» »

Nokia izdala posodobitev Black Lumia

Nokia izdala posodobitev Black Lumia

Nokia Conversations - Microsoftova Nokia je uradno izdala Black Lumio, kakor imenuje novo verzijo operacijskega sistema, ki bo posodobila vse lumie z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Najprej prideta na vrsto Lumio 925 in Lumio 1020, kasneje pa še ostale (v nekaj tednih).

Glavne novosti so sledeče. Glance Screen je prilezel do verzije 2.0, ki prinaša enostavnejši pregled na obvestili (klici, sporočila, e-pošta, opravila itd.) pri zaklenjenem telefonu in nove umirjene barve za tako imenovani nočni način, ko lahko telefonu določimo, da v nočnih urah njegov zaslon sveti manj bleščeče in očem prijazneje.

Prenovljena je tudi aplikacija za uporabo kamere, ki sedaj združuje tri funkcije (navadno fotografiranje, profesionalno fotografiranje s sprotnim nastavljanjem parametrov in videoposnetki) kar na enem zaslonu. Zanimiva aplikacija je tudi Storyteller, ki fotografije razporedi glede na datum posnetka. Mogoče jih je prikazati tudi na zemljevidu, ki kaže, kje smo katero posneli. In tako dobimo zgodbo v prostoru in času.

Aplikacija Beamer sedaj omogoča, da mobilni telefon prikazuje isto kot kakšna druga naprava (če podpira HTML5). Sparimo ga lahko z drugim telefonom, pa bomo na njem videli isto kot na prvem, ali pa s kakšno drugo napravo, recimo z zaslonom, kar je uporabno pri predstavitvah, ki jih upravljamo kar z lumio, gledalci pa jih spremljajo na velikem zaslonu. Bluetooth LE bo odslej omogočen v vseh podprtih napravah, Refocus pa omogoča spremembo gorišča na fotografiji (preizkusite sami), če ima telefon več kot 1 GB pomnilnika.

Nokie se posodabljajo same enkrat tedensko, če pa ste zelo neučakani, jo lahko v takojšnjo nadgradnjo tudi prisilite v nastavitvah (Settings - Phone update).

37 komentarjev

Machete ::

Končno nekaj novega. Kar so dodali je bilo res bedno, sploh vsi načini fotografiranja. Cela zbrka.
Še kako leto pa ujamejo Symbian po funkcionalnosti.. :D

BlackMaX ::

Prav čudno je slišati Microsoftova Nokia. Kdo bi rekel, da se bo to zgodilo recimo 5-6 let nazaj.

BorutO ::

Jebem jim jaz te posodobitve! Naj raje izumijo neko aplikacijo, da bom lahko zaklenil dol fotografije, nastavitve ipd!

Sploh ne obstaja nobena aplikacija, kjer bi lahko brez težav zaklenil dol tisto kar bi rad. Tako da drugi lahko štrckajo po telefonu, ne morejo pa določenih stvari videti. Od kar je lumia 1020 prišla ven, že cel čas iščem neke aplikacije za zaklep, pa nič pametnega ... ene aplikacije, ki bi naj slike zaklenile, so tako neumne, da nič ne zaklene ...

Na žalost sem dobil odgovor od proizvajalca programske opreme od Advanced Device Locks Pro, ki je bil na Symbianu najboljša aplikacija, in so odgovorili, da te aplikacije ne bodo delali za wp8 ...

Engineer_ ::

iščeš ti ja, ne laži.

1 sekunda iskanja:
http://www.windowsphone.com/en-us/store...

5 sekund iskanja
lahko pa vklopiš vgrajeno funkcijo KIDS CORNER. Torej onemogočiš dostop do vsega razen iger.
http://conversations.nokia.com/2013/01/...


ne joči po forumih, če ne znaš uporabljat googla. Raje se ga nauči uporabljat in boš dobil odgovore na praktično vse. V najslabšem primeru boš dobil samo številko 42.

ps.: ne, nimam windows phona, zaenkrat. i just fucking googled it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

BorutO ::

Ta funkcija kids je popolnoma brezvezna, saj čisto spremeni vse. Sem jo še v tistih parih minutah odstranil, ko sem to videl. Ta aplikacija pa meni nič ne pomaga za zaklepanje slik. Jaz rabim za zaklepanje nastavitev in ostalega.

In ne ti meni o tem kako znam uporabljati Google. Najdi mi aplikacijo, ki bo kot ta https://play.google.com/store/apps/deta...

Če bi prej bolj podrobno prebral, bi videl, da sem napisal, da hočem program, ki se da prilagajati kar pač hočem zakleniti, ne pa samo slike. Slike so še najmanjši problem tu. Predvsem se mi gre za nastavitve, katere se da takoj prenastaviti, če se izgubi ali ukrade telefon.

Problem je, da če telefon zakleneš, da če daš drugo sim kartico notri, moreš vpisati varnostno kodo in tako oni ne more v telefon, ti pa mu ne moreš slediti ... če pride v telefon in pride v nastavitve, spremeni nastavtive, da več ne morem slediti telefonu ipd. Za to se meni gre ... ne za slike. A ti je jasno? Zdaj pa mi najdi tako aplikacijo za wp8 oz za lumio 1020.

RejZoR ::

Android. Ko sem videl na Lumii od tamale kako omejeno je vse skupaj me je vse minilo. Sej če rabiš samo tisto kar ponuja telefon so ok. AMpak če pa imaš res rad vse tko kot sam hočeš pa ti ne ostane drugega kot Android, ki pri tem dobesedno blesti. Ker lahko spremeniš popolnoma čist vse. Če ne uradno pa preko drugih ROM-ov al pa že aplikacij. Ker je vsega tolk, da garantirano najdeš nekaj pravega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Lonsarg ::

Microsoft ima velike probleme z sprotnimi updajti, celo zgodovino je bil navajen na enkratno velike updajte. Zato pač že dobro leto Windows Phone 8.0 z izjemo Nokia updajtov bolj ali manj stagnira po funkcionalnosti.

AMPAK, v par mesecih pride Windows Phone 8.1, hkrati z "Windows 8.1 Update 1", kar pomeni neko vrsto združitve po APIju med desktop in mobile in posledično funkcionalnosti med obema. Torej en gromozanski skok, najbrž nekaj v stilu WP7-WP8, z to razliko, da je zdaj procesorska arhitektura ista in se bo dalo nadgraditi;)

Android od 4.0, torej že kake 2 leti tudi stagnira, ampak iz drugega razloga, istega kot Windows XP/WIndows7, ni več kaj dosti za dodati. Operacijski sistemi pač rabijo nekaj let, da se izpilijo v funkcionalnosti. Symbian je imel desetletje+, pa ga je kljub temu Android povozil še prej, preden je sploh dosegel funkcionalnost Symbiana.

boolsheat ::

Rejzor, kaj je omejeno?

BorutO, če imaš geslo na lockscreenu ti ne bo nihče nič spreminjal. Pa še enkrat poglej funkcije "kids corner", ker je ravno to tidto kar rabiš. Dovoliš uporabo izbraniv appov in nič drugega.

Dr_M ::

Fino,da se na podrocju WP nekaj dogaja. Androida sem tako sit ze, da bom zelo verjetno presel na WP.
To vsaj dela, ne pa da moras vsake 3 dni rebootat, pa vsake 3 meace factory reset delat.

smash ::

BorutO - kids corner je prava stvar zate

Engineer_ ::

BorutO je izjavil:

Ta funkcija kids je popolnoma brezvezna,


ne, to je točno to kar rabiš.

googlej kako se jo uporablja.

BorutO je izjavil:


Problem je, da če telefon zakleneš, da če daš drugo sim kartico notri, moreš vpisati varnostno kodo in tako oni ne more v telefon, ti pa mu ne moreš slediti ... če pride v telefon in pride v nastavitve, spremeni nastavtive, da več ne morem slediti telefonu ipd. Za to se meni gre ... ne za slike. A ti je jasno? Zdaj pa mi najdi tako aplikacijo za wp8 oz za lumio 1020.


prvotno si opisal drugačne zahteve. Za takšno početje obstajajo antivirusni programi, ki omogočajo to kar si tu napisal.

In tudi na androida ne boš več videl če ti ga ukradejo ljudje, ki vedo kaj delajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

boolsheat ::

Verjetno je Androida heknit precej lažje kot WP.

Tralala999 ::

Zelo dobra posodobitev. Še posebno zame so koristni opomniki za klice, sporočila, maile itd., ki jih sedaj vidiš, brez da odkleneš zaslon. Barve za kamero so bolj naravne (prej dosti rumene in šuma). Združevanje aplikacij pod en livetile in seveda nekaj dobrodošlih kozmetičnih popravkov. Meni je kul. Ker je funkcionalno, trotl ziher( vsaj odkar imam telefon), dela hitro in tekoče.
#BorutO, kids corner, kar malo ironično, haha

atech ::

Komaj čakam da bo za 520-ko....

bzp ::

Je kdo že posodobil? Meni piše da ni update-a.

Ditch that, šele sedaj prebral "Najprej prideta na vrsto Lumio 925 in Lumio 1020, kasneje pa še ostale (v nekaj tednih)."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bzp ()

duque ::

kolk časa vam je delalo posodobitev? Na moji lumi-i 925 cca 20 min, kar je za par fičerjev ohoho mnogo ...

xcenc ::

A ima še kdo podobno težavo. Ko prenesem posodobitev mi napiše: "Posodobitev je bila prenesena, a je ni bilo mogoče odpreti (8007000d)" Kaj bi lahko bilo narobe? Hvala za pomoč.

Elysium ::

boolsheat je izjavil:

Rejzor, kaj je omejeno?

BorutO, če imaš geslo na lockscreenu ti ne bo nihče nič spreminjal. Pa še enkrat poglej funkcije "kids corner", ker je ravno to tidto kar rabiš. Dovoliš uporabo izbraniv appov in nič drugega.

Omejeno je to, da na Windows Phone ne moreš dobiti virusov, pri katerih je Android absolutni prvak :D
Censorship equals Fascism.
The trouble with Socialism is that eventually
you run out of other people's money.

Hayabusa ::

Omejeno je to, da na Windows Phone ne moreš dobiti virusov

Wanna check how deep does the rabbit hole go ?
http://news.softpedia.com/news/Possibly...
http://www.networkworld.com/news/2012/1...

Da ni nekega znanega mawlare-a je bolj posledica tržnega deleža WP platfrome.
gor imaš ie, silverlight, oba sicer v sandboxu, vendar iz vsake luknje se da priti.
Primerjaj še število aplikacij na marketu za obe platformi, tam se skriva marsikaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

BorutO ::

Prvič slišim, da bi antivirus zaščitil telefon pred nekom, ki ukrade telefon in potem lahko štrcka po telefonu. Sicer še imam lumio 925, ki sem si jo kupil z bonom od telekoma za 250eur, ampak tistega telefona mi ni skoraj nič škoda, saj sem ga tako dobil skoraj zastonj. Bolj me skrbi za 1020, za katerega sem dal skoraj 600eur + 2 leti naročnine.

Za varnost telefona jaz dam zelo veliko, in plačam za aplikacijo tudi 100eur, če treba. Tako sem pred kratkim v Belgiji v Bruslju izgubil Nokio N8-00, sicer na delovnem mestu na audiovi firmi. Sploh nisem opazil, da mi je iz žepa padla - verjetno zunaj. Takoj sem letel do vratarjev, in so se mi začeli lagati, da tam kjer bi naj jaz telefon zgubil, ni kamer. Kamere so očitno imeli vse povsod, samo točno na tistem mestu ne, kjer bi jaz izgubil telefon.
Sicer sem imel telefon zelo dobro varovan z aplikacijo Advanced Device Locks Pro, za katerega sem odštel skoraj 50eur. Tam sem zaklenil že vhod v meni, ko prižgeš telefon.

Problem je na onem telefonu mogel nastati, da sem imel tam zaklenjene SMSje, slike, nastavitve ipd ... in tako je tisti, ki je našel telefon, očitno mogel iz radovednosti takoj preveriti kaj imam na telefonu, zato je mogel iti v eno od teh treh omenjenih, pa se mu je pokazalo varnostno opozorilo, da more vpisati kodo, če hoče nadaljevati. Odličen plus te aplikacije je bil, da ko se ti je enkrat to opozorilo vklopilo, nisi mogel več nikamor. Ne v meni ne nikamor, dokler nisi vpisal kode. Ker pa jo je oni ne imel, je očitno izklopil telefon in ga resetiral. Takrat pa mu je preprečil uporabo spet ta program, da ne more priti v meni, če ne vpiše kode. In program na atov telefon pošlje takoj kodo, ko telefon pride v meni, da je se zamenjala sim kartica in da podatke o sim kartici. Ker pa še te kode ni dobil, predvidevam, da še mu ni uspeo priti v meni. Programa sicer niti ne moreš dol zbrisati, če ne veš kode.
Tista Nokia tudi ni bila poceni. Sem jo imel malo več kot dve leti, pa je bila zelo lepo očuvana, brez praske in brez vsega. En neumen trenutek, pa ti gre adijo. Ampak N8 ni imela možnost sledenja. Ker pa ta 1020 ima, pa bi pod nujno zahteval neki program za zaklep nastavitev, da še v tem času lahko dokaj v miru izsledim kje je telefon. Predvidevam, da še tisti dan ne bodo glih resetirali telefon.

duque je izjavil:

kolk časa vam je delalo posodobitev? Na moji lumi-i 925 cca 20 min, kar je za par fičerjev ohoho mnogo ...

Meni je na Lumii 1020 posodabljalo okoli 10 minut mogoče kakšno minuto ali dve manj.
Sicer sam nič ne opazim novega.

darkolord ::

Vgrajeni find my phone ti omogoča, da telefon oddaljeno izslediš in ga zakleneš tako, da ni mogoča uporaba razen z vnosom gesla.

BorutO ::

ni res. Če imaš možnost na katerem telefonu to ... pojdi preveri. Ko spremeniš uporabniško ime, ta funkcija več ne deluje. Uporabniško ime pa se da v sekundi dvajset spremeniti. Ne zahteva nobenega gesla ali pa kaj. Veš, da sem to še prvo uro sprobal, ko sem si ga kupil, ampak me je zelo razočaralo. Zato pa rabim nekaj za zaklep nastavitev. Še enkrat, otroški kotiček je neuporaben. Na voljo ti da aplikacije in še to ne vse, pa igre ...

BorutO ::

Mimo grede ... v nastavitvah pod "Poišči moj telefon" pa lahko brez težav samo odznačiš sledenju naprave, pa se že lahko brišeš pod nosom.

r0ker ::

Borut, vse kar si do sedaj povedal je laž ali pretiravanje. Napiši pač, da sovražiš MS in nam prihrani bullshit :)
BTW nikjer nihče ne piše o Black Lumii, samo tukaj to vidiš :) facepalm

SLO_Matej ::

BorutO, pa si nastavi geslo za odklep telefona; http://www.windowsphone.com/sl-SI/how-t...

zeleni ::

Hayabusa je izjavil:

Omejeno je to, da na Windows Phone ne moreš dobiti virusov

Wanna check how deep does the rabbit hole go ?
http://news.softpedia.com/news/Possibly...
http://www.networkworld.com/news/2012/1...

Da ni nekega znanega mawlare-a je bolj posledica tržnega deleža WP platfrome.
gor imaš ie, silverlight, oba sicer v sandboxu, vendar iz vsake luknje se da priti.
Primerjaj še število aplikacij na marketu za obe platformi, tam se skriva marsikaj.


Ja. Nimas prav. Tvoja teorija pade, ko pogledas tudi iphone. Pade ze tudi na WP, ker ima vseeno nekaj procentov trznega deleza in ta dobro raste. Android z virusi res mocno povozi vse mobilne platforme. V razsirjenosti virusov dominira. In razlog ni samo v tem, da je najbolj razsirjen.

boolsheat ::

A kdo še ne uporablja gesla na lockscreenu? To je nuja in tega se ne da zaobiti... Torej geslo daj na lockscreen, če bi pa rad do kakšnih appov dostopal hitro jih daj pa v otroški kotiček do katerega prideš brez gesla.

Lonsarg ::

Zakaj geslo, kaj pa kaki Picture Passowrd, risanje vzorca, pin?

boolsheat ::

Na voljo imaš v bistvu pin, kar je enako kot geslo v bistvu.. Oz. geslo samo iz številk.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

geslo jaz vtipkujem pol ure ko mam nekaj resnega(ker je pač enako, kot za Microsot Account), zato vprašam:)

Picture password iz mojega Windows 8 taleta pa zmaga sicer. Hitreje kot PIN ga vpišem, oziroma isto, je pa težji za ugotovit, tudi če gledaš tistega, ko odklepa, nekaj podobnega tistim vzorcem od Androida, ampak z še več svobode, torej večjo varnostjo. Na androidu imam pa vzorec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Hayabusa ::

zeleni je izjavil:

Hayabusa je izjavil:

Omejeno je to, da na Windows Phone ne moreš dobiti virusov

Wanna check how deep does the rabbit hole go ?
http://news.softpedia.com/news/Possibly...
http://www.networkworld.com/news/2012/1...

Da ni nekega znanega mawlare-a je bolj posledica tržnega deleža WP platfrome.
gor imaš ie, silverlight, oba sicer v sandboxu, vendar iz vsake luknje se da priti.
Primerjaj še število aplikacij na marketu za obe platformi, tam se skriva marsikaj.


Ja. Nimas prav. Tvoja teorija pade, ko pogledas tudi iphone. Pade ze tudi na WP, ker ima vseeno nekaj procentov trznega deleza in ta dobro raste. Android z virusi res mocno povozi vse mobilne platforme. V razsirjenosti virusov dominira. In razlog ni samo v tem, da je najbolj razsirjen.

3.6% market share
http://techcrunch.com/2013/11/12/window...

boolsheat ::

Hja, ta globalni market share ne pove kaj dosti. V Evropi je recimo je delež že 10% medtem pa je globalni delež tako majhen, ker na nekaterih trgih sploh še ni WP telefonov in imajo posledično praktično 0%, npr. Japonska je tak primer.

klinker ::

Lonsarg je izjavil:

geslo jaz vtipkujem pol ure ko mam nekaj resnega(ker je pač enako, kot za Microsot Account), zato vprašam:)

Picture password iz mojega Windows 8 taleta pa zmaga sicer. Hitreje kot PIN ga vpišem, oziroma isto, je pa težji za ugotovit, tudi če gledaš tistega, ko odklepa, nekaj podobnega tistim vzorcem od Androida, ampak z še več svobode, torej večjo varnostjo. Na androidu imam pa vzorec.


Samo vzorec "shekas" takoj. Pogledas fon pod nekim kotom in hitro vidis sled vzorca. Uspel odklenit ze marsikateri fon od frenda tako ;) Podobno za pin, le da tam je bistveno tezje, ker pac ne ves vrstnega reda stevilk. Samo se da tudi to, ce malo razmislis kaksen bi bil nek logicen vrstni red. Edino zaradi tega je touch zaslon malo mimo in je recimo fingerprint na iPhonu kar dobra zadeva, razen v tem, da pac s tem ko ga castis iPhonu, ga verjetno dobi tudi kaka agencija :D

darkolord ::

Fingerprint je tako, kot da bi nalepke s svojim passwordom puščal na vsaki stvari, ki se je dotakneš

jype ::

O, WP8 110 let po prvem poletu bratov Wright že skoraj ponuja full device encryption!

Symbian je to imel že leta 2004.

boolsheat ::

rok_p ::

Po downloadu napaka "80188309", Nokia Lumia 820, 3,4 gb prostora na telefonu.....
rok


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup Mobitela (strani: 1 2 3 448 49 50 51 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
2529511409 (7719) Leko
»

Windows Phone 8 (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
4104631346 (245116) mat11
»

Nokia je predstavila nove Lumie

Oddelek: Novice / Windows Mobile
3912009 (6417) nejcek74
»

Nokia izdala posodobitev Black Lumia

Oddelek: Novice / Windows Mobile
379507 (5995) rok_p
»

Kateri telefon z dobro kamero? (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5017075 (15472) denabiker

Več podobnih tem