» »

Primeri (namerno?) slabega dizajna

Primeri (namerno?) slabega dizajna

Senzor ::

Evo, ena tema, kjer naj se zbirajo primeri (namerno?) slabega dizajna izdelkov, da se ti prej pokvarijo.

Začnem z mojim svežim primerom. Včeraj se razgledujem po motornem prostoru in vidim, da je gibljiva cev, ki gre na turbino, skoraj prežrta, ker drgne ob konektor cevi za klimo. Kos gume in vezica (vse skupaj max. 5 centov) bi to preprečila, ampak hej, zakaj, če lahko potem prodajo novo cev, ki stane 200EUR + delo. Pa še DPF bo šel mogoče k vragu, če kdo ne bo opazil puščanja in se vozil naprej (nepopolno zgorevanje in več saj zaradi podrtega razmerja med količino nafte in zraka).

Razpišite se :)
  • spremenilo: Senzor ()

c3p0 ::

Tega je polno. Izvlecni panti na vgradnem hladilniku, originalni so se pokvarili vsi štirje kmalu po garanciji, nato kupil precej drage nove (ista firma) in 8 let že bp.

Elektronika na pralnem stroju Gorenje, zanič termalna pasta in kmalu po garanciji, glej ga zlomka, pasta popusti in del crkne. Vse skalkulirano na garancijo, potem pa kupi novo, ali pa se znajdi.

starfotr ::

U, tega je malo morje. Oz. kje tega ni?

Recimo, dobiš tudi aftermarket zadeve, ki rešijo neumnosti proizvajalca.

Ena stara je kartelni dogovor o žarnicah.

In še mnogo tega ... Planned obsolescence @ Wikipedia

Gregor P ::

Pri e-skuterjih xiomi M365 se ti bo skoraj zagtovo zaradi vseh tresljajev pri vožnji povsem razmajal zadnji blatnik, če ne kar odlomil, še pred tem pa bo zaradi tega precvikal kabel do zadnje luči. Eno poceni držalo, ki ga namontiraš zadaj to takoj reši in se rešiš popravila in nakupa vseh rezervnih delov.

Morda še tudi, da rad popusti tisti vijak v pregibnem zglobu, ampak ok tega zamenjaš z novim in je hitro rešeno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mirator ::

Ali pa teorija zarote, ki mogoče to niti ni. Znano je, da se določeni sklopi projektirajo in seveda tudi izdelajo na čas delovanja do poteka garancije. Vendar pa pri nekaterih nakupih lahko z doplačilom, garancijo podaljšaš. Torej je sedaj vprašanje za kateri izdelek se izplača to doplačilo in kdo ima od tega korist.
Jaz doplačila nikoli ne dam, saj ne morejo vedeti, kateri???? Hm, kaj pa če trgovec naroči prodano opremo ali napravo na osnovi doplačila?

Garancijo lahko doplačaš tudi kasneje. Tako, da vse je s trte zvito.

TheBlueOne ::

Kar sem jaz bil v avtomobilski industriji lahko recem, da tega ni bilo. Vse je bilo koncepirano za dosti vec kot je zivljenjska doba vozila. Sem pa bil seznanjen s kar dosti problemi, ki so bili posledica varcevanja.

Drugace pa je najbolj zanimiv znan primer tega fenomena stare zarnice, kjer so se podjetja kartelno dogovorila kako dolgo bodo svetile.

Pri beli tehniki vsaj pri nas vse dela 10let ++.

blackbfm ::

Evo, ena tema, kjer naj se zbirajo primeri (namerno?) slabega dizajna izdelkov, da se ti prej pokvarijo.

mislim da ne delajo tega prav namerno, saj je to lahko hitro strel v koleno.. izdelke se dela pač po principu "good enough", z overengineringom dostikrat ustvarjaš nove probleme namesto zmanjšuješ obstoječe... kdor je kdaj razvijal kakšen software mu bo kristalno jasno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

Problem je, da se inženirske ure porablja za to, da naredijo izdelek, ki bo crknil takoj po garanciji. In nikakor ne v garancijskem roku, ker to pa prinaša izgubo.

Ni problem narditi izdelka, ki traja in traja. Problem je narediti takega, ki crkne v želenem roku.

Izdelek, ki traja in traja niti ti dražji, kot tisti, ki se pokvari. Samo če nič ne crkne, ne bo nihče kupil nič novega.

mislim da ne delajo tega prav namerno, saj je to lahko hitro strel v koleno.. izdelke se dela pač po principu "good enough"

Okej, ampak če gledamo konkretno moj zadnji primer. Vsakemu inženirju bi moralo biti jasno, da če se gumijasta cev drgne ob konektor/zaključek druge cevi, jo bo prej ali slej prežrlo. To je po moje lahko samo namerna šlamparija ali pa šparanje vsakega centa, tudi na nepravih mestih.

dunda ::

Verjetno je možno tudi to, da gre za uporabo delov, ki so pač za različne izdelke (avtomobile). V enega pač sede kot ata na mamo, v drugem pa morda ne.
https://www.kacnje.eu

Ali pa če gremo k elektroniki, Applovi polnilci. Še vsakemu, ki ga poznam, se je pretrgala izolacija kabla na delu, kjer gre v konektor. Čudno, da drugi proizvajalci znajo narediti kabel, ki se ne olupi tako hitro.

dunda je izjavil:

Verjetno je možno tudi to, da gre za uporabo delov, ki so pač za različne izdelke (avtomobile). V enega pač sede kot ata na mamo, v drugem pa morda ne.

To je potem kategorija šparanje, ker lahko bi za drug avto naredili drugačno cev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Senzor ()

TheBlueOne ::

Senzor je izjavil:

Okej, ampak če gledamo konkretno moj zadnji primer. Vsakemu inženirju bi moralo biti jasno, da če se gumijasta cev drgne ob konektor/zaključek druge cevi, jo bo prej ali slej prežrlo. To je po moje lahko samo namerna šlamparija ali pa šparanje vsakega centa, tudi na nepravih mestih.

Se ne da drugace montirati? Lahko, da je napaka v montazi. Sigurno pa ni namerno slabo narejeno, ker je bolj slaba reklama kot profit. Pri avtih te logika planiranih okvar ne deluje, ker jih ljudje ne menjajo zaradi okvare. Ce je huda okvara praviloma samo kupijo drug brend.

Je pa ogromno varcevanja, kar pa je jasno, ker ce ga ne bi bilo bi avto bil dosti drazji. Racunaj, da ce dvignes standard povsod je takoj nekaj % visja cena, tvoje popravilo pa je v bistvu tako ali drugace drobiz.

Senzor je izjavil:

Ali pa če gremo k elektroniki, Applovi polnilci. Še vsakemu, ki ga poznam, se je pretrgala izolacija kabla na delu, kjer gre v konektor. Čudno, da drugi proizvajalci znajo narediti kabel, ki se ne olupi tako hitro.

Apple je drugace imel tozbo, ker so naredili telefone pocasne z updatom. To pa je bil morda primer take prakse. Pa pri Applu dalec ni edini primer. Tu in tam kaksna malenkost pri osnovni plosci in se kaj.

Kar se tice polnilca pa je ponovno vprasanje kaj jim koristi okvara. Jaz sem drugace imel tudi druge kable, ki so razpadli. Si mislim, da to ni dober primer.

Zgodovina sprememb…

Ti ne razumeš. Tu je cela industrija zadaj. Če ti kupiš drug brend, nima veze. Ker nekdo od konkurence, bo pa kupil tudi drugega (tega, katerega imaš ti trenutno in nisi zadovoljen) in je to to.

Skratka, ti rabiš nov izdelek. In ga boš kupil. Razlogi za zamenajvo so, kakršni so. Dejstvo je, da kupiš novo in vsi v verigi imajo koristi od tega, razen ti kot kupec in okolje.

Mnogokrat se gredo tudi zadeve "staro za novo". Staro, četudi je še vedno povsem uprabno lahko pošljejo na uničenje. Samo, da se čim več novega proda. Ali da se gre za prevlado na nekem področju.

Včasih so tudi žito stresali v morje, samo da ni cena padala. Danes to isto delajo z nafto, načrtno jo črpajo manj, da so cene visoke.

dronyx ::

Moj primer Braunov All-in-one Trimmer z oznako MGK 5245.

Po natančno enem letu in enem mesecu se je pokvaril napajalnik. Izdelek ima sicer dve leti garancije, ampak ker nisem našel računa sem moral na servisu napajalnik plačati. Cena za ta napajalnik 20 €. Ampak po natančno enem mesecu manj kot enem letu se je pokvaril tudi ta drugi napajalnik! In grem kupit še enkrat isti napajalnik da vidim, ali so namerno tako narejeni, da se po določenem času pokvarijo. Zopet cena 20 €. No, ampak ko dobim nov napajalnik kakšen mesec deluje, potem je pa crknil še trimmer. Vse skupaj sem zabrisal potem v smeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

DePalmo ::

Še en primer, pralni stroj Vox WM 1051 D. Res da je bil le 200 evrov, ampak sem pričakoval da bo vsaj svojo osnovno funkcijo opravljal. No, ni. Težava je pa da ima v bobnu t.i. rebra iz plastike katere premetujejo cunje med pranjem. Stroj je bil star 5 mesecev in sta se dve dotični rebri odtrgali, servis je zavrnil garancijo da je to mehanska napaka (več o tem spodaj). Naročim 4 nova rebra, 3 mesece kasneje pa še 2 (v stroju so 3 naenkrat) in je stroj rabil slaba 2 meseca da je potrgal še ta rebra. Ponovno sem se obrnil na servis in so še vedno zavračali stvarno napako ali popravilo iz naslova garancije. Kmalu zatem je pa stroj začel spuščati nenavadne zvoke med pranjem kot da se drgne kovina ob kovino. Sem ga nekaj časa opazoval in sem opazil da se boben celo zatika! Ali je kaj prišlo zadaj ali ne mi je bilo vseeno in ker je ravno zaključeval pralni cikel sem počakal do konca, ga odklopil in postavil v kot. Si raje ne predstavljam kaj bi bilo če bi se boben dokončno zataknil in da nima zaščite za take primere, sklepam da bi prišlo do požara, hiša je pa ponavadi prazna.

Kar se pa tiče mehanske napake. Servis je rekel in citiram: "Do take poškodbe pride pri neprimernem doziranju perila, pranju čevljev, dek,...". Stroj lahko pere 5kg na enkrat in je kar težko predozirat cunje in tudi če bi in se bi zato potrgala rebra, je stroj za en k, čevljev se v njem ni pralo. Ko je v prvo potrgalo rebra, je mama (jaz živim drugje) dajala v stroj pol manj cunj in je napaka ostala. Ko sem to omenil kolegom, je zanimivo da so vsi tisti ki so imeli Voxa, imeli isto težavo!

Pred tem sva s punco tudi imela nenavadno težavo z zamrzovalno skrinjo, isto znamke Vox. Kljub temu da sva pazila kaj in kako dajeva v njo, se je zasmradila in se vonja nisva več rešila kljub večkratnemu čiščenju in celo razkuževanju (še pred covidom). Tako da je letela na deponijo, hrana na kompost, Voxa pa mi ne kupimo več. Čeprav imajo kar mamljive ponudbe s 5 let garancije in sem že skoraj naredil napako ko sem kupoval hladilnik. A sem se nato odločil za Gorenje in glej ga zlomka, dela. Prejšnji je delal cca. 15 let, novi komaj slabo leto.

Kar me najbolj razpizdi pri vsej tej tehniki je to da je včasih bilo narejeno da bo delalo, sedaj pa že nekaj časa samo da preživi garancijo (sem prepričan da so za življensko dobo pristojni oddelki kateri poskrbijo da nekaj crkne v določenem obdobju), nato smo pa mi potrošniki krivi da delamo smeti.

Utk ::

Pa kje si vox našel, bog te nima rad. To sranje se daje v apartmaje v Dalmaciji, ne pa da boš doma imel.

kixs ::

Ne vem, ce nimam zamrzovalne omare od VOX-a. Dela od novega ze cca 4 leta BP.

Utk ::

4 leta za skrinjo ni "že". Vsak kmet ima doma skrinje, ki so bile narejene še v Jugoslaviji.

m0LN4r ::

Senzor je izjavil:

Začnem z mojim svežim primerom. Včeraj se razgledujem po motornem prostoru in vidim, da je gibljiva cev, ki gre na turbino, skoraj prežrta, ker drgne ob konektor cevi za klimo. Kos gume in vezica (vse skupaj max. 5 centov) bi to preprečila, ampak hej, zakaj, če lahko potem prodajo novo cev, ki stane 200EUR + delo. Pa še DPF bo šel mogoče k vragu, če kdo ne bo opazil puščanja in se vozil naprej (nepopolno zgorevanje in več saj zaradi podrtega razmerja med količino nafte in zraka).

Razpišite se :)

Ce ze ti kot laik najdes eno napako, potem bi jih inzenirji nasli vsaj ene 100-200 recimo (da si izmislim), ves koliko bi potem stali izdelki?
Pa tudi razlika mora biti med avtom za 10k,15k,20k,25k in tako naprej, od nekje mora priti razlika.

Niso to vesoljska plovila za na luno.

Bi ti kot proizvajalec naredil nepokvarljiv izdelek? Za koliko bi ga pa potem prodajal?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Pač, to je proizvodnja smeti, ne pa izdelkov.

Vse zadeve, ki se proizvajajo v zadnjih 30+ letih so smeti. Ker ne delajo zadev, da bi delale dolgo, pač pa vse drugo. Poleg tega so še lastnosti novih izdelkov katastrofalne zaradi eko fašizma, ker morajo varčevati z energijo in ostalimi zadevami.

Dejstvo pa je, da imamo vedno več porabe energije, vedno več smeti ... Torej vsi te "ukrepi" ne delajo. In so popolnoma zgrešeni.

Primer eko fašizma je tudi npr. RoHS. Mnogo izdelkov je zaradi tega šlo prej na smetišče, kot bi sicer šli. In to zame ni nekaj, kar bi okolju prineslo koristi ampak prinaša koristi samo tistim, ki so si to nebulozo izmislili.

Tipičen primer so najlonke. Te zadeve bi zdržale skoraj večno. Pa so jih načrtno oslabili, da jih lahko prodajajo v velikih količinah. Isto, kot žarnice in 1000 ur.

Menim tudi, da bi bili zmožni naredit npr. pralni ali pomivalni stroj brez uporabe čistil. Z visoko temp. in ultrazvokom ali s čim drugim bi lahko samo z vodo čistili. Vendar potem kemična industrija ne bi imela dela. Pa industija odpadnih vod, pa rudarska industrija s fosfati ipd.

Proizvodnja cena avtov je zelo nizka. Avto za 100 k€ jih stane za naredit 10 k€. Vendar je treba plačat še marketing, ravzvoj, davke ipd.

Senzor je izjavil:

mislim da ne delajo tega prav namerno, saj je to lahko hitro strel v koleno.. izdelke se dela pač po principu "good enough"

Predstavljaj si, da kupujes tipke pri kitajcih:
- tipka, ki se malo maje in zdrzi 100 pritiskov stane 1$
- tipka, ki se ne maje in zdrzi 1000 pritiskov stane 2$
- tipka, ki zdrzi 10.000 pritiskov, rabis se redizajn pozicioniranja, ker so debelejse 4$
- k tej zadnji dodaj se, da mora biti iz pozarno varnostnih razlogov iz negorljivega materiala pa si na 7$
- dodaj se par centov za drazji transport, ker so ta boljse tipke boljse zapakirane in tezje za transportirat, une ta prve ti posljejo v prozorni vrecki...

Zdaj pa rabis 1 miljon tipk, na izdelku jih bo 30 in izdelek, po vsej davkariji, produkciji, logistiki, pakiranju na paletah ne sme stati vec kot 49$
Katere tipke bos vgradil?

starfotr je izjavil:

Vse zadeve, ki se proizvajajo v zadnjih 30+ letih so smeti. Ker ne delajo zadev, da bi delale dolgo, pač pa vse drugo. Poleg tega so še lastnosti novih izdelkov katastrofalne zaradi eko fašizma, ker morajo varčevati z energijo in ostalimi zadevami.

Dejstvo pa je, da imamo vedno več porabe energije, vedno več smeti ... Torej vsi te "ukrepi" ne delajo. In so popolnoma zgrešeni.

Primer eko fašizma je tudi npr. RoHS. Mnogo izdelkov je zaradi tega šlo prej na smetišče, kot bi sicer šli. In to zame ni nekaj, kar bi okolju prineslo koristi ampak prinaša koristi samo tistim, ki so si to nebulozo izmislili.

Tipičen primer so najlonke. Te zadeve bi zdržale skoraj večno. Pa so jih načrtno oslabili, da jih lahko prodajajo v velikih količinah. Isto, kot žarnice in 1000 ur.

Menim tudi, da bi bili zmožni naredit npr. pralni ali pomivalni stroj brez uporabe čistil. Z visoko temp. in ultrazvokom ali s čim drugim bi lahko samo z vodo čistili. Vendar potem kemična industrija ne bi imela dela. Pa industija odpadnih vod, pa rudarska industrija s fosfati ipd.

Proizvodnja cena avtov je zelo nizka. Avto za 100 k€ jih stane za naredit 10 k€. Vendar je treba plačat še marketing, ravzvoj, davke ipd.

Ves kak bi blo zanimivo danes imeti 70" velko katodno televizijo, ki bi zrla par kilovatov in imela 256 barv in locljivost 720x576
Wow.
Tudi, ce bi bilo tako, da bi izdelki dolgo zdrzali, obstaja trg, kjer ni potrebe po taksnih izdelkih, ker pac hoces novejse in boljse, se preden se staro pokvari.
No razen, ce si ti en izmed tistih, ki ima se 40 let staro Grundig katodno TV v vsakdanji uporabi.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

dronyx je izjavil:

Moj primer Braunov All-in-one Trimmer z oznako MGK 5245.

Po natančno enem letu in enem mesecu se je pokvaril napajalnik. Izdelek ima sicer dve leti garancije, ampak ker nisem našel računa sem moral na servisu napajalnik plačati. Cena za ta napajalnik 20 €. Ampak po natančno enem mesecu manj kot enem letu se je pokvaril tudi ta drugi napajalnik! In grem kupit še enkrat isti napajalnik da vidim, ali so namerno tako narejeni, da se po določenem času pokvarijo. Zopet cena 20 €. No, ampak ko dobim nov napajalnik kakšen mesec deluje, potem je pa crknil še trimmer. Vse skupaj sem zabrisal potem v smeti.

Moj trimer pa dela ze 8 let, brivnik pa 7, tudi napajalniki. Imam nasplosno ocitno sreco z izdelki.
To pisem na SyncMaster 204B - pogooglaj kok je star. Je pa slika v primerjavi z kaksnim novim monitorjem za 140€ res za kurac, pa greje in porabi tudi ogromno, ampak dela.
Pod roko imam MX518 misko - googlaj, kupil takoj po izidu takrat.
Workstation iz 2013 se vedno laufa, vsak dan ce treba.
Pac malo srece moras tudi met, kaj kupis in kako uporabljas.
Trade Republic 38MVDVXM

Utk je izjavil:

4 leta za skrinjo ni "že". Vsak kmet ima doma skrinje, ki so bile narejene še v Jugoslaviji.

Dejansko!
Folk ima pac previsoka pricakovanja. Glede na inflacijo zadnjih 15 let, se je treba zavedati da en jebeni BEKO pralni stroj za 199€ bi bil ekvivalent pralnemu stroju za 20.000 tolarjev.
Za taksno ceno pac ne mores pricakovati nevem kaj, pa ne samo to da se bo hitreje pokvaril, verjetno ima se tudi za kurac temperaturni senzor, ki meri plusminus 5 stopinj gor dol.
Ni to MIELE za 2 jurja. Seveda so potem se tu razne fukncije, da ne peres sportne stvari 3 ure na 40 ipd.

Si ti ze kdaj pogledal na pisanih tangicah na kok stopinj se lahko perejo?
Ali bi jih ti sel prekuhavat v loncu z kisom?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Baja ::

DePalmo je izjavil:

Še en primer, pralni stroj Vox WM 1051 D. Res da je bil le 200 evrov, ampak sem pričakoval da bo vsaj svojo osnovno funkcijo opravljal. No, ni. Težava je pa da ima v bobnu t.i. rebra iz plastike katere premetujejo cunje med pranjem. Stroj je bil star 5 mesecev in sta se dve dotični rebri odtrgali, servis je zavrnil garancijo da je to mehanska napaka (več o tem spodaj). Naročim 4 nova rebra, 3 mesece kasneje pa še 2 (v stroju so 3 naenkrat) in je stroj rabil slaba 2 meseca da je potrgal še ta rebra. Ponovno sem se obrnil na servis in so še vedno zavračali stvarno napako ali popravilo iz naslova garancije. Kmalu zatem je pa stroj začel spuščati nenavadne zvoke med pranjem kot da se drgne kovina ob kovino. Sem ga nekaj časa opazoval in sem opazil da se boben celo zatika! Ali je kaj prišlo zadaj ali ne mi je bilo vseeno in ker je ravno zaključeval pralni cikel sem počakal do konca, ga odklopil in postavil v kot. Si raje ne predstavljam kaj bi bilo če bi se boben dokončno zataknil in da nima zaščite za take primere, sklepam da bi prišlo do požara, hiša je pa ponavadi prazna.

Kar se pa tiče mehanske napake. Servis je rekel in citiram: "Do take poškodbe pride pri neprimernem doziranju perila, pranju čevljev, dek,...". Stroj lahko pere 5kg na enkrat in je kar težko predozirat cunje in tudi če bi in se bi zato potrgala rebra, je stroj za en k, čevljev se v njem ni pralo. Ko je v prvo potrgalo rebra, je mama (jaz živim drugje) dajala v stroj pol manj cunj in je napaka ostala. Ko sem to omenil kolegom, je zanimivo da so vsi tisti ki so imeli Voxa, imeli isto težavo!

Pred tem sva s punco tudi imela nenavadno težavo z zamrzovalno skrinjo, isto znamke Vox. Kljub temu da sva pazila kaj in kako dajeva v njo, se je zasmradila in se vonja nisva več rešila kljub večkratnemu čiščenju in celo razkuževanju (še pred covidom). Tako da je letela na deponijo, hrana na kompost, Voxa pa mi ne kupimo več. Čeprav imajo kar mamljive ponudbe s 5 let garancije in sem že skoraj naredil napako ko sem kupoval hladilnik. A sem se nato odločil za Gorenje in glej ga zlomka, dela. Prejšnji je delal cca. 15 let, novi komaj slabo leto.

Kar me najbolj razpizdi pri vsej tej tehniki je to da je včasih bilo narejeno da bo delalo, sedaj pa že nekaj časa samo da preživi garancijo (sem prepričan da so za življensko dobo pristojni oddelki kateri poskrbijo da nekaj crkne v določenem obdobju), nato smo pa mi potrošniki krivi da delamo smeti.

hmm, zanimivo, jaz mam vox-ovo skrinjo in hladilnik že več kot pet let. oboje zaenkrat dela brez problema.

mangovape ::

Bolj kot namerni nateg gre za šparanje. Inžinirji imamo minimalni standard in na podlagi tega nam tudi drugi prodajajo komponente. Sam še nisem doživel da bi kdo načrtno delal da se nekaj pokvari, gremo pa velikokrat na minimum zaradi cene, pa še delavci v proizvodnji na minimalcu, oziroma pod ker ene države doplačajo do minimuma če zaposliš te ki jih odobravajo. Če bi kdo od vas videl proizvodnjo v Franciji...

Ves kak bi blo zanimivo danes imeti 70" velko katodno televizijo, ki bi zrla par kilovatov in imela 256 barv in locljivost 720x576
Wow.
Tudi, ce bi bilo tako, da bi izdelki dolgo zdrzali, obstaja trg, kjer ni potrebe po taksnih izdelkih, ker pac hoces novejse in boljse, se preden se staro pokvari.
No razen, ce si ti en izmed tistih, ki ima se 40 let staro Grundig katodno TV v vsakdanji uporabi.

Kdo je rekel, da razvoj ne more iti naprej?

Problem je, ker gre razvoj v napačno smer. Torej v smer, da se dela zadeve, ki delajo maksimalno nekaj let. Ker itak prej menjaš napravo zaradi zastarelosti, kot pa zaradi tega, ker bi crknila.

Indutrija želi "naročniški model". Torej stalni dohodek. To je lepo vidno na SW področju. Tudi na drugih zadevah se to lepo vidi. 5G, 6G ... Avtomobilska industrija z elektro vozili ipd.

no comment ::

A vi, ki verjamete, v "načrtovane napake", potem ponovno kupite izdelek istega proizvajalca?!

Če ne, kako se potem proizvajalcu splača tak "model"?
Če da, kako se potem vam splača taka neumnost?

sbawe64 ::

Vasco digipas 830, pametni kalkulator za potrjevanje spletnih nakupov.
Baterij (2x cr2032) se privzeto ne da menjati, ohišje je zalepljeno in ne gre narazen brez sile in izvijača.
Ko so baterije prazne ti banka proda novega za 10 EUR.

Sem odprl, na hitro zamenjal bateriji (4 kosi so v Tediju 1 EUR) in dela naprej.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Zimonem ::

Eno je design(oblikovanje) , drugo so pa inžinirske rešitve. To še v tej temi stalno mesa.

mirator ::

Nisem prebral vsega, ker ste se kar razpisali. Mogoče je že tudi kdo drug zapisal kaj takega, kot bom sedaj jaz.
Bistvo pri vsem tem je nižanje proizvodnih stroškov. Obstajajo vede kot npr. terotehnologija in tribologija, ki ekstrapolirajo čas obratovalnega trajanja določenega izdelka. Tako proizvajalec približno oceni, koliko časa bo določena naprava, ob normalni uporabi, delovala brez problemov. Seveda je ta čas, čas garancije. Včasih se zalomi in naprava odpove v času garancije, včasih pa deluje, v proporcu s človeškim življenjem, neskončno. Zato pa so tudi navodila o uporabi največkrat napisana tako, da v vsakem primeru zaščitijo proizvajalca.

starfotr je izjavil:

Wow.

Kdo je rekel, da razvoj ne more iti naprej?

Problem je, ker gre razvoj v napačno smer. Torej v smer, da se dela zadeve, ki delajo maksimalno nekaj let. Ker itak prej menjaš napravo zaradi zastarelosti, kot pa zaradi tega, ker bi crknila.

Indutrija želi "naročniški model". Torej stalni dohodek. To je lepo vidno na SW področju. Tudi na drugih zadevah se to lepo vidi. 5G, 6G ... Avtomobilska industrija z elektro vozili ipd.

Itak in kako si predstavljaš svet obratno? Daj razlozi prosim.

mirator je izjavil:

Nisem prebral vsega, ker ste se kar razpisali. Mogoče je že tudi kdo drug zapisal kaj takega, kot bom sedaj jaz.
Bistvo pri vsem tem je nižanje proizvodnih stroškov. Obstajajo vede kot npr. terotehnologija in tribologija, ki ekstrapolirajo čas obratovalnega trajanja določenega izdelka. Tako proizvajalec približno oceni, koliko časa bo določena naprava, ob normalni uporabi, delovala brez problemov. Seveda je ta čas, čas garancije. Včasih se zalomi in naprava odpove v času garancije, včasih pa deluje, v proporcu s človeškim življenjem, neskončno. Zato pa so tudi navodila o uporabi največkrat napisana tako, da v vsakem primeru zaščitijo proizvajalca.

Ja pa ti bi razvil pralni stroj, ki se nikoli ne pokvari, ga proizvajal, prodajal, placal delavce itn. in prodajal za 200eur?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Glej, zadeve so na dlani.

Samo odličit se moramo, kam bomo šli.

če želimo zaščitit okolje, katerega tako zelo radi omenjamo, moramo začeti delat zadeve, ki bodo za več desetletij.

Kaj to za sabo potegne? Ja, to, da se bo marsikatera tovarna zaprla in da se bo marsikaj ukinilo.

Glede na to, da je večina sveta svoje tovarne prestavila na Kitajsko, me baš boli k. kaj se tam zapre in dogaja. Kot me tudi ne briga, kaj vse spuščajo v zrak, vode in zemljo, dokler je to NIMBY.

Tako, da se bomo prač preusmerili v druge zadeve. Če je to kmetijstvo, bo pa to kmetijstvo.

Razvoj... Ni treba, da so npr. stalno nove generacije mobilne telefonije. Ker to dela industrija, da vedno več proda mi smo pa njihovi sužnji.

In če smo že pri razvoju, še vedno moram v letu 2022 sam dozirat prašek v stroj. Medtem, ko se mi cel stroj hoče povezat na net. Raje bi imel prvo, kot drugo. Pa tega ne dobim v želeni obliki. Je samo v Vendor lock-in @ Wikipedia obliki.

ginekk ::

m0LN4r je izjavil:

Senzor je izjavil:

Predstavljaj si, da kupujes tipke pri kitajcih:
- tipka, ki se malo maje in zdrzi 100 pritiskov stane 1$
- tipka, ki se ne maje in zdrzi 1000 pritiskov stane 2$
- tipka, ki zdrzi 10.000 pritiskov, rabis se redizajn pozicioniranja, ker so debelejse 4$
- k tej zadnji dodaj se, da mora biti iz pozarno varnostnih razlogov iz negorljivega materiala pa si na 7$
- dodaj se par centov za drazji transport, ker so ta boljse tipke boljse zapakirane in tezje za transportirat, une ta prve ti posljejo v prozorni vrecki...

Zdaj pa rabis 1 miljon tipk, na izdelku jih bo 30 in izdelek, po vsej davkariji, produkciji, logistiki, pakiranju na paletah ne sme stati vec kot 49$
Katere tipke bos vgradil?

starfotr je izjavil:

Wow.

Ti dejansko zagovarjaš tako prakso proizvajalcev kot kakšrnokoli korist za civilizacijo?

Že lepo in prav, proizvajalci bi lahko odkrito povedali. Tako pa skrivajo in zapakirajo rizike v garancijo in jamstva. Ker je s tem večji profit, boljša konkurenčna prednost, četudi kdaj kakšna odškodnina sem in tja pade.

Kupci pa smo potem primorani delat cele raziskave, gledat kaj so izkušnje drugih kupcev, itd. . Kajti večina nas ne načrtuje nabavit druge zadeve takoj po izteku garancije.

Glavno gonilo je pač kapitalizem, več prodanega, bolje je. Večji donos, bolje je.

Glede TVja pa ne štekam kaj si hotel povedat. Jaz še vedno furamn Pioneer plazmo iz leta 2009, šele par let odkar je dobila primerljivo in cenovno dostopno konkurenco v OLED tehnologiji. Dokler je ne povozijo 4K vsebine, nima smisla menjat. Pa še za ogrevalni IR panel jo imam hkrati.

Tudi jaz imam plazmo in boli me kita za to, če kuri 400 W. Jaz želim gledat črno sliko in visok kontrast.

OLED se mi zdi, da ni tako dober kot plazma. In zame je dovolj dobra ločljivost, taka kot je. Ne rabim 4k ali 8k. Vse dokler mi TV vsebine operaterji dostavljajo na dom kot visokostisnjen zmazek, čeprav gre preko optike do doma.

In 4k, 8k ali XYk, kolikor bo v prihodnje, me nič ne gane.

Za kaj drugega kot ogrevati itak ni.

Noben od vaju pa ni napisal, kako si to vidva predstavljata v praksi. Sem postavil par vprašanj, ki so ostala brez odgovora.

Pa me vseeno zanima, kaksne TVje, pralne stroje, avte bi vidva proizvajala 20 let nazaj, da bi se danes delali, kok bi imeli delavci na traku place in kaksna bi bila cena za tak Produkt?

starfotr je izjavil:

Tudi jaz imam plazmo in boli me kita za to, če kuri 400 W. Jaz želim gledat črno sliko in visok kontrast.

OLED se mi zdi, da ni tako dober kot plazma. In zame je dovolj dobra ločljivost, taka kot je. Ne rabim 4k ali 8k. Vse dokler mi TV vsebine operaterji dostavljajo na dom kot visokostisnjen zmazek, čeprav gre preko optike do doma.

Jaz se nisem videl plazme, ki bi bila blizu kateremu koli novemu TVju zadnjih 3 leta nad 1000€ - tudi meritve potrjujejo.
Problem je bolj, ce gledas samo nostalgicen SD in HD material.

starfotr je izjavil:

4K HDR je sedanjost ze par let, ampak ne na RTV prispevku. To nima cisto nic z TVjem, mimogrede.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

d4vid ::

mangovape je izjavil:

Bolj kot namerni nateg gre za šparanje. Inžinirji imamo minimalni standard in na podlagi tega nam tudi drugi prodajajo komponente. Sam še nisem doživel da bi kdo načrtno delal da se nekaj pokvari, gremo pa velikokrat na minimum zaradi cene, pa še delavci v proizvodnji na minimalcu, oziroma pod ker ene države doplačajo do minimuma če zaposliš te ki jih odobravajo. Če bi kdo od vas videl proizvodnjo v Franciji...

Podobno opažam tudi sam, problem je šparanje in pa čas. Velikokrat se vse preveč mudi in dizajni niso temeljito preverjeni. QC tudi kdaj zataji, potem imamo pa tu še leto 2022, ko je otežena dobava komponent in firme vlačijo na kup kar pač dobijo, tudi od nepreverjenih dobaviteljev, pa mamo tako kot je.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

ginekk ::

m0LN4r je izjavil:

Noben od vaju pa ni napisal, kako si to vidva predstavljata v praksi. Sem postavil par vprašanj, ki so ostala brez odgovora.

Pa me vseeno zanima, kaksne TVje, pralne stroje, avte bi vidva proizvajala 20 let nazaj, da bi se danes delali, kok bi imeli delavci na traku place in kaksna bi bila cena za tak Produkt?

Jaz se nisem videl plazme, ki bi bila blizu kateremu koli novemu TVju zadnjih 3 leta nad 1000€ - tudi meritve potrjujejo.

Daj ne seri, LCD se še danes zlahka skrije pred plazmo, sploh to ki je bila v špici. Ja valjda SD in HD, to kar dobiš na kablu, še HD je kompresiran (da ne omenjam 4K).

Kakšne produkte? Take da se jih da dalj časa vzdrževat glede na obrabo in ta je to vzdrževanje tudi dovolj enostavno - kar terja tudi primeren dizajn. Recimo včasih si lahko zamenjal samo končnik v roki podvozja avta, danes moraš kupit celo roko.

Delavci bi imeli plače glede na razmere na trgu. Sej za isto preprosto delo še v isti državi nimajo vsi istih plač, kaj šele prek meja. Ne vem kaj hočeš povedat z delavci, a da če bi bil bolj servisabilen produkt potem se kaj zgodi z delavci, nimajo dela?

Koraaz ::

Moti me, ko večina naprav na baterije zahteva vstavitev 3eh namesto 2eh ali 4ih.

Če uporabljaš klasične alkalne, ki jih zavržeš ni težav, če pa bi želel imeti polnilne, pa jih ne moreš uporabiti, ker imaš potem težave s polnjenjem, ker večina polnilcev ne podpira polnjenja lihega števila baterij (npr. 1 in 3).

ginekk je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Daj ne seri, LCD se še danes zlahka skrije pred plazmo, sploh to ki je bila v špici. Ja valjda SD in HD, to kar dobiš na kablu, še HD je kompresiran (da ne omenjam 4K).

Kakšne produkte? Take da se jih da dalj časa vzdrževat glede na obrabo in ta je to vzdrževanje tudi dovolj enostavno - kar terja tudi primeren dizajn. Recimo včasih si lahko zamenjal samo končnik v roki podvozja avta, danes moraš kupit celo roko.

Delavci bi imeli plače glede na razmere na trgu. Sej za isto preprosto delo še v isti državi nimajo vsi istih plač, kaj šele prek meja. Ne vem kaj hočeš povedat z delavci, a da če bi bil bolj servisabilen produkt potem se kaj zgodi z delavci, nimajo dela?

Ja in? A bos zdaj rekel, da hoces imeti TV, ki bo zdrzal 20 let? Lepo te prosim, bodi realen. Lepo te prosim moj TV bo recimo star 7 let, nic mu ne fali. Letos sem instaliral update za nove aplikacije. Superiornost plazem se je koncala 2015/2016, ampak ti pac ne razumes, da na plazmi ne vidis HDR materiala, kaj sele ostrine... Ampak prepricevat prepricanega je tezko.
Z letom 2015 so SUHD modeli tam od 2000€ naprej presisali vsako plazmo, razen ce nisi spremljal zadev takrat. Seveda ne govorim o dreku za 500eur iz hofra.
Kaj pa vem, mogoce pa je doli bolj kompresirana slika, logicno bi bilo, ce vam ze vsebine omejujejo.
Trade Republic 38MVDVXM

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Loža
923207215 (5272) eEdbM
»

Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
20278148 (72778) nurmaln
»

Opportunity tudi po 12 letih še vozi po Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3211362 (8820) bosmla
»

Konec lastništva (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18040436 (36403) Iatromantis

Več podobnih tem