Forum » Problemi človeštva » Davek na nepremičnine
Davek na nepremičnine
dronyx ::
@dronyx
Jah, popis ima toliko smisla kot popis prebivalstva vsakih 10 let. Saj smo vsi zabelezeni v Centralnem Registru Prebivalstva. Zakaj potem periodicno drzava izvaja popise prebivalstva?
V bistvu zanimivo vprašanje. Očitno ne zaupajo evidencam, ali pa menijo, da je vsake toliko časa potrebno preveriti, da ni kje pod državno mejo skopan rov in ljudje ne bežijo nenadzorovano v tujino. Možno pa tudi, da se pri popisu prebivalstav izpolnjuje kakšne anketne vprašalnike s podatki, ki niso zajeti v obstoječih registrih in se na podlagi tega naredi stotine diplomskih in na desetine magistrskih in doktorskih dizertacij.
Sicer pri popisu nepremičnin ni šlo zgolj za popis, ampak kot večkrat omenjeno tudi za vrednotenje. Ker šele na vrednost lahko nabiješ procente davka. Koliko je v državi drvarnic, garaž ali kozolcev je tu drugotnega pomena.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Karaya 52 ::
Ne verjamem, da resno misliš, da nas vsi lupijo. Ker nekateri so višali davke, drugi so jih nižali in ti si vmes postavil enačaj, zakaj?
Ne vem če živiva v isti državi. Jaz do sedaj nisem opazil, da mi je kdo kakšen davek znižal. Sem kaj zamudil?
Bajukova davčna reforma, dohodnina se je takrat znižala. Istočasno so ukinili davek na izplačane plače, Šuško lani znižal davek na dobiček pravnih oseb.
Čak, zakaj bi morala biti tu kakšna logika zadaj? Birokrati so lepo služili s sestavljanjem baz.
In kako se je to lahko zgodilo? Birokrati niso "sestavili" nobene baze. Birokrati so plačani enako, če kaj sestavljajo, ali nič ne sestavljajo. Če je kdo pri vsem tem cirkusu zaslužil so razni popisovalci, ki so jih najeli, firme, ki so razvijale IT podporo za celoten projekt, notarji, ki jim je posel v zadnejm času dobesendo poskočil in kupujejo nove stroje za štetje denarja...
A ni to dovolj? Misliš, da so imele nalepke ob registraciji kakšen smisel ali da imajo energijske izkaznice za par 100EUR kakšen smisel? Če mi daš podatke, ti jo naredim v 15. minutah, računam 10EUR. Ajde, 5, ko si glih ti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Maestral ::
@Maestral: Citiram iz članka (po moje imaš s tem problem):
...saj morajo lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah stalno prebivališče prijaviti na številki stanovanja, samo hišna številka stavbe ne zadostuje. Toda ta obveznost velja šele od leta 2008 dalje, zato od 10 do 20 odstotkov prebivalcev svojega bivališča ni prijavilo tako natančno. To pa pomeni, da Gurs njihovih stanovanj ni štel za rezidenčna in jih je v informativnem izračunu obdavčil po trikrat višji, 0,5-odstotni davčni stopnji. Pa čeprav je lastnik številko stanovanja vpisal v register nepremičnin.
Ja, to bo to...
Hvala za info, sem sicer že sumil, da je nekaj podobnega, pa vseeno...
Ne vem pa, kako je do tega prišlo, saj smo ob popisu točno navedli stanovalce v naši hiši...
Kje pa sedaj to lahko uredim?
Hvala! in LP!
Mavrik ::
Spremembo začasnega prebivališča lahko narediš celo kar preko interneta :)
The truth is rarely pure and never simple.
Pšenični ::
http://www.dnevnik.si/slovenija/obetajo...
" Vlada naj bi pripravljala spremembe pri obdavčitvi nepremičnin. Kakšne točno bodo spremembe, še ni znano, naj bi pa vključevale odpravo razlikovanja med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami ter spremembe pri zemljiščih za gradnjo, so povedali danes na odboru DZ za finance."
Torej še to. Ne ve se kdo pije kdo plača.
" Vlada naj bi pripravljala spremembe pri obdavčitvi nepremičnin. Kakšne točno bodo spremembe, še ni znano, naj bi pa vključevale odpravo razlikovanja med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami ter spremembe pri zemljiščih za gradnjo, so povedali danes na odboru DZ za finance."
Torej še to. Ne ve se kdo pije kdo plača.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
Pithlit ::
A ni lažje lepo vse na 0,5% izenačit? Pa odpadejo vse mahinacije in nesporazumi... in več iztržijo.
Life is as complicated as we make it...
A ni lažje lepo vse na 0,5% izenačit? Pa odpadejo vse mahinacije in nesporazumi... in več iztržijo.
Iz računalniškega vidika je še bolje, če se davek zaokroži na 1%, ker je potem trivialno lahko za izračunat zneske.
Bo pa zanimivo, če res izenačijo davčno stopnjo, ker potem je vsa ta histerija glede osebnih služnosti in stalnih prebivališč povsem odveč. Ampak biznis je pa lepo stekel. Nekateri notarji sploh niso šli spat zadnjih nekaj dni, ker je bilo toliko posla.
Zgodovina sprememb…
Iz računalniškega vidika je še bolje, če se davek zaokroži na 1%
No, iz računalniškega vidika je popolnoma vseeno a je 1% al pa 0.8368725%. Verjamem pa da je za uradnike boljš da je 1%. Se vsaj ne bi preveč zmatral če bi moral peš računat.
>Ampak biznis je pa lepo stekel. Nekateri notarji sploh niso šli spat zadnjih nekaj dni, ker je bilo toliko posla.
Se moram tule še dopolnit. Marsikdo sploh ni opazil, da je šlo tu za tako težko pričakovane spodbude za oživitev "gospodarstva". Res škoda, če bi veselica trajala tako kratek čas.
S stališča države je vsekakor bolje, če je davčna stopnja 0.8368725%, ker potem 98,75% populacije ni sposobno izračunati, koliko davka bi morali plačati ob podani vrednosti nepremičnine, tako da se da že samo na napakah prinesti notri dodatnih 200 MIO evrov.
Se moram tule še dopolnit. Marsikdo sploh ni opazil, da je šlo tu za tako težko pričakovane spodbude za oživitev "gospodarstva". Res škoda, če bi veselica trajala tako kratek čas.
Iz računalniškega vidika je še bolje, če se davek zaokroži na 1%
No, iz računalniškega vidika je popolnoma vseeno a je 1% al pa 0.8368725%. Verjamem pa da je za uradnike boljš da je 1%. Se vsaj ne bi preveč zmatral če bi moral peš računat.
S stališča države je vsekakor bolje, če je davčna stopnja 0.8368725%, ker potem 98,75% populacije ni sposobno izračunati, koliko davka bi morali plačati ob podani vrednosti nepremičnine, tako da se da že samo na napakah prinesti notri dodatnih 200 MIO evrov.
Zgodovina sprememb…
Ok,berem zdaj.. bo z 0.15 obdavčeno vse.
Kdo bo sedaj vsem državljanom, ki so pri notrajih sklepali pogodbe o služnosti, darilne ali druge pogodbe zaradi znižanja davčne stopnje na 0,15% povrniti stroške, ki so jih imeli v zvezi s tem?
Tale vlada nima tri čiste.
Kdo bo sedaj vsem državljanom, ki so pri notrajih sklepali pogodbe o služnosti, darilne ali druge pogodbe zaradi znižanja davčne stopnje na 0,15% povrniti stroške, ki so jih imeli v zvezi s tem?
Zgodovina sprememb…
Mr.B ::
Če so naredili fuckup, danes je preveč v queue da bi kadarkoli realno lahko lahko odpravili napake do Marca, torej bodo to prestavili na celo letooo. Poleg teh miljonov tako ali drugače nihče od uradnikov tipa JS&JU ne bo odgovarjala. Karkoli saj tega narod še nikoli ni zahteval, torej sedaj ko gre za njihove riti so pa le malo... ampak kaj čmo narod ima kot kaže še premalo čevlja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Matek ::
A se samo meni zdi malo bedno, da se odpravlja razlika med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami? Sicer štekam, da je veliko primerov, ko so te nerezidenčne nepremičnine precej neuporabne (napol zgrajena bajta in še marsikaj drugega), take situacije je treba urediti s pametnimi izjemami. Ampak čisto osnovna ekonomska logika je pa še vedno ta, da se stimulira uporabo nepremičnin in je kul, da je neizkoriščena nepremičnina višje obdavčena.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Če so naredili fuckup, danes je preveč v queue da bi kadarkoli realno lahko lahko odpravili napake do Marca, torej bodo to prestavili na celo letooo. Poleg teh miljonov tako ali drugače nihče od uradnikov tipa JS&JU ne bo odgovarjala. Karkoli saj tega narod še nikoli ni zahteval, torej sedaj ko gre za njihove riti so pa le malo... ampak kaj čmo narod ima kot kaže še premalo čevlja.
Ljudje so jemali dopust, čakali cele ure.....
To vse skupaj ni resno.
Poleg tega ne vejo zdaj, kaj bo s proračunom, kaj so to pobirko že všteli ned prihodke.
Je treba še kaj dodat.
Mr.B ::
Ja in ? Razen da so se naročali tako za kak mesec naprej da bi sploh lahko prišli do termina za ugovor, zakaj pa se niso, aja sedaj pa posnemajo urejene Japonce v koloni, namesto da recimo zažgejo GURS, ker kot kaže podatki ki jih hranijo, itak niso realno stanje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
omnimint ::
A se samo meni zdi malo bedno, da se odpravlja razlika med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami? Sicer štekam, da je veliko primerov, ko so te nerezidenčne nepremičnine precej neuporabne (napol zgrajena bajta in še marsikaj drugega), take situacije je treba urediti s pametnimi izjemami. Ampak čisto osnovna ekonomska logika je pa še vedno ta, da se stimulira uporabo nepremičnin in je kul, da je neizkoriščena nepremičnina višje obdavčena.
+1 Kar je nerezidenčno naj se smatra za luksus in naj se obdavči z višjo stopnjo. Že vidim, kako lastniki 5+ stanovanj odpirajo šampanjce in nazdravljajo dajanju nepremičnin v najem, na črno seveda. Hvala nepremičninskemu lobiju, če na politike pritisnejo pravi ljudje se očitno vse da, politiki začnejo celo priznavati svoje napake....
luli ::
Še dobro, da nisem pri notarju urejal služnosti. Ta vlada je z naskokom najslabša. Virantovanje se torej zaključuje. Še dobro, da sem skril denarnico.
Še dobro, da nisem pri notarju urejal služnosti. Ta vlada je z naskokom najslabša. Virantovanje se torej zaključuje. Še dobro, da sem skril denarnico.
V bistvu so glupi ko točak.
Ne bi nič počeli, bi blo še najmanj škode. Tko majo kup folka, ki bojo zdaj šele razkačeni.
Ma so res eni rdeči talibani, kot jim pravim.
Zgodovina sprememb…
luli ::
Saj na koncu je celo dobro izpadlo. Seveda se zavedam, da lastništvo prinaša tudi obvezo. Prav tako mi je jasno, da bom davek lastništva tudi plačal. Zakaj sem torej vesel?
Torej vesel sem, da je vlada poslušala tipe kot so matek in omnimint, ki so na vsak način hoteli, da mi tajkuni (sem s.p., ki redno plačuje davke in nima zamud pri dobaviteljih), ki imamo kredit za poslovni prostor plačujemo ta velik davek.
Torej hvala. Namesto bi drzava vzela 0.15, sedaj ne bo dobila letos ničesar, saj zaradi pravičnosti zakon ne bo šel čez.
P.S: Zaradi bližine meje in cene aparata (jebi ga, ko je bil minimalc se je splačalo, zdaj pa računica ni več tako +), pa se zna tudi zgoditi, da se kmalu premaknem na sever. 80% itak poslujem z njimi.
Torej vesel sem, da je vlada poslušala tipe kot so matek in omnimint, ki so na vsak način hoteli, da mi tajkuni (sem s.p., ki redno plačuje davke in nima zamud pri dobaviteljih), ki imamo kredit za poslovni prostor plačujemo ta velik davek.
Torej hvala. Namesto bi drzava vzela 0.15, sedaj ne bo dobila letos ničesar, saj zaradi pravičnosti zakon ne bo šel čez.
P.S: Zaradi bližine meje in cene aparata (jebi ga, ko je bil minimalc se je splačalo, zdaj pa računica ni več tako +), pa se zna tudi zgoditi, da se kmalu premaknem na sever. 80% itak poslujem z njimi.
Ampak čisto osnovna ekonomska logika je pa še vedno ta, da se stimulira uporabo nepremičnin in je kul, da je neizkoriščena nepremičnina višje obdavčena.
Po tej preprosti logiki bo moral biti obdavčen tudi denar na banki, ker ne opravlja po tvoje nobene koristne funkcije in je potrebno stimulirat zapravljanje? Nekateri ste malce naivno mislili, da se bo dalo 50 m2 stanovanje v Ljubljani sedaj dobiti po 30.000 evrov. Za ta denar dobite 150 km iz Ljubljane navadno , sto let staro podrtijo in to je vse. Za kaj več bo pa še vedno potrebno trdo delati dve življenji in pol. Welcome to the real world...
Zgodovina sprememb…
Matek ::
Torej vesel sem, da je vlada poslušala tipe kot so matek in omnimint, ki so na vsak način hoteli, da mi tajkuni (sem s.p., ki redno plačuje davke in nima zamud pri dobaviteljih), ki imamo kredit za poslovni prostor plačujemo ta velik davek.Dej no, v isti sapi in v istem postu sem povedal, da mi je jasno, da ima razlikovanje med rezidenčno in nerezidenčno nepremičnino tudi veliko primerov, ko ni smiselno in da se strinjam, da je treba tovrstne izjeme dobro rešiti. Majhen podjetnik s poslovnim prostorom, ki ga nujno potrebuje za delovanje, je vsekakor takšna izjema.
Ampak drugi strani imaš nevemkoliko praznih stanovanj in lastnike, ki se jim trenutno bolj splača držati cene na nivoju z nenajemanjem/neprodajo (med njimi je celo slaba banka). Kaj je to drugega kot izkoriščanje monopolnega položaja, ki ga je treba s pametno regulacijo preprečiti?
Po tej preprosti logiki bo moral biti obdavčen tudi denar na banki, ker ne opravlja po tvoje nobene koristne funkcije in je potrebno stimulirat zapravljanje?Em, ja? Spodbujanje trošenja/investiranja je ena osnovnih teženj trenutnega ekonomskega sistema :). Denar na banki pa ne rabi biti obdavčen, ker že po defaultu izgublja vrednost zaradi inflacije.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Hayabusa ::
Evo nasvet za mlade generacije, ki stanujejo v isti hiši s starejšo generacijo v ločenem nadstropju in so solastniki.
Vaše stanovanje potrebuje številko, drugače je vaš delež hiše obdavčen po višji 0.5% (nerezidenčni) stopnji, uredite na UE.
Vaše stanovanje potrebuje številko, drugače je vaš delež hiše obdavčen po višji 0.5% (nerezidenčni) stopnji, uredite na UE.
+1 Kar je nerezidenčno naj se smatra za luksus in naj se obdavči z višjo stopnjo. Že vidim, kako lastniki 5+ stanovanj odpirajo šampanjce in nazdravljajo dajanju nepremičnin v najem, na črno seveda. Hvala nepremičninskemu lobiju, če na politike pritisnejo pravi ljudje se očitno vse da, politiki začnejo celo priznavati svoje napake....
Lej, so ugotovili, da so svoje obdavčili, zdaj pa ritajo nazaj. Pa prodajo celovških dvorov so ustavili z davkoplačevalskim denarjem, da nebi cene nepremičnin slučajno še bolj padle.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
trololo2 ::
Bolj verjetno je da so ugotovili da izplen davka niti približno ne bo 200M, zdaj ko so se ljudje znašli in prepisali nepremičnine na sorodnike. Tako da sledi enotna stopnja ki bo seveda višja od 0.15%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trololo2 ()
Invictus ::
Ok,berem zdaj.. bo z 0.15 obdavčeno vse.
To je pa fucked up ...
Vlada naj povrne stroške ljudem ki so končno po ne vem koliko letih uredili stanje nepremičnine ?
Kar bi morali narediti že v osnovi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Vlada naj povrne stroške ljudem ki so končno po ne vem koliko letih uredili stanje nepremičnine ?
Ti si več kot primeren za kakšnega sekretarja, ali celo poslanca, glede na način razmišljanja. Če je šel nekdo do notarja vpisat osebno služnost in zagonil 100 evrov ali več samo zato, da bo znižal davek, je zate to urejanje stanja? In kaj naj sedaj? Zagoni novih 57 evrov za izbris, če se bo seveda imetnik te vknjižene pravice s tem sploh strinjal, sicer lahko sledijo mučne pravde in novi stroški!
Folk je pač manipuliral, pa spušil. A za njegove zblojene napake naj pa plačujejo vsi davkoplačevalci?
Kar vprašaj nekoga z minimalno plačo, po možnosti brez lastne nepremičnine, če je pripravljen pokriti nekomu vpis osebne služnosti.
Slovenija je dežela folka brez jajc in osebne odgovornosti.
Kar vprašaj nekoga z minimalno plačo, po možnosti brez lastne nepremičnine, če je pripravljen pokriti nekomu vpis osebne služnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Folk je pač manipuliral, pa spušil. A za njegove zblojene napake naj pa plačujejo vsi davkoplačevalci?
Temu jaz ne bi rekel manipulacija, ampak klasična "davčna optimizacija". Manipulacija je to, da nekdo nek zakon sprejme (uzakoni pravila igre), potem pa ta isti zakon že čez par dni popravlja. To je za normalno državo pa povsem neresno. Ampak tu obstaja pri nas olajševalna okoliščina.
Zgodovina sprememb…
Seveda ljudje ne živijo že 20 let v tej državi in ne vedo da je država približno tako verodostojna kot njeni državljani.
Se pravi skoraj nič ...
Se pravi skoraj nič ...
Gavran ::
ja res je. Tej vladi dovoljuje da se z državljani igra slepe miši pa še kekšno igrico in je še vesel ko folku država ukrade kravo (beri obdavči vse) potem pa dobrodušno vrne kozarec mleka...
Država je poslala nekompetentne popisovalce.
Država ima včasih nemogoče pogoje za ppis stanovanja v ZK.
Lahko nadaljujemo v neskončnost ampak nekateri idioti bi pa kar za vse idiotizme države okrivili državljane...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
AndrejO ::
Kar ne spremeni dejstva, da je Slovenija tudi dežela ekstremne zbirokratiziranosti, kjer ne manjka veliko, da se bo uvedlo še posebne dovolilnice, brez katerih se bo prepovedano preseliti iz pritličja v mansardo lastne hiše.
Gledano od zunaj, ta celotna zgodba deluje tragikomično. Nepremišljeno. Nedorečeno. Diletantsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
Kar ne spremeni dejstva, da je Slovenija tudi dežela ekstremne zbirokratiziranosti, kjer ne manjka veliko, da se bo uvedlo še posebne dovolilnice, brez katerih se bo prepovedano preseliti iz pritličja v mansardo lastne hiše.
To drži in stanje je na nekaterih področjih na meji absurda. Mi je pa jasno, zakaj je temu tako. En razlog je ta, da so ljudje, ki pišejo razne zakone in predpise povsem izgubili stik z realnosti (ali pa ga nikdar sploh niso imeli) in se obnašajo če karikirano rečem tako kot programer, ki napiše na tisoče vrstic odvečne kode samo zato, da opraviči svoj obstoj, na koncu pa praktično pozabi, kaj naj bi progam sploh delal in čemu je namenjen. Drug, morda še pomembnejši razlog pa je ta, da pri nas še vedno veliko teh "rešitev" nastane v raznih "interesnih krogih", ki pač zasledujejo zgolj svoje koristi. Je pa zanimivo, kako jim ne glede na menjavanje oblasti vedno nekako uspe najti pot do glasovalnega stroja v DZ oziroma do tistega, ki nek pravni akt na koncu podpiše, da je veljaven.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Poznam primer povsem zbirokratizirane države: Romunija. Tam imaš toliko težav s temi papirji, da je dejansko najlažja in najcenejša opcija za državljana poslužiti se korupcije.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Ki so lahko popisali le to kar so jim butasti lastniki povedali. Žal.
Sej ne da so samo lastniki krivi. Ampak lastništvo prinese s sabo tudi določene dolžnosti, ne le pravice. Kdor lastništva sam ne uredi... naj raje ne joka preveč. Je pa zlo fajn da se to uredi čim prej, ne pa ko jih davek šele po prstih lopne.
So ekstremi kjer folk res ne more določenih stvari vedet brez da parkrat letno brska po ZK (pa ne da je to grozno težko... elektronska je relativno enostavna). Ampak veliko problemov pri davku je nastal iz malomarnosti in lenobe lastnikov (in sistema ki tega od nas sploh ni zahteval). Sam davek je pa neka grozna malomarnost. A je, kljub temu potreben. Le v precej bolj premišljeni obliki. Tudi ti popravki ki jih sedaj pacajo skupaj niso niti približno v redu saj se spet gremo neke pavšale... ki zopet ne bodo prav nikogar prisilili v urejanje statusa svojih nepremičnin.
To, da lahko nekdo tretji (občina) samovoljno, brez obveščanja lastnikov, spreminja namembnost zemljišč... je pa, IMHO, zrelo za kakšno sodišče.
Tudi ti popravki ki jih sedaj pacajo skupaj niso niti približno v redu saj se spet gremo neke pavšale... ki zopet ne bodo prav nikogar prisilili v urejanje statusa svojih nepremičnin.
S tem se postaviš na stališče, da je za nepremičnine potrebno urejati nek "status". V ne-tako-zelo-po-regelcih-birokratskem-sistemu se status lahko po potrebi ugotavlja, ne pa preventivno "ureja". Še zlasti pri solastništvih je viden absurd pretiranega posiljevanja s "statusi". Če nekdo živi v nepremičnini, je rezidenčna, če ne, potem ni. Če je potrebno to ugotavljati ali posebej dokazovati, se lahko po potrebi pridobi (že itak shranjene) račune za elektriko in/ali vodo. Ne pa "osebne služnosti".
Vse norije okoli stalnih, začasnih, navideznih in ne vem še kakšnih prebivališč se mi vedno bolj zdijo obsedenost birokratskega aparata, ki ne zna razmišljatu drugače, kot v kontekstu "artikla s serijsko št. 1234567".
Zgodovina sprememb…
S tem se postaviš na stališče, da je za nepremičnine potrebno urejati nek "status".
Ja, je.
Ker drugače se ti zna zgodit da ti nekdo proda nepremičnino pa ti tega niti veš ne... dokler te 'novi lastnik' ne vrže na cesto. S tem da 'novi lastnik' tudi ne ve kaj se je pravzaprav zgodilo.
Ali pa to da ti kupiš neko nepremičnino, in se nato izkaže da si jo kupil od nekoga ki sploh ni lastnik.
Zato pa mora bit ZK urejena tko kot se gre. Da lahko vsak kadarkoli pogleda vanjo in zve vse kar je o neki nepremičnini relevantno.
Ko sem jaz kupovala prvo parcelo v življenju... se je izkazalo da je zamenjala že štiri lastnike, od katerih je bil v ZK vpisan le prvi. Na srečo nam je v parih letih uspelo najti vse kupoprodajne pogodbe, tako da smo lahko sestavili 'timeline' in sem se lahko vpisala v ZK. Če bi me katerikoli od prejšnjih lastnikov hotel nategnit... bi me komot.
S tem se postaviš na stališče, da je za nepremičnine potrebno urejati nek "status".
To lahko govori samo nekdo ki bo edino transakcijo z nepremičnino opravil ko mu bodo starši po smrti zapustili bajto ...
Jah eni bi najraj da se niti hipotek ne bi nikjer beležilo. Pol bi pa jokal kako jih država nateguje ko bi kupil nepremičnino obremenjeno s hipoteko (ali dvema)...
Nekaj je status v ZK, nekaj drugega pa je, če moraš nekomu sporočati vsakič, ko si zamenjal tuš kabino ali vgradil predelno steno. To je pa neživljenska birokracija, ki v praksi ne more zaživeti.
Nekaj je status v ZK, nekaj drugega pa je, če moraš nekomu sporočati vsakič, ko si zamenjal tuš kabino ali vgradil predelno steno. To je pa neživljenska birokracija, ki v praksi ne more zaživeti.
Sam v Sloveniji kjer se adaptacije delajo brez dovoljenj.
V tujini moraš za adaptacijo dobiti dovoljenje, seveda se ti pa lahko na ta račun dvigne vrednost stanovanja in ga lahko dražje prodaš.
In vse je uradno ...
Gavran ::
Ki so lahko popisali le to kar so jim butasti lastniki povedali. Žal.
Nope. Sem dal popisovalcu v roke načrt hiše z vsemi podatki pa je še tisto narobe prepisal in sem moral popravljati.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
Pithlit, Invictus: sem mislil, da bo kontekst razviden iz nadaljevanja povedi, ki se vama je zataknila v grlu. Očitno ne.
Lastništvo in uživanje sta dve različni stvari. Urejena evidenca lastništva mi ni problematična. Birokratiziranje z "rezidenčnostjo" pa mi je. Ker v stanovanju bodisi nekdo živi, bodisi ne živi nihče. Ne glede na to, če je lastnik stanovanja en, ki tam tudi prebiva, ali pa 16 dedičev razseljenih po vseh kontinentih.
Vidva sta v mojem zapisu videla evidenco lastništev, ki zame ni niti najmanj sporna. Jaz pa sem se obregnil ob obsedenost države s preštevanjem koliko glav živine je v kateri štali in koliko kmetov si štalo deli. Potem pa dobiš idiotske rezultate tipa "garsonjera je 50% rezidenčna, 50% pa ne". Super. Idiotsko.
Lastništvo in uživanje sta dve različni stvari. Urejena evidenca lastništva mi ni problematična. Birokratiziranje z "rezidenčnostjo" pa mi je. Ker v stanovanju bodisi nekdo živi, bodisi ne živi nihče. Ne glede na to, če je lastnik stanovanja en, ki tam tudi prebiva, ali pa 16 dedičev razseljenih po vseh kontinentih.
Vidva sta v mojem zapisu videla evidenco lastništev, ki zame ni niti najmanj sporna. Jaz pa sem se obregnil ob obsedenost države s preštevanjem koliko glav živine je v kateri štali in koliko kmetov si štalo deli. Potem pa dobiš idiotske rezultate tipa "garsonjera je 50% rezidenčna, 50% pa ne". Super. Idiotsko.
Zgodovina sprememb…
Ampak veliko problemov pri davku je nastal iz malomarnosti in lenobe lastnikov (in sistema ki tega od nas sploh ni zahteval). Sam davek je pa neka grozna malomarnost. A je, kljub temu potreben.
Lej, ljudje nebi smeli biti hlapci države, če je to kdo prostovoljno, tudi prav. Ampak države nimamo zato, da jo futramo od spredaj in zadaj in da popravljamo njene napake. Takšna država je za na odpad.
Davek pa ni potreben, kje piše, da je potreben? Ni potreben. Če bi poslušali kmečko pamet, ja, kmečko, namesto birokratske, do davka nebi prišlo, zdaj ga bodo pa verjetno kar sami ukinili, kar je edino prav. S tem bodo prehiteli opozicijo, ki bo davek črtala ob prvi priložnosti.
Utk ::
V tujini moraš za adaptacijo dobiti dovoljenje, seveda se ti pa lahko na ta račun dvigne vrednost stanovanja in ga lahko dražje prodaš.Res? Mater je zanimiva ta tujina. Marsikaj je pri nas drugače že od Kopra do Maribora, za tujino, ki ima 198 držav i 6,998,000,000 prebivalcev pa zmeraj velja samo eno pravilo, tako in tako je v tujini pa konec. Od Afganistana do Belgije.
mojca ::
Ali kdo ve, kje lahko na spletu dobiš podatek o lastniku določene parcele, če to sploh še gre? Vem, da je bilo včasih to javno objavljeno in se mi je zdelo nenavadno, ne vem pa, ali je še kje.
In ali kdo ve, kako pridobiti zemljepisno širino in dolžino izbrane točke v katastru (če želiš npr. z GPS sprejemnikom poiskati približno mejo parcele; ja, zavedam se problemov z (ne)točnostjo GPS-a, ampak za potrebe bo dovolj dobro).
Stran prostor3.gov.si pol-štrajka, pa tudi ko ne štrajka, tam ni GPS koordinat, lastništvo je cenzurirano. Na geopediji je malenkost problematično iskanje parcelnih številk (če se motim, me prosim popravite - ne trdim, da ni možno). Stran http://www.geoprostor.net/PisoPortal/ prikazuje koordinate, ni pa vključenih vseh občin (tiste, ki me zanima, ni).
In ali kdo ve, kako pridobiti zemljepisno širino in dolžino izbrane točke v katastru (če želiš npr. z GPS sprejemnikom poiskati približno mejo parcele; ja, zavedam se problemov z (ne)točnostjo GPS-a, ampak za potrebe bo dovolj dobro).
Stran prostor3.gov.si pol-štrajka, pa tudi ko ne štrajka, tam ni GPS koordinat, lastništvo je cenzurirano. Na geopediji je malenkost problematično iskanje parcelnih številk (če se motim, me prosim popravite - ne trdim, da ni možno). Stran http://www.geoprostor.net/PisoPortal/ prikazuje koordinate, ni pa vključenih vseh občin (tiste, ki me zanima, ni).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42569 (19256) | kriptobog |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28024 (23008) | buttcrack |
⊘ | Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12485 (11471) | Mavrik |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16036 (14522) | Furbo |