» »

hrana/zelišča - kje so shranjene zdravilne substance?

hrana/zelišča - kje so shranjene zdravilne substance?

Alen T 1978 ::

zdravo.

sem večino biologije prešprical/prespal/preslišal pa mi sedaj malo narobe hodi.
am, kje se nahajajo zdravilne učinkovine v hrani/zeliščih?
so shranjene v celicah ali medceličnem prostoru?
sprašujem zato, ker študiram, če bi dotično sadje ki ga imam namen kupiti dal zmrznit, zato, ker bi s tem celice popokale in ko bi delal sok in ta sok popil bi bil izkoristek v telesu večji. nekje sem neki na hitrco prebral da so zdravilne učinkovine shranjene v celicah zato, npr. so sokovniki ki ožemajo (stisnejo sadje) boljši kot da na roke ožemeš (kot limono) ali da jo zmiksaš v multipraktiku.
jaz sicer sokovnika (takega kot sem omenil) nimam pa tudi denarja trenutno nimam da bi ga kupil. sem pa za to študiral če bi najprej naredil fino kašo z multipraktikom in to kašo dal zmrznit v hladilnik oziroma skrinjo.

no, da ne dolgovezim, bi bilo smotrno dat sadje zmrznit?

Furbo ::

A ponavadi izločaš kar cele liste in kose sadežev, ali jih tvoje telo prebavi in predela?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

nisem to vprašal!

PacificBlue ::

Ponavadi se najbolj čista voda skriva v sadežih, ker se prefiltrira prek ogromno celic. Imho je pa itak vseeno v kaksni obliki pojes sadež, se v prebavnem traku izloči večina koristnih snovi, no mogoče kak procent večji izkoristek, če to storiš na tak način kot opisuješ. Samo to je čisto laično mnenje.

Freezing is a very gently process to preserve food. Very low temperatures inhibit growth of microorganisms and retard enzymic and chemical activity (minus 18 degrees Celsius). Especially the content of vitamin C, one of the most sensitive nutrients, almost is the same like in fresh picked berries and it will almost stay the same for months. For example, if you store fruit for three days without freezing, it will loose about 50 percent of its vitamin C content. Fresh and frozen berries almost have the same nutritional value.

http://www.eufic.org/page/en/page/FAQ/f...
I’m out.
:3

Zgodovina sprememb…

Massacra ::

Izkoristek je enak, če jabolko zmiksaš ali poješ. Le hitrost absorbcije je lahko večja, če jo zmiksaš.
Ljudje imamo doooolgo črevo, kjer se vrši absorbcija.

Ps: še hitrejša bi bila, če bi jo zmiksano zmešal s prebavnimi encimi in čez nekaj časa pogoltnil. Tisti ki nimajo crevesja, jejo že na osnovne makromolekule razgrajeno hrano - astronavtska dieta! Ti pa nič ne skrbi. Celo bolje je zate in prebavila, če uživaš dosti "nepredelane" hrane.

Če pa želiš izkoristit recimo jederce lešnika, pa lupino najboljše :)), da razbiješ in odstraniš!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

Pa še to morda: če so zdravilne učinkovine ali hranila znotraj celice ali v medceličnini, naj te nič ne skrbi. Celice v naših prebavilih popokajo in se vse, kar je treba, izkoristi. Težava pa nastane pri boleznih prebavil!

no ja no. torej so zdravilne snovi znotraj v celici?

Alen T 1978 je izjavil:

no ja no. torej so zdravilne snovi znotraj v celici?

Ni nujno. Lahko se nalagajo izvencelularno, v raznih depojih/mešičkih. Kaj je celica pa najbrž vemo (jedro, organeli, citoplazma, razni encimi, RNA...)

no, jaz predvidevam, da ne bo nič narobe, če dam sadje zmrznit. tako iz vidika da bi se kaj uničilo (kot se pri visoki temperaturi) kot iz vidika da bi najbrž naredil večji zdravilni efekt.

Zamrznjeno je OK. Recimo: gozdni sadeži (borovnice) imajo sveže zamrnjene enako prehransko vrednost, kot sveže.

Če pa jih 3 dni pustiš na sobni temp, količina C vitamina pade!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

GGGGG ::

Vprašanje si zastavil povsem napačno. "zdravilna snov" ni ena magična substanca v sadju. Sadje je zdravo ker vsebuje veliko sladkorja, ki je enostavno prebavljiv in je direktno "gorivo" za celice v telesu, hkrati pa vsebuje malo maščob.

Potem vsebuje vlaknine, ki jih ljudje sicer ne prebavimo, so pa nujne za zdrav prebavni trakt, uravnavanje LDL/HDL razmerja v telesu in še kakšno korist imajo.

Potem so tukaj vitamini in minerali, ki imajo različne pozitivne učinke v telesu, pa fitokemikalije, ki jih niti še ne poznamo vseh, še manj pa nam je jasno kaj točno katera dela.

Te "zdravilne snovi" se nahajajo v celicah, izven njih, v celični steni... Če hočeš izkoristiti prednosti sadja in zelenjave je najboljše pojesti celega, svežega. Tudi zamrzovanje je OK. Ožemanje, ločevanje na posamezne dele itd. pa zmanjša hranilno vrednost.

ja, saj jaz imam namen pojesti celo sadje. oziroma ga spiti v obliki soka. miks z multipraktikom in razredčeno z vodo. brez dodatkov. česarkoli.

miksamo sadje bi dal najprej v skrinjo in sproti po potrebi jemal ven in delal sproti sok za dva do tri dni.

Mesar ::

V treh dnevih sadje že pocrka... zakaj pa bi vodo dodajal soku? :|
Your turn to burn!

GGGGG ::

Če smoothie delaš je voda kul. Lažje spiješ, bolj "smooth" je itd.

Kako točno v treh dneh sadje pocrka? V kakšnem smislu?

Mesar ::

Ja tak lepo, prereži jabolko na pol pa jo pusti 3 dni na mizi.
Your turn to burn!

ker je miks ful gost.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319279 (16983) Unknown_001
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16320099 (11324) BigWhale
»

Vitaminski in mineralni dodatki - Za / Proti ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924867 (22567) RejZoR
»

Določeno gensko zaporedje konoplje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8529504 (26207) antonija
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
363729 (3031) dukenukem

Več podobnih tem