» »

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
Slo-Tech - Samsung je uspel doseči malenkostno znižanje lanske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev, katere plačilo mu je zaradi kršitve Applovih patentov s svojimi telefoni prisodilo kalifornijsko sodišče. Marca letos je namreč sodnica v postopku Lucy Koh odločila, da se odškodnina zniža na 639 milijonov dolarjev, ker je znaten del razsodbe porote razveljavila. Samsung je namreč po prejemu sodbe razstavil utemeljitev porote na prafaktorje in ugotovil številne nepravilnosti. Na kratko povedano je porota uporabljala napačno metodologijo izračuna pavšalne odškodnine, ker so pri različnih izdelkih v Samsungu kršili različne patente in modele, od koder se odškodnina računa povsem drugače. Prav tako ne bi smeli upoštevati oportunitetne izgube.

Samsung je zato terjal ponovitev sojenja v celoti, Apple pa je zahteval celo zvišanje odškodnine. Ponovitev sojenja v razveljavljenih točkah ni prinesla bistvenega prihranka za Samsung. Sporni del odškodnine je nižji za 29 odstotkov, tako da znaša 290 milijonov dolarjev. Samsung je ponujal 52 milijonov dolarjev, Apple pa jih je zahteval 380. Skupno to pomeni, da mora Samsung plačati 929 milijonov dolarjev, kar je le desetino manj od prvotnega zneska.

V ponovljenem 5-dnevnem postopku je Apple trdil, da je škoda še bistveno večja, saj bi prodali več sto tisoč iPhonov več, če ne bi Samsung kršil modela. Samsungova obramba je dokazovala, da so imeli kupci njihovih telefonov plejado razlogov za to odločitev, od večjih zaslonov do daljše avtonomije in boljše integracije z Googlom, tako da zgolj podoben videz ne more biti razlog. Porota ni bila tako zelo prepričana. Spremenili so prisojeno odškodnino za vsakega izmed 13 spornih Samsungovih modelov, kjer so spremembe nihale od -74 odstotkov do +478 odstotkov glede na prvotno odškodnino lani (človek se vpraša, kako natančni so ti izračuni, če se spreminjajo za velikostni razred). Skupni izplen je že omenjenih -29 odstotkov.

Apple je v izjavi za javnost dejal, da gre v postopkih več kot le za denar, ampak za zaščito inovacij. Dodajajo pa, da so zadovoljni, da je porota pokazala, da imajo kršitve svojo ceno. Samsung je izrazil razočaranje nad dejstvom, da je porota upoštevala tudi patente, ki jih je patentni urad že razveljavil. To ni res, saj še vedno tečejo le postopki za ponovno oceno patenta, od koder je do končne odločitve in ob mogoči pritožbi tako Appla kot Samsunga še zelo daleč.

15 komentarjev

ScumbagSteve ::

Spet je nekdo nekomu na dom hodil s pištolo in mu grozil s smrtjo družine, če ne bo tako kot on misli da je prav. Al pa so letele kuverte pod mizo
Scumbag Štefko

FlyingBee ::

verjetno kuverte, vsekakor pa mi niti na pamet ni padlo, da je sammy kaj podoben iphonu in zakaj sploh bi kdo primerjal jabolko z galaksijo

M-XXXX ::

FlyingBee je izjavil:

verjetno kuverte, vsekakor pa mi niti na pamet ni padlo, da je sammy kaj podoben iphonu in zakaj sploh bi kdo primerjal jabolko z galaksijo

Ker je nekdo enkrat videl nek podoben radij na obeh telefonih oziroma ostalih napravah. Smo premalo pritegnjeni, da bi se kdo v kaj takega spotaknil!

cekr ::

Apple se je prvi spomnil, da ima lahko kaksna zadeva pobran kot in morajo sedaj vsi plačati za to idejo. Ko bo naslednjič nekdo hotel uporabiti čisti vogal, bo moral plačati pa Nokii oz. MS-u. Čisto razumljivo. :-D Od Samsunga itak kupujem samo monitorje, tako da s tem problemom nimam nič.

Sicer me pa ti spori okoli oslove sence zelo spominjajo na slovensko politiko.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

SkyNet ::

When money talks, bullshit walks.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

Zheegec ::

Problem je, da se za male neumnosti plačuje milijarde in prepoveduje prodajo aparatov, za bistvene novitete (ki zagotavljajo telefonu osnovne funkcije) pa je točno določeno, koliko lahko zahteva lastnik patentov.
Tako da je debata o "inovacijah" precejšnja neumnost. Še večja pa je to, da so naprave s podobnimi funkcijami že obstajale, samo se nihče ni spomnil patentirati neumnosti, kot je splošna oblika naprave in podobno. Veliko patentov je takšnih.
Drugo je pa, če podjetje ena direktno skopira produkt od podjetja dva, ampak pustimo to.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

francek1 ::

Patentiral bom neumnost...99% odvetniških firm mi bo plačevalo licenčnino....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

redmax ::

pri samsungu so na eno tožbo že odgovorili:
ne vem pa če je novica prava ali fake....bere se prijetno :D
Admin me je zbrisal, kljub opozorilu naj se logiram...
registriran drugače že od 2009 pa do izbrisa

flbroker ::

"Porota ni bila tako zelo prepričana."

Ja itak da ne ko pa je Apple ameriško podjetje.

#000000 ::

OK grem po novga samsunga da jih malo razbremenim :)

srus ::

Hja fantje pri Samsungu - direkten podatkovni link med svojimi serverji in NSA&CIA morate potegniti, pa bodo težave z ameriškim sodstvom in ameriškim podjetjem čudežno izginile.

Kot pravi Zoki - Hočeš delat biznis v mojem mestu? Doniraj!

matejdro ::

redmax je izjavil:

pri samsungu so na eno tožbo že odgovorili:
ne vem pa če je novica prava ali fake....bere se prijetno :D


Tole je že staro in pa fake (pri praktično vsaki samsungovi tožbi se tale "novica" pokaže).

RejZoR ::

Apple je v izjavi za javnost dejal, da gre v postopkih več kot le za denar, ampak za zaščito inovacij.


In before uncontrolled laughing... Katerih inovacij že? Pravokotno obliko z zaobljenimi vogali? To so imel že Egipčani 2000 let nazaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

st00rm ::

Apple je v izjavi za javnost dejal, da gre v postopkih več kot le za denar, ampak za zaščito inovacij.



Samsung je izrazil razočaranje nad dejstvom, da je porota upoštevala tudi patente, ki jih je patentni urad že razveljavil.


Ta Ameriški patenti urad je pa tudi ena čudna zadeva.
Kolikor sem prebral po netu ti v 99% primerih odobrijo patent, potem pa je tvoja dolžnost da druge tožariš oziroma od drugih dolžnost da se pritožijo glede veljavnosti patenta.
God must love stupid people because he made so many of them.

antonija ::

Povsod na svetu je tvoja dolznost da druge tozaris ce krsijo tvoje patente, nikjer ne dobis zastonj privat policije, tozilstva in odvetniske pisarne samo zato ker vlozis patent.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primer Samsung proti Applu iz leta 2011 še četrtič

Oddelek: Novice / Tožbe
114874 (4137) Osprey
»

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
2512940 (10808) FlyingBee
»

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Oddelek: Novice / Tožbe
96880 (5085) Massacra
»

Kohova: Samsung ni vedoma kršil Jabolčnih patentov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8521909 (18431) floyd1
»

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
340108594 (99128) Keyser Soze

Več podobnih tem