Forum » Loža » Podnajemik - montaža klime
Podnajemik - montaža klime
Temo vidijo: vsi
Brias ::
dodatna luknja ali dve v notranjih stenah, pa dodatna luknja za odtok kondenza iz notranje enote, pa vijaki za pritrditev kanalov, po katerih gredo cevi, pa cevi nanese hitro 10+ metrov
Dodatna luknja mora biti fi 20, ona glavna je ponavadi fi ~80 mm, vijaki so manj kot Eur/kos, bakrene cevi cenik:
http://www.norica.si/files/userfiles/GR...
npr
WICU FLEX - bakrena cev izolirana, KME Nemčija
dimenzija [mm] način pakiranja: cena: EUR/m
12x1 kolut 25m / kolut 50m 4,75
(10-4 (4 metre je ponavadi krito v ceni osnovne montaže) =6 dodatni metri; 6* 4,75 = 28,5)
ISO STAR - bakrena cev izolirana, ISOCLIMA Italija
dimenzija [mm] način pakiranja: cena: EUR/m
12x1 kolut 50m 3,80
Ni to ravno NASA program.
+Če vzame na podjetje dobi z nižjim davkom kot fizična oseba.
sorodnik, z vsem orodjem ( dewalt, hilti, .... ) je za montazo porabil:
- 25 eur za "protivibracijski" nosilec za zunanjo enoto ( ki je proti moji kot iz praska )
- 12m *5 eur za 2*6m izoliranih bakrenih 12/14/16mm ( premer z izolacijo 35mm )
( za 6m razdalje rabis 2*6m cevi ... cena *2 )
- 6m *5 eur za parapet kanal 70*50 ( quadro )
- 10 eur za cev za odtok, mali parapet od zunanje do boxa ...
- 10 eur za vse vijake
- 50 eur za vakumiranje in prvi / zadnji spoj
total: 185 eur
montazo notranje in luknje, parapeti na laser, preboj z hiltijom za strom, preboj ob oknu za parapete, montaza zunanje ... vse je naredil sam ...
pol pa racunajte kakor hocete ...
P.S.
vizualni zajeb: od notranje enote je sel z parapetom tok levo da je sel lahko gor 90 stopinj tik ob enoti do stropa ( cca 30cm ) in potem levo 0 stopinj do okna ...
ko je klima master to videl ... je rekel ... NOPE ... ne bo sla voda brez crpalke ... ali kupi se crpalko, ali prestavi parapete v linijo enote ali pa pusti kot je in imej kanto za vodo notranje enote pod klimo ...
in ...
tako ima ...
kanto zunaj in kanto notri ...
za 185 eur + 4-5 ur dela ... :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brias ()
black ice ::
Pri teh vprašanjih se mi vedno pojavi vprašanje 'če je tako simpl in profitabilno, zakaj se tega ne lotiš?'.
Sprašujem zato, da bi si klimo sam zmontiral in za privarčevan denar kupil primerno boljši model klimatske naprave. Nisam spraševal z namenom poniževanja izvajalcev. Si skapiral ali naj skiciram?
Okapi ::
Za začetek se vprašaj, v čem se "primerno boljši" model razlikuje od cenejšega. Kaj v resnici kupiš za tistih dodatnih 150 evrov, kolikor bi v najboljšem primeru prihranil, če bi vse sam montiral.
O.
O.
black ice ::
Touché. Konec koncev se mi ne gre za varčevanje zaradi varčevanja samega. Če lahko za isti denar sam postavim zadevo in se hkrati kaj novega naučim (in hkrati obdržim garancijo) mi je to več vredno kot da si ne umažem rok.
Ales ::
sorodnik, z vsem orodjem ( dewalt, hilti, .... ) je za montazo porabil:
...CUT...
Se pravi, če bi:
- vakumiral sam, kar je dejansko precej lahko opravilo, če imaš orodje za to
- obračunal 4 metre cevi in ne 6 (4m je v ceni montaže, več je doplačilo)
bi ga vse skupaj prišlo 115 EUR.
Če ne bi dal 25 EUR za nosilce, še kak evro manj. Sicer se mi zdijo vse postavke za material precej "zaokrožene", ampak pustimo to.
Torej firme za montažo ocenjujejo delo in druge nepredmetne stroške (amortizacija, potni stroški, itd.) na cca. 150 EUR, kakor se mi je zdelo.
Kakorkoli, ne vem od kod mišljenje, da lahko neka firma ceno izdelka vedno nastavi malo pod tisto, kolikor bi prišlo nekega posameznika, če bi delal sam. To je vsekakor eden od faktorjev pri postavljanju cene, ni pa edini.
Po tej logiki bi neko stranko, ki nekaj sploh ne zna ali ne more narediti, to "nekaj" stalo neskončno vsoto. Ali pa drug primer, nekdo bi se moral naučiti nek programski jezik, preštudirati standarde, narediti uporabniške in tržne raziskave, naučiti uporabo editorjev, ftp klientov, itd. itd., potem pa bi lahko naredil kvalitetno spletno stran. Ergo, mi izdelovalci bi vsako tako stran morali računati najmanj 100.000 EUR.
Očitno v Slo obstaja neka anomalija na trgu ponudnikov montaž klim, saj se konkurenca na trgu pozna zelo malo ali nič. Hm?
Furbo ::
če imaš orodje za to....
je isto kot če bi rekel če imaš znanje za tvoj primer...
je isto kot če bi rekel če imaš znanje za tvoj primer...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Torej firme za montažo ocenjujejo delo in druge nepredmetne stroške (amortizacija, potni stroški, itd.) na cca. 150 EUR, kakor se mi je zdelo.No, zdaj pa računaj še dalje in začni odštevati - DDV (9,5%), socialni prispevki (38%), dohodnina (25%), bencin, amortizacija kombija in orodja ... Upoštevaj, da si ostanek delita najmanj dva, ker en sam ne more montirati, in da z vožnjo vred montaža traja 4 ure, in boš videl, da ne ostane kaj bistveno več kot 5 evrov neto na uro po glavi.
Če delaš sam, gre še največji prihranek na račun tega, da je tvoje lastno delo v tem primeru popolnoma neobdavčeno (poleg tega, da si uro svojega prostega časa obračunavaš po 0 evrov ). V končni fazi izpade tako, da se ti montaža "splača", če se tega lotiš, ker te takšno delo veseli, ne zaradi prihranka. Ampak a te res veseli? Bi šel iz veselja do montiranja klim gratis (ali za pir in sendvič) montirat klimo še h komu drugemu?
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ales ::
Ne pride mi na misel, da bi jih šel jaz osebno montirati znancem.
Vse ostalo se čisto strinjam, socialni prispevki na plačo in dohodnina pa ne sodijo v ta izračun. To dvoje bi upošteval kasneje, če bi hotel priti do izračuna bruto in neto plače delavca, ampak ta me ne zanima toliko.
Najbrž, da delodajalci res navajajo take cifre (5 EUR/h) delavcem, ko pogovor nanese na plačo. Nič novega, saj je normalno, da ima delodajalec svoj zaslužek. Ravno ta me zanima - firbec me matra, koliko je dejansko čistega zaslužka pri montaži. Na koncu bo še izpadlo, da je cena montaže pri nas npr. 4x višja kot kje drugje, podjetja pa jo izvajajo z izgubo...
Vse ostalo se čisto strinjam, socialni prispevki na plačo in dohodnina pa ne sodijo v ta izračun. To dvoje bi upošteval kasneje, če bi hotel priti do izračuna bruto in neto plače delavca, ampak ta me ne zanima toliko.
Najbrž, da delodajalci res navajajo take cifre (5 EUR/h) delavcem, ko pogovor nanese na plačo. Nič novega, saj je normalno, da ima delodajalec svoj zaslužek. Ravno ta me zanima - firbec me matra, koliko je dejansko čistega zaslužka pri montaži. Na koncu bo še izpadlo, da je cena montaže pri nas npr. 4x višja kot kje drugje, podjetja pa jo izvajajo z izgubo...
Brias ::
Lansko leto je bila montaža 150€. Kako so v 1 letu dvignili za 100€?!
ne ni bila ... se vedno je ... ce spregledas razlicne davcne stopnje ob klimi z montazo ali brez ...
razlika v DDV ( lani )
xy klima z montazo 1000 eur
922 eur + 8.5% ddv
enaka klima brez montaze 850 eur
708 neto + 20% ddv
= 214 eur + DDV ( 8.5% )
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brias ()
BorutK-73 ::
Lansko leto je bila montaža 150€. Kako so v 1 letu dvignili za 100€?!
ne ni bila ... se vedno je ... ce spregledas razlicne davcne stopnje ob klimi z montazo ali brez ...
Lansko leto sem se zanimal koliko bi me prišla montaža rabljene klime (se mi ni splačalo na koncu) in je rekel 150€. Je pa serviser bil iz okolice Velenja in ima mogoče nižje cene kot v LJ ali MB.
korenje3 ::
zdej se je ohladilo. zdej klime več ne rabi ^^
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Pyr0-2 ::
Preboj betonske stene pa bodi brez skrbi ti bodo ekstra zaračunali.To seveda ni res. V tistih osnovnih 250 evrov povsod sodi preboj ene take stene.
V glavnem pa velja zate enako - zakaj potem ne izkoristiš priložnosti za hud biznis? Če bi na trgu ponudil montaže po 100 evrov (in to boljše, kot jo ponujajo drugi - ker očitno vrhunsko obvladaš), bi imel takoj ogromno dela - v roku enega leta si bogat.
O.
Ene stene do ~5cm ali kakšen podoben tehnični pogoj.
Zakaj bi delal biznis s klimami ali se kakorkoli spuščal v montažo klim drugim osebkom ?
Osnovna - standardna - montaža klimatske naprave vklju??uje:
-preboj do 40cm debelega zidu
-do 5m povezave med notranjo in zunanjo enoto z bakrenimi izoliranimi?? cevmi
...
Osnovna montaža klime zajema:
cevne inštalacije do 3,5 metra (pri dvojni klimi 2 x 3,5 m)
en preboj do 50 cm (pri dvojni klimi dva preboja)
...
Nekateri bolj zviti (beri: pohlepni) monterji sicer napišejo "opečnega zidu" in za betonskega kasirajo dodatno, takim se pač izogneš.
Zakaj bi delal biznis s klimami ali se kakorkoli spuščal v montažo klim drugim osebkom ?Pač predlog, kako hitro obogateti.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 127 128 129 130 )Oddelek: Kaj kupiti | 1266815 (4367) | Rašo |
» | Prenosna klimaOddelek: Loža | 8500 (4038) | Vuli |
» | montaža klimatske naprave - kdo pozna koga, ki naredi poceni?Oddelek: Loža | 13663 (10368) | cekr |
» | Prenosna klima, ki samo hladi?Oddelek: Loža | 4093 (3513) | ...:TOMI:... |
» | Jajc od klime?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4037 (3120) | balocom |