» »

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

TechSpot - Minulo sredo izdan popravek za Valvovo distribucijsko platformo Steam vsebuje nekaj zelo zanimivih nizov:


“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”


Ti nizi še niso v rabi, vendar bi (kot je za Valve že običajno) lahko namigovali na skorajšnjo izvedbo posojanja iger znotraj Steama. Kot kaže, iger ne bo mogoče prodati, jih bo pa mogoče "posoditi" prijatelju, podobno kot je to že mogoče na Kindlih.

Posojen naslov se bo - ko in če Valve to dokončno omogoči - začasno prenesel v prijateljevo knjižnico (Steam library), ter mu bo tam na voljo, dokler ne bo izvorni lastnik zahteval vrnitve (tako, da bo spet sam začel igrati igro). Hkrati bo torej lahko aktivna le ena kopija igre - ne bo je denimo mogoče posoditi prijatelju in tudi igrati z njim. Medtem ko je ta omejitev še logična za fizične ploščke, pri digitalnih naslovih več nima toliko smisla. Bolj smela rešitev bi omogočala, da hkrati igrata tako posojevalec kot prejemnik, le posoditi bi se dalo največ eni osebi. Je pa vprašanje, če bi izdajatelji Steam iger v to privolili. Tudi ni rečeno, da bo posojanje na voljo za vse naslove. Ali da bo vključevalo tudi večigralski način.

Seveda Valve tega ne dela iz dobre volje (ali ljubezni do igričarjev, kot radi temu pravijo). Nad njimi se namreč že lep čas zgrinjajo temni oblaki. Najvišje sodišče EU je lani julija v zadevi Oracle proti UsedSoft potrdilo, da doktrina prve prodaje nesporno velja tudi za digital downloade, ne samo za fizične kopije programov (na ploščkih). Beri, v EU ima vsakdo pravico prodati ali posoditi vso programsko opremo, ki jo je bil kupil, ker se je izdajateljeva pravica distribucije ("kontrole nad to kopijo") izčrpala s trenutkom prodaje. To, kot rečeno, velja tudi za naslove, kjer uporabnik zgolj kupi licenco in si mora dejanski program še prenesti s strežnikov izdajatelja. Četudi kupec licence "tehnično" gledano s strežnikov prenese "novo kopijo", te ni treba plačati, ker gre v ekonomskem smislu še vedno za isti izvod programa. To "Oraclovo darilo prostemu programju" (ni jih veliko) je Valve spravilo v precej zoprn položaj. V Nemčiji jih je glede tega že leta 2010 tožila zveza organizacij za zaščito potrošnikov VZBV, a mu je prizivno sodišče še dalo prav. Zdaj jih tožijo znova, s kopijo zadeve UsedSoft v roki. Valve naj bi po vseh pričakovanjih tu gladko pogorel. Podobno bi jih lahko doletelo tudi doma, v luči nedavnih odločitev ameriškega vrhovnega sodišča v zadevi Willey proti Kiersaengu in Omega proti Costco, ki sta prav tako močno potrdili pravico prve prodaje. Zato, kot grejo govorice, zdaj skušajo pripraviti kompromisno rešitev v obliki omejenega posojanja.

Seveda še ni nič potrjeno. Ne posojanje, sploh pa ne prodaja.

11 komentarjev

RejZoR ::

No ja, če ne drugega je začetek. Že to, da igro lahko digitalno posodiš komurkoli je kul opcija. Do zdej niti tega nisi mogu, razen če si pri tisti osebi odprl isti Steama account v klientu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Riff ::

dobor se sliši tole posojanje :)

opeter ::

Seveda še ni nič potrjeno. Ne posojanje, sploh pa ne prodaja.


Pa bi že lahko ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bsaksida ::

Medtem ko je ta omejitev še logična za fizične ploščke, pri digitalnih naslovih več nima toliko smisla. Bolj smela rešitev bi omogočala, da hkrati igrata tako posojevalec kot prejemnik, le posoditi bi se dalo največ eni osebi


Tale trditem je zelo smešna. Posoja je to da ti svojo kopijo (Digitalno ali na Ploščku) posodiš nekomu drugemu in da mora vrniti v določenem času. V tem časo ko si posodil, nimaš kopije in ne moreš igrati. Če bi valve omogočil da bi lahko hrati igral, bi imeli veliko izgubo. Igralci bi se začel dogovarjati kaj naj kupijo in bi si eden drugemu posodil in bi oba igrala.

Spura ::

Najprej ni bilo prav, da se ni dalo posojat, zato ker se fizicne kopije da. Zdej pa ni prov da se posoja na isti nacin kot fizicno kopijo, ker digitalna distrubucija ni fizicna kopija. Nikoli ni prav.

carota ::

Hkrati bo torej lahko aktivna le ena kopija igre - ne bo je denimo mogoče posoditi prijatelju in tudi igrati z njim. Medtem ko je ta omejitev še logična za fizične ploščke, pri digitalnih naslovih več nima toliko smisla. Bolj smela rešitev bi omogočala, da hkrati igrata tako posojevalec kot prejemnik, le posoditi bi se dalo največ eni osebi.

Prav bi bilo, da eden kupi in vsi igrajo. Druge omejitve v digitalnih naslovih nimajo toliko smisla. :| Ne vem, če bi temu rekel logika.
Kupil si 1 licenco/izvod, kako lahko hkrati 2 igrata?

nekikr ::

Zakaj bi sploh kdorkoli kupil, če je pa ita vse digitalno kar zastonj? Za nekatere bi bilo še najbolj pošteno, da en prebere review in potem vsi igrajo. Za tiste, ki še nikoli nič naredili niso, seveda.

techfreak :) ::

Saj lahko samo eden kupi in potem vsi uporabljajo zastonj, vendar bo ta placal veliko vecjo ceno, kot pa ce se cena razdeli med vse igralce.

Looooooka ::

Prav bi blo, da jaz naredim izpit za avto in se vozi okoli cela zlahta.
Saj ce znam voziti jaz imajo to zihr v krvi tudi oni. Saj so zlahta.
Nivoji skrosti so neverjetni.
Saj ne recem...60 eur za spil in podobne cene so neverjeten nateg(se posebej, ko pogledas koliko takih igric ista zalozba prodaja in kako hitro jih mecejo ven...) ampak na drugi strani imas potrosnike, ki po neki izvenzemeljski logiki pricakujejo, da so upraviceno do popustov, ki jih lidl in hoffer skupaj ne bi spravila v 10ih letih :)

dope1337 ::

Looooooka je izjavil:

ampak na drugi strani imas potrosnike, ki po neki izvenzemeljski logiki pricakujejo, da so upraviceno do popustov, ki jih lidl in hoffer skupaj ne bi spravila v 10ih letih :)


Čist realno gledano ... Steam že sedaj ponuja popuste, ki jih lidl in hoffer ne spravita skupi v 10ih letih :)) Mogoče res ne na "top sellerje", na druge igre so pa okoli praznikov res smešni popusti ...

Ontopic: Rekel bi, da je vse to prilagajanje uporabniku, nekakšna priprava na splavitev Steamboxa (v sožitju z omenjeno zakonodajo).
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

Glugy ::

To je carsko. K gre frend na počitnce mi posod igro in jo lahk špilam neomejen. Al pa jz npr prešilam svojo igro pa dam enmu drugmu lahk da igra. Tko k smo si včasih CD-je posojal. Zakon :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupiti original Windows 10 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
19132760 (7446) Gospod
»

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

Oddelek: Novice / Igre
114285 (3235) Glugy
»

Piše se 2013 in preprodaja lastnih MP3-jev še vedno pod vprašajem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6121692 (19171) B86Tech
»

Rabljeno programsko opremo se lahko prodaja

Oddelek: Loža
206116 (5792) BlueRunner

Več podobnih tem