» »

Foxconn bo vitkejši

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka prometa celotnega podjetja oziroma okrog 2,7 milijarde dolarjev, a le malo dobička. Zato je Foxconn že leta 2011 na skupščini delničarjev prvikrat omenil možnost izločitve te enote iz podjetja. Foxconn bo še vedno ostal lastnik novoustanovljenega podjetja, ki med drugim proizvaja dele za Intel, Nokio, Sony in Googlovo Motorolo, ni pa v prihodnosti izključena prodaja.

To ni prva enota, ki so jo poslali iz konglomerata Foxconn. Proizvodnjo panelov za na dotik občutljive zaslone in delov za kamere so že izločili pred leti, čeprav sta bila oddelka zelo dobičkonosna. NWinG ni. Foxconn pa se spopada z drsenjem dobička in upadom naročil, kar se kaže tudi v ceni delnice, ki je v letu dni izgubila že 15 odstotkov vrednosti, medtem ko je tajvanski borzni indeks pridobil pet odstotkov. Foxconn zato na vse načine želi diverzificirati svojo ponudbo proč od zgolj poceni sestavljanja elektronike. Slednjo bodo pocenili z robotiziacijo, izdelek z višjo dodano vrednostjo pa bo na primer tablični računalnik, ki ga razvijajo z Mozillo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
3010114 (7058) Truga
»

Zakaj se polovica iPhonov proizvede v Žengžouju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6721575 (16907) kitaj
»

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Oddelek: Novice / Rezultati
237995 (6419) jype
»

Težave pri selitvi proizvodnje ipadov v Brazilijo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
114431 (2723) nekikr

Več podobnih tem