» »

Standard življenja na Švedskem

Standard življenja na Švedskem

kevaliz ::

Zdravo.

Verjetno bom čez kak mesec šel živeti na Švedsko za okoli 10 mesecev. Ker še nikoli nisem bil tam, me zanima če ma kdo kakšne izkušnje s to državo. Npr. kakšen je kaj standard življenja, cene, plača itd. Vsake informacije bom vesel :)

Hvala vnaprej

Dosan ::

http://www.helpmemovetosweden.com/

Davida lahko kontaktiraš, se je ravno preselil in ima najbrž odgovore na večino tvojih vprašanj.

Roadkill ::

https://www.cia.gov/library/publication...
Sweden @ Wikipedia

Standard je visok. Plače so visoke, cene so visoke, davki so visoki, alkohol je pregrešno drag, ljudje so drugačni.
Kaj boš pa počel gor?
Ü

korenje3 ::

verjetno na trip z namenom da v enem letu zasluži za nekaj slovenskih plač in potem pride nazaj...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Heisenberg ::

PO mojih izkušnjah je vse drago, ljudje imajo vrata hiše odprta a za njimi nabito puško, tako da kriminala ni na vasi :)

mujek ::

Lani sem bil 2 tedna na švedskem.

Moje izušnje:
Cene v trgovinah so nekje iste kot pri nas (nekaj je pri nas ceneje, nekaj pri njih).
Restaracije so za recimo 20% dražje.

Plače... nevem. Vsi se hvalijo kak jim dobro gre. Ko pa sem neke statistike gledal pa tudi ni tako rožnato.
Zdravstveni sistem se mi zdi dobro zasnovan (na internetu si preberi).

Najbolj mi je zanimivo, da v kafičih kelnari ne hodijo okrog - je sistem ala starbucks - naročiš, plačaš, dobiš.
Kava je nežna :) Sem spil po 1l njihove kave na dan in se mi nič ni poznalo :)

Vseposot se da plačati z karticami (tudi na vlaku). Z gotovino sem minimalno plačeval.

kalko ::

Par (morda koristnih) informacij:

Brez znanja švedščine je težko dobiti delo. Nekaterim sicer uspe, ampak skoraj povsod postavijo pogoj, da se v določenem času naučiš švedskega jezika.

Čeprav praktično vsi govorijo angleško, boš imel brez znanja švedščine vseeno precej težav na uradih.

Cene hrane v trgovinah so cca. 15-20% višje kot v Sloveniji. Alkohol je vsaj 50% dražji. Če imaš rad kruh, boš pogrešal izbiro, kot je v slovenskih trgovinah. Drugače pa ni da ni.

Bencin je skoraj 2€/liter.

Karakterno so Švedi od vseh Skandinavcev še najbolj "odprti" in družabni. Precej je vpliva ameriške kulture, sploh med mladino (mnogo bolj se opazi kot pri nas).

Velika mesta (Stockholm, Göteborg, ...) so precej multikulturna, srednja mesta manj, a je tudi tam že lepo število tujcev, v vaseh (stran od glavnih prometnih poti) pa drugega kot domorodcev praktično ne srečaš.

Zaradi velikega priseljevanja iz manj razvitih držav so enostavna in slabše plačana dela "rezervirana" skoraj samo za priseljence iz bližnjega vzhoda, Poljske, Romunije, Bolgarije ... Kot Slovenec takšnega dela ne boš vzel, če ne bo res nujno, ker ne boš želel delati med "higiensko oporečnimi" in "kulturno nekompatibilnimi" ljudmi.

Švedska ima trenutno tudi kar visoko brezposelnost (v primerjavi s preteklimi leti), zato iti gor na slepo v upanju, da se bo kaj našlo, IMO ni najboljša ideja. Zadnjič sem se pogovarjal z Islandcem, ki službeno veliko potuje po celotni Skandinaviji in pravi, da je za iskanje dela trenutno najboljši sever Norveške - Tromso in okolica. Rekel je, da mladi odhajajo s severa (vreme, polarna noč, družabno življenje, ...), za priseljence pa iz istih razlogov skrajni sever tudi ni zanimiv.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba banka - študentsko delo

Oddelek: Loža
419138 (7165) Kenpachi
»

Nizozemska vs Švedska

173095 (2479) black ice
»

Zobar - mnenje (strani: 1 2 3 )

10613176 (9341) fctirol
»

Demokratična država pomeni kaos (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23813392 (8775) [Michael]
»

Kje na svetu bi živel? (strani: 1 2 )

714736 (3847) bodom

Več podobnih tem