»

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Francosko sodišče: Steam mora uporabnikom dovoliti prodajo rabljenih iger

Slo-Tech - Francosko sodišče je odločilo, da imajo uporabniki, ki so svoje igre kupili na Steamu, te pravico prodati naprej. V primeru, ki ga je leta 2015 sprožila francoska organizacija za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir, je višje sodišče v Parizu ta teden razsodilo v prid potrošnikov. Sodišče ni sledilo Valvovi argumentaciji, da je Steam naročniška storitev, ki je potemtakem ni možno preprodajati. To ni bilo edino jabolko spora, saj je UFC-Que Choisir izpodbijal tudi dejstvo, da Valve ob odhodu uporabnika obdrži vsa sredstva, ki še ostanejo v denarnici na Steamu. Prav tako bo imel Valve manj pravic do modifikacij in vsebin skupnosti, ki jih uporabniki ustvarijo; doslej si je Valve zadržal vse pravice. Poleg tega bo moral Valve natančneje opisati pogoje, kdaj lahko uporabniki izgubijo pravico do dostopa do Steama zaradi neprimernega obnašanja. Valve je izgubil v vseh sporih z UFC-Que Choisir in bo za vsak dan nadaljevanja kršitev (po pravnomočnosti) oglobljen s 3000 evri.

Zato ni...

43 komentarjev

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

TechSpot - Minulo sredo izdan popravek za Valvovo distribucijsko platformo Steam vsebuje nekaj zelo zanimivih nizov:


“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”


Ti nizi še niso v rabi, vendar bi (kot je za Valve že običajno) lahko namigovali na skorajšnjo izvedbo posojanja iger znotraj Steama. Kot kaže, iger ne bo mogoče prodati, jih bo pa mogoče "posoditi" prijatelju, podobno kot je to že mogoče na Kindlih.

Posojen naslov se bo - ko in če Valve to dokončno omogoči - začasno prenesel v prijateljevo knjižnico (Steam library), ter mu bo tam na voljo, dokler ne bo izvorni lastnik zahteval vrnitve (tako, da bo spet sam začel igrati...

11 komentarjev

Piše se 2013 in preprodaja lastnih MP3-jev še vedno pod vprašajem

Sporočilo vsem kupcem. Taka bi morala biti obvezna nalepka na vseh avtorskih delih, takoj zraven tiste s "CE".

vir: Jundooz
Slo-Tech - V avtorskem pravu obstaja doktrina z imenom "prva prodaja" (first sale doctrine, tudi exhaustion doctrine), ki pravi, da imetnik avtorske pravice s tem, ko vam proda izvod svojega avtorskega dela (glasbeni CD, iTunes komad, Steam igro, karkoli), izgubi pravico do kontroliranja nadaljnje distribucije te kopije. To po domače pomeni, da vam ne more preprečiti, da svojo zakonito pridobljeno kopijo prodate naprej, morda ceneje, kot jo ponuja on sam. To je smiselno, saj velja tudi za ostale dobrine: stanovanje, avto, računalnik in burek so od trenutka plačila kupnine vaši in najbrž bi prav čudno gledali, če bi na njih pisalo "not for resale".

Fini tekst (43. člen veljavnega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, podobno drugod v EU in v...

61 komentarjev

Sony hoče še offline DRM

Scumbag Sony je sicer globoko v rdečih številkah

vir: The Internets
The Internets - Sony je minuli mesec vložil patentno vlogo za nov offline DRM sistem, ki bi vsak plošček z igro opremil še s posebno oznako (tag) za upravljanje pravic. Ko bi uporabnik kupil plošček in ga prvič vstavil v svojo igralno konzolo, bi se na to oznako trajno shranila identitega te konzole. Disk od takrat dalje ne bi deloval več nikjer drugje, kar bi efektivno preprečilo posojanje ali preprodajo rabljenih diskov, brez potrebe po vseskozi aktivni internetni...

117 komentarjev

THQ Humble bundle samo za Okna, z DRM, a prodaja se izvrstno

Ars Technica - Vmes med 6. in 7. Humble Indue Bundlom so se fantje pri Wolfire Games domenili z programersko-založniško hišo THQ in izdali poseben Humble Bundle z njihovimi igrami - pustolovščino Darksiders (2010), streljačinama Metro 2033 in Red Faction: Armageddon (2011), ter celotno serijo Company of Heroes: originalom (2006) ter razširitvama Opposing Fronts (2007) in Tales of Valor (2009). Tisti, ki ste pripravljeni ponuditi več kot povprečni znesek - trenutno 5.72 dolarja - dobite še nažigačino Saints Row (2011).

Posebnost tokratnega bundla je, da ni na voljo ne za GNU/Linux ne za Maca, pa tudi brez DRM ni, ker so vse igre na voljo zgolj kot kode za Valvov distribucijski sistem Steam. Na to temo se je na uradni Google+ strani že vnela živahna razprava, pa tudi Ars se sprašuje, mar si ne...

89 komentarjev

Valve se podaja med izdelovalce strojne opreme

Valve Software - Podjetje Valve je znano po razvoju video in računalniški iger in distribuciji digitalnih vsebin, medtem ko se s strojno opremo niso pečali. Leta 1996 ustanovljeno podjetje je zaslovelo s franšizo igro Half-Life, danes pa jo poznamo po spletni trgovini Steam. Nepredstavljivo pa bi bilo, če bi Valve izdelal recimo - miško. A tudi za Microsoft so nekoč govorili podobno.

Valve je objavil oglas za delo industrijskega oblikovalca. Pomenljiv je zapis, da "jih frustrira pomanjkanje inovacije na področju računalniške strojne opreme," zato bodo "vskočili in zapolnili to praznino na tržišču". Dodajajo, da bistvenih sprememb...

17 komentarjev