» »

Izboljšanje razmer v Foxconnu

Izboljšanje razmer v Foxconnu

Slo-Tech - Lani je precej prahu dvignilo razkritje, kakšne so dejanske razmere za delavce v tajvanskem podjetju Foxconn, ki na Kitajskem izdeluje elektroniko za zahodna podjetja. Vmešal se je tudi Apple kot eden največjih Foxconnovih naročnikov, FLA (Fair Labour Association) pa je izvedla pregled tovarn in odkrila kopico nepravilnosti. Apple in Foxconn sta se jih lotila odpravljati, čeprav smo še celo leto brali o različnih ekscesih v podjetju (prisilno delo študentov, izkoriščanje, stavke itn.). Leto je naokoli in FLA se je ponovno mudil na Kitajskem, kjer so preverjali napredek. Ta je opazen, a Foxconn še vedno ne posluje povsem v skladu z zakonodajo, ugotavljajo v poročilu.

Delovni teden je na Kitajskem omejen na 49 ur (torej devet nadur tedensko), a delavci v Foxconnu to omejitev še vedno redno presegajo. Tako delavci v Foxconnu sedaj opravijo največ 60 ur na teden, razen v času največjega povpraševanja, ko se lahko ta številka povzpne na 70 ur. Znižanje na zakonsko omejitev 49 ur naj bi dosegli do julija letos, če bodo uspeli spoštovati lanske zaveze. Prav tako se je povečalo število delavcev, ki so člani sindikata. Predhodno so bili v sindikatu le menedžerji, sedaj pa je že tretjina članov navadnih delavcev. Pohvalno je, da v zadnjem letu niso več zaposlovali študentov. Vse to kaže, da Foxconn celo prehiteva glede na 15-mesečni načrt (1.4.2012-1.7.2013) uskladitve z zakonodajo.

Vseeno pa to ni cela slika. Zadnji pregled je obsegal le tri kitajske tovarne, ki skupaj zaposlujejo 178.000 ljudi. To je veliko, a še vedno manjši delež milijonske delovne sile v Foxconnu. Razmer v ostalih tovarnah tokrat niso preverjali. Druge organizacije sicer niso tako navdušene nad napredkom, saj naj bi bili delavci še vedno precej ustrahovani. Glavni problem pa ostaja predolg delavnik, ki je tudi glavni kamen spotike pri prilaganju Foxconna kitajski zakonodaji.

10 komentarjev

mrTwelveTrees ::

najbrz bo Foxcoonn posledično višal račune Applu in ostalim.... kar preide na potrošnika, višja cena izdelka, ali pa nižja kakovost ?
(študenti so cenejši)

Zgodovina sprememb…

Rias Gremory ::

Naj pohitijo z roboti.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Gavran ::

Mogoče pa bo proizvodnja tam postala predraga in se bo del preselil nazaj v Evropo oziroma ZDA, kar bo pomenilo zmanjšanje brezposelnosti pri nas.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

7982884e ::

Gavran je izjavil:

Mogoče pa bo proizvodnja tam postala predraga in se bo del preselil nazaj v Evropo oziroma ZDA, kar bo pomenilo zmanjšanje brezposelnosti pri nas.
sevede, bodo odprli manufakturno fabriko pa zaposlili 10 000 slovencev iz zavoda in jim za ročno sestavljanje telefonov plačali 1000€ mesečno.

ja, proizvodnja se bo selila sem, ampak brezposelnosti to ne bo odpravilo, ker bo tukaj vse skupaj precej bolj avtomatizirano in bo za isto količino telefonov potrebno nekajkrat manj ljudi.

Magic1 ::

Robotov ne bo nihče vozil v slovenijo, ker imamo zelo neugodno davčno politiko.
Magic

Mipe ::

Zakaj bi čakali? Začnimo mi z roboti. Vam rečem, da bo Slovenija v hipu iz krize. Cel svet čaka na te robote, vendar so preleni, da bi jih sami razvijali.

Unknown_001 ::

Čim, zahod umakne vso proizvodnjo nazaj, bojo kitajčkii mel sam še tiste rudnike pa železarne. Milijoni brezposelnih, ampak hkrati blagostanje za nas, ker bi bilo manj brezboselnih, tud če bi bili roboti v igri. Sam bi se nam znalo maščevat use skp. To da smo biznis z zahodom sklenil, je na kratki rok prineslo dost denarja, sam zdj ...

Mislim, da ni treba razlagat.

bluefish ::

Glede robotov je že bila novica, da bo Foxconn ali nek drug velik kitajski proizvajalec v naslednjih destih letih namestil neko über število robotov.

Nummy ::

Gavran je izjavil:

Mogoče pa bo proizvodnja tam postala predraga in se bo del preselil nazaj v Evropo oziroma ZDA, kar bo pomenilo zmanjšanje brezposelnosti pri nas.

sanja svinja kukuruz...

gruntfürmich ::

veliko firm že ugotavlja ogromne prednosti selitve proizvodnje nazaj sem; tudi finančne neposredno. ampak kaj ko se tega lotevajo zelo sramežljivo in po kapljicah. seveda pa to delajo na dolgi rok in se jim toliko ne gre za trenutni prihranek 2centov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Pegatronu še slabše kot v Foxconnu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11025302 (22217) nekikr
»

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

Oddelek: Novice / NWO
3212922 (10648) SuperVeloce
»

Foxconn dviguje plače in krči nadure

Oddelek: Novice / NWO
4411716 (9599) gruntfürmich
»

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Oddelek: Novice / NWO
279578 (8079) srus

Več podobnih tem