Forum » Loža » Podnajemik - montaža klime
Podnajemik - montaža klime
Temo vidijo: vsi
Vzdevek ::
Kaj je tako težkega pri montaži, razen, da za vakuumiranje potrebuješ posebno opremo?
Pri večini klim ti garancija ne velja, in ti servis izpodbija garancijo zaradi "nepravilne" montaže. Preverjeno vem, ker brat dela pri enem od uvoznikov klim v Slo. P
a za montažo potrebuješ še par stvari, ki jih vsak smrtnik doma nima. In klima če jo sam zmontiraš nikoli nebo delovala tako, kot mora zaradi zraka v ceveh.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vzdevek ()
Ales ::
Če se pri klimi oglašuje možnost samomontaže, potem garancija še kako velja. Lahko se pooblaščeni servis na glavo postavi, pa bo kvečjemu prišlo do obiska tržne inšpekcije če bodo tako trdoglavi.
Če tako klimo zmontiraš sam, tako kot je treba, bo delovala pravilno in ne bo nobenega "zraka v ceveh" in garancija bo veljala. Ne nategovat folk, no.
Z montažo na splošno je pa tako - ni čisto preprosto delo, ni pa ne vem kaka znanost. Pač prebijanje lukenj skozi zidove, itd. Ni tudi ne čisto lahko delo, skoraj povsod se kaka stvar postavi vmes, ravno tam kjer je ne bi bilo treba. Pač tipične mojstrske vsakodnevne težave. Če pa je dejansko vredno 200-300 EUR za posamezno klimo, pa naj presodi vsak sam...
Če tako klimo zmontiraš sam, tako kot je treba, bo delovala pravilno in ne bo nobenega "zraka v ceveh" in garancija bo veljala. Ne nategovat folk, no.
Z montažo na splošno je pa tako - ni čisto preprosto delo, ni pa ne vem kaka znanost. Pač prebijanje lukenj skozi zidove, itd. Ni tudi ne čisto lahko delo, skoraj povsod se kaka stvar postavi vmes, ravno tam kjer je ne bi bilo treba. Pač tipične mojstrske vsakodnevne težave. Če pa je dejansko vredno 200-300 EUR za posamezno klimo, pa naj presodi vsak sam...
Eh, imaš prav.
V spominu mi je ostal samo post od BorutK-73, ki je dal link na Gree GWHN12A3NK3BC, ki jo na spletni strani oglašujejo z "Hitra spojka (lastna montaža klime)" v podnaslovu oz. glavnem opisu ter malo nižje v specifikacijah še "Enostavna montaža z običajnim orodjem" in "Vakuumirane cevi s hitro spojko 4m". Na tako oglaševano klimo mora veljati garancija 12 mesecev ob samovgradnji... Za druge pa IMHO ni nujno, če je montaža opravljena nestrokovno.
@Vzdevek: se opravičujem za kratek stik pri razumevanju na katere klime se to o garanciji nanaša.
V spominu mi je ostal samo post od BorutK-73, ki je dal link na Gree GWHN12A3NK3BC, ki jo na spletni strani oglašujejo z "Hitra spojka (lastna montaža klime)" v podnaslovu oz. glavnem opisu ter malo nižje v specifikacijah še "Enostavna montaža z običajnim orodjem" in "Vakuumirane cevi s hitro spojko 4m". Na tako oglaševano klimo mora veljati garancija 12 mesecev ob samovgradnji... Za druge pa IMHO ni nujno, če je montaža opravljena nestrokovno.
@Vzdevek: se opravičujem za kratek stik pri razumevanju na katere klime se to o garanciji nanaša.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Okapi ::
Za druge pa IMHO ni nujno, če je montaža opravljena nestrokovno.
Ni nujno, konec konec si lahko večji strokovnjak za montažo klim od kateregakoli pooblaščenega serviserja. Ampak bi bilo treba preverit (recimo pri tržni inšpekciji), ali sme proizvajalec/prodajalec tako pogojevati garancijo.
O.
Pri večini klim je tako, ker ob nepravilni montaži klima ne hladi tako, kot mora oz sploh ne hladi, ker moraš iz cevi odstranit zrak oz. naredit vakuum, šele nato v cevi spustiti plin. Vakuumirke pa vsak nima doma. In seveda boš takoj mislil, da je klima pokvarjena v resnici pa je kriva nepravilna montaža. Kasneje pa boš tako moral klicat montažerje za ponovno polnjenje in pravilno montažo.
Res je, da so montaže drage, samo se ti bolj splača. Dela tako kot mora in to je to.
Zgodovina sprememb…
energetik ::
Če nimaš druge možnosti, je prenosna klima edina možnost. Jaz tako uporabljam prenosno že 2 leto, in lahko samo povem, da je vredna vsakega centa. Ja, ropota in vleče notri nekaj zunanjega zraka, ampak stvar deluje. V teh dneh mi obratuje 24/7 in v 70m2 stanovanju je max 26° pri 40-45% vlagi, medtem ko bi bilo brez nje vsaj 29° pri 60% vlagi. Neprimerljivo drugačen občutek.prenosne klime so sranje, ker črpa mrzel zrak od znotraj in ga piha skozi kondenator ven iz stanovanja. to pomeni polovični izkoristek klime, ohladi pa komaj da kaj. brat ima prenosno klimo in praktično ohladi sobo na 30°C medtem ko je zunaj 35°C. tako da ne imeti prevelikih upov.
Iz 35 mu shladi na 30? Pa ne opazi razlike? Jaz imam sedajle v sobi 30, prenosna klima shladi na nekje 26. Teh par stopinj je kot noč in dan. Upoštevati moreš namreč, da je zaradi klime tudi manj vlage v zraku.
Sem bil tudi sam zelo skeptičen do prenosnih klim, ker jih vsi odsvetujejo. Verjamem, da je navadna klima 100x boljša, a če ni alternative je to v vročini še vedno bolje.
Sam jo vklopim 2-3 ure pred spanjem na MAX, potem pa ugasnem. Jajc je edino, ker se čez noč soba segreje nazaj na enih 28 stopinj kar je pa že veliko...
Pa na žalost imam cev čez okno, kar tudi ni idealno. Bolje je v kak dimnik/zračnik.
Izpuh imam napeljan skozi okno, ampak dobro izvedeno - 1 okensko krilo nadomestim s plastificirano vezano ploščo, ki ima luknjo za odvod. Na ta način praktično ne izgubim izolativne sposobnosti okna. Itak pa moraš nekje imeti malce odprto, ker prenosna klima potrebuje dovod zunanjega zraka.
Kondenza mi pa sploh ni treba odlivat, ker ima moja klima nerejeno tako, da kondenzat s pumpico črpa preko vročih reber in izpareva vodo preko izpuha.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
šernk ::
Ni nujno, konec konec si lahko večji strokovnjak za montažo klim od kateregakoli pooblaščenega serviserja. Ampak bi bilo treba preverit (recimo pri tržni inšpekciji), ali sme proizvajalec/prodajalec tako pogojevati garancijo.
tu je marsikje problem. Čeprav si recimo strokovnjak in delaš na tistem področju, moraš imeti papir da ti je vgradil zadevo "šolan" strokovnjak.
torej če montiraš klime službeno in si jo nato doma zmontiraš na nedeljo sam, ti garancija zaradi nestrokovne montaže ne bo veljala. Seveda ti takrat v primeru problemov, najbrž ne bo problema dobit tistega žiga.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Hayabusa ::
To me precej spominja na Teleray in podobne mobitel servise.Fail od faila.
Očitno smo preveč banana država.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Zakaj bi bila banana republika v tem primeru? Kako si boš pa sam pravilno zmontiral brez da ne zmanjšaš hladilne kapacitete? Nikakor ni šanse, potem pa se najdejo sončki, ki bi uveljavljali to pod garancijo.
Zgodovina sprememb…
Vakuumska črpalka je v domeni znanstvene fantastike ?
Next ?
Čudež po tvoje:
http://bozic17.blogspot.com/2007/07/mon...
Next ?
Čudež po tvoje:
Zgodovina sprememb…
Se pravi si še en izmed mnogih sončkov. Tebi je mogoče jasna zadava drugim, ki se spravljajo sami montirat pa kaj zamočijo pa ne in teh je veliko.
MIHAc27 ::
A kondenz se lahko odvaja navpično ali mora bit padec?
Verjetno je bolje, če padec je. Ampak v navodilih imam jaz narisano, da je cev Ok speljana, tudi če gre navzgor, le pregibov ne sme biti.
Jaz imam vseeno 2x prepognjeno, ker drugače ne vem, kako bi cev lahko obrnil najprej navzgor, in nato ven skozi okno.
Izkoristek je verjetno zato malo slabši, a zaradi tega se ne sekiram.
fosil ::
Problem prenosnih klim je izpuh zraka.
Zadeva konstantno ven izpihuje precej veliko količino vročega zraka.
Zato v prostoru nastane podtlak in noter prične od zunaj prihajat vroč zrak.
Zadeva konstantno ven izpihuje precej veliko količino vročega zraka.
Zato v prostoru nastane podtlak in noter prične od zunaj prihajat vroč zrak.
Tako je!
Pa kaj je treba ves čas ponavljati? Ja, prihaja vroč zrak od zunaj, ampak ne tako vroč kot je v izpuhu. Ko imam v stanovanju 26°, ima izpuh okoli 47°, izmerjeno.
Poleg tega so kondenzatorska rebra na sobni temperaturi, kar močno poveča izkoristek in dokaj izniči vdor zunanjega zraka v sobo. Poleg tega sodobne prenosne klime uparevajo kondenzat in s tem dodatno večajo izkoristek.
Ja, imajo slabši EER kot split klime, ampak je še vedno vsaj 2,5.
Poleg tega so kondenzatorska rebra na sobni temperaturi, kar močno poveča izkoristek in dokaj izniči vdor zunanjega zraka v sobo. Poleg tega sodobne prenosne klime uparevajo kondenzat in s tem dodatno večajo izkoristek.
Ja, imajo slabši EER kot split klime, ampak je še vedno vsaj 2,5.
Zgodovina sprememb…
Ja, prihaja vroč zrak od zunaj, ampak ne tako vroč kot je v izpuhu. Ko imam v stanovanju 26°, ima izpuh okoli 47°, izmerjeno.
Zrak v stanovanju v tem primeru ni bistven.
Bistvena je temperatura zraka ki prihaja noter, to pa je v teh dneh okoli 40C.
Poleg tega so kondenzatorska rebra na sobni temperaturi, kar močno poveča izkoristek in dokaj izniči vdor zunanjega zraka v sobo.
To nima veze z vdorom zraka.
Zrak v prostor vdira zaradi podtlaka, ki se ustvari, ne pa zaradi reber.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
Zrak v stanovanju v tem primeru ni bistven.Ja, je bistven. Kondenzator je hlajen s sobnim zrakom, ne pa zunanjim. Ta se zmiksa s sobnim tam, kjer pač vstopa v prostor.
Bistvena je temperatura zraka ki prihaja noter, to pa je v teh dneh okoli 40C.
To nima veze z vdorom zraka.??
Zrak v prostor vdira zaradi podtlaka, ki se ustvari, ne pa zaradi reber.
Jasno da vdira zaradi podtlaka, kondenzator se pa hladi s sobnim zrakom. Kaj si hotel povedati?
Vroč zunanji zrak ki vdira niža moč hlajenja. Ker pa se kondenzator hladi z zrakom sobne temperature, ima klima zato večjo moč hlajenja. Zato se efekta delno izničujeta.
Zgodovina sprememb…
Nič se ne izničujeta.
Ti ven pihaš zrak s temperatura 47C, noter pa ti ista količina zraka piha s temperaturo 40C.
To je dodana vrednost ki jo ustvari prenosna klima.
Učinkovitost je zato močno odvisna od samega prostora in dotoka zraka.
Če ti nov zrak vleče iz kleti si zmagal.
Če ti nov zrak vleče od zunaj je vse skupaj bolj bogo.
Ti ven pihaš zrak s temperatura 47C, noter pa ti ista količina zraka piha s temperaturo 40C.
Učinkovitost je zato močno odvisna od samega prostora in dotoka zraka.
Tako je!
Mavrik ::
A kar cele dneve imamo neprekinjeno 40 stopinj? To pa bodo meli pri ARSO kaj za povedat o tem.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
MIHAc27 ::
Zato pa jaz prižgem klimo šele nekje po 21. uri, ko je zunaj že znosno. Ker deluje na MAX relativno hitro ohladi prostor, preden se gre spat.
Je pa res, da če bi bila prižgana čez cel dan, bi bile izgube ogromne, če bi bilo okno isto odprto.
aja klima je samo v spalnici. Povsod drugje je znosno.
Je pa res, da če bi bila prižgana čez cel dan, bi bile izgube ogromne, če bi bilo okno isto odprto.
aja klima je samo v spalnici. Povsod drugje je znosno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MIHAc27 ()
Nič se ne izničujeta.Ko sem nameril 47°, je bilo zunaj ~31°. Zdaj si pa izračunaj, kolikšna je hladilna moč. Ja, taka kot je napisana na ploščici z podatki.
Torej P = dm/dt*c*dT. Pri temp. razliki 16° in 400m3/h pretoka je glih nekaj čez 2kW.
Učinkovitost je zato močno odvisna od samega prostora in dotoka zraka.Ja res je bogo, zato pa imam v celem stanovanju pri 2,3kW prenosni klimi 26°C pri nizki vlagi, brez klime sem imel pa vsaj 29 pri visoki vlagi. Vleče mi pa notri zunanji zrak pri sosednjem oknu.
Zgodovina sprememb…
Jaz tukaj nisem gleda učinkovitost z energetskega vidika.
Ampak učinkovitost z vidika, koliko ti prenosna klima sploh ohladi prostor.
Ohladitev iz 29 na 26 je bogo, tudi če je z energetskega vidika super učinkovita.
Kakšno pa imaš temperaturo izpuha? Hladnega izpuha na notranji strani mislim.
Ampak učinkovitost z vidika, koliko ti prenosna klima sploh ohladi prostor.
Ohladitev iz 29 na 26 je bogo, tudi če je z energetskega vidika super učinkovita.
Kakšno pa imaš temperaturo izpuha? Hladnega izpuha na notranji strani mislim.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
29° pri 60% RH --> 26° pri 45% RH ni ubogo, ampak povsem drugo počutje. S tem da bajta nima izolacije in da mi popoldne nekaj ur na polno žge sonce skozi 2x2m2 velika okna.
Če bi bila bajta izolirana in ne bi imel sosedov, ki imajo savno, ter če bi imel zunanje rolete, bi šlo še zihr par st. dol.
Hladni izpuh ima ~11°C pri notranjih 26°.
Če bi bila bajta izolirana in ne bi imel sosedov, ki imajo savno, ter če bi imel zunanje rolete, bi šlo še zihr par st. dol.
Zgodovina sprememb…
Vakuumska črpalka je v domeni znanstvene fantastike ?A je res treba tako podlo podtikati?
Next ?
Čudež po tvoje:
Nihče ne trdi, da je vakuumska črpalka znanstvena fantastika, ali montaža klime čudež. Je samo dovolj poseben postopek, zahtevajoč določeno orodje, ki ga nima v garaži ravno vsak "sam-svoj-mojster", da je treba 3x razmisliti, ali se ti res splača trudit in tvegati slabo delovanje ali poškodbo naprave, samo zato da prišparaš 150 evrov (upoštevaje, da si moral pri nakupu klime plačati višji DDV, kot bi ga plačal, če bi klimo kupil skupaj z montažo).
O.
29° pri 60% RH --> 26° pri 45% RH ni ubogo, ampak povsem drugo počutje. S tem da bajta nima izolacije in da mi popoldne nekaj ur na polno žge sonce skozi 2x2m2 velika okna.
In zakaj ne nabaviš zunanjih senčil ?
Ker jih nimam kam montirat, poleg tega ni dovoljeno (klinčevo spomeniško varstvo).
Poleg tega stanovanje ni moje.
Poleg tega stanovanje ni moje.
Pyr0-2 ::
Ker jih nimam kam montirat, poleg tega ni dovoljeno (klinčevo spomeniško varstvo).
Bele plahte od postelje na okna. Helps.
Vakuumska črpalka je v domeni znanstvene fantastike ?
Next ?
Čudež po tvoje:
Star ropotajoč kompresor ni vakuumska pumpa.
Kaj šele dvostopenjska vakuumska pumpa.
Če ven ne pobereš vlage in zraka - zanič performans, močno povečano staranje in stran vržen denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pyr0-2 ()
Nimam kam pritrdit, v okno ali zid ne smem vrtati/šraufati, razen če bi jih prilepil in mi jih potem odnese prvi veter.Ker jih nimam kam montirat, poleg tega ni dovoljeno (klinčevo spomeniško varstvo).
Bele plahte od postelje na okna. Helps.
Razmišljal sem o kakšni IR foliji, samo do zdaj še nisem zasledil da bi se prodajala.
Ali pa Al folija na notranji strani šipe, da odbije kratkovalovno sevanje preden se uspe pretvorit v IR.
Zgodovina sprememb…
Vroč zunanji zrak ki vdira niža moč hlajenja. Ker pa se kondenzator hladi z zrakom sobne temperature, ima klima zato večjo moč hlajenja. Zato se efekta delno izničujeta.
Učinkovitost kondenzatorja je bolj povezana s temperaturo izpuha kakor temperaturo zajetega zraka.
Sicer pa kakorkoli, zadeva dela, ima sicer beden izkoristek napram dejanski klimi, ampak če porabiš malce več štroma - who cares.
Se v avtu tudi ne sekiraš če porabiš 1L več zaradi tiste klime pa so tam izkoristki še nižji.
Pri meni je trenutno 35% vlage in 23.5°C in to je nekako to. S prenosno klimo so te cifre višje, še vedno pa je 'udobneje' kakor mučenje brez in to je edino kar je pomembno
Razmišljal sem o kakšni IR foliji, samo do zdaj še nisem zasledil da bi se prodajala.
Kitajc, samo je dražja od porabljenega štroma.
Nimam kam pritrdit, v okno ali zid ne smem vrtati/šraufati, razen če bi jih prilepil in mi jih potem odnese prvi veter.
Zatakneš za okvir okna in zapreš vse skupaj.
Če si daš žaluzije na notranji del (dvojna okna, eno zunanje, eno notranje), odpri zunanje okno, da se zadeva lahko hladi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pyr0-2 ()
Na okno s sekundnim lepilom 4 deskice kvadratne oblike dolžine 30 cm (na ogljišča okna) in nanje pričvrsti rjuho/platneno zaveso.
Lahko tudi na spodnji in zgornji strani narediš vodilo za zaveso, tako da lahko zastreš/odstreš in še veter je ne odnese.
Termorefleksivna folija:
http://www.ncr.si/?mod=catalog&action=p...
http://www.artelje-grafika.com/index.ph...
Lahko tudi na spodnji in zgornji strani narediš vodilo za zaveso, tako da lahko zastreš/odstreš in še veter je ne odnese.
Termorefleksivna folija:
Se ne strinjam, kondenzator se hladi z vstopnim zrakom, temperatura izpuha je zgolj posledica.
Učinkovitost kondenzatorja je bolj povezana s temperaturo izpuha kakor temperaturo zajetega zraka
Termorefleksivna folija:Tole ne zgleda slabo. Le da zgubim nekaj svetlobe še med drugimi letnimi časi...
Ampak verjetno stanejo folije toliko, da je bolje pustiti vsak dan klimo 1h dalj prižgano in porabim 10c/dan več. :)
Zgodovina sprememb…
Vakuumska črpalka je v domeni znanstvene fantastike ?A je res treba tako podlo podtikati?
Next ?
Čudež po tvoje:
Nihče ne trdi, da je vakuumska črpalka znanstvena fantastika, ali montaža klime čudež. Je samo dovolj poseben postopek, zahtevajoč določeno orodje, ki ga nima v garaži ravno vsak "sam-svoj-mojster", da je treba 3x razmisliti, ali se ti res splača trudit in tvegati slabo delovanje ali poškodbo naprave, samo zato da prišparaš 150 evrov (upoštevaje, da si moral pri nakupu klime plačati višji DDV, kot bi ga plačal, če bi klimo kupil skupaj z montažo).
O.
Poseben postopek, določeno orodje ?
Vse nabaviš pri kitajcu ali od slovensko-kitajskega dilerja. Če znaš zmontirat kopalniški bojler boš znal tudi klimo.
Te zadeve koštajo vse skupaj 500€ če si res daš duška.
http://www.ebay.com/itm/R134A-AC-A-C-Ma...
http://www.ebay.com/itm/Flaring-Swaging...
Na koncu pa vse skupaj prodaš.
Moraš kupit robe za 500 evrov, da prišparaš 150 evrov.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Ok, če sam naredim luknje, namestim obe enoti na zid in povežem elektriko, montažer samo pride in vakuumira, veš koliko računa ?
Hint:
http://www.alter.si/tabla/showflat.php/...
3 poste nižje:
Pri 7-ih. Imajo očitno kartelni dogovor.
Da ne omenjam, koliko eni računajo za plin, kot bi šlo za platino.
Hint:
3 poste nižje:
Zgodovina sprememb…
Ok, če sam naredim luknje, namestim obe enoti na zid in povežem elektriko, montažer samo pride in vakuumira, veš koliko računa ?Zanimivo, jaz sem v LJ 5 let nazaj plačal 100€ za izdelavo konusov, vakumiranje in nov plin. Očitno so precej podražili.
Hint:
3 poste nižje:
Se ne strinjam, kondenzator se hladi z vstopnim zrakom, temperatura izpuha je zgolj posledica.
Temperatura reber/plina bo vedno višja od temperature izpuha in sam sistem kondenzatorja je isobarni proces ne isotermični. Razen hlajenja par nekje proti koncu kondenzacije in nato nekaj nižja temperatura na začetku uparjalnika, ti nižja temperatura ne pomaga kaj veliko. Veliko veliko več bi ti pomagal večji pretok. Vendar če to narediš, izkoristek klime še dodatno pade.
Tako ali pa tako, je sistem narejen za take delovne temperature in tu nekih višjih izkoristkov ne boš napraskal. Glede na visoko temparaturo izpuha hladnega in vročega dela - veliki kompromisi.
jernejl ::
Tisto kar sem nalimal gor dobiš za 250EUR vse skupaj in si lahko doma zmontiraš n-klim, nato pa orodje prodaš.Ja, in če ga uspeš prodati za 300 evrov, si še nekaj zaslužil zraven.
Ne zanima me montaža n klim, ampak natanko ene (OK, lažem - istočasno so klimo montirali tudi pri mami, tako da bi lahko montiral 2x). Ampak vseeno je treba upoštevati vse.
Če bi sam kupil klimo, bi moral zanjo plačati 22% DDV. Tako sem plačal samo 9,5% (se pravi lahko takoj recimo 50 evrov odštejemo od cene montaže). Po klimo bi moral v trgovino, kar bi mi vzelo minimum eno uro časa. Tako jo je pripeljal monter. Moral bi kupiti še nekaj materiala (cevi, kanale, nosilce ...), ki ni priložen klimi. Moral bi si sposodit (ali kupit) nekaj orodja (za zvrtati konkretno luknjo skozi armiran beton in za vakuumiranje). Moral bi najmanj enega prositi, da mi pomaga pri montaži (in mu zato "plačati" par pirov in sendvič). Za montažo bi porabil precej več časa, kot so porabili monterji - takole od oka recimo 6 ur - oziroma če prištejemo še kupovanje klime, transport, branje navodil ... je to projekt za cel dan. In pod optimistično predpostavko, da bi mi vse uspelo narediti enako dobro, kot so to naredili monterji (ki na svoje delo dajo tudi garancijo), bi prihranil v najboljšem scenariju mogoče 150 evrov (pod predpostavko, da bi si manjkajoče orodje brezplačno sposodil), v praksi pa skoraj sigurno niti 100 evrov ne (ko bi seštel vse dejanske stroške za material, bencin, pivo, sendviče ... - in to brez porabljenega časa, mojega in pomočnikovega).
250 evrov za montažo se mogoče res zdi veliko - dokler enkrat ne začneš računati, koliko bi te zares stala, če bi se jo sam lotil.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
To je vse res, ampak monterji ne montirajo ene same klime, tako da ni direktno primerljivo. Seveda te dražje pride, če neko stvar prvič delaš sam in če rabiš še specializirano orodje.
Na pamet bi rekel, da pri servisi računajo delo (brez materiala) enega delavca cca. 50 EUR na uro. Ampak mogoče se motim, dejansko nisem šel preračunavati vsega (potni stroški, potrošni material, amortizacija osnovnih sredstaev, itd.).
Na pamet bi rekel, da pri servisi računajo delo (brez materiala) enega delavca cca. 50 EUR na uro. Ampak mogoče se motim, dejansko nisem šel preračunavati vsega (potni stroški, potrošni material, amortizacija osnovnih sredstaev, itd.).
Koliko zasluži monter, te v resnici ne sme pretirano zanimati, ampak predvsem, koliko bi stalo tebe, če bi se dela lotil sam. Obrtniki temu prilagodijo svojo ceno. Zakaj bi nekomu nekaj delal za 50 evrov, če bi njega to sicer stalo 300 evrov, če bi sam delal? Zaračunaš mu 250 evrov in bi morala biti oba zadovoljna.
Nekakšen kartelni dogovor se je razpasel, ~250 in pika.
Vidim da Slovenčki radi vse požrejo.
Vidim da Slovenčki radi vse požrejo.
Zgodovina sprememb…
A ti kdo brani obogateti? Loti se montaže po 100 evrov in boš garant lahko montiral po 10+ klim na dan.
Tisto kar sem nalimal gor dobiš za 250EUR vse skupaj in si lahko doma zmontiraš n-klim, nato pa orodje prodaš.Ja, in če ga uspeš prodati za 300 evrov, si še nekaj zaslužil zraven.
Ne zanima me montaža n klim, ampak natanko ene (OK, lažem - istočasno so klimo montirali tudi pri mami, tako da bi lahko montiral 2x). Ampak vseeno je treba upoštevati vse.
Če bi sam kupil klimo, bi moral zanjo plačati 22% DDV. Tako sem plačal samo 9,5% (se pravi lahko takoj recimo 50 evrov odštejemo od cene montaže). Po klimo bi moral v trgovino, kar bi mi vzelo minimum eno uro časa. Tako jo je pripeljal monter. Moral bi kupiti še nekaj materiala (cevi, kanale, nosilce ...), ki ni priložen klimi. Moral bi si sposodit (ali kupit) nekaj orodja (za zvrtati konkretno luknjo skozi armiran beton in za vakuumiranje). Moral bi najmanj enega prositi, da mi pomaga pri montaži (in mu zato "plačati" par pirov in sendvič). Za montažo bi porabil precej več časa, kot so porabili monterji - takole od oka recimo 6 ur - oziroma če prištejemo še kupovanje klime, transport, branje navodil ... je to projekt za cel dan. In pod optimistično predpostavko, da bi mi vse uspelo narediti enako dobro, kot so to naredili monterji (ki na svoje delo dajo tudi garancijo), bi prihranil v najboljšem scenariju mogoče 150 evrov (pod predpostavko, da bi si manjkajoče orodje brezplačno sposodil), v praksi pa skoraj sigurno niti 100 evrov ne (ko bi seštel vse dejanske stroške za material, bencin, pivo, sendviče ... - in to brez porabljenega časa, mojega in pomočnikovega).
250 evrov za montažo se mogoče res zdi veliko - dokler enkrat ne začneš računati, koliko bi te zares stala, če bi se jo sam lotil.
O.
Jaz sem jo montiral sam, cevi in vse je bilo že zraven, potrebno je bilo le še vakuumirat, cena 0€. Dokupit sem rabil le nekaj vijakov in kabel za štrom.
Konec koncev za tako montažo kaj več od vakuumirke in orodja za pertljanje niti ne potrebuješ. Če kupiš quick-connect pa je taka montaža še bolj simpel in ne rabiš nič od tega.
Preboj betonske stene pa bodi brez skrbi ti bodo ekstra zaračunali.
Za garancijo pri slovenskih šalabajzkih se lahko obrišeš pod nosom ker je vredna natanko 0. Na koncu ti bodo tako ali tako podtaknili nestrokovno montažo in si spet na base one.
Pa še to: Če hočeš da ti garancija velja, se moraš skeširat za letni pregled klime ki stane od oka 50€+
Preboj betonske stene pa bodi brez skrbi ti bodo ekstra zaračunali.To seveda ni res. V tistih osnovnih 250 evrov povsod sodi preboj ene take stene.
V glavnem pa velja zate enako - zakaj potem ne izkoristiš priložnosti za hud biznis? Če bi na trgu ponudil montaže po 100 evrov (in to boljše, kot jo ponujajo drugi - ker očitno vrhunsko obvladaš), bi imel takoj ogromno dela - v roku enega leta si bogat.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 127 128 129 130 )Oddelek: Kaj kupiti | 1266789 (4341) | Rašo |
» | Prenosna klimaOddelek: Loža | 8499 (4037) | Vuli |
» | montaža klimatske naprave - kdo pozna koga, ki naredi poceni?Oddelek: Loža | 13663 (10368) | cekr |
» | Prenosna klima, ki samo hladi?Oddelek: Loža | 4093 (3513) | ...:TOMI:... |
» | Jajc od klime?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4037 (3120) | balocom |