremljali in sledili vsakemu centu, ki ga misli država vložit v Stožice...:)

fosil ::

V stožice ni država vložila nobenega denarja in ga tudi ne bo.
Tudi nihče ni nikoli rekel, da naj bi ga. Ne vem zakaj bi država sploh vlagala v trgovski center. To so samo neke mariborske blodnje s katerimi želijo preusmerit pozornost.

In v tem je razlika med Ljubljano in Mariborom.

Mariborčani pa ne samo da hočejo državni denar in to veliko njega. Radi bi ga imel že preden sploh začnejo karkoli delati.
Tako je!

Mati ::

Opankar oddal vladi seznam gradbenih projektov, ki jih naj vlada v Ljubljani financira z davkoplačevalskim denarjem. Vse skupaj zahteva 32 mio EUR zaenkrat, od tega največji del za Stožice.

Vir: Današnji Žurnal.

fosil ::

V današnjem (sobotnem) žurnalu ni nič takega. Link?
Maš pa sicer očitno dobro stekleno kuglo, da že v petek govoriš o stvareh, ki so objavljene v soboto.

Do takrat pa en drug link
Kritike z vseh strani
Maribor se še vedno bori za naziv Evropska prestolnica kulture 2012. Maja mora kandidaturo potrditi svet ministrov EU. Kritiki opozarjajo na zamude pri velikih investicijah, povezanih z nazivom EPK.

Velika uganka je, ali bo Mariborčanom uspelo zbrati sredstva za predvidene investicije; za vse bi potrebovali 143 milijonov evrov. Kdo jih bo zagotovil in koliko, za zdaj ni jasno. Vprašanje je tudi, ali bo izvedba projektov, ki še niso začeti, sploh fizično mogoča v času, ki je še ostal.


Mogoče bi bilo dobro, da bi se Mariborčani raje osredotočili na en projekt in tega speljali, kot je treba?
Da ne bomo na koncu dobili dveh katastrof.
Tako je!

Mati ::

Morda dobivama različne žurnale.

Žurnal, 28.2.2009 stran 5.
Naslov: Ljubljana čaka milijone.

Članek našteva vse opankarjeve zahteve, da država zgradi športno infrastrukturo.

11 mio - Stožice
1.5 mio - kopališče Kolizej
11 mio - Plavalni center Ilirija
2.5 mio - prenova dvorane Tivoli
3.5 mio - atletski stadion
2.5 mio - Gimnastični center

V kolikor bo potrebno ti skeniram in ne nisem vedeževalec.

Mati ::

V današnjem (sobotnem) žurnalu ni nič takega. Link?
Maš pa sicer očitno dobro stekleno kuglo, da že v petek govoriš o stvareh, ki so objavljene v soboto.

Do takrat pa en drug link
Kritike z vseh strani
Maribor se še vedno bori za naziv Evropska prestolnica kulture 2012. Maja mora kandidaturo potrditi svet ministrov EU. Kritiki opozarjajo na zamude pri velikih investicijah, povezanih z nazivom EPK.

Velika uganka je, ali bo Mariborčanom uspelo zbrati sredstva za predvidene investicije; za vse bi potrebovali 143 milijonov evrov. Kdo jih bo zagotovil in koliko, za zdaj ni jasno. Vprašanje je tudi, ali bo izvedba projektov, ki še niso začeti, sploh fizično mogoča v času, ki je še ostal.


Mogoče bi bilo dobro, da bi se Mariborčani raje osredotočili na en projekt in tega speljali, kot je treba?
Da ne bomo na koncu dobili dveh katastrof.


EPK 2012 je pod streho, tako da se nič ne sekiraj. Niti ne upaj, da zadevo prestavijo v LJ. Vem, da so to veliki apetiti opankarja, vendar bo treba ponovno kandidirat čez ene 26 let, ko bo Slovenija spet na vrsti.

;)

bluefish ::

@Mati: tudi če sešteješ vse to in gleda na število objektov, je vsota še vedno veliko bolj realna od Univerzijade.

fosil ::

EPK 2012 je pod streho, tako da se nič ne sekiraj.

Res? Torej so objekti zgrajeni, program pripravljen, izvajalci pa so že potrdili nastope?
Mam občutek da ti ne veš kaj pomeni, da je neka prireditev pod streho.

Kredibilnejši viri od tebe namreč trdijo ravno nasprotno. Da se na zadevi ni naredilo praktični nič in da organizatorji nimajo pojma od kje bodo dobili denar.

Če pa je res kar praviš, torej je 150 mio že zagotovljenih in je vse zrihtano. Potem pa se mi ponovno postavlja vprašanje, kako to, da je teh 3 mio drobiža, ki jih mora Maribor plačat za univerzijado potem tak problem?
Tako je!

solatko ::

Zato ker imajo samo idejo in odprte žepe.

Mati ::

Le kakšne komplekse morajo imeti ljudje, da ne morejo pustiti prste od mariborske teme, oziroma projekta.
Dajte si raje temo o opankarju in njegovi pravici odpret. "Kdo nam je gnar fkaru?"

@ bluefish. A zato, ker gre ze Lj pa se naenkrat strinjamo s trošenjem davkoplačevalskega denarja za nerentabilne projekte? Dvolično!

@ fosil. EPK je pod streho, kot rečeno. Projekti pripravljeni, izvajalci znani. Uskladit je treba še malenkosti za katere je več, kot dovolj časa. Nič ne bo s selitvijo v Ljubljano, zaupaj mi.

@ solatko. Idejo in odprte žepe je imel opankar, zato boste ostali brez Stožic in še česa. ;)
Sicer pa za takšno svetovno prestolnico (ki se kliče prestolnica, kljub temu da v zgodovini nikoli ni bilo kakšnega prestola v njej), pa res ne bo problem teh par milijončkov nakrampat. Good luck.

solatko ::

Mati - Ne gre za komplekse, imate pa v MB dosti ekonomskih problemov, pa si jih hočete, s podporo večine, še več na glavo spravt. Opankarju je prejšnja vlada spizdila cca 60m€ na leto - dobljen ustavni spor, pa hoče ta denar nazaj (do česar je LJ upravičena), zato je dal zahtevo za financiranje teh projektov, ki pa jih bo speljal, tudi brez države. Opankar ima dosti denarja, da mu ni treba mestnega proračuna raubat, tko kot prejšnji župani in se res lahko posveti urejanju LJ, vaši si morajo pa še nabrat.

bluefish ::

zanimivo, sam Kangler osebno je za 24kur povedal, da se stroški gibljejo okoli 300 milijonov €. Torej se očitno nekdo v tej temi moti, ko trdi, da je tega za en drobiž.
40 pričakujejo in ni zagotovljeno od evropskih sredstev, 70 naj bi dale občine + ministrstvo za šolstvo in šport (nekako državni denar), ostalo pa domnevni zasebni investitorji, ki pa še niso konkretno znani. "Ovira" je torej le tistih 15 milijonov od države, ki pa je proti celotni investiciji drobiž.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Zeberdee ::

Za evropska sredstva je po mojem neekspertnem mnenju PREPOZNO!

Projektna dokumentacija se zbira za nalozbe v letu 12. To je prepozno, kajneda?

djordjevic ::

Od države se po novem pričakuje zgolj dobrih 11,6 milijonov, skupna investicija pa znaša okoli 150 milijonov.

Okleščen načrt za univerzijado

Me zanima, če se bo zdaj 'našel' denar.

vir: Dnevnik
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Kako okleščen? V čem je okleščen? Že od začetka se je vedelo, da so skakalnice opcijske. Da projekt stane 160, smo tud že vedli od začetka, si že sam to omenjal.

Veš, sarkastičnost ti ne paše ;)
@ Pusti soncu v srce... @

djordjevic ::

Eh, kaj ne. ;) Ne moreš včasih drugače.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Barakuda1 ::

Nisem sicer natačno prebral vseh prispevkov, vendar se ne morem znebiti občutka, da gre pri tem projektu poleg nekaterih drugih zadev, res za nevoščljivost in zavist.

Maribor je mesto, ki je bil s strani prestolnice zmeraj odrivan in zapostavljan.
Takšno usodo je doživljal že v Kraljevini SHS, kasneje v FLRJ in tudi SFRJ.

Danndanes praznujemo kot državni praznik, dan Rudolfa Maistra.
Tudi takrat prestolnica ni imela posluha za njegove ideje.
A če ne bi bilo njega in njegovih borcev za severno mejo, je vprašanje, kje bi danes potekale državne meje te drževe.
Nič bolje se mariboru ni godilo v socialistični Yugoslaviji.
V Mariboru so se sicer zgradile tovarne, namenjene pretežno vojaški industriji, ki pa so ob razpadu države za sabo potegnile veliko število brezposlnih.
Država je le nemo opaazovala "propad" Maribora, ki pa se ni zgodil. In če mene vprašete, se tudi ne bo.

Maribor je staro mesto. Mesto s svojo zgodovino in kulturno tradicijo, vezano na osrednji evropski prostor.

Maribor je imel svojo gospodo že takrat, ko se je v Ljuljani le ta, šele začela prav oblikovati. Kulturno in trgovsko je Maribor gravitiral proti Dunaju in Celovcu, v zaledju pa je imel praktično žitnico Sloveneje, ki je bila in je še zmeraj sposobna prehraniti celo Slovenejo in ne le štajerskega predela.

Tud v zadnjem obdobju se je Maribor izkazal kot mesto, ki ve kaj hoče in zna to tudi izpeljati, vsem metanjem polen pod noge navkljub.

Mariborski Lent (festival) obišče toliko ljudi, kot obišče vse prireditve prestolnice, Portoroža in Kranjske gore skupaj.

Ko so Mariborčani pričeli s tem projektom, so se jim mnogi posmihali, tako kot sedaj ob tem projektu. A so Mariborčani na srečo vztrajali.
Danes je Festival lenta, najbolj množično obiskana prireditev na prostem sploh, v tej državi.

Za razliko od raznih pijasnkih incidentov na Planici, pa kljub privoščljivosti nekaterih, že leta ni zaslediti teh incidentov na Lentu.

Maribor je spoznal svojo daljnoročno prihodnost v razvoju turizma in spremljajočih dejavnosti. Iz leta v leto so v tem boljši in uspešnejši in jasno je, da gre to nekaterim zelo v "nos".

Maribor, skupaj z Roglo, zmeraj bolj prevzema primat v zimsko, letoviškem turizmu, kar vse zagotovo slabi pozicije drugih (Krajnska gora, Bled, Bohinj, pa še kdo). Zato je pač potrebno severvzhodni del Slovenije, če ne že zaustaviti v njihovih namerah, pa vsaj upočasniti.

Dejstvo je namreč, da se ta del države, kar se turizma tiče, najhitreje razvija.

Štajerska s Prekmurjem in deloma Kozjanskim, ima namreč skoraj neomejene možnosti turizma, od zimskega (Pohorje z Roglo), pa preko prekmurja kjer je praktično največja gosstota termalnih kapacitet.
Štajerska lahko ponudi tudi vodne športe (na Dravi so že bila izvedena tekmovanja hitrostnih dirk gliserjev itd).
Prvo svetovno prvenstvo v moto-krosu, pa so organizirali kmetje iz Dravskega polja (bolj točno - kmetje iz AMD Orehova vas, ki je potekalo n sedanji trasi v Radizelu že v času SFRY)

Skratka, perspektiva Štajerske in Maribora, kot njenega središa je zagotovo turizem in vlganje vanj.
Kaj pa lahko vizavi tega ponudi prestolnica?

Pravzaprav bore malo.
Zato zavist, ki veje iz teh nasprotovnj niti ni tako nerazumljiva.

Zmeraj sem vrjel v Maribor, tudi takrat, ko je bilo v Mariboru res hudo (socialna nesigurnost) in vrjamem tudi danes.

Maribor bo to prireditev speljal, pa če je prestolnici in njihovim politikom to všeč ali pa ne.

Toda, tako kot zna Maribor preživeti, je prav, da tudi pomni, kakšen odnos ima in je imela prestolnica do tega drugega naajpomembnejšega mesta v državi.

djordjevic ::

Še eno lucidno mnenje, končno.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mati ::

Kdaj pa je bil v Ljubljani kak prestol, da bi se imela to čast tako imenovati?
To je enako frigidno, kot Ljubljana, mesto vina. Od kdaj pa brajde v močvirju rastejo?

No še mnenje o temi. Pravtako verjamem in vem, da univerzijada se bo izpeljala, tako kot evropska prestolnica kulture, vlada pa naj nagaja kolikor hoče. Račun bo iztavljen kmalu. Če ne prej na naslednji lisici ali že prej na letošnjem lent festivalu. barbika pa naj iz LJ spremlja program po TV. ;)

bluefish ::

Kdaj pa je bil v Ljubljani kak prestol, da bi se imela to čast tako imenovati?
Bolj ko ne stvar slovnice in poimenovanja. Prestol ali ne tukaj nima veze. NY je tudi prestolnica, za nekatere metropola, pa ni bilo prestola,... In kaj ima to sploh veze z naslovno temo?

Utk ::

Želim vso srečo Mariboru pri tem, očitno je tudi, da so trikrat bolj sposobni upravljat smučišča kot Gorenjci, ampak za to univerziado si naj kar sami priskrbijo denar. Enako kot Blejci za olimpijado. Če je to tako strašno dober biznis, se bo trlo privat investitorjev, zdaj ko so se pobrali z borze.

fosil ::

Mislim da univerzijade pa res nihče ne zavida Mariboru. To pač ni nek odmeven športni dogodek. Primer, prejšnji teden se je zaključila zimska univerzijada na kitajskem. Je kdo gledal prenose? Ne, ker jih ni bilo. Kljub veliko govora o univerzijadi pri nas, ali kdo ve kakšne uvrstitve so dosegli naši?

Kar se odmevnosti in promocije tiče, zlata lisica je mnogo bolj odmeven dogodek in mnogo cenejši.

Druga težava pa je, pa je kup neodgovorjenih vprašanj.

Kako to, da župan zagotavlja, da je zadeva finančno pokrita, vseh 150/300 mio, ko pa je treba dat na mizo uboge 3 mio mora pa takoj denar dat država?

Kako to, da kljub temu, da skakalnice niso potrebne, župan kar vztraja pri njih? Nekako človek dobi občutek da so ozadju mahinacije z zemljišči.

Kako to, da si teh vprašanj ne postavljajo Mariborčani?
Tukaj je odgovor preprost, zadeva se je spolitizirala in začelo se je zganjat lokalpatriotizem, ki je seveda dober pesek v oči ko je treba dat jasne odgovore.
Tako je!

Mati ::

Še dobro, da imamo fosila, ki nas razsvetli v vsej zadevi.

Počasi dobivam občutek, da je fosil kak član v konkurenčnem gradbenem lobiju in sedaj pizdi, ker ni poleg, ko se bo gradilo. Kdo je zdaj MTB-ju kriv, da so kupili zemljišča pod Pohorjem. Saj bi jih lahko kdo drug, vendar nihče ni želel plačati 300 Eur za kvadrat, razen MTB-ja.

Jebiga....


P.S. NY tudi ni prestolnica in nihče je ne imenuje tako, pač pa je metropola.
Lj pa ni prestolnica in ne metropola, tako da prosim.

Mati ::

Mislim da univerzijade pa res nihče ne zavida Mariboru. To pač ni nek odmeven športni dogodek. Primer, prejšnji teden se je zaključila zimska univerzijada na kitajskem. Je kdo gledal prenose? Ne, ker jih ni bilo. Kljub veliko govora o univerzijadi pri nas, ali kdo ve kakšne uvrstitve so dosegli naši?

Kar se odmevnosti in promocije tiče, zlata lisica je mnogo bolj odmeven dogodek in mnogo cenejši.

Druga težava pa je, pa je kup neodgovorjenih vprašanj.

Kako to, da župan zagotavlja, da je zadeva finančno pokrita, vseh 150/300 mio, ko pa je treba dat na mizo uboge 3 mio mora pa takoj denar dat država?

Kako to, da kljub temu, da skakalnice niso potrebne, župan kar vztraja pri njih? Nekako človek dobi občutek da so ozadju mahinacije z zemljišči.

Kako to, da si teh vprašanj ne postavljajo Mariborčani?
Tukaj je odgovor preprost, zadeva se je spolitizirala in začelo se je zganjat lokalpatriotizem, ki je seveda dober pesek v oči ko je treba dat jasne odgovore.


Poglej država mora dati 3 + 15 mio EUR, ker se je tako zavezala pod prejšnjo vlado. Drugače pa naj vlada enostavno skliče tiskovno konferenco in naj pove, da odstopa od projekta univerzijada, ter da se nič ne bo prispevalo in da to več ni državni projekt pač pa lokalni.

Samo ne vem, kaj potem delata Pahor in Janković skupaj v Beogradu pri Miškoviću? To še bo pestro...počakajte par dni.

Mati ::

Srbska Delta se utegne že v petek umakniti iz ljubljanskega megaprojekta v Stožicah, smo izvedeli neuradno

O umiku iz projekta Stožice se bo Delta odločila v petek, pravi naš vir blizu graditeljem stadiona. Čeprav uradno trdijo, da denar za stadion imajo, se srbska stran trudi z lobiranjem priti do finančne pomoči slovenske vlade.

Prvi mož družbe Grep , ki gradi stadion in trgovski center v ljubljanskih Stožicah, Uroš Ogrin nam je potrdil, kar je neuradno že dolgo znano, da Delta Holding Miroslava Miškovića "ne izpolnjuje v celoti svojih pogodbenih obveznosti". Ogrin nam ni izdal, kakšno jamstvo ima Grep od Delte za posel, ker naj bi bili to poslovno zaupni podatki, čeprav je Grep izbran gradbinec v javno-zasebnem partnerstvu.

Mišković z Jankovićem o vremenu, o čem z Lahovnikom?

Srbski trgovski tajkun Mišković, nekoč trgovski tekmec Zorana Jankovića, ko je ta še vodil Mercator [MELR 158,25 -1,29%], zdaj ko je župan, pa njegov poslovni partner, je menda zadnje čase kar pogosto v Ljubljani. Janković je pred kratkim povedal, da se pogovarjata le o vremenu, neuradno pa je slišati, da skuša Mišković s pomočjo Jankovića priti do srečanja z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom in ga prepričati o vladni podpori njegovemu projektu. V Lahovnikovem kabinetu pravijo, da od Miškovića niso dobili nobenega predloga za sestanek. Kot nam je povedal naš vir blizu Grepu, se bo Delta najpozneje do tega petka odločila, ali bo še vztrajala pri gradnji stadiona v Ljubljani. Zoran Janković vztraja, da bo stadion zgrajen konec junija prihodnje leto, gradbeni strokovnjaki pa trdijo, da bo težko ujel postavljeni rok.

Luknja v tleh, luknja v žepih

Grep, ki je v skupni lasti Gradisa skupine G in Energoplana in je glavni izvajalec del na stadionu Stožice, bo moral okoljski inšpekciji plačati globo v višini od deset do 40 tisoč evrov, ker je material, izkopan v Stožicah, odlagal na nedovoljeno mesto na Rudniku. Grep si je za vnos 249 tisoč kubičnih metrov zemeljskega izkopa pridobil predpisano dovoljenje.

"Ker je bilo ugotovljeno, da je stranka del zemeljskega izkopa vnašala zunaj zemljišča, za katero velja dovoljenje, je bil zoper pravno in odgovorno osebo družbe Grep uveden prekrškovni postopek," pravijo na okoljskem inšpektoratu. Odgovorna oseba mora plačati od 1.500 do 4.100 evrov globe. Komercialna cena odvoza in deponiranja kubičnega metra izkopanega materiala znaša okoli deset evrov. Na Grepu so nam povedali, da so material odlagali na zemljiščih v lasti mestne občine Ljubljana in Cestnega podjetja Ljubljana , napačno odloženi material so že preselili, okoljsko ministrstvo pa zaprosili za dopolnjeno okoljsko dovoljenje.

Vir: Finance

bluefish ::

počakaj šele, da se prične gradnja vseh objektov za Univerzijado, boš kmalu začel brati o sporih glede izbire izvajalcev,...

Icematxyz ::

Zdaj se bo izkazalo če je Kangler za kaj. Upam samo da bo boj srdit. Če druga ne bo vsaj v naslednji vladi več poslancev z štajerskega dela. Zdaj koliko vem jih je eneko 0?

Seveda pa nisem v ta podatek 100% prepričan. Ampak mislim celo da je "kvota" poslancev s tega dela v vladi enaka 0? Pa bo pač univerziada 2016. ;) Če ne univerziada pa kaj drugega. Nekega "soft-ball-a" ne pričakujem v bližnji in srednji prihodnosti.

fosil ::

Mati, če te tako zelo zanima Jankovič in projekt Stožice, odpri novo temo, tukaj je govora o Univerzijadi.

Je pa ravno Mati dober primer tega kar hočem povedat. Napumpal so ga z lokalpatriotizmom, tako sploh ne razmišlja o samem projektu ampak o vsem drugem.

Zapomnite si eno, ko so v igri veliki denarji, politiki pa začnejo govorit o lokalnih/nacionalnih interesih, namesto o konkretnem projektu, potem zadeva smrdi in zelo verjetno si bo nekdo napolnil žepe.

En tak primer že poznamo.
Se še kdo spomni nekaj let nazaj, ko se je prodajalo državno premoženje? Takrat je bilo tudi zelo veliko govora o nacionalnih interesih. Tudi takrat je bil denar v drugem planu, važno je bilo, da se zaščiti nacionalni interes. In kaj se je zgodilo s temi varuhi nacionalnih interesov, ki so se takrat "žrtvovali" in poceni pokupili slovenska podjetja? Danes jim pravimo tajkuni. Danes seveda te gospodje ne govorijo več o nacionalnih interesih ampak samo še o dobičku.

Tako da, ko vam politiki začnejo trobit o lokalnih interesih malo pomislite in poglejte širšo sliko. Ne pa takoj pasti na njihovo finto.
Tako je!

djordjevic ::

Pa ljudje božji, saj pri nas je ja normalno, da vedno nekdo lepo zasluži, ko se izpelje kak večji projekt. Vprašanje je samo, ko se zadeve dobro pretehta, ali se 'stranski zaslužek' izvajalca splača glede na ustvarjeno dobrino. V primeru univerzijade se že zaradi postavitve vseh športnih in spremljevalni objektov splača tvegat. Denar, ki je za tovrstne namene zagotovljen, nekje gotovo je. Če se ne skanalizira v takšne projekte, se bo slej ko prej v zasebne žepe. Brez koristi za lokalno prebivalstvo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mati ::

fosil, v bistvu si ti tisti, ki so ga mediji in vlada napumpali, zato non stop govoriš o nekih 300 mio EUR in podoben bullshit.
Če ne želiš, da se izpelje univerzijada, je to tvoja stvar. da pa že 4 strani trobiš polresnice, da ne rečem nersenice, govoriš o raznih skrivnih povezavah, kot da si nek boter, da ti vsi poročajo in nasploh da s svojim širnim znanjem, vezami in poznanstvi ugotoviš, da se univerzijada ne izplača, je pa popolnoma mimo.
Daj nam še zaupaj ta tvoj vir.

Nekaj je debata, drugo pa to kar delaš ti.

fosil ::

Malo pobrskaj po internetu. Ključne besede, ki jih priporočam so kangler in mtb.

Pa še ena hecna zanimivost.
Pojdi na google in v okence za iskanje vtipkaj kangle. Potem pa poglej kaj ti za auto-complete ponudi google :D
Tako je!

Icematxyz ::

No zdaj so že pri 150 mil. In Kangler je rekel da morda grozi celo politična kriza zaradi univerziade. In da seveda 300 mil ni namenjenih izključno za univerziado ampak je to denar tudi za druge štajerske projekte.

Seveda to pa podpiram in mi je tako jasno od začetka že da se za to gre. Za projekte se pač rabi denar. To ve Jankovič in to ve Kangler. Gre se za denar. In štajerci ga zahtevamo več kot smo ga dobili do sedaj. To mi je všeč. Upam samo da bodo tem zgledu sledile še druge regije. Čas je že tako bil da se malo spuca ta centralizem. Bolj bo oster bolj bom navijal za njega. Upam samo da bo namolzel kaj državo in ne samo mešal zrak.

solatko ::

Danes je bilo na vladi omenjeno, da naj bi država prispevala eno tretjino potrebne vsote in ne 15mio€.

Mati ::

Danes je bilo na vladi omenjeno, da naj bi država prispevala eno tretjino potrebne vsote in ne 15mio€.


Kaj to pomeni 1/3?
1/3 od 300 mio, 150 mio, 15 mio ali 3 mio?
Upam, da Kanglerju uspe. Ti mešalci dreka v vladi bodo slej ko prej morali spregledat, da ljubljana ni center sveta. Tako ali drugače.

Centralizem je preživet. Živi samo še v Belorusiji. In pri nas se je na novo rodil.

Zgleda, da bo Pahor raje financiral Miškovića z davkoplačevalskim denarjem, kot en vsedržavni projekt, samo zato, ker se ta nebo zgodil v Ljubljani.

solatko ::

Koji kurac vse državni projekt, pa kaj ste vi totalno odpičeni - ena športna veselica, za katero živ bog ne ve da se sploh odvija, je za vas vse državni projekt - to je lahko lisička, planica, kranjska gora, ne pa ena posrana zimska univerziada (vojaške športne igre, olimpiada gospodinj, državno prvenstvo v frnikolanju, slovenska popevka.... - imajo približno enak pomen in veljavo), ki je razen tistih nekaj na prizoriščih, že sosednja vas ne vidi. Nehajte se sprenevedat, pa namenite ta denar raje za kakšno pametno firmo.

SmeskoSnezak ::

Ti bi rajš vido, da gre denar za usrane zimske olimpiske igre al kaj?
@ Pusti soncu v srce... @

Karaya 52 ::

Po drugi strani pa so namenili 300.000€ za svetovno prvenstvo v oranju. Aj, aj...

solatko ::

SmeskoSnezak - če bi bila možnost organizacije treh dežel, bi bili morda stroški za to enkrat višji, zato pa odmevnost po celem svetu, kar pa za univerziado niti slučajno ne moreš trditi. Zimske igre so vsem organizatorjem, razen Sarajevu, prinesle pozitivni rezultat. Fantje ne primerjajte vaške tekme v taroku, z nogometno ligo prvakov.
Karaya 52 - saj tudi kmetje hočejo veselice, rezultati so pa podobni, kot univerziada, ravno tako, čez pet minut ne bo nihče vedel, kdo je zmagovalec.

SmeskoSnezak ::

That's what you think! Zdaj pa že nehaj jamrat po tej temi, pričakuje se argumentirana debata, jebelo sonce :)
@ Pusti soncu v srce... @

solatko ::

SmeskoSnezak - sej jamraš ti, imel bi rad igrice, denar pa naj da država, e brate ne bo šlo.

kronik ::

Zdaj se bo zgradila infrastruktura, kasneje pa se bomo potegovali tudi za zimske olimpijske igre v Mariboru.

bluefish ::

sanja kura kukuruz.

solatko ::

kronik - do takrat, ko bi dobili možnost za kandidaturo, niti en objekt ne bo preživel.

Mati ::

kronik - do takrat, ko bi dobili možnost za kandidaturo, niti en objekt ne bo preživel.


....in to mi je mali svizec prišepnil iz zanesljivega vira....

podobni solatkoti so lapali, da pa Maribor ne potrebuje nogometnega stadiona, ker se ne bo mogel vzdrževati. In glej ga zlomka, za tekmo s Čehi je stadion razprodan v pičlem dnevu.

solatko ::

Bravo dve do tri take tekme in stadion se bo sam vzdrževal. Kak mate vi spucane računice, pridite k meni gospodinjske izdatke vodit, bolj štukam, bolj sem v minusu, prov rabim enga iz OO univerziada, da mi tko finance spedena.

bluefish ::

oh, potem te bodo prepričali, da imaš dovolj denarja še za eno hišo in da se to navsezadnje ne bo preveč poznalo.

Imejte to Univerzijado, vam je nihče ne odreka, vendar pa se enkrat že zedinite okoli CELOTNE cene investicij in začnite kalkulirati tudi vzdrževanje in ne nekega namišljenega grozno visokega obiska po koncu prireditve.
Seveda le upamo, da ne boste krivili LJ in vsakega posameznega prebivalca zaradi slabe medijske pokritosti tekmovanja.

USS Liberty ::

http://www.rtvslo.si/sport/preostali-sp...

Univerzijade v MB očitno ne bo...

Pa tudi evropskemu prvenstvu v košarki zelo slabo kaže... Država se blamira na vseh področjih...

http://www.rtvslo.si/sport/kosarka/teza...

http://www.rtvslo.si/sport/kosarka/pono...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Andrej Fištravec

Oddelek: Loža
223713 (2851) Karaya 52
»

Maribor Beda od mesta? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15224055 (19467) RockyS
»

Kaj bi se zgodilio, če bi se del Slovenije želel priključiti sosednji državi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16318785 (15044) Karaya 52

Jankovicu je dolgcas (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Loža
1584188188 (156251) Pšenični

Več podobnih tem